Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Smysl to vždy má a v podstatě i mít musí, protože strava je vždy základem, od kterého se odvíjí vhodnost použití doplňků stravy. V potravinách se vždy nachází určité množství minerálů a minerálů, jejich množství je ale velmi pohyblivé. Vždy se odvíjí od způsobu pěstování potraviny, kvality půdy a formy technologického zpracování produktu, u vitamínů navíc i způsobu skladování (= podmínek nastolujících oxidaci).
Nutriční hodnoty v aplikacích vychází z měření obsahu živin v potravinách, vždy je ale považujte za silně orientační. U ZOF jsme databázi vytvářeli průměrováním hodnot běžně prezentovaných na jednotlivých kontinentech (kurzy studují zájemci v podstatě ze všech koutů planety), v mnoha případech se tak liší od databází, které jsou běžně používané v Evropě.
Zajistit dostatek minerálů většinou není problém, u vitamínů a antioxidantů je to už větší výzva, protože jsou termolabilní a podléhají oxidačním pochodům - z těchto důvodů je jejich doplňování suplementací důležitější, než u minerálních látek.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.