Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Tryglyceridy a triacylglyceroly jsou synonyma, běžně se používají v literatuře oba pojmy. Jsou hlavní složkou tuků, jsou složeny z glycerolu a třech molekul mastných kyselin, organismus z nich procesem lipolýzy odděluje mastné kyseliny, které se následně metabolizují. V praxi ve vztahu k výživě by vás vždy měly zajímat (kromě triglyceridů) parametry celkového množství cholesterolu včetně HDL i LDL frakcí, ze kterých se počítá tzv. aterogenní index. To je hodnota, která ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodů, je tak vztažena k srdečně-cévním chorobám (platí to i pro zvýšené hodnoty triglyceridů v krvi).
Tryglyceridy a triacylglyceroly jsou synonyma, běžně se používají v literatuře oba pojmy. Jsou hlavní složkou tuků, jsou složeny z glycerolu a třech molekul mastných kyselin, organismus z nich procesem lipolýzy odděluje mastné kyseliny, které se následně metabolizují.
V praxi ve vztahu k výživě by vás vždy měly zajímat (kromě triglyceridů) parametry celkového množství cholesterolu včetně HDL i LDL frakcí, ze kterých se počítá tzv. aterogenní index. To je hodnota, která ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodů, je tak vztažena k srdečně-cévním chorobám (platí to i pro zvýšené hodnoty triglyceridů v krvi).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.