Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Skrytá sůl

Skrytá sůl

Skrytá sůl

Sledování množství soli (NaCl) ve stravě patří mezi základní nutriční dovednosti, které by měl zvládat úplně každý. Důvodem je především její výrazný každodenní nadbytek typický pro novodobý způsob stravování, který výrazně ovlivňuje metabolické pochody a tím i zdraví. Chlorid sodný obsahuje 40 % sodíku, jehož přebytek zadržuje tekutiny v těleTo se projevuje nejčastěji:

- zvýšením krevního tlaku,
- vznikem migrén,
- závratěmi,
- otoky dolních končetin,
- přetěžováním ledvin.

Poměrně závažným zjištěním je fakt, že vyšší příjem soli se spolupodílí na rozvoji prozánětlivého prostředí v organismu.

Obsah soli ve stravě se řeší na dvou úrovních:

1. Sledováním množství soli, kterou používáme pro přímou potřebu při přípravě receptů.
Toto v praxi není problém - doporučená dávka soli pro dospělého člověka je 5 gramů, množství jedné špetky soli se pohybuje v rozmezí 0,3 - 0,5 gramů. Je tak jednoduché sledovat celkový příjem soli.

2. Kontrolou množství a četnosti potravin v jídelníčku, které obsahují skrytou sůl:

Pečivo.
Obsahuje minimálně 1 % soli (tzn. dva krajíce chleba o celkové hmotnosti 100 g dodají minimálně 1 gram soli). Obsah soli v pečivu je ale silně pohyblivý. Sůl zvyšuje pružnost těsta a snižuje jeho lepivost, současně má schopnost zvyšovat výšku i objem pečiva, z těchto důvodů pekaři používají podstatně vyšší množství soli (průměr v ČR se pohybuje kolem 1,4 g/ 100 g). Je proto důležité kontrolovat informace uvedené na etiketě výrobku, a současně sledovat, zda výrobce nepoužil sůl i na povrchovou úpravu. Nejsou tak výjimky, kdy se podíl soli v pekařských výrobcích pohybuje kolem 3 % - s ohledem na celkové množství konzumovaného pečiva za den se pak jedná o významné, tedy problematické hodnoty. Faktem je, že legislativa v západních zemích má tendenci v posledních letech systematicky snižovat ve svých doporučeních obsah soli v pečivu, dlouhodobým cílem je dostat se pod hodnotu 1 g / 100 g pečiva.

Sýry.
Platí jen pro ty, které sůl obsahují, pak je podíl soli dle typu výrobku 2 % a více.

Uzeniny.
U masných výrobků se obsah soli většinou pohybuje kolem 2 - 2,5 %.

Polotovary.
Maso, zelenina, luštěniny v konzervovaném stavu - i tady se podíl soli pohybuje kolem 2 %.

Ochucovadla.
Nejvíce soli obsahují sójové omáčky a miso pasty (obsah soli přes 10 %).

Slané tyčinky, chipsy.
Přes 2,5 % soli.

Instatntní polévky.
Přes 10 % soli (v suchém podílu).

Při snaze sledovat podíl soli v potravinách je důležité vědět, že výrobce má zákonnou povinnost uvádět množství soli na etiketě potraviny, informační dostupnost je tedy poměrně dobrá.

Jako částečnou náhradu soli při úpravě pokrmů je možné použít spektrum různých druhů koření – cibuli, česnek, celer, sušenou zeleninu apod. Zajímavou alternativou jsou v současné době poměrně dobře dostupné výrobky s obsahem draselné soli (KCl), popřípadě černá sůl (nerafinovaná vulkanická sůl s vysokým obsahem železa a dalších minerálů).

Problematice nadbytku soli ve stravě se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se učí nejen sledovat celkové množství soli v každodenním jídelníčku, ale i manipulovat se stravou tak, aby při zachování chuťového vjemu jídla byl její obsah co nejnižší. Důležitým ukazatelem nutriční rovnováhy ve vztahu k množství soli je i poměr mezi sodíkem a draslíkem, který studenti při tvorbě stravovacích plánů sledují na výukové aplikaci ZOF.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Kateřina Ondračková, DiS.

Jsem ráda, že na českém trhu existuje taková forma kurzu s tak komplexním pohledem na celou problematiku výživy a individuality člověka. Příjemná atmosféra na dálku a tvář pana Mgr.Jelínka na video školeních dodává celému kurzu tu pravou a velmi pozitivní energii. Jsem nadšená obsahem kurzu, znalostmi, celostním pohledem, přístupem ke studentům a následným absolventům - poradna pro absolventy je perfektní podpora do začátků. Člověk je si jistější , když má za zády oporu. Celé půlroční online studium výživového poradenství a suplementace mi naprosto vyhovovalo. Měla jsem čas nabyté informace postupně a bez stresu zpracovávat. Musím dát za pravdu panu Mgr. Jelínkovi, že na konci kurzu se v hlavě něco sepne a vše se krásně propojí. A to je pocit k nezaplacení. Těším se na další kurzy, tohle určitě nebyl můj poslední. Tímto bych chtěla moc poděkovat panu Mgr. Jelínkovi a celému týmu ATACU za to, jak skvělou práci odvádějí. Přeji Vám spoustu vděčných absolventů jako jsem já.

Ing. Jitka Jedličková

Zdvořile děkuji za možnost vzdělávat se od Mgr. Martina Jelínka, studium pro mě bylo velmi přínosné. Pro mě, jelikož jsem velmi pracovně vytížená, byla největší výhoda onlinového studia. Lekce jsou propracované, uspořádané a kladně hodnotím výukovou hru ZOF a myšlenkové mapy, díky kterým jsem si lépe lekce zapamatovala. Během tohoto studia jsem si uvědomila, že vše záleží také na psychice člověka a díky tomu jsem se rozhodla studovat další kurz a tím je "Síla myšlenky". Ještě jednou moc děkuji za možnost vašeho studia a těším se na další kurzy, které připravujete.

Petra Šináklová

Kurz „Poradce pro výživu a suplementaci" je zcela jedinečný z mnoha důvodů. Pro mě je tím prvním možnost studovat on-line doma jak mi to časově vyhovuje, tím druhým celostní pohled na zdraví, výživu a naše „psyché". Především komplexní propojení výživy, fyzického těla a mysli je to, co jsem doposud marně hledala. Dalším důvodem mého rozhodnutí vstoupit do kurzu byla jeho délka, výuková hra ZOF a vytváření výukových jídelníčků, kde v praxi uplatníte dané téma (z mého pohledu se člověk naučí mnohem víc). Posledním, proč studovat zrovna tento kurz, je přístup pana Martina Jelínka, vše skvěle vysvětlí z různých úhlů pohledu tak, že pochopí úplně každý. Rozhodně využiji další nabízené kurzy. Tímto mu srdečně děkuji a přeji mnoho krásného v životě.