Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Ateroskleróza

Ateroskleróza

Ateroskleróza

Ateroskleróza je dlouhodobě probíhající onemocnění způsobené ukládáním tzv. aterogenních látek (lipidů, sacharidů, krevních buněk a vápníku) do stěny tepny. Postupem času dochází k pozvolnému uzavírání tepny, omezení její pružnosti a snižování průtoku krve (zvyšuje se tak mj. krevní tlak).
Tyto změny struktury cév jsou základem procesů, které vedou ke vzniku nejčastějších komplikací - ischemické choroby srdeční (ICHS), cévní mozkové příhody (CMP) nebo ischemické choroby dolních končetin (ICHDK):

1. Cévní mozková příhoda.
Často označovaná jako mrtvice, je důsledkem aterosklerózy. Z důvodu ucpané cévy se sníží přítok krve do části mozku a kvůli nedostatečnému přívodu kyslíku a živin dochází k jeho poškození. Jedná se o závažný problém, protože mozek (či jeho části) po několika málo minutách bez přívodu kyslíku přestávají fungovat. 

2. Hluboká žilní trombóza.
Vzniká v žilách dolních končetin jako následek trombózy (vznikne krevní sraženina = trombus, která ucpe žílu). Většinou jsou postiženy hluboké žíly lýtek, méně často postihuje stehenní a pánevní žíly. Často bývá provázena zánětem (tromboflebitida).

3. Chronická porucha tepenného prokrvení končetiny.
Vzniká v dolních končetinách při ucpání cév (trombóza). Typickým příznakem je chůzí vyvolaná bolest, nejčastěji v lýtku, která po zastavení rychle odeznívá. Protože se končetina dostatečně neprokrvuje, je studená s obtížně hmatatelným pulsem. Tento stav je nejčastější u diabetiků a kuřáků.

Aterosklerotické pochody mohou probíhat v každém věku, dokonce i v prenatálním stadiu. Důležité je vědět, že:

- Probíhají postupně a pozvolna,

- Jsou provázené zánětem,

- Hlavní vliv má nedostatek pohybu, kouření a špatná koncepce stravy,

- Proces těchto změn máme možnost řídit úpravou životního stylu.

Vliv stravy na aterosklerózu

Koncepce stravy má přímý vliv na vznik a vývoj aterosklerotických pochodů. Mezi nejvýznamnější faktory patří:

1. Kvalita potravin.
Důležité je naučit se rozpoznávat rozdíl mezi přirozenými surovinami bez zbytečných technologických úprav a ultrazprocesovanými potravinami, které jsou buď ochuzeny o důležité složky, nebo naopak obohaceny o nežádoucí látky (sůl, aditiva, trans tuky, cukry).

2. Energetická bilance.

Vývoj aterosklerotických změn podporuje i příliš vysoký příjem energie.

3. Dostatek vlákniny.

Vláknina je zdrojem obživy pro probioticky se chovající mikroorganismy ve střevech. Střevní mikrobiota má vliv mimo jiné i na metabolismus cholesterolu, který se v případě jeho zvýšené oxidace ukládá do cév.

4. Zvýšený příjem antioxidantů.

Dostatečný příjem antioxidantů potlačuje oxidační aktivitu volných radikálů, které jsou součástí procesu ukládání plaků do stěn cév.

5. Kontrola kvality tuků.
Aterosklerotické pochody dlouhodobě podporuje vysoký příjem nasycených tukůtrans mastných kyselin a zvýšený podíl omega-6 vůči omega-3 tukům.

6. Snižování konzumace živočišných potravin.
Příliš vysoký podíl živočišných bílkovin a tuků v kombinaci s nedostatkem vlákniny a antioxidačních faktorů zvyšuje metabolickou zátěž, která podporuje aterosklerotické procesy.

Cílem úprav stravování ve vztahu k aterosklerotickým pochodům je dodržovat soubor pravidel, o kterých se v současné době prezentuje, že mají na tyto problémy vliv. Věnujeme se jim ve většině kurzů, nejvíce ale v Poradci pro výživu. Studenti se učí sestavovat takové stravovací plány, které odpovídají požadovaným kritériím včetně respektování pravidel protizánětlivé stravy. Důležitým pomocníkem je výuková aplikace ZOF, která umožňuje kontrolovat správnost všech nutričních parametrů a upozorňuje tak studenty na potenciální chyby.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Hana Vašíčková

Mým snem je užít si život ve zdraví. To byl také jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla absolvovat kurz výživového poradenství. Když jsem objevila kurzy ATAC, bylo rozhodnuto. A rozhodně nelituji! Nejvíce oceňuji možnost online studia a systém - myšlenkové mapy, díky kterým bylo učení hrou, dále poskytnuté zázemí a možnost nástavbových kurzů.

Bc. Vladimír Slavík

„Certifikát může získat každý!" Tuto větu říká většina lidí. Z části mají pravdu, každý máme tu možnost. Nicméně, získání certifikátu „Poradce pro výživu a suplementaci" od Mgr. Martina Jelínka má opravdu váhu, není totiž „zadarmo", jako tomu bývá u některých kurzů nabízených po celé ČR. Jeho získání vyžaduje čas, píli a pravidelné a závěrečné prokázání znalostí získaných v tomto kurzu. Jelikož jsem původně vyučený kuchař, do kurzu jsem šel s lehce pokročilejšími znalostmi o výživě, náhle jsem zjistil, že informace, které jsem se dozvěděl v kurzu, nám žádný klasický učební ani maturitní obor v rámci gastronomie neposkytne. Studium se blíží vysokoškolské náročnosti, co do obsahu kurzu, to do plnění jednotlivých úkolů a to včetně vypracování seminární práce na dané téma. Tento kurz bych doporučil každému, kdo má rád nejenom sám sebe, ale také ostatní lidi ve svém okolí, kterým může pomocí vylepšení stravovacích návyků zlepšit kvalitu života – zvýšit imunitní systém člověka, předcházet či zmírnit příznaky nemocí, které většinu z nás během života potkají, nebo také pomoci sportovcům zvýšit jejich výkon a podpořit správnou regeneraci svalů, nemluvě o redukčních dietách. Díky kurzu jsem se dozvěděl, jak vše v těle funguje a jakým způsobem ovlivňují potraviny kvalitu našeho každodenního života. Tímto Vám děkuji za poskytnutí kvalitních informací a za možnost konzultací, které poskytujete i po ukončení studia.

Ladislav Škárka

Již dříve jsem se věnoval tomuto oboru a chtěl jsem si dále rozšířit obzory. Diky panu Mgr. Martinu Jelínkovi jsem zjistil, jaké jsem měl mezery a nyní mohu mnohem lépe poradit svým klientům i rodině. Celý kurz byl velmi dobře vedený. Těším se, až budu mít příležitost absolovat další z nabízených kurzů.