Úvod / Co se u nás studuje / Laktózová intolerance
Poruchy trávení a vstřebávání některých živin jsou rozšířeným problémem. Nejčastěji se projeví nadýmáním, plynatostí, pocitem špatného trávení, průjmy, křečemi v břiše, toto může vyústit v postupné hubnutí. Mezi nejrozšířenější poruchy patří laktózová intolerance, která v některých zemích postihuje i vysoké desítky procent celé populace.
Laktózová intolerance (laktózová nesnášenlivost, laktázová nedostatečnost) je stav, při kterém postiženému chybí nebo je omezena produkce laktázy. Tento enzym je produkován buňkami sliznice tenkého střeva a jeho úkolem je rozkládat mléčný cukr (laktózu). Pokud k tomu nedojde, konzumace zdrojů laktózy (živočišného mléka a mléčných výrobků) se projeví celou řadou trávicích potíží.
Nejvíce laktázy produkujeme v kojeneckém věku, následně jeho aktivita postupně klesá. K omezení jeho produkce dochází často u pacientů s chorobami tenkého střeva, nezřídka ale i po prodělaném průjmovém onemocnění, kdy příčinou je dosud ne zcela obnovená střevní mikroflóra. Obecně lze říci, že onemocnění se zhoršuje s věkem.
Příznaky tohoto problému by měly zmizet po vyloučení potravin, které vyvolávají popisované potíže - tedy živočišného mléka a mléčných výrobků s obsahem laktózy. Velmi často se ale laktóza používá jako aditivum (plnidlo) v mnoha potravinách, doplňcích stravy a lécích, což trochu komplikuje situaci lidem trpících touto intolerancí. Kromě snahy o úpravu jídelníčku je proto také potřeba důkladně číst etikety na výrobcích.
Někteří postižení jsou schopni bez větších potíží strávit některé druhy mléčných produktů (např. sýrů nebo jogurtů), protože obsah laktózy v nich je minimální, což je dáno procesem jejich zrání (fermentace). Čím déle je mléčná potravina fermentována (prochází procesem kvašení, při kterém se mikroorganismy živí laktózou), tím méně mléčného cukru obsahuje. Proto v některých situacích není nezbytně nutné vyhýbat se všem mléčným produktům, toto je ale silně individuální.
Protože poměrně častou příčinou vzniku laktózové intolerance je dysbalance ve střevním biomu, je pro zmírnění nadýmání a plynatosti v rámci nesnášenlivosti mléčného cukru vhodné podporovat diverzitu (druhovou pestrost) ve střevním traktu. Toto obnáší zajištění příjmu probiotických i prebiotických faktorů ve stravě, tzn. konzumaci fermentovaných potravin, vlákniny a v neposlední řadě i zdrojů vybraných mikroorganismů, které tvoří součást střevní mikroflóry (vyplácí se užívat i specifické doplňky stravy s obsahem mikrobů). K nápravě takové situace je potřeba investovat dostatek času, řádově týdny.
Pokud chce člověk postižený laktózovou intolerancí konzumovat mléčné výrobky (se sníženým obsahem laktózy), má možnost užívat přípravky s obsahem enzymu laktázy, které jsou v dnešní době dobře dostupné.
Jakmile z důvodu diagnózy laktózové intolerance dojde k omezování konzumace mléčných výrobků, je následkem takové změny i ovlivnění (= snížení) příjmu vápníku, protože živočišné mléčné produkty jsou v průměru jeho nejbohatším zdrojem, který se současně velmi dobře v těle využívá. V takové situaci je nutné ke stravě přistupovat se zvýšenou péčí s cílem zajistit dostatek tohoto minerálu úpravou způsobu stravování, nebo si pomoci vhodnými doplňky stravy. Aby nedošlo ke zbytečnému odklonu od rovnováhy, je současně nutné sledovat zastoupení vápníku vůči hořčíku, kde jejich vzájemný poměr řídí kvalitu nervosvalové koordinace a ovlivňuje tak celou řadu pochodů v těle (dlouhodobý nedostatek vápníku často vede k řídnutí kostí – osteoporóze). Ve všech kurzech, které pořádáme, se studenti na výukové hře ZOF učí poměry těchto prvků sledovat, a to u všech způsobů stravování.https://www.kurzyatac.sk/kurzy
Ing. Hana Pechová
O výživu se zajímám již spoustu let, a proto jsem se rozhodla se v tomto oboru vrhnout na profesní dráhu poradce pro výživu. Začala jsem tedy hledat kvalitní kurz na internetu, což byl vcelku nelehký úkol. Nechtěla jsem skončit jako tzv. rychlokvaška, která papouškuje naučené fráze. Proto mě ihned zaujaly kurzy ATAC, které jsou založené na celostním přístupu k člověku. Vyhovovalo mi spojení s tradiční čínskou medicínou, online forma studia i systém myšlenkových map, které mě donutily každý den se na učivo podívat. Nyní se připravuji na vlastní praxi a dále se vzdělávám. Kurz Poradce pro výživu mohu jedině doporučit, je opravdu precizně sestaven.
Rastislav Bagita
Po množstve kníh ktoré si človek zakúpi a množstve času čo nad nimi sedí, zistíte, že informácie sa mnohokrát opakujú. Hľadal som zdroj informácií, ktorý prevýši moje prvé akreditované vzdelanie v oblasti zdravia. Martin ma zaujal už na audionahrávkach z jeho prednášok a nesklamal ani v kurze, ktorý som u neho absolvoval. Hĺbka informácií bola dostatočná, ba niekedy prekvapujúca. Podľa mňa by mal tento kurz absobovať každý, kto chce radiť efektívne ľudom v oblasti výživy. Celkový záber informácií je veľké plus. Blízke zameranie na samotné potraviny, doplnky stravy, výživu pri zdravotných problémoch atď...tieto výhody v iných kurzoch nenájdete! Som s kurzom nadmieru spokojný a určite sa chystám absolbovať aj ostatné Martinove kurzy.
Mgr. Jana Bytčáneková
Pre online kurz Poradce pro výživu a suplementaci som sa rozhodla po dlhšom rozmýšľaní; hľadala som niečo podobné u nás na Slovensku, ale nič ma tak neoslovilo ako tento kurz. Má všetky atribúty kvalitného kurzu - je dlhodobý a súčasne intenzívny; online forma umožňuje ísť si vlastným tempom štúdia, zároveň každodenné dodávanie troch lekcií nedovolí príliš si odkladať prípravu myšlienkových máp a samotné štúdium. Systém štúdia cez myšlienkové mapy mi vyhovuje, mám s nimi skúsenosti z minulých rokov. Študijné texty sú relatívne stručné, ale informačne bohaté. Alternatívne pohľady na výživu s uplatnením princípov tradičnej čínskej medicíny alebo ajurvédy ma veľmi potešili, vďaka nim som si potvrdila to, čo som už predtým intuitívne robila. V súčasnosti nepracujem v oblasti výživového poradenstva, zatiaľ len radami pomáham záujemcom z rodiny alebo priateľom. V blízkej budúcnosti by som sa však chcela v tejto sfére, s dôrazom na holistický prístup k človeku, realizovať a aj keď viem, že je to záležitosť celoživotného vzdelávania a neustálej práce na sebe, kurz Martina Jelínka mi dal veľmi solídny základ, na ktorom sa dá kvalitne stavať. A určite si vyberiem z ponuky jeho ďalších kurzov, už som si vybrala minimálne tri môjmu srdcu blízke.