Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza je označení pro nadměrnou aktivitu kvasinek Candida albicans. ve střevech, krvi a orgánech. Tato parazitická kvasinka žije za normálních podmínek ve střevech, pohlavních orgánech, dutině ústní, jícnu a krku v rovnováze s ostatními bakteriemi, k jejímu přemnožení dochází především v situacích oslabení imunitního systému (stres, užívání léků, konzumace vyššího množství alkoholu, přebytek cukrů ve stravě, onemocnění apod.).

Příznaky tohoto onemocnění jsou všeobecné, většinou je obtížné bez podrobného vyšetření určit přesnou diagnózu. Běžně se ale projevuje:

  • Bolestmi hlavy a kloubů,
  • Chronickou infekcí,
  • Zápachem z úst,
  • Tvorbou aft,
  • Trávicími problémy (říhání, nadýmání, průjmy, zácpy),
  • Svěděním kůže,
  • Tvorbou puchýřků a akné,
  • Plísňovým onemocněním kůže a nehtů,
  • Pálením, svěděním a slzením očí,
  • Přecitlivělostí na světlo,
  • Poruchami menstruace,
  • Záněty močopohlavního ústrojí.

Kandidóza postihuje lidi všech generací a její léčba bývá z důvodu nesprávné diagnózy časově náročná. Moderní medicína se soustřeďuje nejčastěji na podávání antibiotik a protiplísňových a protikvasinkových léků.

Vliv stravy na kandidózu

Aby léčba kandidózy byla úspěšná, měla by být komplexní a zahrnovat více léčebných postupů. Pokud už dojde na užívání antibiotik, je důležité obnovit přirozenou střevní mikrobiotu a posílit imunitní systém. Tyto postupy jsou ve stravě dobře známé:

- Zvýšení příjmu prebiotik,

- Pravidelná konzumace fermentovaných potravin jako zdroje probiotik (s výjimkou potravin s obsahem cukrů včetně laktózy, protože se jimi candida živí),

- Podpůrná suplementace probiotik a prebiotik.

Prezentuje se i tzv. protikvasinková dieta, její obecné principy jsou následující:

1. Vyloučení problematických (= prozánětlivých) potravin:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Bílá mouka,
- Kvasnice (droždí),
- Zdroje škrobu (brambory, batáty, obiloviny).

2. Zvýšení příjmu potravin s protikvasinkovým účinkem či podporujících imunitní systém:

Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšují pH (= potlačují překyselení způsobené přemnožením kvasinek).

Fermentované potraviny.
S výjimkou doslazovaných (kombucha, některé sladké mléčné výrobky). Podporují aktivitu střevní mikrobioty, jsou zdrojem mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které podporují imunitní systém a vyrovnávají acidobazické děje ve střevním traktu.

Česnekcibule.
Obsahují látky s vysokým podílem síry s antibiotickým účinkem. Současně jsou bohatým zdrojem prebiotik (inulín), které vyživují probiotické kultury ve střevech (tyto pak mají schopnost potlačovat aktivitu candidy).

Kokosový olej.
Má antimikrobiální účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíjí kvasinky).

Ocet z jablečného moštu.
Kyseliny a enzymy v tomto octu pomáhají zabíjet kvasinky.

Lněná chia semínka.
Obsahují polyfenoly, které podporují růst probiotik v trávicím traktu. Tyto je třeba konzumovat důkladně rozemletá.

Kurkuma.
Obsahuje kurkumin, který potlačuje množení candidy.

- Masokostní vývary.
Jsou zdrojem bílkovin a minerálů ve formě, která skvělý zdrojem výživy pro některé střevní mikroorganismy.

- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahují hořčiny a antioxidanty, které potlačují kyselinotvorné reakce v těle a podporují imunitní systém.

Podpůrná suplementace zahrnuje spektrum produktů s obsahem látek, které mají antibiotické účinky. Mezi velmi výhodné patří:

  • extrakt z grepových jader,
  • produkty z česneku,
  • produkty s echinaceou.

Problematice kandidózy ve smyslu jejího řešení pomocí úpravy stravy se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se na výukové aplikaci ZOF učí sestavovat takový systém stravování, který odpovídá známým požadavkům na potlačení projevů kandidózy a spoučasně vykazuje nezbytnou nutriční rovnováhu.

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Markéta Petrová

Kurz „Poradce pro výživu a suplementaci“ je báječný komplexní a ucelený návod, který mi pomohl lépe se zorientovat v oblasti výživy člověka, jeho zdraví i problematiky suplementace. Z časových důvodů jsem si vybrala online verzi kurzu, takže jsem studium mohla přizpůsobit svému času. Jednotlivá témata jsou přehledně, jednoduše a čtivě zpracována a velmi mě bavila. Systém mentálních map chválím nejvíce, díky němu se pro mě každá lekce stala mnohem přehlednější a lépe zapamatovatelnou a navíc podpořil i mou kreativitu. Pokud se o oblast zdravého stravování a životního stylu zajímáte, pak je tento kurz jednoznačně to pravé ořechové.

RNDr. Růžena Šimková

Vzhledem k vysokému výskytu zdravotních komplikací způsobených nevhodným stravováním jsme jako absolventi tohoto kurzu schopni účinně tyto problémy řešit. Velmi zábavnou a účinnou formou se ukázala metoda studia založená na tvorbě myšlenkových map, jejichž obsah se skvěle pamatuje.

Romana Prokopová

Velice děkuji za skvělý online kurz Poradce pro výživu a suplementaci vedený Mgr. Martinem Jelínkem. Díky stovkám stránek materiálů, hodinám videí a více než 60 modelovým jídelníčkům jsem získala skutečně rozsáhlé znalosti z oblasti výživy a doplňků stravy. Velmi oceňuji, že Mgr. Jelínek k výživě přistupuje holisticky, vidí vzájemné souvislosti a učí je vnímat i své studenty. Seznámil nás se všemi možnými výživovými trendy, aniž by na kterémkoli z nich lpěl. Kurz mi dal skutečně relevantní a v praxi použitelné informace, jejichž znalosti jsem musela osvědčit v rámci závěrečného textu a seminární práce. Takže to není žádný víkendový rychlokurz, ale skutečné vzdělání, které vám pomůže se v oboru výživového poradenství reálně uplatnit.