Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Triglyceridy

Triglyceridy jsou typem tuku (lipidu) nacházejícího se v krvi. Když jíte, tělo přeměňuje kalorie, které nepotřebuje k okamžitému využití, na triglyceridy a ukládá je do tukových buněk. Hormony poté regulují uvolňování triglyceridů z tukových buněk do krve, kde jsou využity jako zdroj energie mezi jídly.

Vysoká hladina triglyceridů v krvi může zvýšit riziko vzniku srdečních chorob a je často spojena s obezitou, nekontrolovaným diabetem, nezdravou stravou a pravidelným konzumováním alkoholu. Naopak, nízká hladina triglyceridů může naznačovat problémy s výživou, jako je například nedostatečný příjem kalorií, nadměrné cvičení, nebo problémy s vstřebáváním tuků.

Dobrý den,
možná trochu laická otázka, ale vysvětlili byste prosím pojmy: triglyceridy, triacylglyceroly? Který z těchto pojmů je z hlediska spisovnosti správný? Který z parametrů je v praxi (i z hlediska zdraví) nejdůležitější při běžném vyšetření cholesterolu (HDL, LDL) a tuků v krvi? Co pro mě tyto údaje vypovídají?
Děkuji

Tryglyceridy a triacylglyceroly jsou synonyma, běžně se používají v literatuře oba pojmy. Jsou hlavní složkou tuků, jsou složeny z glycerolu a třech molekul mastných kyselin, organismus z nich procesem lipolýzy odděluje mastné kyseliny, které se následně metabolizují. V praxi ve vztahu k výživě by vás vždy měly zajímat (kromě triglyceridů) parametry celkového množství cholesterolu včetně HDL i LDL frakcí, ze kterých se počítá tzv. aterogenní index. To je hodnota, která ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodů, je tak vztažena k srdečně-cévním chorobám (platí to i pro zvýšené hodnoty triglyceridů v krvi).

Dobrý den.
Možná trochu laická otázka, ale vysvětlili byste prosím pojmy: triglyceridy, triacylglyceroly? Který z těchto pojmů je z hlediska spisovnosti správný? Který z parametrů je v praxi výživového poradce (i z hlediska zdraví) nejdůležitější při běžném vyšetření cholesterolu (HDL, LDL) a tuků v krvi? Co pro mě tyto údaje vypovídají?
Děkuji

Tryglyceridy a triacylglyceroly jsou synonyma, běžně se používají v literatuře oba pojmy. Jsou hlavní složkou tuků, jsou složeny z glycerolu a třech molekul mastných kyselin, organismus z nich procesem lipolýzy odděluje mastné kyseliny, které se následně metabolizují.
V praxi ve vztahu k výživě by vás vždy měly zajímat (kromě triglyceridů) parametry celkového množství cholesterolu včetně HDL i LDL frakcí, ze kterých se počítá tzv. aterogenní index. To je hodnota, která ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodů, je tak vztažena k srdečně-cévním chorobám (platí to i pro zvýšené hodnoty triglyceridů v krvi).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi