Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Citrusy

Citrusy jsou skupinou ovoce, která zahrnují pomeranče, citrony, grapefruity, limetky a mandarinky. Obecně jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C. Citrusy jsou také významným zdrojem vlákniny, která může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat zdraví trávicího systému. Ovoce obsahuje vysoký podíl vody, jejich konzumace tak pomáhá udržovat hydrataci.

Dobrý den,
chci se zeptat, u ovoce jste psali, že zvýšené množství citrusů může způsobit zahlenění. U babských receptů se používá na odhlenění voda s citrónem, takže krátkodobě to přece jen může pomoci? Poprosila bych Vás o krátké vysvětlení procesu, při kterém mléko zahleňuje (při nemocech se běžně doporučuje vysadit mléčné produkty kvůli zahlenění).

Tuto problematiku je třeba vnímat celostně, tzn. nepaušalizovat vliv potravin na zahlenění ve smyslu "sním danou potravinu a výsledkem je nepřiměřená tvorba hlenu".
Předně je třeba rozlišovat, o jaké části organismu mluvíme, když řešíme vliv potravin na zahlenění. Některé látky v potravinách zvyšují přímo produkci hlenu na sliznici dýchacího ústrojí, jiné na trávicím, další zase na vylučovacím systému.
Dále je nutné brát v potaz zdravotní situaci - u zdravého jedince bude rozsah vlivu podstatně menší, než v situacích zdravotních/metabolických poruch.
V neposlední řadě roli hraje i teplota prostředí a množství konzumované potraviny.
Typický příklad je uváděná voda s citronem/limetkou, kde organické kyseliny z citrusu vyvolají po konzumaci krátkodobě zvýšenou aktivitu slizničních buněk produkujícíh hlen. Vzhledem k tomu, že množství šťávy z citronu/limetky je ve srovnání s konzumací celého plodu velmi malé, odpovídá tomu i reakce buněk v podobě celkové produkce hlenu. Tzn. menší reakce vyvolá nižší produkci, což umožní snadnější vykašlávání při současném vlivu nižšího pH tekutiny hlen rozpouštět.
Mléko/mléčné produkty fungují trochu jinak - u zdravých jedinců nemají vliv na vznik zahlenění dýchacího ústrojí. Např. v situaci laktózové intolerance ale mají schopnost nepřímo podporovat vznik hlenu na sřevní sliznici, u zánětů horních cest dýchacích pak zhoršují stav stávajícího zahlenění.

Dobrý den, chci se zeptat jak je to s citrusy a ovocem, které u nás nerostou. Je chyba zařazovat je do každodenního jídelníčku a hlavně během zimy, nebo by bylo vhodnější držet se lokálního ovoce. Jak je to s ovocem, které máme zamrzlé v mrazáku - maliny, jahody....a používáme je v zimě - nenarušuje to teorii ochlazování a zahřívání organismu, nebo stačí je např. uvařit po rozmrazení....děkuji.

Chyba to určitě není, jen je třeba si uvědomit, že taková snaha nese určitá "rizika". Z termického hlediska je většina druhů exotického ovoce typicky osvěžující až ochlazující, citlivější jedinci na toto budou vždy reagovat. Dále je tady faktor čerstvosti, kdy se plody sklízí nezralé a cestují přes polovinu světa. Proces jejich dozrávání při transportu a skladování až na malé výjimky (např. banány) není nutričně plnohodnotný, k tomu připočtěte riziko přítomnosti plísní či používaných chemikálií k ošetření povrchu potraviny. Racionální pohled na situaci by měl vyústit v rozhodnutí směrovat pozornost k lokální produkci, což je nejen nutričně výhodnější, ale v podstatě i přirozenější.
Mrazením ovoce jeho termiku neovlivníte, tato charakteristika zůstává stejná.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi