Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Koření

Koření jsou důležitou součástí stravy, která přidává chuť a aroma k jídlu, ale také přináší řadu zdravotních výhod. Často jsou zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a záněty. Některá koření, jako je kurkuma, zázvor nebo česnek, jsou také známy svými protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Koření většinou podporují procesy trávení.

Dobrý den,
prosím o váš názor na problematiku koření, konkrétně skořice. Je rozdíl mezi skořicí ceylonskou a čínskou? Je čínská skořice ochuzená o některé látky? Nebo má ceylonská skořice nějaké další přednosti oproti činské? Je pravdou, že ceylonská napomáhá víc procesu trávení než čínská nebo je to jen marketingový tah?
Děkuji za odpověď.

Skořice ceylonská (je označována jako "pravá") obsahuje podstatně méně aromatické látky kumarinu, než skořice čínská (kassiová). Tento alkaloid je silně toxický (zatěžuje játra), je rozumnější proto preferovat skořici ceylonskou, která má jemnější a výraznější chuť, z důvodu odlišného způsobu zpracování je ale i dražší.

Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor na zavádění koření a bylinek u těch nejmenších. Čemu se raději vyhnout a proč, co naopak mohu bez obav dát.
Moc Vám děkuji za odpověď i cenné rady v celém kurzu.

U používání koření a bylinek je třeba postupovat uváženě. U batolat je jednoznačně nutné se vyhýbat nadměrnému příjmu soli, dále pak ostrým druhům koření, aromatickým bylinám a rostlinám ovlivňujícím funkci nervové soustavy a hormonálního systému (stimulanty, adaptogeny...).
S rostoucím věkem se postupně tato pravidla omezují. Je nutné ale respektovat i odlišnost v přístupu k dávkování, protože obecná formulace, že daná bylina není vhodná, ještě neznamená, že např. v malém množství nemůže být použita. Roli v tomto směru hraje obsah aktivních látek, kvůli kterým jednotlivá omezení vznikají. Poměrně transparentně je to řešeno v oblasti doplňkové výživy, kde se eviduje konkrétní obsah rostlin a často i zastupení aktivních složek, u běžné stravy se ale hranice doporučení stírají.
Pokud bych měl dát smysluplnou radu, tak v dětské výživě kontolujte především to, co je ve skutečnosti opravdu problematické, tzn. na prvním místě jednoznačně obsah soli, dále pak ostré druhy koření (pepř, paprika, kari...).

Dobry den.
V lekcich bylo vicekrat zmineno, ze nektere druhy koreni lze (vedle namaceni, kliceni, fermentace, tepelne upravy...) pouzit ke zmirneni nezadouciho nadymani po konzumaci lustenin. Mohl byste, prosim, upresnit, ktera koreni sem patri?
Dekuji.

Těchto je celá řada, jedná se primárně o druhy, které podporují tvorbu zažívacích enzymů a šťáv, čímž zefektivní celý proces trávení. Nejvýznamnější jsou kmín, koriandr, libeček, pepř, fenykl, zázvor, případně směsi typu kari.

Dobrý den, pane Jelínku,
zaujalo mě tvrzení o přidávaných barvivech ( např. Rhodaminu ) do koření jako kurkuma, chilli atd. Existuje nějaký způsob jak zjistit, zda konkrétní kupované koření tohle barvivo obsahuje ? Je to nějak vůbec dohledatelné ? Jedná se o moje vcelku dost používané koření a představa, že společně s ním do svého těla dávám škodlivá barviva mě děsí :-).
Děkuji.

Informace o složení výrobku musí každý výrobce/prodejce potraviny jasně deklarovat, platí to i pro nebalené produkty. Legislativa v EU je v tomto směru nekompromisní a prohřešky umí řešit poměrně efektivně. V případě některých nepovolených barviv, kam patří i Rhodamin, se na volném trhu musí jednat o náhodu, aby se vám takový produkt dostal do rukou - i kdyby taková situace nastala, s největší pravděpodobností to nezjistíte, protože výrobce z pozice páchaného podvodu nebude tuto informaci uvádět na etiketě.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi