Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Acenokumarol

Acenokumarol je léčivo používané k prevenci a léčbě krevních sraženin. Patří do skupiny léků nazývaných antikoagulancia, které zpomalují nebo přerušují proces srážení krve, čímž se snižuje riziko vzniku krevních sraženin.
Acenokumarol může interagovat s některými potravinami a doplňky stravy. Například potraviny bohaté na vitamin K, kam patří např. zelená listová zelenina, mohou snížit účinnost acenokumarolu, protože vitamin K hraje klíčovou roli v procesu srážení krve. Proto by lidé užívající acenokumarol měli konzultovat svůj jídelníček s lékařem nebo dietologem, aby se ujistili, že jejich strava je vyvážená a neovlivňuje účinnost jejich léčby.

Dobry den,
jak je to s vitaminem K2 (menachinon)? Je vytvářený díky střevních bakterií v tlustém střevě a tedy dalo by se říct, že tělo vytváří tento vitamin... nebo je jeho produkce zanedbatelná a tedy obecně říkáme, že tělo neprodukuje žádné vitaminy? Ptám se i kvůli pacientům kteří berou acenokumarol a kteří téměř vždy po antibiotikoterapii mají příliš rozředěnou krev.
Děkuji za odpověď a pokyny :)

Menachinon je vytvářen střevními bakteriemi, jeho hlavní činnost spočívá ve vychytávání vápníku z mezibuněčného prostředí a podpoře ukládání do kostí. Užívání antibiotik poškozuje diverzitu i aktiviu střevního biomu, což způsobuje potlačení produkce antikoagulačních faktorů - při současné antikoagulační léčbě tak dochází ke zvýšení tohoto efektu. Vitamín K2 dle studií nemá vliv na koagulaci krve, tuto úlohu plní vitamín K1, který je vytvářen v játrech. Produkce K2 střevní mikroflórou je významná a zásadní, porucha funkce střevního biomu tak v tomto kontextu má přímý vliv na hyperkalcémii, v dlouhodobém měřítku se pak projevuje na odvápňování kostí.
Obecně platí, že vitamíny jsou definovány jako látky, které lidský organismus neumí sám vytvářet, proto je musí přijímat stravou. Toto platilo v dobách vzniku definice tohoto pojmu, následně se začaly do této skupiny zařazovat i další látky, které neodpovídají původním principům - např. takové, které neobsahují aminovou skupinu (od nich vznikl název vitamín = složením slov "vital" + "amin"), případně vytvářené fermentační činnosti mikroorganismů.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi