Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Zahlenění

Zahlenění

Zahlenění

O mnoha potravinách se tvrdí, že jejich konzumace zvyšuje zahlenění a to následně vede ke vzniku různých zdravotních potíží. Tato laická a ne úplně přesná představa způsobuje při snaze o racionální stravování řadu zbytečných komplikací.

Jak to se zahleněním ve skutečnosti je?

Hlen je hustá, rosolovitá tekutina, tvořená hlenovými žlázkami na sliznicích různých orgánů v těle, nejvíce na sliznici:

- Dýchacího ústrojí - dutiny ústní, nosu, hrdla, vedlejších dutin nosních, průdušek, plic,

- Trávicího systému - jícnu, žaludku, střev,

- Vylučovacího a pohlavního ústrojí - v pohlavních orgánech, močovém měchýři a močových cestách.

Klíčovou funkcí hlenu je  zvláčnění sliznice a podpora  vylučování nežádoucích složek (metabolický odpad, prach, mikroorganismy, různé alergeny). Díky tomu pomáhá chránit organismus před infekčními chorobami a dýchací cesty před různými alergeny. Za normálních okolností hlen nevnímáme.
Při infekčních onemocnění, alergiích a jiných chorobách dochází ale ke zvýšené tvorbě hlenu, tento stav označujeme jako zahlenění.
Nejčastěji se s ním setkáváme:

- Při respiračních infekcích a alergiích. 
Postihují dýchací ústrojí, projevuje se pak kašlem a rýmou.

- U trávicího ústrojí. 
Vytváří se silná vrstva hlenu, která je živnou půdou pro patogenní mikroorganismy. Tato směs komplikuje vstřebávání živin ze střeva, posouvá acidobazickou rovnováhu nežádoucím směrem, hlen se pak nachází i ve stolici.

- U močových cest.
Hlen se objevuje v moči, podporuje záněty močového ústrojí.

Důležité je vědět, že hlen je ideálním živným prostředím pro různé  patogenní mikroorganismy. Zvýšená tvorba hlenu tak velmi často souvisí s rozvojem zánětů

Ke zvýšené tvorbě hlenu dochází nejčastěji při nepřiměřené reakci sliznice na  jakoukoli látku. Tyto jsou způsobeny imunitním systémem (nemusí se ale zákonitě jednat o alergickou reakci), a to na základě:

1. Přímé reakce.
Nejčastěji se jedná o:
- prach nebo pyl na sliznici dýchacího ústrojí,
- alergeny z potravin,
- smog,
- kouření,
- suchý vzduch,
- užívání některých léků...

2. Sekundární reakce.
Jako projev poruchy acidobazické rovnováhy, na které se spolupodílí i strava (dochází k rozvoji zánětlivého prostředí, na což sliznice reaguje zvýšenou tvorbou hlenu jako ochranné vrstvy). 

Vliv stravy na zahlenění

V praxi je obtížné vždy určit konkrétní příčinu. Faktem je, že vznik tohoto problému může, ale i nemusí, být spojen se stravou. Pokud už budete hledat viníka ve stravě, čeká vás detektivní práce, protože neexistuje žádné vyšetření, které by s jistotou prokázalo, že jakákoli potravina či látka v ní obsažené je odpovědná za zvýšenou tvorbu hlenu. Na populační úrovni se ale nejčastěji jedná o:

A) Běžné alergeny.
Mléčné a sójové výrobky, lepek, vejce, některé ořechy a semena - arašídy, sezam...

B) Zprocesované potraviny - polotovary, potraviny obsahující některá aditiva.

Existuje spousta babských rad či tipů a triků směrem ke snížení projevu zahlenění. U těchto je problém, že jsou vytržené z kontextu a nemusí tak zákonitě znamenat řešení dané situace - popíjení vody s cirónem, konzumace čerstvých zeleninových salátů, zázvoru, česneku, ostrých druhů koření (pepř, chilli papričky), kloktání slanou vodou apod.

Doprovodná řešení pro situace zahlenění nabízí i západní medicína, a to v podobě některých medikamentů:

1. Dekongestiva.
Tyto léky snižují otoky nosní sliznice, ředí hleny a pomáhají uvolnit ucpané dýchací cesty (běžně v podobě nosních sprejů a kapek).

2. Expektorancia.
Tyto léky usnadňují odstranění hlenu z dýchacích cest. Nejčastěji se používají mukolytika (např. u bronchitidy).

3. Antibiotika.
Ta se předepisují jen v případech, kdy je zahlenění způsobeno bakteriální infekcí. Antibiotika nepůsobí přímo proti nadměrné tvorbě hlenu, ale likvidují bakterie, které způsobují tyto obtíže.

Úprava stravy by v situacích zvýšeného zahlenění měla být zaměřená nejlépe na:

- eliminaci potravin, které jsou "typicky" hlenotvorné,
- náhradu průmyslově zprocesovaných potravin za kvalitní a čerstvé,
- výrazné omezení příjmu cukrů,
- úpravu poměru makroživin směrem k rovnováze.

Tyto úpravy stravy jsou standardní součástí výuky všech kurzů, které pořádáme. K získání potřebného know-how je nutná jen schopnost naučit se rozlišovat kvalitní potraviny a sledovat zastoupení klíčových složek v jídelníčku. Největší prostor věnovat se těmto aspektům nabízí půlroční studium kurzu Poradce pro výživu.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Martin Jungmann

Když jsem se rozhodoval, který z kurzů si pro začátky své poradenské činnosti zvolím, velkou roli u mě hrála forma a rozsah kurzu. Hledal jsem kurz, který bych mohl studovat v on-line podobě a který by mi nabídnul co nejširší rozsah informací. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci on-line pod vedením pana Mgr. Martina Jelínka tyto požadavky splňoval. Z počátku jsem měl obavy, zda každoměsíční video lekce dokáží nahradit živá školení. Tato má obava se nenaplnila. Pokud jsem potřeboval v průběhu on-line studia s něčím poradit, pan Jelínek mi byl vždy nápomocen a nasměroval mě patřičným směrem, čehož si velmi cením. V kurzu se mi také líbilo užívání myšlenkových map, které jsou výrazným pomocníkem k rychlému a dlouhodobému zapamatování si informací. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci doporučuji každému, kdo chce získat celostní pohled na oblast zdravého životního stylu.

PharmDr. Lenka Svobodová

Kurz poradce pro výživu a suplementaci byl skvělým doplňkem do mozaiky znalostí, které jsem za více než 20 let mé poradenské činnosti v oblasti zdraví získala. Souvislosti, které nám byly během kurzu předkládány formou srozumitelnou pro každého, mi pomohly v mé konzultační činnosti. Různé úhly pohledu na člověka jako jedince (ajurvéda, čínská medicína, krevní skupiny) nebyly pro mne úplně nové, ale velké pozitivum vidím v jejich skvělých komentářích Mgr. Jelínka. Absolvování kurzu mi pomohlo uvědomit si všechny souvislosti a inspirovalo mne k dalším změnám v životním stylu. Vzhledem k mé pracovní vytíženosti a velké rodině mi velice vyhovovala forma on line studia z domu. Průběžně určitě budu pokračovat v dalších dílčích kurzech, moc se na ně těším a doporučuji každému, kdo chce pro své zdraví něco udělat.

Jan Pinker

Reference na Kurzy ATAC nejdou napsat negativní a ani jednou větou nejdou vypsat všechny pozitiva. Protože přístup pana Jelínka je naprosto ale naprosto dokonalý ať už v lekcích nebo i když potřebujete poradit osobně. Jsem moc rád , že jsem se rozhodl absolvovat právě zde. Troufám si napsat, že je tohle jediné vzdělávací centrum, které splnilo veškeré mé očekávání a protože jsem již zde absolvoval úspěšně dva kurzy, tak vím jistě že tím to nekončí.