Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Pasterizace

Pasterizace je tepelný proces, který se používá k zničení škodlivých mikroorganismů v potravinách a nápojích. Tento proces byl pojmenován po Louisi Pasteurovi, který ho poprvé použil v 19. století. Pasterizace je důležitá pro zajištění bezpečnosti potravin a prodloužení jejich trvanlivosti, protože zabíjí bakterie, viry a další mikroorganismy, které mohou způsobit nemoci.

Z hlediska výživy může pasterizace ovlivnit některé vitamíny a minerály v potravinách. Například vitamíny rozpustné ve vodě, jako je vitamín C a některé B vitamíny, mohou být částečně ztraceny během procesu pasterizace. Nicméně, většina ostatních živin zůstává v potravinách po pasterizaci zachována. Navíc bezpečnostní přínosy pasterizace obvykle převažují nad potenciálními ztrátami živin.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala jak je to s Kimchi, volně prodávané Kimchi je pasterizované to znamená, že už tam živé kultury nejsou? Je to pak stále zdraví prospěšná potravina ? Počítá se pak jako fermentovaný výrobek v jídelníčku?
Děkuji

Při nákupu kvašené zeleniny je třeba sledovat, jakou úpravou potravina prošla. Pro zajištění požadované životnosti výrobci volí buď pasterizaci případně některá konzervační činidla, je možné ale koupit i nepasterizované produkty.
V případě tepelného nebo chemického ošetření výrobku se zastavuje aktivita fermentačních kultur. Potravina je bez živých kultur, ale stále fermentovaná, tzn. prošla kvašením a nese její klíčové výhody - je snadněji stravitelná a obsahuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem včetně kyseliny mléčné.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi