Úvod / Co se u nás studuje / Skrytá sůl

Sledování množství soli (NaCl) ve stravě patří mezi základní nutriční dovednosti, které by měl zvládat úplně každý. Důvodem je především její výrazný každodenní nadbytek typický pro novodobý způsob stravování, který výrazně ovlivňuje metabolické pochody a tím i zdraví. Chlorid sodný obsahuje 40 % sodíku, jehož přebytek zadržuje tekutiny v těle. To se projevuje nejčastěji:
- zvýšením krevního tlaku,
- vznikem migrén,
- závratěmi,
- otoky dolních končetin,
- přetěžováním ledvin.
Poměrně závažným zjištěním je fakt, že vyšší příjem soli se spolupodílí na rozvoji prozánětlivého prostředí v organismu.
Obsah soli ve stravě se řeší na dvou úrovních:
1. Sledováním množství soli, kterou používáme pro přímou potřebu při přípravě receptů.
Toto v praxi není problém - doporučená dávka soli pro dospělého člověka je 5 gramů, množství jedné špetky soli se pohybuje v rozmezí 0,3 - 0,5 gramů. Je tak jednoduché sledovat celkový příjem soli.
2. Kontrolou množství a četnosti potravin v jídelníčku, které obsahují skrytou sůl:
- Pečivo.
Obsahuje minimálně 1 % soli (tzn. dva krajíce chleba o celkové hmotnosti 100 g dodají minimálně 1 gram soli). Obsah soli v pečivu je ale silně pohyblivý. Sůl zvyšuje pružnost těsta a snižuje jeho lepivost, současně má schopnost zvyšovat výšku i objem pečiva, z těchto důvodů pekaři používají podstatně vyšší množství soli (průměr v ČR se pohybuje kolem 1,4 g/ 100 g). Je proto důležité kontrolovat informace uvedené na etiketě výrobku, a současně sledovat, zda výrobce nepoužil sůl i na povrchovou úpravu. Nejsou tak výjimky, kdy se podíl soli v pekařských výrobcích pohybuje kolem 3 % - s ohledem na celkové množství konzumovaného pečiva za den se pak jedná o významné, tedy problematické hodnoty. Faktem je, že legislativa v západních zemích má tendenci v posledních letech systematicky snižovat ve svých doporučeních obsah soli v pečivu, dlouhodobým cílem je dostat se pod hodnotu 1 g / 100 g pečiva.
- Sýry.
Platí jen pro ty, které sůl obsahují, pak je podíl soli dle typu výrobku 2 % a více.
- Uzeniny.
U masných výrobků se obsah soli většinou pohybuje kolem 2 - 2,5 %.
- Polotovary.
Maso, zelenina, luštěniny v konzervovaném stavu - i tady se podíl soli pohybuje kolem 2 %.
- Ochucovadla.
Nejvíce soli obsahují sójové omáčky a miso pasty (obsah soli přes 10 %).
- Slané tyčinky, chipsy.
Přes 2,5 % soli.
- Instatntní polévky.
Přes 10 % soli (v suchém podílu).
Při snaze sledovat podíl soli v potravinách je důležité vědět, že výrobce má zákonnou povinnost uvádět množství soli na etiketě potraviny, informační dostupnost je tedy poměrně dobrá.
Jako částečnou náhradu soli při úpravě pokrmů je možné použít spektrum různých druhů koření – cibuli, česnek, celer, sušenou zeleninu apod. Zajímavou alternativou jsou v současné době poměrně dobře dostupné výrobky s obsahem draselné soli (KCl), popřípadě černá sůl (nerafinovaná vulkanická sůl s vysokým obsahem železa a dalších minerálů).
Problematice nadbytku soli ve stravě se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se učí nejen sledovat celkové množství soli v každodenním jídelníčku, ale i manipulovat se stravou tak, aby při zachování chuťového vjemu jídla byl její obsah co nejnižší. Důležitým ukazatelem nutriční rovnováhy ve vztahu k množství soli je i poměr mezi sodíkem a draslíkem, který studenti při tvorbě stravovacích plánů sledují na výukové aplikaci ZOF.
Mgr. Martin Jelínek
Mária Rusnáková
Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu som si vybrala po veľmi dôkladnom prieskume trhu. Keďže tento kurz svojim rozsahom a informačnými okruhmi nemal žiadnu konkurenciu, moje rozhodnutie bolo jednoduché a jednoznačné. Kurz mi poskytol presne to, čo som hľadala, celkový pohľad na problematiku výživového poradenstva. Veľmi ma potešili informácie z oblasti tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy a problematika vegánstva a vitariánstva. Počas štúdia som mala prístup do študentskej poradne, čo som využila a bola som milo prekvapená, koľko zaujímavých informácií som v nej našla. Keby som sa mala rozhodnúť ešte raz, tak určite neváham.
Bc. Andrea Šoltisová
Když jsem ležela s třetím rizikovým těhotenstvím v nemocnici, střídaly se mi na pokoji maminky zvané na císařský řez. Většina z nich měla důvod císařského řezu "přerostlé miminko", protože měly těhotenskou cukrovku a tak nějak tu cukrovku neřešily... Přemýšlela jsem, jestli to neřešily z důvodu špatné edukace nebo ze své vůle. Já sama jsem s každým těhotenstvím měla i cukrovku a musím říct, že u prvních dvou těhotenství jsem dostala úplně rozdílné informace ohledně diety. V tom třetím těhotenství jsem se rozhodla řešit dietu po svém a musím říct, že jsem měla cukrovku nejlépe kompenzovanou. Rozhodla jsem se pomáhat i ostatním ženám ve zvládání těhotenské cukrovky, protože si myslím, že těhotenská cukrovka má v populaci vzestupnou tendenci, vzhledem ke způsobu života, který vedeme. Do budoucna bych se chtěla hlouběji věnovat i prediabetu, který mi byl diagnostikován a následně diabetu 2. typu. Abych "nevařila z vody" (jen ze svých zkušeností a informací nabytých při mých zdravotnických studiích), zapsala jsem se na kurz Průvodce výživou při diabetu. Z kurzu jsem opravdu nadšená, nejen že mě utvrdil ve správnosti mých poznatků, ale naprosto nečekaně rozšířil mé obzory ohledně výživy všemi výživovými směry. Moc se mi líbí komplexní pohled na diabetes a řešení diety ve všech možných stylech stravování. Na své si přijde opravdu každý. Nejvíce mě bavilo tvoření jídelníčků v aplikaci ZOF, některé byly opravdu oříškem. Kurz se dá zvládnout i se třemi malými dětmi :-) Kurz Jak se zbavit závislosti na sladkém je také velmi zajímavý, hlavně co se týče myšlení a nastavení mozku. Moc děkuji za kurzy a určitě nezůstanu jen u těchto dvou. V plánu mám po prázdninách kurz lowcarb diety, protože mě samotné vyhovuje nižší příjem sacharidů a chci o tom vědět co nejvíce, ačkoliv bylo už dost řečeno v kurzu Průvodce výživou při diabetu. Dále mě láká meditace a výživa dětí. Ještě jednou děkuji za tyto kurzy a těším se na další :-).
Peter Gregor
Po mých dvouletých zdravotních problémech, během kterých jsem prošel složitou cestou k uzdravení, jsem si díky hledání informací a samostudiu postupně uvědomil význam správné výživy a zdravého životního stylu, které mi nakonec pomohly uzdravit se. V té době jsem natrefil na podcast s Martinem Jelínkem, jehož přístup ke stravě a zdraví mě natolik zaujal, že jsem se okamžitě rozhodl absolvovat jeho kurz. Kurz mi poskytl nejen nové znalosti o vlivu výživy na zdraví, ale také praktické rady a množství užitečných tipů. V mnoha věcech jsem se utvrdil a zároveň jsem se dozvěděl množství nových informací, které byly podány velmi srozumitelně a logicky, přičemž témata na sebe přirozeně navazovala. Probírali jsme nejen samotnou stravu, ale také suplementy a různé aspekty zdraví – včetně možností, jak výživou ovlivnit konkrétní zdravotní problémy, nebo jim dokonce předcházet. Díky kurzu jsem získal komplexní pohled na výživu a její vliv na zdraví, což mi pomohlo nejen v osobním životě, ale také v mé profesionální dráze. Kurz doporučuji každému, kdo hledá ucelené, ověřené informace a praktické rady v oblasti výživy a zdravého životního stylu.