Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Laktózová intolerance

Laktózová intolerance

Laktózová intolerance

Poruchy trávení a vstřebávání některých živin jsou rozšířeným problémem. Nejčastěji se projeví nadýmáním, plynatostí, pocitem špatného trávení, průjmy, křečemi v břiše, toto může vyústit v postupné hubnutí. Mezi nejrozšířenější poruchy patří laktózová intolerance, která v některých zemích postihuje i vysoké desítky procent celé populace.

Laktózová intolerance (laktózová nesnášenlivost, laktázová nedostatečnost) je stav, při kterém postiženému chybí nebo je omezena produkce laktázy. Tento enzym je produkován buňkami sliznice tenkého střeva a jeho úkolem je rozkládat mléčný cukr (laktózu). Pokud k tomu nedojde, konzumace zdrojů laktózy (živočišného mléka a mléčných výrobků) se projeví celou řadou trávicích potíží.
Nejvíce laktázy produkujeme v kojeneckém věku, následně jeho aktivita postupně klesá. K omezení jeho produkce dochází často u pacientů s chorobami tenkého střeva, nezřídka ale i po prodělaném průjmovém onemocnění, kdy příčinou je dosud ne zcela obnovená střevní mikroflóra. Obecně lze říci, že onemocnění se zhoršuje s věkem.

Vliv stravy na laktózovou intoleranci

Příznaky tohoto problému by měly zmizet po vyloučení potravin, které vyvolávají popisované potíže - tedy živočišného mléka a mléčných výrobků s obsahem laktózy. Velmi často se ale laktóza používá jako aditivum (plnidlo) v mnoha potravinách, doplňcích stravy a lécích, což trochu komplikuje situaci lidem trpících touto intolerancí. Kromě snahy o úpravu jídelníčku je proto také potřeba důkladně číst etikety na výrobcích.

Někteří postižení jsou schopni bez větších potíží strávit některé druhy mléčných produktů (např. sýrů nebo jogurtů), protože obsah laktózy v nich je minimální, což je dáno procesem jejich zrání (fermentace). Čím déle je mléčná potravina fermentována (prochází procesem kvašení, při kterém se mikroorganismy živí laktózou), tím méně mléčného cukru obsahuje. Proto v některých situacích není nezbytně nutné vyhýbat se všem mléčným produktům, toto je ale silně individuální.

Protože poměrně častou příčinou vzniku laktózové intolerance je dysbalance ve střevním biomu, je pro zmírnění nadýmání a plynatosti v rámci nesnášenlivosti mléčného cukru vhodné podporovat diverzitu (druhovou pestrost) ve střevním traktu. Toto obnáší zajištění příjmu probiotických i prebiotických faktorů ve stravě, tzn. konzumaci fermentovaných potravin, vlákniny a v neposlední řadě i zdrojů vybraných mikroorganismů, které tvoří součást střevní mikroflóry (vyplácí se užívat i specifické doplňky stravy s obsahem mikrobů). K nápravě takové situace je potřeba investovat dostatek času, řádově týdny.

Pokud chce člověk postižený laktózovou intolerancí konzumovat mléčné výrobky (se sníženým obsahem laktózy), má možnost užívat přípravky s obsahem enzymu laktázy, které jsou v dnešní době dobře dostupné.

Jakmile z důvodu diagnózy laktózové intolerance dojde k omezování konzumace mléčných výrobků, je následkem takové změny i ovlivnění (= snížení) příjmu vápníku, protože živočišné mléčné produkty jsou v průměru jeho nejbohatším zdrojem, který se současně velmi dobře v těle využívá. V takové situaci je nutné ke stravě přistupovat se zvýšenou péčí s cílem zajistit dostatek tohoto minerálu úpravou způsobu stravování, nebo si pomoci vhodnými doplňky stravy. Aby nedošlo ke zbytečnému odklonu od rovnováhy, je současně nutné sledovat zastoupení vápníku vůči hořčíku, kde jejich vzájemný poměr řídí kvalitu nervosvalové koordinace a ovlivňuje tak celou řadu pochodů v těle (dlouhodobý nedostatek vápníku často vede k řídnutí kostí – osteoporóze). Ve všech kurzech, které pořádáme, se studenti na výukové hře ZOF učí poměry těchto prvků sledovat, a to u všech způsobů stravování.https://www.kurzyatac.sk/kurzy

Co říkají o studiu naši absolventi

Božena Kratzerová

Věřím, že se v životě nic neděje náhodou. Byla jsem na mateřské dovolené a při čtení novinek na internetu na mě vyskočila reklama Kurzy Atac. Když tomu bylo již po několikáté, tak jsem stránky prozkoumala blíž a začalo se ve mně probouzet nadšení, proč ne kurz výživového poradce? Už několik let dávám přátelům recepty na celozrnné dezerty, zeleninová jídla, tipy na léčbu stravou......, ale nemám to nijak odborně podložené, snad jen množstvím knih v mé knihovně :) Kurz pod vedením pana Jelínka je zážitkem. Dozvěděla jsem se souvislosti, které mi scházeli. Poznala jsem spoustu lidí naladěných na stejnou vlnu. Získala jsem důvěru v to, že si mohu plnit sen a stát se v budoucnosti výživovým poradcem, protože i po ukončení kurzu můžete své dotazy nadále konzultovat, takže máte i další podporu při zavedení odborné praxe. Všem, kteří mají podobný sen jako já mohu kurz jedině doporučit.

Jan Pinker

Reference na Kurzy ATAC nejdou napsat negativní a ani jednou větou nejdou vypsat všechny pozitiva. Protože přístup pana Jelínka je naprosto ale naprosto dokonalý ať už v lekcích nebo i když potřebujete poradit osobně. Jsem moc rád , že jsem se rozhodl absolvovat právě zde. Troufám si napsat, že je tohle jediné vzdělávací centrum, které splnilo veškeré mé očekávání a protože jsem již zde absolvoval úspěšně dva kurzy, tak vím jistě že tím to nekončí.

Radka Hazuchová

Profesně se výživě věnuji více jak dvacet let. Jsem výživový poradce a kuchařka přirozené stravy. Osobně nepropaguji žádný výživový směr, vždy by mělo jít o životní rovnováhu každého jedince ve všech směrech. Jako lektorka a regionální koordinátorka Skutečně zdravé školy jsem absolvovala on-line kurz Výživa dětí, který mi pomohl ucelit dosavadní informace v zaměření na děti, které jsou naší společnou budoucností. Děkuji Martinu Jelínkovi, za hodnotný kurz, který je kvalitně sestavený a vřele ho všem doporučuji. Terapie jídlem má jediný vedlejší účinek a tím je Zdraví, které si všichni musíme zasloužit svým chováním a přístupem k životu. Ať vám chutná život!