Distanční kurz, 6 měsíců
On-line kurz, 6 měsíců
Distanční kurz, 6 týdnů
On-line kurz, 35 dnů
Státní zkouška, 1 den
On-line kurz, 28 dnů
On-line kurz, 28 dní
On-line kurz, 41 dnů
On-line kurz, 26 dní
On-line kurz, 33 dní
On-line kurz, 8 hodin
On-line kurz, 5 hodin
Individuální poradenství, 3 měsíce
Živé školení, 5 hodin
Pobytový seminář, 3 dny
Vše o studiu
Důležité informace týkající se filozofie našeho vzdělávání, způsobu a formy studia.. Podívejte se také, jak se u nás studuje.
Neexistuje jedna jediná správná forma stravování. Vše je otázkou individuality člověka a způsobu uvažování. Číst dále
Představte si, že jdete nakupovat a toužíte po tom pořídit si skutečně zdravé potraviny jako základ celodenního stravování. Číst dále
Kvalita potravin by měla zajímat každého spotřebitele, protože rozhoduje o chuti, obsahu živin, dopadu na zdraví a možnostech manipulace s potravinou v kuchyni... Číst dále
Abychom mohli se stravou pracovat ve prospěch svého zdraví, je třeba nejen znát složení jednotlivých potravin... Číst dále
Bílkoviny jsou základní stavební složkou našich svalů, kloubů, kůže či vnitřních orgánů, a tělo si je současně nedokáže samo vyrobit... Číst dále
Sacharidy dodávají tělu rychle využitelnou energii. Podle toho, jaké mají složení, se mění i rychlost, jakou z nich v těle tato energie vzniká (nejrychleji z tzv. cukrů)... Číst dále
Vláknina fakticky patří do skupiny sacharidů. Existují dva základní druhy vlákniny (zastoupené v rostlinách)... Číst dále
Tuky jsou společně s bílkovinami a sacharidy základní stavební složkou našeho těla. Plní řadu nezbytných funkcí. Číst dále
O pitné vodě (ve smyslu jejího dlouhodobého bezpečného příjmu) hovoříme v okamžiku, kdy obsahuje minerální látky... Číst dále
Vitamíny jsou látky, které musíme přijímat stravou, protože lidský organismus není schopen je vyrábět sám... Číst dále
Minerály jsou v těle obsaženy jen v malých množstvích - celkově tvoří přibližně 4 procenta tělesné váhy... Číst dále
Fytoživiny, často označované jako fytochemické látky, jsou sloučeniny nacházející se v různých rostlinách... Číst dále
Antioxidanty jsou látky nacházející se ve stravě (v naprosté většině v rostlinné), jejichž úkolem je likvidovat tzv. volné radikály... Číst dále
Jakmile si ve snaze sestavit způsob stravování, který vychází vstříc našim individuálním potřebám, zvolíme spektrum pro nás vhodných potravin... Číst dále
Potraviny, které jíme, mají kromě jiného schopnost vyvolávat v těle takzvanou glykemickou odezvu... Číst dále
Každá potravina, kterou máme možnost jíst, musí být zpracována trávicím traktem... Číst dále
Většina potravin má schopnost vyvolávat po konzumaci pocity tepla nebo chladu v těle... Číst dále
Základem pro hodnocení energetických tendencí jsou čínské pojmy jin a jang, které v posledních několika desetiletích poměrně zdomácněly i v našich končinách... Číst dále
Fungování tělesných buněk, tkání, orgánů či celého systému se vždy odvíjí i od kvality acidobazické rovnováhy vnitřního prostředí. Číst dále
Chuť každého jídla, které konzumujeme, je ryze subjektivní a silně individuální faktor, který je postaven na emocích... Číst dále
Za jednu z hlavních příčin vzniku nadváhy nebo cukrovky druhého typu je považována vysoká konzumace jednoduchých cukrů, případně sacharidů s vysokou glykemickou hodnotou... Číst dále
V posledních několika dekádách se stalo tradicí obohacovat potraviny o různé složky. Cíleně se tímto zvyšuje obsah esenciálních živin... Číst dále
V současné době ve vyspělých zemích užívá potravinové doplňky přibližně třetina dospělých lidí... Číst dále
Poruchy příjmu potravy se objevují v moderní společnosti stále častěji. Nejvíce postihují mladší věkové kategorie, častěji ženy. Číst dále
Doporučená denní dávka (DDD) je označení pro množství určité nutriční látky, kterou bychom měli dostat v potravě... Číst dále
Ve zjednodušeném pojetí je klíčení proces, při kterém se ze semínka vyrůstá klíček. Při procesu klíčení se v semenech nastartují pochody vedoucí ke zvýšení obsahu živin... Číst dále
Metabolický syndrom je pojmem, který se cituje stále častěji. Důvodem je nejen fakt, že postihuje stále větší část populace... Číst dále
Detoxikace je velmi často citovaný pojem, a to především v oblasti podpory prodeje různých potravin, doplňků stravy, různých přístrojů či obecně podpůrných metod... Číst dále
Antinutriční látky jsou poměrně rozsáhlou skupinou složek nacházejících se ve většině potravin rostlinného i živočišného původu... Číst dále
Každý, kdo se jednou pustí do úprav systému stravování a přitom chce, aby se chování organismu ubíralo požadovaným směrem... Číst dále
Člověk se jako všežravec odlišuje od ostatních živočichů ve vztahu ke stravování jednou nespornou výhodou: Jeho metabolismus vykazuje v oblasti využívání zdrojů energie nemalou pružnost, která mu umožňuje... Číst dále
Štítná žláza je endokrinní žláza umístěná na přední straně krku pod štítnou chrupavkou. Pro kvalitu lidského života je důležitá proto, že produkuje klíčové hormony... Číst dále
V naprosté většině případů konzumujeme potraviny určitým způsobem upravené – buď technologicky v rámci jejich zpracování a výroby, nebo přímo v kuchyni při tepelné úpravě... Číst dále
Tetanie je problém, který trápí obrovskou spoustu lidí, aniž by většina z nich vůbec věděla, že se jedná právě o tetanii. Její projevy umí nejen znepříjemnit kvalitu života, ale v některých situacích i vážně ohrozit zdraví... Číst dále
Osteoporóza je stav, při kterém se snižuje hustota kostní hmoty. Dochází ke ztrátě bílkovin a minerálů, struktura kosti se zeslabuje a kosti se pak snadno lámou... Číst dále
Bechtěrevova choroba (ankylozující spondylitida) je chronický zánět chrupavčitých tkání. Nejčastěji postihuje páteřní obratle a oční duhovku, zasahuje ale i klouby případně plíce... Číst dále
Mezi nejrozšířenější poruchy trávení a vstřebávání některých živin patří laktózová intolerance, která v některých zemích postihuje i vysoké desítky procent celé populace... Číst dále
Únavové zlomeniny jsou zranění, které postihují v největší míře sportovce. Hlavní příčinou vzniku je nepřiměřená fyzická zátěž, v rámci které nezvládá kostní tkáň regenerovat... Číst dále
Cholesterol je látka, jejíž důležitost se ve vztahu k lidskému zdraví cituje velmi často, a to především u srdečně-cévních chorob. Malou část cholesterolu přijímáme živočišnou stravou, převážnou většinu ale umí tělo vyrobit samo... Číst dále
Dna (pakostnice) je forma artritidy (zánětlivého onemocnění kloubů), kterou způsobují krystalky kyseliny močové usazené v kloubní tkáni... Číst dále
Imunitní systém můžeme zjednodušeně označit jako obranyschopnost organismu. Jako systém je označován proto, že je tvořen sítí buněk, tkání a orgánů, které vzájemně spolupracují... Číst dále
Cukrovka (diabetes) je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů... Číst dále
Histamin je látka, která vzniká z aminokyseliny histidinu. Organismus tuto látku nezbytně potřebuje, protože v těle plní řadu funkcí - zajišťuje růst a dělení buněk... Číst dále
Celiakie je střevní onemocnění způsobené nesnášenlivostí bílkoviny lepku. Lepek je přirozenou součástí lepkových obilovin, tedy pšenice, žita, ječmene a ovsa... Číst dále
Střevní mikrobiota je specifický systém v lidském těle, který rozhoduje o kvalitě fungování celého organismu. Osídlování tlustého střeva mikroorganismy začíná až po narození... Číst dále
Postihuje lidi různého věku, výjimkou není ani dětská populace. Krevní tlak je síla, kterou vyvíjí krev při průchodu v tepnách a žílách, měří se ve dvou hodnotách... Číst dále
FODMAP je termín složen z počátečních písmen slov fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Jedná se o formy polysacharidů, které se obtížně rozkládají a vstřebávají v tenkém střevě... Číst dále
Parodontóza je zánětlivé onemocnění dásní a závěsného aparátu zubu. Nejčastějšími projevy jsou otok a zarudnutí dásní, krvácení z dásní, bolestivost při čištění a zápach z úst... Číst dále
O mnoha potravinách se tvrdí, že jejich konzumace zvyšuje zahlenění a to následně vede ke vzniku různých zdravotních potíží... Číst dále
Střevní peristaltikou se rozumí pohyb stěn tenkého a tlustého střeva, který slouží k posunování jejich obsahu. Tyto rytmické pohyby jsou ovládány... Číst dále
Tento syndrom sice postihuje střevní trakt, má ale vliv na vznik celé řady onemocnění (únavy, alergií, zánětů, autoimunitních onemocnění... Číst dále
Menopauza (označovaná jako ženský přechod nebo klimaktérium) přichází v životě žen v období, kdy organismus není schopen rozmnožování a donošení dítěte... Číst dále
Kvašení (fermentace) je proces, kdy za účasti enzymů mikroorganismů dochází k přeměně organických látek v potravině za účasti vzniku látek nových... Číst dále
Andropauza je pojem označující mužský přechod, tedy v podstatě mužskou obdobu ženského klimakteria... Číst dále
Pod označením "potravinové intolerance" se skrývají jednotlivé formy nesnášenlivostí na některé složky v potravinách... Číst dále
Pojem "protizánětlivá dieta" je ve výživě trochu ošemetný. Obecně se vztahuje k situacím, kdy jedince trápí různé formy zánětů, a existuje přesvědčení... Číst dále
Syndrom dráždivého tračníku (anglicky IBS - Irritable Bowel Syndrome) je funkční porucha tlustého střeva. Mezi nejběžnější projevy patří... Číst dále
Existuje celá řada situací, kdy imunitní systém na běžné situace reaguje přehnaným způsobem. Výsledkem jsou v populaci poměrně často se vyskytující alergické stavy... Číst dále
Po dlouhá staletí člověk svoji stravu ochucuje, konzervuje a přibarvuje. Ani v současné době se výroba potravin bez drobných pomocníků neobejde... Číst dále
Sledování množství soli (NaCl) ve stravě patří mezi základní nutriční dovednosti, které by měl zvládat úplně každý. Důvodem je především její výrazný každodenní nadbytek... Číst dále
Kandidóza je označení pro nadměrnou aktivitu kvasinek Candida albicans. ve střevech, krvi a orgánech. Tato parazitická kvasinka žije za normálních podmínek ve střevech... Číst dále
Prostata neboli předstojná žláza je malý orgán, který se nachází (pouze u mužů) mezi močovým měchýřem a konečníkem a obklopuje močovou trubici. Její funkce spočívá... Číst dále
Hemoroidy jsou v zvětšené křečové žíly ve vchodu do konečníku nebo přímo v konečníku. Vyvinou se u více než 50 procent lidí, mnozí však o tom vůbec nevědí... Číst dále
Infekce močových cest (cystitida) je nepříjemné a často se vyskytující zánětlivé onemocnění močového měchýře a močových cest. Vzniká důsledkem bakteriální infekce... Číst dále
Poruchy funkce žlučníku patří mezi novodobé choroby, které souvisí především s přebytkem stravy a nevhodným složením jídelníčku. Nejvíce rozšířeným problémem je zánět žlučníku... Číst dále
Játra jsou klíčovým orgánem v těle, ve kterém probíhá obrovská spousta chemických reakcí. Jako ostatní orgány v těle i játra podléhají různým chorobám... Číst dále
Ateroskleróza je dlouhodobě probíhající onemocnění způsobené ukládáním tzv. aterogenních látek (lipidů, sacharidů, krevních buněk a vápníku) do stěny tepny... Číst dále
Astma je onemocnění, při kterém otéká sliznice v dolních dýchacích cestách. Následkem toho dochází k jejich zúžení, omezí se proudění vzduchu a zhorší se dýchání... Číst dále
Roztroušená skleróza (sklerosis multiplex) je degenerativní onemocnění, které postihuje centrální nervový systém (CNS). Název „roztroušená skleróza“ vyjadřuje charakter tohoto onemocnění... Číst dále
Endometrióza patří mezi nejčastější gynekologická onemocnění. Její příčinou je pronikání malých částí děložní sliznice (endometria) mimo dělohu a jejich usazování... Číst dále
Premenstruační syndrom (PMS) je porucha, která postihuje velké množství žen (až 70 %) v období jednoho nebo dvou týdnů před začátkem menstruace. Jedná se o soubor... Číst dále
Bolesti hlavy trápí nemalou část populace, zdaleka ne vždy je ale možné je označit za migrénu. Nejčastějším typem bolestí jsou tenzní nebo vazomotorické, které tvoří přes 90 % všech bolestí hlavy... Číst dále
Epilepsie (padoucnice) je stav, který je výsledkem nadměrné elektrické aktivity v mozku a nervovém systému. Ve zdravém mozku je přenos elektrických impulsů mezi buňkami pod kontrolou regulačních mechanismů... Číst dále
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) neboli hyperkinetická porucha či porucha pozornosti s hyperaktivitou je onemocnění zahrnující... Číst dále
Tinnitus (z latinského tinnire – znít) označuje celou řadu zvuků, který postižený vnímá jen subjektivně. Tento problém běžně přetrvává dlouhodobě a výrazně ovlivňuje kvalitu života... Číst dále
Nespavost je problém, který trápí až třetinu celosvětové populace. Nejedná se jen o neschopnost usnout, ale i nemožnost spát bez častého probouzení a nebudit se dříve, než potřebujeme... Číst dále
Únavovým syndromem trpí rostoucí počet lidí na celém světě. Projevy tohoto onemocnění se v minulosti označovaly pojmy "syndrom chronické neuroendokrinoimunitní dysfunkce" či "myalgická encefalomyelitida"... Číst dále
Artróza je degenerativní onemocnění kloubů vyskytující se nejčastěji u lidí nad 50 let věku. Toto onemocnění postihuje především velké nosné klouby dolních končetin (kolena, kyčle) a klouby prstů... Číst dále
Dermatitida je označení pro záněty kůže. Existuje několik různých typů dermatitid, které se projevují šupinkovatěním kůže, tvorbou skvrn na kůži, tloustnutím kožního pokryvu popř. barevnými změnami a velmi častým svěděním... Číst dále
K hlavním zásadám výživy těhotné ženy patří konzumace pestré a rozmanité stravy, ve které by měly být zastoupeny všechny hlavní skupiny potravin... Číst dále
Řada lidí je přesvědčena, že jedinci, kteří "pracují hlavou", nemají ve srovnání s fyzicky aktivními protějšky tak vysoké nároky na nutriční charakteristiky stravy. Opak je ale pravdou... Číst dále
Rostoucí profesionalizace sportu tlačí na jeho aktéry, aby věnovali pozornost prakticky každému detailu, platí to samozřejmě i o výživě. Faktem je, že strava má na sportovní výkonnost zásadní vliv... Číst dále
Přejít na nabídku kurzů