Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kasein

Kasein je hlavní bílkovina, která se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Je pomalu stravitelná, poskytuje tak tělu dlouhodobý přísun aminokyselin. Je bohatým zdrojem vápníku a fosforu, které jsou důležité pro zdraví kostí a zubů. Používá se i v doplňkové výživě. Některé osoby mohou být alergické na kasein nebo intolerantní na laktózu (cukr přítomný v mléce), měly by se proto konzumaci potravin obsahující kasein vyhnout.

Dobrý den, pane Jelínek,
ráda bych se zeptala, co se týče kaseinu a jeho možném vyvolání autoimunitních poruch...Mám autoimunitní poruchu štítné žlázy, myslíte že v mém případě, když už takovou poruchu mám, by bylo nejlepší kasein úplně vyřadit?
Děkuji za odpověd. Hezký den

Autoimunitní poruchy jsou v praxi komplikovaným problémem, u kterého je při snaze o jejich řešení třeba hledat příčinu (spouštěč). Imunitní systém se může "zbláznit" z celé řady důvodů, v posledních letech se stále častěji hovoří o syndromu zvýšené propustnosti střev, kdy se nestrávené (nerozštěpené) molekuly bílkovin (velmi často mezi ně patří i kasein) dostanou do krevního oběhu a kromě běžných alergických reakcí mohou být i příčinou vzniku autoimunitních poruch včetně štítné žlázy (Hashimotova thyroiditida). Určitě ničemu neublížíte, když zdroje kaseinu vynecháte, resp. je nahradíte jinými (ve stravě vždy sledujte příjem bílkovin, který by neměl klesnout pod 10-15 % z celkového příjmu energie).
Existují i studie naznačující vztah schopnosti laktózy snižovat vstřebávání léků užívaných při poruchách funkce štítné žlázy, kdy po vysazení mléčných produktů ze stravy dojde k mnohem lepším reakcím organismu na podávanou medikaci.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli uvedené negativní účinky kaseinu z kravského mléka (A1) platí i pro kasein A2 např. z buvolího mléka. Přestala jsem jíst mléčné výrobky kvůli problému s akné a zajímalo by mě, jestli má smysl zkoušet jiná mléka typu A2 nebo radši mléčné výrobky do stravy zpět nezařazovat.
Děkuji

Tato problematika ve vztahu k finálnímu rozhodnutí není ve vědecké sféře stále ještě jednomyslně vyřešena, argumentuje se nedostatečným množstvím provedených studií. Na stranu druhou se v některých zemích (Nový Zéland, Austrálie, Čína...) začíná přímo v obchodní síti preferovat varianta A2 mléka právě z důvodu přesvědčení, že se jeho konzumace nespolupodílí na vzniku celé řady poměrně závažných zdravotních potíží.
Zjednodušeně vysvětleno se má situace následovně:
Kasein se dělí na 4 základní frakce, jednou z nich je beta-kasein. Ten lze dělit na dalších 12 druhů, nejdůležitější jsou zástupci A1 a A2. Výzkumy uvádí, že původně v kravském mléku nebyla přítomná varianta A1, která vznikla přirozenou mutací před přibližně 8 000 lety. Základní rozdíl mezi variantou A1 a A2 spočívá v aminokyselinovém zastoupení - na určité pozici v aminokyselinovém řetězci se u A1 nachází prolin, u A2 histidin, díky čemuž se obě varianty tráví různě (druh a pořadí jednotlivých aminokyselin v bílkovinném řetězci odpovídají za jednotlivé vlastnosti bílkovin). Zjistilo se, že u varianty A1 vzniká štěpením opiát beta-casomorphin-7 (BCM7), kterému se přisuzuje negativní vliv na zdraví (nejčastěji u chronických potíží) - sleduje se vliv na neurologické problémy (včetně autismu), trávicích a zažívacích komplikací (mj. i větší výskyt průjmů, což skrze ovlivnění funkce střevní mikrobioty může mít i vliv na tvorbu akné, kterou citujete), vznik myelomů a některých srdečně-cévních potíží.
Protože ale zatím neexistuje dostatek seriózních závěrů, není možné tvrdit, že většina problémů je způsobena konzumací A1 variant, potažmo s tím souvisí i váš problém. Pokud ale máte chuť experimentovat a zajistíte zdroje A2 variant beta-kaseinu (kozí, ovčí, buvolí, velbloudí, oslí a mateřské mléko, případně mléka od plemen skotu pocházejícího z Asie nebo z Afriky), tak se určitě tímto směrem vydejte. Obecně platí, že pořád budete mít ještě možnost se jakýmkoli živočišným produktům vyhnout definitivně.

Dobrý den,
je rod Lactococcus obsažen v tibetské houbě? A je pravdou, že při fermentaci dochází ke štěpení, zmíněným rodem, kaseinu?
Děkuji.

Tento rod bakterie je součástí tibetské houby. Štěpí primárně cukry, v podstatně menším rozsahu se podílí i na fermentaci tuků a bílkovin.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi