Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kyselina máselná

Kyselina máselná (butyrát) je mastná kyselina, který hraje klíčovou roli v celkovém zdraví těla, zejména v zdraví střev. Je hlavním zdrojem energie pro buňky střevního epitelu a podporuje zdraví střevního mikrobiomu. Přirozeně se vyskytuje npř. v másle a mléčných výrobcích, je ale také produkována v těle během fermentace vlákniny v tlustém střevě. Vykazuje protizánětlivé vlastnosti, může pomoci při léčení některých střevních onemocnění. Některé studie naznačují, že může mít ochranný účinek proti rakovině tlustého střeva.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na GHI máslo. Uvádí se, že je velmi vhodné pro zánětlivá střeva, díky kyselině máselné. Obsahují i jiné oleje takovéto množství kyseliny máselné? A dá se považovat za léčebný prostředek na záněty zažívacího ústrojí? Popřípadě je nějaký zásadní rozdíl mezi Bio ghi z kravského mléka a GHI z ovciho a kozího mléka? Ptam se, jestli je zdravější, vzhledem k tomu, že jsou bílkoviny odstředěny a zůstane pouze tuk.
Děkuji za odpověď

Nejbohatším zdrojem kyseliny máselné je tuk přežvýkavců, největší koncentrace se nachází v másle (může obsahovat až 3-4 % této mastné kyseliny) a v některých mléčných fermentovaných produktech (např. parmezán). Dále najdete k. máselnou v nápojích kvašených kombuchou (čím více prokvašená tekutina je, tím více této mastné kyseliny obsahuje).
Kyselina máselná má skutečně prokázané zdraví prospěšné účinky, je vztahována k funkci sřevního biomu, kde podporuje např. protizánětlivé pochody. V určitých případech je možné ji považovat za podpůrný léčebný prostředek, je pouze potřeba dávat pozor na používané zdroje. Např. jako součást mléčného tuku je provázena vysokým podílem dalších nasycených tuků, takže tento zdroj je rizikový ve smyslu nepřiměřeného zvyšování příjmu nasycených tuků. Jako výhodné se ukazuje přiměřené zařazování vybraných mléčných produktů do jídelníčku společně s uváděnými nápoji z kombuchy, a užívání probiotických kultur, které v trávicím traktu zajišťují produkci kyseliny máselné. Je jen otázkou, zda zvolit monokultury v podpobě suplementů, jejichž konzumací nepodporujeme rozvoj diverzity mikrobioty, nebo půjdeme cestou preferování fermentovaných produktů, u kterých vybrané druhy mikroorganismů samy produkují tuto důležitou látku.
Každý druh savčího mléka obsahuje jiné složení tuků, nejvyšší podíl kyseliny máselné je u skotu. Neznamená to ale, že je nezbytně nutné preferovat jen tento zdroj - např. kozí tuk obsahuje spektrum trans mastných kyselin, které silně podporují aktivitu imunitního systému. Každou potravinu je proto třeba vnímat komplexně, jelikož disponuje celou řadou výhod i nevýhod a jednostranné protežování jednoho faktoru je v celostním pojetí silně kontraproduktivní.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi