Důležité informace týkající se filozofie našeho vzdělávání, způsobu a formy studia.
Kategorie: Všechny Jak se u nás studuje Co se u nás studuje
Co se u nás studuje
Kvalita potravin by měla zajímat každého spotřebitele, protože rozhoduje o chuti, obsahu živin, dopadu na zdraví a možnostech manipulace s potravinou v kuchyni...
Co se u nás studuje
Rostoucí profesionalizace sportu tlačí na jeho aktéry, aby věnovali pozornost prakticky každému detailu, platí to samozřejmě i o výživě. Faktem je, že strava má na sportovní výkonnost zásadní vliv...
Co se u nás studuje
Řada lidí je přesvědčena, že jedinci, kteří "pracují hlavou", nemají ve srovnání s fyzicky aktivními protějšky tak vysoké nároky na nutriční charakteristiky stravy. Opak je ale pravdou...
Co se u nás studuje
K hlavním zásadám výživy těhotné ženy patří konzumace pestré a rozmanité stravy, ve které by měly být zastoupeny všechny hlavní skupiny potravin...
Co se u nás studuje
Ve zjednodušeném pojetí je klíčení proces, při kterém se ze semínka vyrůstá klíček. Při procesu klíčení se v semenech nastartují pochody vedoucí ke zvýšení obsahu živin...
Co se u nás studuje
Dermatitida je označení pro záněty kůže. Existuje několik různých typů dermatitid, které se projevují šupinkovatěním kůže, tvorbou skvrn na kůži, tloustnutím kožního pokryvu popř. barevnými změnami a velmi častým svěděním...
Co se u nás studuje
Artróza je degenerativní onemocnění kloubů vyskytující se nejčastěji u lidí nad 50 let věku. Toto onemocnění postihuje především velké nosné klouby dolních končetin (kolena, kyčle) a klouby prstů...
Co se u nás studuje
Únavovým syndromem trpí rostoucí počet lidí na celém světě. Projevy tohoto onemocnění se v minulosti označovaly pojmy "syndrom chronické neuroendokrinoimunitní dysfunkce" či "myalgická encefalomyelitida"...
Co se u nás studuje
Nespavost je problém, který trápí až třetinu celosvětové populace. Nejedná se jen o neschopnost usnout, ale i nemožnost spát bez častého probouzení a nebudit se dříve, než potřebujeme...
Co se u nás studuje
Tinnitus (z latinského tinnire – znít) označuje celou řadu zvuků, který postižený vnímá jen subjektivně. Tento problém běžně přetrvává dlouhodobě a výrazně ovlivňuje kvalitu života...
Co se u nás studuje
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) neboli hyperkinetická porucha či porucha pozornosti s hyperaktivitou je onemocnění zahrnující...
Co se u nás studuje
Epilepsie (padoucnice) je stav, který je výsledkem nadměrné elektrické aktivity v mozku a nervovém systému. Ve zdravém mozku je přenos elektrických impulsů mezi buňkami pod kontrolou regulačních mechanismů...
Co se u nás studuje
Bolesti hlavy trápí nemalou část populace, zdaleka ne vždy je ale možné je označit za migrénu. Nejčastějším typem bolestí jsou tenzní nebo vazomotorické, které tvoří přes 90 % všech bolestí hlavy...
Co se u nás studuje
Premenstruační syndrom (PMS) je porucha, která postihuje velké množství žen (až 70 %) v období jednoho nebo dvou týdnů před začátkem menstruace. Jedná se o soubor...
Co se u nás studuje
Endometrióza patří mezi nejčastější gynekologická onemocnění. Její příčinou je pronikání malých částí děložní sliznice (endometria) mimo dělohu a jejich usazování...
Co se u nás studuje
Roztroušená skleróza (sklerosis multiplex) je degenerativní onemocnění, které postihuje centrální nervový systém (CNS). Název „roztroušená skleróza“ vyjadřuje charakter tohoto onemocnění...
Co se u nás studuje
Astma je onemocnění, při kterém otéká sliznice v dolních dýchacích cestách. Následkem toho dochází k jejich zúžení, omezí se proudění vzduchu a zhorší se dýchání...
