Úvod / Co se u nás studuje / Vláknina

Vláknina fakticky patří do skupiny sacharidů. Existují dva základní druhy vlákniny (zastoupené v rostlinách):
Rozpustná:
Je tvořena složkami rostlinných buněk, které bobtnají ve vodě (= je hygroskopická). V tlustém střevě se účinkem baktérií (pomocí fermentačních pochodů) rozkládají na jednodušší složky. Rozpustné frakce vlákniny lidský trávicí trakt dokáže strávit. Je běžnou součástí ovoce, zeleniny, obilovin, ořechů i luštěnin, vždy v různých poměrech. Hlavním účinkem rozpustné vlákniny je vstřebávání nadbytečné vody ze střev a zvětšování objemu stolice. Další důležitou vlastností je ovlivňování metabolismu cholesterolu v krvi. V posledních letech se do popředí zájmu dostávají specifické druhy rozpustných forem vlákniny, které se označují pojmem prebiotika (např. fruktooligosacharidy – FOS, galaktooligosacharidy – GOS, případně inulín), u kterých se prokazují různé příznivé zdravotní účinky.
Nerozpustná:
Nejvíce je zastoupena v obilovinách, zelenině, luštěninách a houbách. Je složena z různých složek buněčných stěn a ligninů, které sice vážou vodu, ale nebobtnají. Lidský trávicí systém je neumí rozložit (na rozdíl od přežvýkavců), prochází proto zažívacím traktem nestrávené. Pravidelný příjem této formy vlákniny podporuje střevní funkce (zlepšuje peristaltiku střev) a vylučování zbytků metabolismu včetně různých nežádoucích látek přijímaných běžnou stravou (tzv. mechanické procesy detoxikace).
U vlákniny obecně platí následující v praxi důležité informace:

Protože množství vlákniny obsažené ve stravě poměrně výrazným způsobem rozhoduje o chování metabolismu a tedy i našeho zdraví, je potřeba jí věnovat patřičnou pozornost. Ani v tomto případě při výuce neděláme výjimku a zbytečně se nezatěžujeme složitým počítáním jejího příjmu. V okamžiku, kdy ctíme pravidlo pestrosti ve stravování a naučíme se pracovat s dostatkem zeleniny, ovoce a luštěnin v každodenním jídelníčku, není v praxi problém zajistit dostatek vlákniny. Protože při výuce používáme vlastně vyvinutou aplikaci ZOF, která při sestavování výživových plánů počítá mj. i obsah jednotlivých živin, mají studenti možnost si vypěstovat určitou formu „citu“ pro manipulaci s množstvím vlákniny ve stravě i bez složitých propočtů.
Mgr. Martin Jelínek
Petra Šináklová
Kurz „Poradce pro výživu a suplementaci" je zcela jedinečný z mnoha důvodů. Pro mě je tím prvním možnost studovat on-line doma jak mi to časově vyhovuje, tím druhým celostní pohled na zdraví, výživu a naše „psyché". Především komplexní propojení výživy, fyzického těla a mysli je to, co jsem doposud marně hledala. Dalším důvodem mého rozhodnutí vstoupit do kurzu byla jeho délka, výuková hra ZOF a vytváření výukových jídelníčků, kde v praxi uplatníte dané téma (z mého pohledu se člověk naučí mnohem víc). Posledním, proč studovat zrovna tento kurz, je přístup pana Martina Jelínka, vše skvěle vysvětlí z různých úhlů pohledu tak, že pochopí úplně každý. Rozhodně využiji další nabízené kurzy. Tímto mu srdečně děkuji a přeji mnoho krásného v životě.
Petra Fenclová
Kurz Poradce pro výživu a suplementaci pod vedením Mgr. Martina Jelínka jsem si vybrala po velmi podrobném hledání na internetu. A musím říct a vlastně ted i napsat, že se mi podařilo vybrat kvalitativně nejlepší a nejobsáhlejší výživový kurz na našem trhu. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci mě nadchl hned jako první ze všech kurzů, které jsem měla vybrané a které jsem mezi sebou porovnávala. Byl pro mě aktuální, moderně řešený: vyhovovala mě on-line verze, jelikož jsem během průběhu celého kurzu nemusela nikam dojíždět, a řešit tak hlídaní pro své děti, a čas, který bych musela investovat do cestování na kurz, jsem tak mohla plně využít pro studium. Je to opravdu velká výhoda a v dnešní době internetové komunikace i pro běžné počítačového uživatele, zcela snadná záležitost. Dokonce i v případě konzultací navíc, je i možnost kontaktu přímo s Mgr. Martinem Jelínkem, který vždy reagoval hned a všechny mé dotazy mile a perfektně zodpověděl. Celý kurz je srozumitelný i pro úplné laiky v oblasti výživy a jeho celostní pohled na výživu je naprosto jedinečný. Navíc absolvováním kurzu nic nekončí! Mgr. Jelínek nabízí i další pokračovací či doplňující kurzy a možnosti. Za mě velký dík, jak panu Mgr. Jelínkovi, tak všem, kteří se podíleli a stále podílejí na vzniku a rozvoji kurzu Poradce pro výživu a suplementaci...nyní i s akreditací. Jsem šťastná, že jsem se pro tento kurz rozhodla, a také ho úspěšně absolvovala. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci mi pomohl načerpat informace o výživě, které nyní využívám, jak ve svém osobním životě, tak i ve svém poradenství. Pro všechny, kteří ještě váhají, zda do toho jít, mám krátkou a fakt dobrou radu…Jděte do toho a nebudete litovat!
Mgr. Vendula Ptáčková
O zdravou stravu jsem se zajímala již dlouho. Ve své profesi - lékárníka se setkávám s mnoha pacienty, kteří svůj stav chtějí řešit i jinak než užíváním množství léků. Rozhodující okamžik a motivace pro studium kurzu Poradce pro výživu a suplementaci bylo narození dcery a nekomplexní pohled na výživu. Až v průběhu kurzu jsem si uvědomila mnoho souvislostí a ucelila pohled na stravování i z jiných úhlů pohledu. Panu Jelínkovi děkuji za jeho přístup a pozitivní energii, kterou strhává k dalšímu studiu a přemýšlení o věcech i z jiného úhlu pohledu.