Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Vstřebávání minerálů ze stravy je nejen složitý problém, ale především v oblasti číselného vyjádření silně relativní. Do procesu vstupuje příliš mnoho faktorů, aby bylo možné smysluplně vyjádřit úroveň využitelnosti každého prvku, buďte tady proto opatrní nejen na přejímání jakýchkoli hodnot, ale především na jejich uplatňování v praxi. Míra využitelnosti kalcia je obecně z rostlinných zdrojů podstatně nižší, než z živočišných, je proto potřeba u rostlinné stravy investovat více snahy do zefektivnění celého procesu. V základu se jedná o snižování podílu vlákniny a vyhýbání se vyšším koncentracím dalších antinutričních složek, smysl má ale i udržovat rovnováhu s přijatým Mg, pečovat o funkci střevního mikrobiomu, který se v nemalé míře na metabolizaci vápníku podílí, zajišťovat dostatek kalciferolu či podporovat metabolismus pohybovou aktivitou. Čím vyšší podíl rostlinných potravin (a tedy zdrojů vápníku) ve stravě máme, tím vyšší nároky klademe na organismus v oblasti aktivace adaptačních mechanismů, které mají za úkol udržovat rovnováhu. Extrémem v tomto směru je veganská strava, kde má smysl řešit každý "detail", jelikož praxe ukazuje, že skutečně má problém se zajištěním dostatku vápníku se všemi jeho důsledky.
Těžké kovy u citovaných zdrojů potravin neřešte, tento faktor podléhá kvalitě půdy a způsobu pěstování plodin, nemá smysl jej paušalizovat.
Tepelné úpravy včetně namáčení a fermentace snižují množství antinutričních látek, v případě strumigenů ale nijak zásadně, dokonce kysané zelí obsahuje těchto složek vcelku zbytečně vysoké množství. Veganská strava obsahuje nejvyšší podíl antinutričních faktorů ve stravě ze všech stravovacích režimů, není tak vhodná pro jedince, kteří mají genetické predispozice k poruchám funkce štítnice. V praxi to znamená, že je v takových situacích potřeba o to důkladněji dbát na dodržování všech dostupných pravidel, které v rámci úprav stravování zlepší stravitelnost rostlinných potravin a současně sníží podíl antinutričních látek.
Obecně platí, že je vhodné se ne přímo vyhýbat těmto "inkriminovaným" potravinám, ale především mít jejich příjem pod kontrolou (= jejich občasná konzumace v přiměřeném množství ničemu neublíží). Toto je podmíněno snahou o zajištění dostatečného příjmu látek, které funkci štítné žlázy podporují (jód, zinek, selen, antioxidanty, dostatek bílkovin...).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.