Co se u nás studuje
Ateroskleróza je dlouhodobě probíhající onemocnění způsobené ukládáním tzv. aterogenních látek (lipidů, sacharidů, krevních buněk a vápníku) do stěny tepny...
Co se u nás studuje
Játra jsou klíčovým orgánem v těle, ve kterém probíhá obrovská spousta chemických reakcí. Jako ostatní orgány v těle i játra podléhají různým chorobám...
Co se u nás studuje
Poruchy funkce žlučníku patří mezi novodobé choroby, které souvisí především s přebytkem stravy a nevhodným složením jídelníčku. Nejvíce rozšířeným problémem je zánět žlučníku...
Co se u nás studuje
Infekce močových cest (cystitida) je nepříjemné a často se vyskytující zánětlivé onemocnění močového měchýře a močových cest. Vzniká důsledkem bakteriální infekce...
Co se u nás studuje
Hemoroidy jsou v zvětšené křečové žíly ve vchodu do konečníku nebo přímo v konečníku. Vyvinou se u více než 50 procent lidí, mnozí však o tom vůbec nevědí...
Co se u nás studuje
Prostata neboli předstojná žláza je malý orgán, který se nachází (pouze u mužů) mezi močovým měchýřem a konečníkem a obklopuje močovou trubici. Její funkce spočívá...
Co se u nás studuje
Kandidóza je označení pro nadměrnou aktivitu kvasinek Candida albicans. ve střevech, krvi a orgánech. Tato parazitická kvasinka žije za normálních podmínek ve střevech...
Co se u nás studuje
Sledování množství soli (NaCl) ve stravě patří mezi základní nutriční dovednosti, které by měl zvládat úplně každý. Důvodem je především její výrazný každodenní nadbytek...
Co se u nás studuje
Po dlouhá staletí člověk svoji stravu ochucuje, konzervuje a přibarvuje. Ani v současné době se výroba potravin bez drobných pomocníků neobejde...
Co se u nás studuje
Existuje celá řada situací, kdy imunitní systém na běžné situace reaguje přehnaným způsobem. Výsledkem jsou v populaci poměrně často se vyskytující alergické stavy...
Co se u nás studuje
Syndrom dráždivého tračníku (anglicky IBS - Irritable Bowel Syndrome) je funkční porucha tlustého střeva. Mezi nejběžnější projevy patří...
Co se u nás studuje
Pojem "protizánětlivá dieta" je ve výživě trochu ošemetný. Obecně se vztahuje k situacím, kdy jedince trápí různé formy zánětů, a existuje přesvědčení...
Co se u nás studuje
Pod označením "potravinové intolerance" se skrývají jednotlivé formy nesnášenlivostí na některé složky v potravinách...
Co se u nás studuje
Andropauza je pojem označující mužský přechod, tedy v podstatě mužskou obdobu ženského klimakteria...
Co se u nás studuje
Kvašení (fermentace) je proces, kdy za účasti enzymů mikroorganismů dochází k přeměně organických látek v potravině za účasti vzniku látek nových...
Co se u nás studuje
Menopauza (označovaná jako ženský přechod nebo klimaktérium) přichází v životě žen v období, kdy organismus není schopen rozmnožování a donošení dítěte...
Co se u nás studuje
Tento syndrom sice postihuje střevní trakt, má ale vliv na vznik celé řady onemocnění (únavy, alergií, zánětů, autoimunitních onemocnění...
Co se u nás studuje
Střevní peristaltikou se rozumí pohyb stěn tenkého a tlustého střeva, který slouží k posunování jejich obsahu. Tyto rytmické pohyby jsou ovládány...
Co se u nás studuje
O mnoha potravinách se tvrdí, že jejich konzumace zvyšuje zahlenění a to následně vede ke vzniku různých zdravotních potíží...
Co se u nás studuje
Parodontóza je zánětlivé onemocnění dásní a závěsného aparátu zubu. Nejčastějšími projevy jsou otok a zarudnutí dásní, krvácení z dásní, bolestivost při čištění a zápach z úst...
Co se u nás studuje
FODMAP je termín složen z počátečních písmen slov fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Jedná se o formy polysacharidů, které se obtížně rozkládají a vstřebávají v tenkém střevě...
Co se u nás studuje
Postihuje lidi různého věku, výjimkou není ani dětská populace. Krevní tlak je síla, kterou vyvíjí krev při průchodu v tepnách a žílách, měří se ve dvou hodnotách...
Co se u nás studuje
Střevní mikrobiota je specifický systém v lidském těle, který rozhoduje o kvalitě fungování celého organismu. Osídlování tlustého střeva mikroorganismy začíná až po narození...
Co se u nás studuje
Celiakie je střevní onemocnění způsobené nesnášenlivostí bílkoviny lepku. Lepek je přirozenou součástí lepkových obilovin, tedy pšenice, žita, ječmene a ovsa...
Co se u nás studuje
Histamin je látka, která vzniká z aminokyseliny histidinu. Organismus tuto látku nezbytně potřebuje, protože v těle plní řadu funkcí - zajišťuje růst a dělení buněk...
Co se u nás studuje
Cukrovka (diabetes) je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů...
Co se u nás studuje
Imunitní systém můžeme zjednodušeně označit jako obranyschopnost organismu. Jako systém je označován proto, že je tvořen sítí buněk, tkání a orgánů, které vzájemně spolupracují...
Co se u nás studuje
Dna (pakostnice) je forma artritidy (zánětlivého onemocnění kloubů), kterou způsobují krystalky kyseliny močové usazené v kloubní tkáni...
Co se u nás studuje
Cholesterol je látka, jejíž důležitost se ve vztahu k lidskému zdraví cituje velmi často, a to především u srdečně-cévních chorob. Malou část cholesterolu přijímáme živočišnou stravou, převážnou většinu ale umí tělo vyrobit samo...
Co se u nás studuje
Únavové zlomeniny jsou zranění, které postihují v největší míře sportovce. Hlavní příčinou vzniku je nepřiměřená fyzická zátěž, v rámci které nezvládá kostní tkáň regenerovat...
Co se u nás studuje
Mezi nejrozšířenější poruchy trávení a vstřebávání některých živin patří laktózová intolerance, která v některých zemích postihuje i vysoké desítky procent celé populace...
Co se u nás studuje
Bechtěrevova choroba (ankylozující spondylitida) je chronický zánět chrupavčitých tkání. Nejčastěji postihuje páteřní obratle a oční duhovku, zasahuje ale i klouby případně plíce...
Co se u nás studuje
Osteoporóza je stav, při kterém se snižuje hustota kostní hmoty. Dochází ke ztrátě bílkovin a minerálů, struktura kosti se zeslabuje a kosti se pak snadno lámou...
Co se u nás studuje
Tetanie je problém, který trápí obrovskou spoustu lidí, aniž by většina z nich vůbec věděla, že se jedná právě o tetanii. Její projevy umí nejen znepříjemnit kvalitu života, ale v některých situacích i vážně ohrozit zdraví...
Co se u nás studuje
V naprosté většině případů konzumujeme potraviny určitým způsobem upravené – buď technologicky v rámci jejich zpracování a výroby, nebo přímo v kuchyni při tepelné úpravě...
Co se u nás studuje
Štítná žláza je endokrinní žláza umístěná na přední straně krku pod štítnou chrupavkou. Pro kvalitu lidského života je důležitá proto, že produkuje klíčové hormony...
Co se u nás studuje
Člověk se jako všežravec odlišuje od ostatních živočichů ve vztahu ke stravování jednou nespornou výhodou: Jeho metabolismus vykazuje v oblasti využívání zdrojů energie nemalou pružnost, která mu umožňuje...
Co se u nás studuje
Každý, kdo se jednou pustí do úprav systému stravování a přitom chce, aby se chování organismu ubíralo požadovaným směrem...
Co se u nás studuje
Antinutriční látky jsou poměrně rozsáhlou skupinou složek nacházejících se ve většině potravin rostlinného i živočišného původu...
Co se u nás studuje
Detoxikace je velmi často citovaný pojem, a to především v oblasti podpory prodeje různých potravin, doplňků stravy, různých přístrojů či obecně podpůrných metod...
Co se u nás studuje
Metabolický syndrom je pojmem, který se cituje stále častěji. Důvodem je nejen fakt, že postihuje stále větší část populace...
Co se u nás studuje
Doporučená denní dávka (DDD) je označení pro množství určité nutriční látky, kterou bychom měli dostat v potravě...
Co se u nás studuje
Poruchy příjmu potravy se objevují v moderní společnosti stále častěji. Nejvíce postihují mladší věkové kategorie, častěji ženy.
Co se u nás studuje
V současné době ve vyspělých zemích užívá potravinové doplňky přibližně třetina dospělých lidí...
Co se u nás studuje
V posledních několika dekádách se stalo tradicí obohacovat potraviny o různé složky. Cíleně se tímto zvyšuje obsah esenciálních živin...
Co se u nás studuje
Za jednu z hlavních příčin vzniku nadváhy nebo cukrovky druhého typu je považována vysoká konzumace jednoduchých cukrů, případně sacharidů s vysokou glykemickou hodnotou...
Co se u nás studuje
Chuť každého jídla, které konzumujeme, je ryze subjektivní a silně individuální faktor, který je postaven na emocích...
Co se u nás studuje
Fungování tělesných buněk, tkání, orgánů či celého systému se vždy odvíjí i od kvality acidobazické rovnováhy vnitřního prostředí.
Co se u nás studuje
Základem pro hodnocení energetických tendencí jsou čínské pojmy jin a jang, které v posledních několika desetiletích poměrně zdomácněly i v našich končinách...
Co se u nás studuje
Většina potravin má schopnost vyvolávat po konzumaci pocity tepla nebo chladu v těle...
Co se u nás studuje
Každá potravina, kterou máme možnost jíst, musí být zpracována trávicím traktem...
Co se u nás studuje
Potraviny, které jíme, mají kromě jiného schopnost vyvolávat v těle takzvanou glykemickou odezvu...
Co se u nás studuje
Jakmile si ve snaze sestavit způsob stravování, který vychází vstříc našim individuálním potřebám, zvolíme spektrum pro nás vhodných potravin...
Co se u nás studuje
Antioxidanty jsou látky nacházející se ve stravě (v naprosté většině v rostlinné), jejichž úkolem je likvidovat tzv. volné radikály...
Co se u nás studuje
Fytoživiny, často označované jako fytochemické látky, jsou sloučeniny nacházející se v různých rostlinách...
Co se u nás studuje
Minerály jsou v těle obsaženy jen v malých množstvích - celkově tvoří přibližně 4 procenta tělesné váhy...
Co se u nás studuje
Vitamíny jsou látky, které musíme přijímat stravou, protože lidský organismus není schopen je vyrábět sám...
Co se u nás studuje
O pitné vodě (ve smyslu jejího dlouhodobého bezpečného příjmu) hovoříme v okamžiku, kdy obsahuje minerální látky...
Co se u nás studuje
Tuky jsou společně s bílkovinami a sacharidy základní stavební složkou našeho těla. Plní řadu nezbytných funkcí.
Co se u nás studuje
Vláknina fakticky patří do skupiny sacharidů. Existují dva základní druhy vlákniny (zastoupené v rostlinách)...
Co se u nás studuje
Sacharidy dodávají tělu rychle využitelnou energii. Podle toho, jaké mají složení, se mění i rychlost, jakou z nich v těle tato energie vzniká (nejrychleji z tzv. cukrů)...
Co se u nás studuje
Bílkoviny jsou základní stavební složkou našich svalů, kloubů, kůže či vnitřních orgánů, a tělo si je současně nedokáže samo vyrobit...
Co se u nás studuje
Abychom mohli se stravou pracovat ve prospěch svého zdraví, je třeba nejen znát složení jednotlivých potravin...
Co se u nás studuje
Představte si, že jdete nakupovat a toužíte po tom pořídit si skutečně zdravé potraviny jako základ celodenního stravování.
Co se u nás studuje
Neexistuje jedna jediná správná forma stravování. Vše je otázkou individuality člověka a způsobu uvažování.