Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Při konzumaci náhradních NEKALORICKÝCH sladidel organismus dostane informaci o sladké chuti, skrze kterou se slinivka připravuje na produkci inzulínu. Protože ale nedojde ke zvýšení hladiny krevního cukru, inzulín se nevyplaví, přitom mozek produkuje endorfiny vedoucí k tvorbě dobré nálady (běžně spojené s konzumací sladkostí). Tento rozpor vyvolá ve stavu hypoglykémie metabolický stres, kde výsledkem je vyšší produkce některých stresových hormonů. Pokud se organismus nachází v ketóze, příjem nekalorických sladidel by tento stav neměl ovlivnit. Vždy je ale rozumnější se takovým potravinám vyhýbat.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.