Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Vláknina

Vláknina

Vláknina

Vláknina fakticky patří do skupiny sacharidů. Existují dva základní druhy vlákniny (zastoupené v rostlinách):

  • Rozpustná:

    Je tvořena složkami rostlinných buněk, které bobtnají ve vodě (= je hygroskopická). V tlustém střevě se účinkem baktérií (pomocí fermentačních pochodů) rozkládají na jednodušší složky. Rozpustné frakce vlákniny lidský trávicí trakt dokáže strávit. Je běžnou součástí ovoce, zeleniny, obilovin, ořechů i luštěnin, vždy v různých poměrech. Hlavním účinkem rozpustné vlákniny je vstřebávání nadbytečné vody ze střev a zvětšování objemu stolice. Další důležitou vlastností je ovlivňování metabolismu cholesterolu v krvi. V posledních letech se do popředí zájmu dostávají specifické druhy rozpustných forem vlákniny, které se označují pojmem prebiotika (např. fruktooligosacharidy – FOS, galaktooligosacharidy – GOS, případně inulín), u kterých se prokazují různé příznivé zdravotní účinky.

  • Nerozpustná:

    Nejvíce je zastoupena v obilovinách, zelenině, luštěninách a houbách. Je složena z různých složek buněčných stěn a ligninů, které sice vážou vodu, ale nebobtnají. Lidský trávicí systém je neumí rozložit (na rozdíl od přežvýkavců), prochází proto zažívacím traktem nestrávené. Pravidelný příjem této formy vlákniny podporuje střevní funkce (zlepšuje peristaltiku střev) a vylučování zbytků metabolismu včetně různých nežádoucích látek přijímaných běžnou stravou (tzv. mechanické procesy detoxikace).

U vlákniny obecně platí následující v praxi důležité informace:

  1. Oba druhy vlákniny (rozpustné i nerozpustné) se nacházejí prakticky ve všech rostlinách, vždy v jiných zastoupeních a vzájemných poměrech. Například v ovoci převažují rozpustné, v zelenině naopak nerozpustné druhy.
  2. Vláknina je nesmírně důležitá pro správnou funkci trávicího traktu – zvětšuje objem tráveniny a zlepšuje její průchod ve střevech. Rozhoduje tak o stavech zácpy nebo průjmů. V praxi je proto potřeba konzumovat dostatek potravin s obsahem vlákniny, která je v běžné stravě většiny lidí velmi nedostatková.
  3. Vláknina ovlivňuje hodnoty glykemického indexu potravin (snižuje je). Hraje tak významnou roli v prevenci před vznikem inzulínové rezistence a cukrovky druhého typu.
  4. Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Protože se její vstřebávání odvíjí od úrovně aktivity střevních bakterií, byla stanovena její energetická hodnota pouze jako průměrná (necelé 2 kcal na 1 gram).
  5. Průměrný denní příjem vlákniny u dospělého člověka by se měl pohybovat mezi 25-35 g, u většiny lidí v západní civilizaci však dosahuje polovičních hodnot (v České republice se uvádí 11-15 g).
  6. Vláknina je součástí mnoha různých přípravků určených k redukci váhy – díky vstřebané vodě naplňuje žaludek a snižuje chuť k jídlu. Zároveň prodlužuje trávení potravy a působí tak pocit nasycení.
  7. Nárazový nadměrný příjem vlákniny může vyvolat nadýmání, plynatost a bolesti v břiše.
  8. Vysoký příjem vlákniny může snižovat účinnost některých léků včetně orální antikoncepce.
  9. Některé potraviny s vysokým obsahem vlákniny – např. lněné semínko – obsahují rostlinné estrogeny, které se doporučují pro snížení rizika vzniku rakoviny prsu u žen.

Vláknina

Protože množství vlákniny obsažené ve stravě poměrně výrazným způsobem rozhoduje o chování metabolismu a tedy i našeho zdraví, je potřeba jí věnovat patřičnou pozornost. Ani v tomto případě při výuce neděláme výjimku a zbytečně se nezatěžujeme složitým počítáním jejího příjmu. V okamžiku, kdy ctíme pravidlo pestrosti ve stravování a naučíme se pracovat s dostatkem zeleniny, ovoce a luštěnin v každodenním jídelníčku, není v praxi problém zajistit dostatek vlákniny. Protože při výuce používáme vlastně vyvinutou aplikaci ZOF, která při sestavování výživových plánů počítá mj. i obsah jednotlivých živin, mají studenti možnost si vypěstovat určitou formu „citu“ pro manipulaci s množstvím vlákniny ve stravě i bez složitých propočtů.

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Zuzana Košařová

Pan Jelínek... důležitý mezník v mém životě! Nasměroval mě tou správnou cestou a každým svým kurzem maximálně namotivoval jít dál za tím, co mě opravdu zajímá. Takže teď až ke studiu Čínské medicíny.

Karolína Hamplová

Jako manažerka v nadnárodní společnosti jsem neměla čas dělat věci nad rámec své práce, které mě zajímají a když jsem se dostala špatným životním stylem na skoro 90 kg, jsem se rozhodla, že zhubnu..ANO, zhubla jsem, ale velmi špatnou cestou. Poté přišla doba, kdy jsem začala toužit po rodině a po sedmi umělých oplodnění se mi narodil syn. V tu chvíli jsem si začala vážit svého těla a uvědomila jsem si, že je potřeba se o sebe starat. Zároveň jsem si vědoma toho, že svým dětem jsme zrcadlem a tak jsem začala hledat cestu, abych POCHOPILA. A jak tomu v životě bývá, ve chvíli, kdy jsem se skutečně rozhodla, že CHCI VĚDĚT, jsem se seznámila s absolventkou kurzu pana Martina Jelínka „Poradce pro výživu a suplementaci", která byla neskutečně nadšená, namotivovaná a plná vědomostí. ( dnes jsou z nás skvělé přítelkyně) Ihned jsem začala pátrat po referencích a nenašla jsem snad jedinou špatnou zmínku či informaci. A jako matka na mateřské jsem nesmírně ocenila způsob ,,dálkového,, studia.... Bylo rozhodnuto a okamžitě jsem se do studia pustila. Půl rok utekl ani nevím jak :-) Nesmírně oceňuji přístup pana Jelínka, otevřený pohled na celou problematiku stravování a komplexní pohled, který si troufám říct, že jinde nezískáte. Zároveň prostředí ve kterém studiu probíhá je zcela sofistikované a profesionálně zpracované. Pokud váháte, rozhodně jděte do toho. Díky studiu jsem si uvědomila jak kvalitní může náš život být, když se o sebe budeme správně starat. Dnes již chápu pojem ,,jste to, co jíte,, Opravdu jste! a žijeme jen jednou, tak ať to stojí za to. Jako poznámku pro ty, co ještě pořád váhají zmiňuji svůj příběh... kdo ví, jakou roli v něm hrálo právě toto studium. Na mateřské dovolené jsem vystudovala „Poradce pro výživu a suplementaci" , když jsem kurz úspěšně ukončila, tak jsem mmj. zjistila, že jsem si časově dokázala skvěle uspořádat svůj den s dítětem i prací a navázala jsem na kurz ,, Instruktor fitness,, a začala působit jako instruktorka. A jelikož mám ráda věci dělat pořádně a komplexně, do třetice jsem začala studovat a mám radost z certifikátu ,,sportovní a relaxační masáž,,. Nyní cítím, že mohu být svým klientům k dispozici v širokém záběru a opět se vracím ke stravě a dalším kurzům, které pan Jelínek nabízí.

Eduard Bránický

Půlroční kurz poradce pro výživu a suplementaci byl můj vůbec první kurz, do kterého jsem se přihlásil, a tak jsem zcela nevěděl, co mě čeká. Každodenní studium teorie a následné převádění do praxe ve skvělé aplikaci ZOF. Nad některými úkoly jsem proseděl hodiny, neříkám, že jsem se u toho vždy usmíval, byly dny, kdy jsem to všechno "proklínal"... spousta teorie, testů a úkolů ke zpracování, nikdy jsem ale nezapomněl, proč to dělám, a když se nyní ohlédnu zpátky, můžu říct: Všechno to stálo za to! Nedokážu si představit, že by mi jiný kurz dal více než právě tento od pana lektora Jelínka. Nemalou zásluhu na tom má propracovaná aplikace ZOF, s jinou podobnou jsem se ještě nikdy nikde nesetkal, a to je jedna z největších předností tohoto kurzu. Samozřejmě veškerá teorie byla zpracována tak, aby byla pochopitelná, navazovala na sebe, její zapamatování bylo podpořeno každodenními cvičnými testy. Skvělá je také studentská poradna, která je sama o sobě studijním materiálem a dá se z ní čerpat nepřeberné množství informací. Za mě je však tím největším gró právě aplikace ZOF (a přístup pana lektora), díky které je možnost ihned veškerou nastudovanou teorii aplikovat do praxe. Jsem rád, že jsem si nevybral nějaký kurz, který je omezen pouze na makroživiny a jejich poměr, glykemický index a kalorický deficit. Tento kurz poradce pro výživu je plnohodnotný, popisuje všechny možné pohledy na stravu a její doplňky, a co je nejdůležitější, poskytne celostní pohled na výživu a fungování organismu, kde všechno souvisí se vším. Na tento kurz se budu odkazovat a budu jej doporučovat všude, kde to jen půjde.