Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Obecně platí, že slazení není nutné, dokonce ani vhodné, i když by se mělo jednat o nízkokalorická sladidla. Organismus přidané cukry/sladidla nepotřebuje, tyto látky plní především funkci uspokojení vjemu na sladkou chuť. Hledáte-li vhodné sladidlo, které vyjde vstříc i potřebám střevní probiotické mikrobioty, jeví se jako nejvhodnější zdroje inulínu (např. čekankový sirup) - disponuje nízkým množstvím energie, je sladké a předvším se chová prebioticky.
S ohledem na potenciální zátěž ze strany sladidel na jednotlivé systémy v těle nejlépe vychází zdroje inulínu (např. čekankový sirup), protože se v podstatě jedná o koncentorvanou rozpustnou vlákninu (prebiotikum) s minimem energie a téměř nulovým dopadem na produkci inzulínu.
Při výběru vhodného sladidla vždy řešte nejprve jeho chuť (nemá smysl dlouhodobě konzumovat cokoli, co vám nechutná), poté jeho vliv na hladinu krevního cukru, dále obsah energie a v neposlední řadě i dopad na orální a střevní mikrobiotu (sladidlo může mít prozánětlivý nebo naopak protizánětlivý vliv).
Pokud sladidlo obsahuje cukry, je dobré kontrolovat jejich konzumované množství ve vztahu k doporučovaným dávkám (např. přebytek fruktózy prokazatelně podporuje nealkoholové tukovatění jater).
Přidaný cukr v ovocných produktech funguje především jako konzervant, prodlužuje tedy trvanlivost výrobku. Sám o sobě nemá zásadní vliv na úbytek vitamínů, k tomu dochází na základě postupné oxidace způsobené právě prodlouženou expirací.
Současně počítejte s tím, že zvýšený příjem cukrů ovlivňuje acidobazické pochody směrem ke kyselinotvorným projevům, což obnáší zvýšenou aktivitu patogenních mikroorganismů, které zvyšují spotřebu vitamínů.
Aktuální doporučení v oblasti příjmu cukrů jsou strany WHO směřují k max. 90 g za den, z toho 50 g přidaných, uvažuje se množství 50 g snížit na 25 g.
Při kontrole kvality stravování je tak třeba rozlišovat cukry přirozeně obsažené v potravinách, a přidané při jejich zpracování. Faktem je, že ovoce a produkty z něj (šťávy, kompoty, marmelády...) jsou nejbohatším zdrojem přirozeně se vyskytujících cukrů, je proto vhodné kontrolovat podíl této skupiny potravin v jídelníčku. Totéž platí pro kategorii potravin s obsahem cukrů přidaných, kde hrozí podstatně vyšší riziko jejich přebytku. Jedná se o jeden z mnoha smysluplných příkladů a v podstatě i důvodů, proč se vyplácí sledovat nutriční kvalitu stravy, čísla občas umí hovořit jasnou řečí...
25 g přidaných cukrů za den se na první pohled tváří jako nízká hranice, ale v přepočtu se jedná o 6 kostek cukru, což při této vizualizaci dostává trochu jiný rozměr, než abstraktní hodnota. Máte pravdu v tom, že není jednoduché tohoto limitu dosáhnout, obzvlášť dlouhodobě. Na stranu druhou je potřeba si uvědomit, že se jedná o složku ve stravě, kterou ve skutečnosti nepotřebujeme, a která navíc neprospívá zdraví. Toto téma by mělo vést k zamyšlení se nad tím, jak přísně budeme sledovat podíl přirozených a průmyslově zpracovaných potravin ve svém jídelníčku.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.