Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Účinek jednotlivých látek na metabolismus jedince a jeho celkové chování se odvíjí od mnoha faktorů, jedním z nich je i úroveň citlivosti (= způsobu vnímání účinku látky). Pokud víte, že jste více senzitivní na stimulační látky, je nesmysl je používat ve vyšších množstvích a současně se snažit jejich účinek zvyšovat kombinací s dalšími. V takových případech bych se zcela určitě vyhýbal jakýmkoli zdrojům kofeinu a zaměřil pozornost na jeden vybraný adaptogen. Myslete na to, že cílem je podpora vitality a současně snaha se vyhnout předávkování, které se projevuje řadou nepříjemných projevů.
Kombinace adaptogenů a vitamínů B komplexu je bezpečná, vždy ale užívejte pouze přírodní zdroje B komplexu a současně se vyhýbejte jejich zbytečně vysokým dávkám.
Pokud se jedná o náhradní sladidla, která jsou nízkokalorická (což jsou prakticky všechna), nehrozí riziko nepřiměřeného zvyšování krevní glykémie ani v kombinaci s kávou.
Debatovat lze o tom, zda je káva zdraví prospěšná, protože zdravotní benefity, které se o ní prezentují, jsou většinou vztažené ke zdravé populaci, a současně u jedinců s poruchami metabolismu se ukazuje, že její vedlejší účinky ovlivňují zdraví v mnohem větším rozsahu. Navíc je potřeba brát v potaz individualitu jedince, protože metabolizace kofeinu je řízena primárně genetikou, od čehož se odvíjí celkový vliv konzumace kávy na každého z nás.
U diabetiků nejsem zastánce používání náhradních sladidel nejen z důvodu, že jsou zbytečná (= sladidla nejsou nezbytná), ale i proto, že jsou ve svém smyslu kontraproduktivní. Chcete-li dělat výjimky, používejte zdroje inulínu (např. čekankový sirup), který funguje i jako prebiotikum.
Čím déle bylinu louhujete, tím více látek se do tekutiny uvolňuje, toto platí obecně. Faktem je, že s dobou louhování čajových listů se do vody kromě kofeinu uvolňují i třísloviny, které NEneutralizují účinky kofeinu, ale komplikují jeho uvolňování v těle. Tzn. čaj bude obsahovat hodně kofeinu i tříslovin, díky obsahu tříslovin se kofein bude vstřebávat v trávicím traktu pomaleji, jeho účinek v těle tak bude pozvolnější a dlouhodobější (řádově v hodinách). Při přípravě čaje tak záleží jen na vás, jaký postup budete preferovat s ohledem na cíl, který konzumací čaje sledujete.
S příjmem kofeinu je to složitější - jedná se o stimulační látku, jejíž účinek závisí na fungování receptorů, na které se váže. Každý člověk vykazuje jinou úroveň senzitivity, u zdravých dospělých jedinců se jako bezpečná denní dávka uvádí 300 mg (to odpovídá 5-8 malým šálků). Potíž je v tom, že nemalý podíl populace vykazuje projevy vedlejších účinků kávy už u dávek kolem 50 - 80 mg, pro tyto jsou pak doporučovaná množství nedostižnou metou. U těhotných žen hrozí nebezpečí ze strany zvýšených stresových projevů dítěte, je bezpečnější se kávě v průběhu těhotenství úplně vyhýbat (stejně jako alkoholu).
Kofein v čisté formě se rychle metabolizuje, jsou pro něj typické běžně prezentované vedlejší účinky. Vazba na fytochemické sloučeniny v rostlinách tyto vlastnosti zmírňuje, u každé byliny v odlišném rozsahu. Vždycky se ale jedná o směs, která má stimulační účinky, konzumace takových produktů není proto vhodná pro děti. Faktem je, že v některých "rozvojových" zemích mají tradice silný vliv a nehledí se tak na moderní poznatky (typické je např. žvýkání listů koky, ve srovnání s tímto je ale maca slabým odvarem). Dopad těchto drog na dětský organismus je negativní především ve vztahu k vývoji jejich nervové soustavy.
Kofein jako přímý spalovač tuků v podstatě nefunguje, jeho vliv je nepřímý - podporuje aktivitu autonomní nervové soustavy, skrze kterou dochází ke zrychlování metabolických dějů. Pokud je součástí redukce hmotnosti i pohybová aktivita, zvyšuje se pravděpodobnost, že celý proces bude probíhat trochu rychleji. V tomto směru ale nečekejte žádné zázraky, navíc počítejte s rizikem, že kofein nebude fungovat úplně u každé individuality. U doplňků stravy (spalovače) mj. kalkulujte i s obsaženými dávkami kofeinu, které jsou v jedné dávce často mnohanásobně vyšší, než v kávě, budete tak konfrontováni s dopady předávkování.
Konzumace kávy ráno nalačno není úplně šťastné rozhodnutí - látky vznikající při přepálení mohoou dráždit sliznici trávicího traktu, kofein se navíc rychle vstřebává a zvyšuje stresové projevy organismu.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.