Kurzy ATAC

Co se u nás studuje

Důležité informace týkající se filozofie našeho vzdělávání, způsobu a formy studia.

Kategorie: Všechny Jak se u nás studuje Co se u nás studuje

Kvalita potravin

Kvalita potravin

Co se u nás studuje

Kvalita potravin by měla zajímat každého spotřebitele, protože rozhoduje o chuti, obsahu živin, dopadu na zdraví a možnostech manipulace s potravinou v kuchyni...

Výživa sportovců

Výživa sportovců

Co se u nás studuje

Rostoucí profesionalizace sportu tlačí na jeho aktéry, aby věnovali pozornost prakticky každému detailu, platí to samozřejmě i o výživě. Faktem je, že strava má na sportovní výkonnost zásadní vliv...

Vliv stravy na funkci mozku

Vliv stravy na funkci mozku

Co se u nás studuje

Řada lidí je přesvědčena, že jedinci, kteří "pracují hlavou", nemají ve srovnání s fyzicky aktivními protějšky tak vysoké nároky na nutriční charakteristiky stravy. Opak je ale pravdou...

Strava v těhotenství

Strava v těhotenství

Co se u nás studuje

K hlavním zásadám výživy těhotné ženy patří konzumace pestré a rozmanité stravy, ve které by měly být zastoupeny všechny hlavní skupiny potravin...

Klíčení

Klíčení

Co se u nás studuje

Ve zjednodušeném pojetí je klíčení proces, při kterém se ze semínka vyrůstá klíček. Při procesu klíčení se v semenech nastartují pochody vedoucí ke zvýšení obsahu živin...

Dermatitida

Dermatitida

Co se u nás studuje

Dermatitida je označení pro záněty kůže. Existuje několik různých typů dermatitid, které se projevují šupinkovatěním kůže, tvorbou skvrn na kůži, tloustnutím kožního pokryvu popř. barevnými změnami a velmi častým svěděním...

Artróza

Artróza

Co se u nás studuje

Artróza je degenerativní onemocnění kloubů vyskytující se nejčastěji u lidí nad 50 let věku. Toto onemocnění postihuje především velké nosné klouby dolních končetin (kolena, kyčle) a klouby prstů...

Chronický únavový syndrom

Chronický únavový syndrom

Co se u nás studuje

Únavovým syndromem trpí rostoucí počet lidí na celém světě. Projevy tohoto onemocnění se v minulosti označovaly pojmy "syndrom chronické neuroendokrinoimunitní dysfunkce" či "myalgická encefalomyelitida"...

Nespavost

Nespavost

Co se u nás studuje

Nespavost je problém, který trápí až třetinu celosvětové populace. Nejedná se jen o neschopnost usnout, ale i nemožnost spát bez častého probouzení a nebudit se dříve, než potřebujeme...

Tinnitus

Tinnitus

Co se u nás studuje

Tinnitus (z latinského tinnire – znít) označuje celou řadu zvuků, který postižený vnímá jen subjektivně. Tento problém běžně přetrvává dlouhodobě a výrazně ovlivňuje kvalitu života...

ADHD

ADHD

Co se u nás studuje

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) neboli hyperkinetická porucha či porucha pozornosti s hyperaktivitou je onemocnění zahrnující...

Epilepsie

Epilepsie

Co se u nás studuje

Epilepsie (padoucnice) je stav, který je výsledkem nadměrné elektrické aktivity v mozku a nervovém systému. Ve zdravém mozku je přenos elektrických impulsů mezi buňkami pod kontrolou regulačních mechanismů...

Migrény

Migrény

Co se u nás studuje

Bolesti hlavy trápí nemalou část populace, zdaleka ne vždy je ale možné je označit za migrénu. Nejčastějším typem bolestí jsou tenzní nebo vazomotorické, které tvoří přes 90 % všech bolestí hlavy...

Premenstruační syndrom

Premenstruační syndrom

Co se u nás studuje

Premenstruační syndrom (PMS) je porucha, která postihuje velké množství žen (až 70 %) v období jednoho nebo dvou týdnů před začátkem menstruace. Jedná se o soubor...

Endometrióza

Endometrióza

Co se u nás studuje

Endometrióza patří mezi nejčastější gynekologická onemocnění. Její příčinou je pronikání malých částí děložní sliznice (endometria) mimo dělohu a jejich usazování...

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza

Co se u nás studuje

Roztroušená skleróza (sklerosis multiplex) je degenerativní onemocnění, které postihuje centrální nervový systém (CNS). Název „roztroušená skleróza“ vyjadřuje charakter tohoto onemocnění...

Astma

Astma

Co se u nás studuje

Astma je onemocnění, při kterém otéká sliznice v dolních dýchacích cestách. Následkem toho dochází k jejich zúžení, omezí se proudění vzduchu a zhorší se dýchání...

Ateroskleróza

Ateroskleróza

Co se u nás studuje

Ateroskleróza je dlouhodobě probíhající onemocnění způsobené ukládáním tzv. aterogenních látek (lipidů, sacharidů, krevních buněk a vápníku) do stěny tepny...

Steatóza jater

Steatóza jater

Co se u nás studuje

Játra jsou klíčovým orgánem v těle, ve kterém probíhá obrovská spousta chemických reakcí. Jako ostatní orgány v těle i játra podléhají různým chorobám...

Zánět zlučníku

Zánět zlučníku

Co se u nás studuje

Poruchy funkce žlučníku patří mezi novodobé choroby, které souvisí především s přebytkem stravy a nevhodným složením jídelníčku. Nejvíce rozšířeným problémem je zánět žlučníku...

Zánět močových cest

Zánět močových cest

Co se u nás studuje

Infekce močových cest (cystitida) je nepříjemné a často se vyskytující zánětlivé onemocnění močového měchýře a močových cest. Vzniká důsledkem bakteriální infekce...

Hemoroidy

Hemoroidy

Co se u nás studuje

Hemoroidy jsou v zvětšené křečové žíly ve vchodu do konečníku nebo přímo v konečníku. Vyvinou se u více než 50 procent lidí, mnozí však o tom vůbec nevědí...

Prostata

Prostata

Co se u nás studuje

Prostata neboli předstojná žláza je malý orgán, který se nachází (pouze u mužů) mezi močovým měchýřem a konečníkem a obklopuje močovou trubici. Její funkce spočívá...

Kandidóza

Kandidóza

Co se u nás studuje

Kandidóza je označení pro nadměrnou aktivitu kvasinek Candida albicans. ve střevech, krvi a orgánech. Tato parazitická kvasinka žije za normálních podmínek ve střevech...

Skrytá sůl

Skrytá sůl

Co se u nás studuje

Sledování množství soli (NaCl) ve stravě patří mezi základní nutriční dovednosti, které by měl zvládat úplně každý. Důvodem je především její výrazný každodenní nadbytek...

Aditiva v potravinách

Aditiva v potravinách

Co se u nás studuje

Po dlouhá staletí člověk svoji stravu ochucuje, konzervuje a přibarvuje. Ani v současné době se výroba potravin bez drobných pomocníků neobejde...

Potravinové alergie

Potravinové alergie

Co se u nás studuje

Existuje celá řada situací, kdy imunitní systém na běžné situace reaguje přehnaným způsobem. Výsledkem jsou v populaci poměrně často se vyskytující alergické stavy...

Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku

Co se u nás studuje

Syndrom dráždivého tračníku (anglicky IBS - Irritable Bowel Syndrome) je funkční porucha tlustého střeva. Mezi nejběžnější projevy patří...

Protizánětlivá dieta

Protizánětlivá dieta

Co se u nás studuje

Pojem "protizánětlivá dieta" je ve výživě trochu ošemetný. Obecně se vztahuje k situacím, kdy jedince trápí různé formy zánětů, a existuje přesvědčení...

Potravinové intolerance

Potravinové intolerance

Co se u nás studuje

Pod označením "potravinové intolerance" se skrývají jednotlivé formy nesnášenlivostí na některé složky v potravinách...

Andropauza

Andropauza

Co se u nás studuje

Andropauza je pojem označující mužský přechod, tedy v podstatě mužskou obdobu ženského klimakteria...

Fermentace

Fermentace

Co se u nás studuje

Kvašení (fermentace) je proces, kdy za účasti enzymů mikroorganismů dochází k přeměně organických látek v potravině za účasti vzniku látek nových...

Menopauza

Menopauza

Co se u nás studuje

Menopauza (označovaná jako ženský přechod nebo klimaktérium) přichází v životě žen v období, kdy organismus není schopen rozmnožování a donošení dítěte...

Syndrom zvýšené propustnosti střev

Syndrom zvýšené propustnosti střev

Co se u nás studuje

Tento syndrom sice postihuje střevní trakt, má ale vliv na vznik celé řady onemocnění (únavy, alergií, zánětů, autoimunitních onemocnění...

Střevní peristaltika

Střevní peristaltika

Co se u nás studuje

Střevní peristaltikou se rozumí pohyb stěn tenkého a tlustého střeva, který slouží k posunování jejich obsahu. Tyto rytmické pohyby jsou ovládány...

Zahlenění

Zahlenění

Co se u nás studuje

O mnoha potravinách se tvrdí, že jejich konzumace zvyšuje zahlenění a to následně vede ke vzniku různých zdravotních potíží...

Parodontóza

Parodontóza

Co se u nás studuje

Parodontóza je zánětlivé onemocnění dásní a závěsného aparátu zubu. Nejčastějšími projevy jsou otok a zarudnutí dásní, krvácení z dásní, bolestivost při čištění a zápach z úst...

FODMAP

FODMAP

Co se u nás studuje

FODMAP je termín složen z počátečních písmen slov fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Jedná se o formy polysacharidů, které se obtížně rozkládají a vstřebávají v tenkém střevě...

Hypertenze

Hypertenze

Co se u nás studuje

Postihuje lidi různého věku, výjimkou není ani dětská populace. Krevní tlak je síla, kterou vyvíjí krev při průchodu v tepnách a žílách, měří se ve dvou hodnotách...

Střevní mikrobiota

Střevní mikrobiota

Co se u nás studuje

Střevní mikrobiota je specifický systém v lidském těle, který rozhoduje o kvalitě fungování celého organismu. Osídlování tlustého střeva mikroorganismy začíná až po narození...

Celiakie

Celiakie

Co se u nás studuje

Celiakie je střevní onemocnění způsobené nesnášenlivostí bílkoviny lepku. Lepek je přirozenou součástí lepkových obilovin, tedy pšenice, žita, ječmene a ovsa...

Histaminová intolerance

Histaminová intolerance

Co se u nás studuje

Histamin je látka, která vzniká z aminokyseliny histidinu. Organismus tuto látku nezbytně potřebuje, protože v těle plní řadu funkcí - zajišťuje růst a dělení buněk...

Diabetes

Diabetes

Co se u nás studuje

Cukrovka (diabetes) je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů...

Imunitní systém

Imunitní systém

Co se u nás studuje

Imunitní systém můžeme zjednodušeně označit jako obranyschopnost organismu. Jako systém je označován proto, že je tvořen sítí buněk, tkání a orgánů, které vzájemně spolupracují...

Dna

Dna

Co se u nás studuje

Dna (pakostnice) je forma artritidy (zánětlivého onemocnění kloubů), kterou způsobují krystalky kyseliny močové usazené v kloubní tkáni...

Cholesterol

Cholesterol

Co se u nás studuje

Cholesterol je látka, jejíž důležitost se ve vztahu k lidskému zdraví cituje velmi často, a to především u srdečně-cévních chorob. Malou část cholesterolu přijímáme živočišnou stravou, převážnou většinu ale umí tělo vyrobit samo...

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Co se u nás studuje

Únavové zlomeniny jsou zranění, které postihují v největší míře sportovce. Hlavní příčinou vzniku je nepřiměřená fyzická zátěž, v rámci které nezvládá kostní tkáň regenerovat...

