Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
I bezkofeinová káva malý podíl kofeinu obsahuje (přibližně v množství odpovídající 3-5 % původního obsahu) - toto není názor, ale fakt vycházející z technologií používaných pro výrobu bezkofeinové kávy.
Konzumace takové kávy závislost na kofeinu nevyvolá, na to je jeho obsah příliš nízký. Faktem ale je, že kofein není jedinou stimulačně působící látkou, některé z nich i po procesu dekofeinizace v produktu v určitém množství zůstávají. O vzniku určité formy závislosti by mohla být řeč v situacích, kdy by byl konzumován vysoký počet šálků takové kávy denně (např. 10 a více).
Dobrý den,
guarana je taktéž vhodná před pohybem jako káva? Zvedá kortizol také jako káva?
Guarana má stejné stimulační účinky jako káva, protože obsahuje kofein. Kofein je ale vázán na guaranosidy, které ovlivňují průběh jeho metabolizace, guaranu je proto vhodnější požít s větším časovým odstupem od zátěže, než kávu (cca 30 - 50 minut).
Účinek jednotlivých látek na metabolismus jedince a jeho celkové chování se odvíjí od mnoha faktorů, jedním z nich je i úroveň citlivosti (= způsobu vnímání účinku látky). Pokud víte, že jste více senzitivní na stimulační látky, je nesmysl je používat ve vyšších množstvích a současně se snažit jejich účinek zvyšovat kombinací s dalšími. V takových případech bych se zcela určitě vyhýbal jakýmkoli zdrojům kofeinu a zaměřil pozornost na jeden vybraný adaptogen. Myslete na to, že cílem je podpora vitality a současně snaha se vyhnout předávkování, které se projevuje řadou nepříjemných projevů.
Kombinace adaptogenů a vitamínů B komplexu je bezpečná, vždy ale užívejte pouze přírodní zdroje B komplexu a současně se vyhýbejte jejich zbytečně vysokým dávkám.
Pokud se jedná o náhradní sladidla, která jsou nízkokalorická (což jsou prakticky všechna), nehrozí riziko nepřiměřeného zvyšování krevní glykémie ani v kombinaci s kávou.
Debatovat lze o tom, zda je káva zdraví prospěšná, protože zdravotní benefity, které se o ní prezentují, jsou většinou vztažené ke zdravé populaci, a současně u jedinců s poruchami metabolismu se ukazuje, že její vedlejší účinky ovlivňují zdraví v mnohem větším rozsahu. Navíc je potřeba brát v potaz individualitu jedince, protože metabolizace kofeinu je řízena primárně genetikou, od čehož se odvíjí celkový vliv konzumace kávy na každého z nás.
U diabetiků nejsem zastánce používání náhradních sladidel nejen z důvodu, že jsou zbytečná (= sladidla nejsou nezbytná), ale i proto, že jsou ve svém smyslu kontraproduktivní. Chcete-li dělat výjimky, používejte zdroje inulínu (např. čekankový sirup), který funguje i jako prebiotikum.
Čím déle bylinu louhujete, tím více látek se do tekutiny uvolňuje, toto platí obecně. Faktem je, že s dobou louhování čajových listů se do vody kromě kofeinu uvolňují i třísloviny, které NEneutralizují účinky kofeinu, ale komplikují jeho uvolňování v těle. Tzn. čaj bude obsahovat hodně kofeinu i tříslovin, díky obsahu tříslovin se kofein bude vstřebávat v trávicím traktu pomaleji, jeho účinek v těle tak bude pozvolnější a dlouhodobější (řádově v hodinách). Při přípravě čaje tak záleží jen na vás, jaký postup budete preferovat s ohledem na cíl, který konzumací čaje sledujete.
S příjmem kofeinu je to složitější - jedná se o stimulační látku, jejíž účinek závisí na fungování receptorů, na které se váže. Každý člověk vykazuje jinou úroveň senzitivity, u zdravých dospělých jedinců se jako bezpečná denní dávka uvádí 300 mg (to odpovídá 5-8 malým šálků). Potíž je v tom, že nemalý podíl populace vykazuje projevy vedlejších účinků kávy už u dávek kolem 50 - 80 mg, pro tyto jsou pak doporučovaná množství nedostižnou metou. U těhotných žen hrozí nebezpečí ze strany zvýšených stresových projevů dítěte, je bezpečnější se kávě v průběhu těhotenství úplně vyhýbat (stejně jako alkoholu).
Kofein v čisté formě se rychle metabolizuje, jsou pro něj typické běžně prezentované vedlejší účinky. Vazba na fytochemické sloučeniny v rostlinách tyto vlastnosti zmírňuje, u každé byliny v odlišném rozsahu. Vždycky se ale jedná o směs, která má stimulační účinky, konzumace takových produktů není proto vhodná pro děti. Faktem je, že v některých "rozvojových" zemích mají tradice silný vliv a nehledí se tak na moderní poznatky (typické je např. žvýkání listů koky, ve srovnání s tímto je ale maca slabým odvarem). Dopad těchto drog na dětský organismus je negativní především ve vztahu k vývoji jejich nervové soustavy.
Kofein jako přímý spalovač tuků v podstatě nefunguje, jeho vliv je nepřímý - podporuje aktivitu autonomní nervové soustavy, skrze kterou dochází ke zrychlování metabolických dějů. Pokud je součástí redukce hmotnosti i pohybová aktivita, zvyšuje se pravděpodobnost, že celý proces bude probíhat trochu rychleji. V tomto směru ale nečekejte žádné zázraky, navíc počítejte s rizikem, že kofein nebude fungovat úplně u každé individuality. U doplňků stravy (spalovače) mj. kalkulujte i s obsaženými dávkami kofeinu, které jsou v jedné dávce často mnohanásobně vyšší, než v kávě, budete tak konfrontováni s dopady předávkování.
Konzumace kávy ráno nalačno není úplně šťastné rozhodnutí - látky vznikající při přepálení mohoou dráždit sliznici trávicího traktu, kofein se navíc rychle vstřebává a zvyšuje stresové projevy organismu.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.