Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy jsou v zvětšené křečové žíly ve vchodu do konečníku nebo přímo v konečníku. Vyvinou se u více než 50 procent lidí, mnozí však o tom vůbec nevědí. Většinou obtěžují v situaci, když se zanítí a zvětší, v takových případech dochází:
- ke krvácení při vyprazdňování,
- ke svědění, bolestem a zduření v oblasti konečníku,
- pocitům plnosti.

Základní příčinou vzniku hemoroidů je námaha a napínání při pohybech tlustého střeva, které vyvíjí nadměrný tlak na žíly v konečníku. Dalšími možnými příčinami je nadváha a těhotenství. Celkový stav může zhoršit i zácpa a průjem. Ke vzniku hemoroidů přispívá dlouhodobé sezení nebo stání a nedostatek vlákniny  ve stravě. U starších lidí je výskyt hemoroidů častější, protože svaly, které pomáhají pohánět krev žílami, ztrácejí věkem napětí.

Existují dva typy hemeroidů:

1. Vnitřní.
Tvoří se uvnitř konečníku. Občas způsobují krvácení při stolici, většinou jsou ale bez příznaků.

2. Vnější.
Obkružují vchod do konečníku. Umí být bolestivé, často ale samy mizí.

Vliv stravy na hemoroidy

Důležitou prevencí před vznikem hemoroidů je pravidelný pohyb, který posiluje svaly obklopující žíly a současně podporuje normální pohyby stolice ve střevech.

Ve stravě je potřeba kontrolovat příjem vlákniny, a to především její rozpustné složky. Ta je hygroskopická, tzn. absorbuje větší množství vody, čímž vede ke zvětšení objemu stolice a současně jejímu změkčení.

Dále je vhodné zvýšit příjem některých antioxidantů, protože se spolupodílí na posílení pevnosti a pružnosti stěn žil. Nejčastěji se prezentují karoteny a vitamín C v kombinaci s bioflavonoidy.

Při hojení poraněných (otevřených) hemoroidů se doporučuje podpůrná suplementace zinku a vitamínu E.

Problematice úprav stravování při hemoroidech se věnujeme v kurzu Poradce pro výživu. Nedílnou součástí studijních výzev je vedle zajištění nutriční rovnováhy a dostatečné antioxidační kapacity jídelníčku především zvyšování podílu rozpustné vlákniny. To současně obnáší potřebu snižovat zastoupení její nerozpustné, která má schopnost mechanicky dráždit poškozenou stěnu žil. Studenti se na výukové aplikaci ZOF učí hledat řešení, které je postaveno na eliminaci některých skupin potravin a současně preferenci důležitých zdrojů rozpustné vlákniny.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Zdeněk Červinka

Oceňuji možnost, že po absolvování kurzu mohu pokračovat ve vzdělávání v systému www.kurzyatac.cz dál a rozvíjet svoje schopnosti v tomto oboru. Mohu také aktivně spolupracovat s lektory, za což jsem velmi vděčný.

Juliana Hulejová

Som šťastná, že som si vybrala práve tieto kurzy, nakoľko mi dali všetko, čo som potrebovala. Vďaka možnosti komunikovať s takým špecialistom, akým je Mgr. Jelínek, som pochopila veľa nezrovnalostí, ktoré som za pár rokov "samoštúdia " výživy nazbierala. Oceňujem, ako kráčate vpred, a teším sa už na ďalšie skvelé a zaujímave kurzy, ktoré pripravujete. Chcem sa Vám poďakovať za profesionalitu, skvelú formu štúdia a za Váš pozitívny prístup, bola to jednoznačne najlepšia voľba.

Ing. Martin Škába

Jsem velmi vděčný za možnost vzdělávat se od Mgr. Martina Jelínka. Kurzy, semináře a osobní konzultace mi velmi pomáhají v profesionálním rozvoji a díky tomu mohu být stále více a více nápomocen svým klientům. Vzdělání je velmi široké, takže absolvent kurzů může řešit jak výživu dětí, dospělých, seniorů až po vrcholové sportovce.