Laktózová intolerance

Laktózová intolerance

Co se u nás studuje

Mezi nejrozšířenější poruchy trávení a vstřebávání některých živin patří laktózová intolerance, která v některých zemích postihuje i vysoké desítky procent celé populace...

Bechtěrevova choroba

Bechtěrevova choroba

Co se u nás studuje

Bechtěrevova choroba (ankylozující spondylitida) je chronický zánět chrupavčitých tkání. Nejčastěji postihuje páteřní obratle a oční duhovku, zasahuje ale i klouby případně plíce...

Osteoporóza

Osteoporóza

Co se u nás studuje

Osteoporóza je stav, při kterém se snižuje hustota kostní hmoty. Dochází ke ztrátě bílkovin a minerálů, struktura kosti se zeslabuje a kosti se pak snadno lámou...

Tetanie

Tetanie

Co se u nás studuje

Tetanie je problém, který trápí obrovskou spoustu lidí, aniž by většina z nich vůbec věděla, že se jedná právě o tetanii. Její projevy umí nejen znepříjemnit kvalitu života, ale v některých situacích i vážně ohrozit zdraví...

Příprava stravy

Příprava stravy

Co se u nás studuje

V naprosté většině případů konzumujeme potraviny určitým způsobem upravené – buď technologicky v rámci jejich zpracování a výroby, nebo přímo v kuchyni při tepelné úpravě...

Poruchy funkce štítné žlázy

Poruchy funkce štítné žlázy

Co se u nás studuje

Štítná žláza je endokrinní žláza umístěná na přední straně krku pod štítnou chrupavkou. Pro kvalitu lidského života je důležitá proto, že produkuje klíčové hormony...

Vysokosacharidové vs. nízkosacharidové diety

Vysokosacharidové vs. nízkosacharidové diety

Co se u nás studuje

Člověk se jako všežravec odlišuje od ostatních živočichů ve vztahu ke stravování jednou nespornou výhodou: Jeho metabolismus vykazuje v oblasti využívání zdrojů energie nemalou pružnost, která mu umožňuje...

Metabolická flexibilita

Metabolická flexibilita

Co se u nás studuje

Každý, kdo se jednou pustí do úprav systému stravování a přitom chce, aby se chování organismu ubíralo požadovaným směrem...

Antinutriční látky

Antinutriční látky

Co se u nás studuje

Antinutriční látky jsou poměrně rozsáhlou skupinou složek nacházejících se ve většině potravin rostlinného i živočišného původu...

Detoxikace

Detoxikace

Co se u nás studuje

Detoxikace je velmi často citovaný pojem, a to především v oblasti podpory prodeje různých potravin, doplňků stravy, různých přístrojů či obecně podpůrných metod...

Metabolický syndrom

Metabolický syndrom

Co se u nás studuje

Metabolický syndrom je pojmem, který se cituje stále častěji. Důvodem je nejen fakt, že postihuje stále větší část populace...

Doporučené denní dávky živin

Doporučené denní dávky živin

Co se u nás studuje

Doporučená denní dávka (DDD) je označení pro množství určité nutriční látky, kterou bychom měli dostat v potravě...

Poruchy příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy

Co se u nás studuje

Poruchy příjmu potravy se objevují v moderní společnosti stále častěji. Nejvíce postihují mladší věkové kategorie, častěji ženy.

Doplňky stravy

Doplňky stravy

Co se u nás studuje

V současné době ve vyspělých zemích užívá potravinové doplňky přibližně třetina dospělých lidí...

Funkční potraviny

Funkční potraviny

Co se u nás studuje

V posledních několika dekádách se stalo tradicí obohacovat potraviny o různé složky. Cíleně se tímto zvyšuje obsah esenciálních živin...

Náhradní sladidla

Náhradní sladidla

Co se u nás studuje

Za jednu z hlavních příčin vzniku nadváhy nebo cukrovky druhého typu je považována vysoká konzumace jednoduchých cukrů, případně sacharidů s vysokou glykemickou hodnotou...

Chuť stravy

Chuť stravy

Co se u nás studuje

Chuť každého jídla, které konzumujeme, je ryze subjektivní a silně individuální faktor, který je postaven na emocích...

Acidobazická rovnováha

Acidobazická rovnováha

Co se u nás studuje

Fungování tělesných buněk, tkání, orgánů či celého systému se vždy odvíjí i od kvality acidobazické rovnováhy vnitřního prostředí.

Energetické tendence

Energetické tendence

Co se u nás studuje

Základem pro hodnocení energetických tendencí jsou čínské pojmy jin a jang, které v posledních několika desetiletích poměrně zdomácněly i v našich končinách...

Termický vliv stravy

Termický vliv stravy

Co se u nás studuje

Většina potravin má schopnost vyvolávat po konzumaci pocity tepla nebo chladu v těle...

Stravitelnost

Stravitelnost

Co se u nás studuje

Každá potravina, kterou máme možnost jíst, musí být zpracována trávicím traktem...

Glykemická hodnota potravin

Glykemická hodnota potravin

Co se u nás studuje

Potraviny, které jíme, mají kromě jiného schopnost vyvolávat v těle takzvanou glykemickou odezvu...

Energetická bilance

Energetická bilance

Co se u nás studuje

Jakmile si ve snaze sestavit způsob stravování, který vychází vstříc našim individuálním potřebám, zvolíme spektrum pro nás vhodných potravin...

Antioxidanty

Antioxidanty

Co se u nás studuje

Antioxidanty jsou látky nacházející se ve stravě (v naprosté většině v rostlinné), jejichž úkolem je likvidovat tzv. volné radikály...

Fytoživiny

Fytoživiny

Co se u nás studuje

Fytoživiny, často označované jako fytochemické látky, jsou sloučeniny nacházející se v různých rostlinách...

Minerály

Minerály

Co se u nás studuje

Minerály jsou v těle obsaženy jen v malých množstvích - celkově tvoří přibližně 4 procenta tělesné váhy...

Vitamíny

Vitamíny

Co se u nás studuje

Vitamíny jsou látky, které musíme přijímat stravou, protože lidský organismus není schopen je vyrábět sám...

Voda

Voda

Co se u nás studuje

O pitné vodě (ve smyslu jejího dlouhodobého bezpečného příjmu) hovoříme v okamžiku, kdy obsahuje minerální látky...

Tuky

Tuky

Co se u nás studuje

Tuky jsou společně s bílkovinami a sacharidy základní stavební složkou našeho těla. Plní řadu nezbytných funkcí.

Vláknina

Vláknina

Co se u nás studuje

Vláknina fakticky patří do skupiny sacharidů. Existují dva základní druhy vlákniny (zastoupené v rostlinách)...

Sacharidy

Sacharidy

Co se u nás studuje

Sacharidy dodávají tělu rychle využitelnou energii. Podle toho, jaké mají složení, se mění i rychlost, jakou z nich v těle tato energie vzniká (nejrychleji z tzv. cukrů)...

Bílkoviny

Bílkoviny

Co se u nás studuje

Bílkoviny jsou základní stavební složkou našich svalů, kloubů, kůže či vnitřních orgánů, a tělo si je současně nedokáže samo vyrobit...

Složení stravy

Složení stravy

Co se u nás studuje

Abychom mohli se stravou pracovat ve prospěch svého zdraví, je třeba nejen znát složení jednotlivých potravin...

Výběr potravin pro vyvážené stravování

Výběr potravin pro vyvážené stravování

Co se u nás studuje

Představte si, že jdete nakupovat a toužíte po tom pořídit si skutečně zdravé potraviny jako základ celodenního stravování.

Studujeme Zónu optimálního fungování

Studujeme Zónu optimálního fungování

Co se u nás studuje

Neexistuje jedna jediná správná forma stravování. Vše je otázkou individuality člověka a způsobu uvažování.