Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kváskové pečivo

Kváskové pečivo je považováno za zdravější alternativu klasického pečiva z droždí. Důvodem je především způsob, jakým je kváskové pečivo připravováno. Kvásek je totiž přírodní kvasnice, která obsahuje mnoho prospěšných bakterií a enzymů. Tyto bakterie a enzymy pomáhají při trávení a také zlepšují vstřebávání živin z pečiva do těla. Kváskové pečivo je také bohaté na vitamíny skupiny B a minerály jako je železo, zinek a hořčík.

Kváskové pečivo je také vhodné pro lidi s citlivým zažíváním nebo pro ty, kteří mají problémy s trávením lepku. Kvásek totiž během kvašení rozkládá lepek na jednodušší složky, které jsou pro tělo snáze stravitelné. Díky tomu je kváskové pečivo lehčí na žaludek a méně způsobuje nadýmání. Navíc, kváskové pečivo má nižší glykemický index než pečivo z droždí, což znamená, že po jeho konzumaci dochází k pomalejšímu nárůstu hladiny cukru v krvi.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je možné, že kvaskové pečivo, které projde při výrobě poměrně vysokou teplotou, obsahuje živé mikroorganismy, a u kvašeného sterilovaného zelí je aktivita mikroorganismů potlačena.
Předem děkuji za odpověď

Kváskové pečivo NEobsahuje živé mikroorganismy (minimálně ne ty, které stály za tvorbou a aktivitou kvásku). Po upečení takového pečiva probíhají v produktu enzymatické reakce typické právě pro kvásek, nejedná se ale o aktivitu živých mikroorganismů.

Dobrý den,
v kvízu je uvedeno, že "Kváskové pečivo je vůči celému zrnu více jang", dříve bylo také ale uvedeno, že mletí obilí dodává více jin, chápu tedy správně, že způsob úpravy (pečení), má silnější konečný vliv na celou potravinu, tudíž proto je v důsledku více jang?
Děkuji

Důvodem je zastoupení soli, pečivo obsahuje v průměru 1,5-2 % soli. Tzn. například 2 krajíce chleba (cca 100 g) obsahujé 1,5-2 g soli, což je v podstatě 30 % doporučené denní dávky. Sůl jako nejsilnější jang faktor ve stravě posune rovnováhu právě tímto směrem.

Dobrý den,
v obchodech se objevují stále nové a nové druhy pečiva. Rád bych se zeptal jestli je rozdíl mezi kváskovým pečivem, kvasovým pečivem nebo pečivem s kváskem. Tím myslím v technologii zpracování nebo jsou to pouze češtinářské obraty prodejních řetězců a jedná se o jeden a tentýž postup fermentace a pečení?
Děkuji.

Kvásek a kvas jsou synonyma, takže tady žádný rozdíl není. Pokud se u pečiva setkáte s označením "pečivo s kváskem", je třeba důkladně prostudovat složení - může se jednat o ryze kváskové pečivo, ale také pečivo, které obsahuje jen určitý podíl kvásku s přítomností kvasnic (tuto informaci musí výrobce potraviny ze zákona uvést na obalu, případně ji u nebalených potravin dát zákazníkovi na požádání).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi