Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Fruktóza je standardně citovanou složkou stravy, která produkci hormonu ghrelinu podporuje nejvíce. Existuje ale rozdíl mezi koncentrovanými zdroji fruktózy používanými jako sladidlo a fruktózou běžně přijímanou např. z ovoce, kde hladina hormonu se zvyšuje podstatně více po požití sladidel.
Dále obecně platí, že nejvíce produkci tohoto hormonu potlačují bílkoviny ve stravě. Tzn. ghrelin se více produkuje v žaludku po konzumaci typicky nízkoproteinových potravin/chodů (= vysokosacharidoých a vysokotukových).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.