Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Laktózová intolerance

Laktózová intolerance

Laktózová intolerance

Poruchy trávení a vstřebávání některých živin jsou rozšířeným problémem. Nejčastěji se projeví nadýmáním, plynatostí, pocitem špatného trávení, průjmy, křečemi v břiše, toto může vyústit v postupné hubnutí. Mezi nejrozšířenější poruchy patří laktózová intolerance, která v některých zemích postihuje i vysoké desítky procent celé populace.

Laktózová intolerance (laktózová nesnášenlivost, laktázová nedostatečnost) je stav, při kterém postiženému chybí nebo je omezena produkce laktázy. Tento enzym je produkován buňkami sliznice tenkého střeva a jeho úkolem je rozkládat mléčný cukr (laktózu). Pokud k tomu nedojde, konzumace zdrojů laktózy (živočišného mléka a mléčných výrobků) se projeví celou řadou trávicích potíží.
Nejvíce laktázy produkujeme v kojeneckém věku, následně jeho aktivita postupně klesá. K omezení jeho produkce dochází často u pacientů s chorobami tenkého střeva, nezřídka ale i po prodělaném průjmovém onemocnění, kdy příčinou je dosud ne zcela obnovená střevní mikroflóra. Obecně lze říci, že onemocnění se zhoršuje s věkem.

Vliv stravy na laktózovou intoleranci

Příznaky tohoto problému by měly zmizet po vyloučení potravin, které vyvolávají popisované potíže - tedy živočišného mléka a mléčných výrobků s obsahem laktózy. Velmi často se ale laktóza používá jako aditivum (plnidlo) v mnoha potravinách, doplňcích stravy a lécích, což trochu komplikuje situaci lidem trpících touto intolerancí. Kromě snahy o úpravu jídelníčku je proto také potřeba důkladně číst etikety na výrobcích.

Někteří postižení jsou schopni bez větších potíží strávit některé druhy mléčných produktů (např. sýrů nebo jogurtů), protože obsah laktózy v nich je minimální, což je dáno procesem jejich zrání (fermentace). Čím déle je mléčná potravina fermentována (prochází procesem kvašení, při kterém se mikroorganismy živí laktózou), tím méně mléčného cukru obsahuje. Proto v některých situacích není nezbytně nutné vyhýbat se všem mléčným produktům, toto je ale silně individuální.

Protože poměrně častou příčinou vzniku laktózové intolerance je dysbalance ve střevním biomu, je pro zmírnění nadýmání a plynatosti v rámci nesnášenlivosti mléčného cukru vhodné podporovat diverzitu (druhovou pestrost) ve střevním traktu. Toto obnáší zajištění příjmu probiotických i prebiotických faktorů ve stravě, tzn. konzumaci fermentovaných potravin, vlákniny a v neposlední řadě i zdrojů vybraných mikroorganismů, které tvoří součást střevní mikroflóry (vyplácí se užívat i specifické doplňky stravy s obsahem mikrobů). K nápravě takové situace je potřeba investovat dostatek času, řádově týdny.

Pokud chce člověk postižený laktózovou intolerancí konzumovat mléčné výrobky (se sníženým obsahem laktózy), má možnost užívat přípravky s obsahem enzymu laktázy, které jsou v dnešní době dobře dostupné.

Jakmile z důvodu diagnózy laktózové intolerance dojde k omezování konzumace mléčných výrobků, je následkem takové změny i ovlivnění (= snížení) příjmu vápníku, protože živočišné mléčné produkty jsou v průměru jeho nejbohatším zdrojem, který se současně velmi dobře v těle využívá. V takové situaci je nutné ke stravě přistupovat se zvýšenou péčí s cílem zajistit dostatek tohoto minerálu úpravou způsobu stravování, nebo si pomoci vhodnými doplňky stravy. Aby nedošlo ke zbytečnému odklonu od rovnováhy, je současně nutné sledovat zastoupení vápníku vůči hořčíku, kde jejich vzájemný poměr řídí kvalitu nervosvalové koordinace a ovlivňuje tak celou řadu pochodů v těle (dlouhodobý nedostatek vápníku často vede k řídnutí kostí – osteoporóze). Ve všech kurzech, které pořádáme, se studenti na výukové hře ZOF učí poměry těchto prvků sledovat, a to u všech způsobů stravování.https://www.kurzyatac.sk/kurzy

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Marta Ledinská

Mojou prirodzenosťou vždy bolo každému “kecať” do jedla, až prišiel čas dať môjmu koníčku punc. V našom malom “Československu” je kvalitných učiteľov výživy ako šafranu a pán Jelínek je jednoducho topka. Jeho kurzy sú plné kvalitného učiva a každému študentovi je k dispozícií. Miluje čo robí, nepredal sa žiadnej výživovej vlne či potravinovým koncernom. Ako jeden z mála vedie študentov k prepájaniu mostu medzi západnou a východnou filozofiou, a navyše všetko som si to mohla prakticky poskladať pri vytváraní jedálničkov. Až vtedy jeden pochopí, že papier znesie všetko, ale realita je výzvou.

Gabriela Žídková

Před 5 lety jsem se více začala zajímat o zdravý životní styl a posilování. Po celou dobu jsem hledala informace zejména na internetu a četla různé články. Před rokem jsem chtěla své znalosti prohloubit a získat větší rozhled. Narazila jsem na kurzy pana Jelínka, které byly velmi netradičně pojaté. Celkově se mi velmi dobře pracovalo s aplikací ZOF, vytváření jídelníčku bylo přínosné do následující praxe. Velmi mě zaujal holistický přístup, který mi pomohl vidět věci jinak a hledat příčinu i v psychické stránce člověka. Byla jsem velmi ráda i za věcné informace ohledně podnikání ve výživovém poradenství. V případě nejasností či dotazu byl pan Jelínek pohotový a vždy vše vysvětlil, vyjasnil. Děkuji za možnost absolvování kurzu a získání velkého množství informací.

Bc. Vojtěch Meier

Kurz Poradce pro výživu a suplemetaci jsem se rozhodl absolvovat především ze dvou důvodů. Prvním důvodem bylo to, že na dnešním trhu v oblasti výživy a nutričního poradenství panuje zmatek v podobě nepřeberného množství mnohdy nerelevantních informací a také výživoví poradci se rodí jako na běžícím páse. Z tohoto důvodu jsem si chtěl informace utřídit a srovnat tak, abych pozuměl daným souvislostem a vše si propojil do celku. Druhou věcí bylo účelně sjednotit mé stávající služby právě s vědomostmi v oblasti výživy a zdravého životního stylu. Kurz naprosto splnil mé očekávání, i když jeho studium bylo dosti náročné. V konečném důsledku byl tento krok vpřed tím správným. Potencionálním uchazečům vřele doporučuji toto studium.