Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Vločky

Vločky jsou zdravým a výživným doplňkem každodenní stravy. Jsou bohaté na vlákninu, která podporuje zdraví trávicího systému a pomáhá udržovat pocit sytosti, což může přispět k kontrole tělesné hmotnosti. Vločky také obsahují řadu důležitých vitamínů a minerálů, včetně železa, zinku a B vitamínů. Některé druhy vloček, jako jsou ovesné vločky, jsou také dobrým zdrojem bílkovin.

Vločky jsou také velmi flexibilní a mohou být přidány do mnoha různých jídel a receptů. Mohou být konzumovány samotné s mlékem nebo jogurtem jako snídaně, přidány do smoothie pro extra výživu, nebo použity jako ingredience v pečení. Vločky jsou také dobrým zdrojem pomalých sacharidů, které poskytují tělu dlouhodobou energii a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.

Dobrý den, pane Jelínku,
můj přítel si každý večer vločky zalívá studenou vodou. Nechává si to přes noc do rána v shakeru, ráno to vypije. Má to nějaký vliv na mikrobiom? A u kvašené zeleniny, co se děje, když je teplota vyšší než doporučovaných 18 stupnů?
Děkuji

Tato úprava vliv samozřejmě má - namáčením vloček nastartujete jejich fermentaci, potravina se stane lépe stravitelná (sníží se podíl antinutričních látek, zvýší množství SCFA... - všechny tyto změny mikroorganismy vnímají,v podstatě jim takto "ulehčujete" práci).
S teplotou při kvašení je to trochu složitější. Obecně se prezentuje jako optimální rozpětí teplot při kvašení zeleniny 18 až 22 °C, kde se argumentuje stabilním růstem bakterií mléčného kvašení. Některé výzkumy poukazují i na možnost použití podstatně vyšších teplot (až 32 °C), kde ale riskujete i kultivaci nežádoucích plísní a jiných mikroorganismů.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi