Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Maltodextrin je běžně používaný zdroj rychlých sacharidů ve sportovní dplňkové výživě. Vyrábí se ze škrobu (z kukuřice, rýže, brambor, pšenice), technicky vzato se jedná o vysoce průmyslově zpracovanou surovinu s enormně vysokou hodnotou gylykemického indexu (uvádí se nad 100). Tento vliv na krevní glykémii se hodí právě sportovcům jako součást řešení rychlého doplnění energie a v rámci pozátěžové regenerace i obnovy glykogenových zásob.
Faktem ale je, že jeho konzumací se zvyšuje zátěž na slinivku a produkci inzulínu, což mj. vede k nárůstu tukových zásob. Studie také poukazují na schopnost maltodextrinů potlačovat aktivitu probiotik ve střevním traktu, toto vede k prozánětlivým reakcím. Maltodextrinům by se tak měli vyhýbat jedinci s poruchami trávení, silně nežádoucí jsou např. u stavů chronického zánětu střevního traktu (ulcerozní kolitida, Crohnova choroba).
Pomineme-li jeho význam ve sportovní výživě, musíme říct, že neexistují žádné zdravotní benefity vyplývající z konzumace tohoto oligo/polysacharidu.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.