Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Arašídové máslo

Arašídové máslo je potravina vyráběná mletím arašídů. Je nutričně bohatou potravinou, obsahuje mononenasycené a polynenasycené tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály.

Dobrý den pane Jelínek,
předem bych Vám moc chtěla poděkovat za Vaše odpovědi k mým předešlím dotazům, Váš kurz je naprosto úžasný !
Dnes mě zajímá Váš názor na arašídové máslo. Přijde mi, že právě zažíváme jeho boom. Snad všichni v mém okolí, včetně fitness světa ho pravidelně užívají, de facto na denní bázi. Co si o jeho časté konzumaci myslíte vy? Přijde mi to poněkud nešťastné a sama se této potravině začínám vyhýbat, už jen z častého obsahu aflatoxinu. Může tato látka/plíseň po určitém čase vzniknout v již zhotoveném arašídovém másle? Nebo se týká pouze neumletých arašídů?
Popř. pokud výrobce požije na vznik arašídového máslo třeba jen lehce napadené arašídy plísní, dá se to zjistit? Na chuti atd.
Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi.

Problematika obsahu aflatoxinu v arašídových máslech je výsledkem poměrně velkého objemu zpracovávané vstupní suroviny, tedy arašídů. Tady obecně platí, že u ořechů a semen bohatých na tuky při nevhodném způsobu skladování hrozí zvýšené riziko obsahu plísní a produktů z nich, nejvíce se o tom z důvodu produkovaného objemu hovoří u arašídových produktů. Konzumace (i každodenní) arašídového másla se nemusíte obávat (má zajímavý nutriční profil v oblasti obsahu a poměru mastných kyselin), jen je třeba dbát na jeho kvalitu. Bohužel zdaleka ne vždy jako spotřebitelé máme možnost zjistit, jaké koncentrace nežádoucích látek se v komerčních produktech nachází (vyžadovalo by to analýzu dané potraviny v laboratoři). Nabízí se tak u potravin, které je možné zpracovávat v domácích podmínkách - což ořechová másla jsou - kontrolovat celý proces včetně kvality vstupních surovin, vyžaduje to trochu námahy a času navíc, než objednání hotového výrobku, to už je ale na rozhodnutí každého z nás.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi