Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Zahlenění

Zahlenění

Zahlenění

O mnoha potravinách se tvrdí, že jejich konzumace zvyšuje zahlenění a to následně vede ke vzniku různých zdravotních potíží. Tato laická a ne úplně přesná představa způsobuje při snaze o racionální stravování řadu zbytečných komplikací.

Jak to se zahleněním ve skutečnosti je?

Hlen je hustá, rosolovitá tekutina, tvořená hlenovými žlázkami na sliznicích různých orgánů v těle, nejvíce na sliznici:

- Dýchacího ústrojí - dutiny ústní, nosu, hrdla, vedlejších dutin nosních, průdušek, plic,

- Trávicího systému - jícnu, žaludku, střev,

- Vylučovacího a pohlavního ústrojí - v pohlavních orgánech, močovém měchýři a močových cestách.

Klíčovou funkcí hlenu je  zvláčnění sliznice a podpora  vylučování nežádoucích složek (metabolický odpad, prach, mikroorganismy, různé alergeny). Díky tomu pomáhá chránit organismus před infekčními chorobami a dýchací cesty před různými alergeny. Za normálních okolností hlen nevnímáme.
Při infekčních onemocnění, alergiích a jiných chorobách dochází ale ke zvýšené tvorbě hlenu, tento stav označujeme jako zahlenění.
Nejčastěji se s ním setkáváme:

- Při respiračních infekcích a alergiích. 
Postihují dýchací ústrojí, projevuje se pak kašlem a rýmou.

- U trávicího ústrojí. 
Vytváří se silná vrstva hlenu, která je živnou půdou pro patogenní mikroorganismy. Tato směs komplikuje vstřebávání živin ze střeva, posouvá acidobazickou rovnováhu nežádoucím směrem, hlen se pak nachází i ve stolici.

- U močových cest.
Hlen se objevuje v moči, podporuje záněty močového ústrojí.

Důležité je vědět, že hlen je ideálním živným prostředím pro různé  patogenní mikroorganismy. Zvýšená tvorba hlenu tak velmi často souvisí s rozvojem zánětů

Ke zvýšené tvorbě hlenu dochází nejčastěji při nepřiměřené reakci sliznice na  jakoukoli látku. Tyto jsou způsobeny imunitním systémem (nemusí se ale zákonitě jednat o alergickou reakci), a to na základě:

1. Přímé reakce.
Nejčastěji se jedná o:
- prach nebo pyl na sliznici dýchacího ústrojí,
- alergeny z potravin,
- smog,
- kouření,
- suchý vzduch,
- užívání některých léků...

2. Sekundární reakce.
Jako projev poruchy acidobazické rovnováhy, na které se spolupodílí i strava (dochází k rozvoji zánětlivého prostředí, na což sliznice reaguje zvýšenou tvorbou hlenu jako ochranné vrstvy). 

Vliv stravy na zahlenění

V praxi je obtížné vždy určit konkrétní příčinu. Faktem je, že vznik tohoto problému může, ale i nemusí, být spojen se stravou. Pokud už budete hledat viníka ve stravě, čeká vás detektivní práce, protože neexistuje žádné vyšetření, které by s jistotou prokázalo, že jakákoli potravina či látka v ní obsažené je odpovědná za zvýšenou tvorbu hlenu. Na populační úrovni se ale nejčastěji jedná o:

A) Běžné alergeny.
Mléčné a sójové výrobky, lepek, vejce, některé ořechy a semena - arašídy, sezam...

B) Zprocesované potraviny - polotovary, potraviny obsahující některá aditiva.

Existuje spousta babských rad či tipů a triků směrem ke snížení projevu zahlenění. U těchto je problém, že jsou vytržené z kontextu a nemusí tak zákonitě znamenat řešení dané situace - popíjení vody s cirónem, konzumace čerstvých zeleninových salátů, zázvoru, česneku, ostrých druhů koření (pepř, chilli papričky), kloktání slanou vodou apod.

Doprovodná řešení pro situace zahlenění nabízí i západní medicína, a to v podobě některých medikamentů:

1. Dekongestiva.
Tyto léky snižují otoky nosní sliznice, ředí hleny a pomáhají uvolnit ucpané dýchací cesty (běžně v podobě nosních sprejů a kapek).

2. Expektorancia.
Tyto léky usnadňují odstranění hlenu z dýchacích cest. Nejčastěji se používají mukolytika (např. u bronchitidy).

3. Antibiotika.
Ta se předepisují jen v případech, kdy je zahlenění způsobeno bakteriální infekcí. Antibiotika nepůsobí přímo proti nadměrné tvorbě hlenu, ale likvidují bakterie, které způsobují tyto obtíže.

Úprava stravy by v situacích zvýšeného zahlenění měla být zaměřená nejlépe na:

- eliminaci potravin, které jsou "typicky" hlenotvorné,
- náhradu průmyslově zprocesovaných potravin za kvalitní a čerstvé,
- výrazné omezení příjmu cukrů,
- úpravu poměru makroživin směrem k rovnováze.

Tyto úpravy stravy jsou standardní součástí výuky všech kurzů, které pořádáme. K získání potřebného know-how je nutná jen schopnost naučit se rozlišovat kvalitní potraviny a sledovat zastoupení klíčových složek v jídelníčku. Největší prostor věnovat se těmto aspektům nabízí půlroční studium kurzu Poradce pro výživu.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Nicole Lukášková, Ph. D.

Velmi oceňuji osobitý přístup pana Jelínka a způsob vedení kurzů, jejich systematičnost a související provázanost. Všechny jeho další navazující a tématicky se specializující vzdělávací kurzy a semináře jsou cenným přínosem v oblasti mého poradenství.

Bc. Hana Brabec

S kurzem Vegetariánství a veganství v praxi jsem byla moc spokojená, probrali jsme všechna témata, která mě zajímala. Věnovali jsme se „veřejně ožehavým tématům" jako výživa dětí, těhotných a kojících a sportovců. Až díky kurzu jsem si uvědomila, jak zásadní (a bohužel veřejně vcelku opomíjené téma) je problematika nadbytku vlákniny a antinutričních látek. Dalšími zásadními tématy pro vegetariány jsou také termika a energetické tendence - sama jsem měla osobní zkušenost se zimomřivostí, která se díky výběru potravin postupně zlepšuje. Díky výukové hře ZOF jsem si vše procvičila, často vyvstal problém, o kterém bych při pouhém čtení teorie ani nevěděla a musela jsem ho vyřešit. To mi dalo určitě nejvíce, zákonitosti se mi dostaly pod kůži, mohla jsem si procházet vlastnosti jednotlivých potravin a vztah k probíranému tématu.

Ing. Alice Mertensová

Kurz "Poradce pro výživu a suplementaci" mě a mé rodině hodně změnil život. Už spoustu let jsem hledala tu správnou cestu k tomu, abych se cítila dobře, byla spokojena se svou postavou a udělala něco pro svou imunitu a zdraví svých blízkých. Tento kurz se mi zdál být tím pravím a už během prvních týdnů studia potvrdil to, co jsem od něj očekávala. Díky kurzu jsem nejen pochopila základy fungování lidského těla, zdraví a vlivu potravin na něj, ale nahlédla také do spousty dalších oblastí týkajících se výživy. Odstartoval tak vlastně i mé snažení pomáhat nejen sobě a svým blízkým, ale i široké veřejnosti. Kurz byl pro mě určitě dobrým a uceleným základem pro další vzdělávání v problematice výživy a suplementace. Doporučila bych ho každému, komu není jeho zdraví lhostejné.