Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza je označení pro nadměrnou aktivitu kvasinek Candida albicans. ve střevech, krvi a orgánech. Tato parazitická kvasinka žije za normálních podmínek ve střevech, pohlavních orgánech, dutině ústní, jícnu a krku v rovnováze s ostatními bakteriemi, k jejímu přemnožení dochází především v situacích oslabení imunitního systému (stres, užívání léků, konzumace vyššího množství alkoholu, přebytek cukrů ve stravě, onemocnění apod.).

Příznaky tohoto onemocnění jsou všeobecné, většinou je obtížné bez podrobného vyšetření určit přesnou diagnózu. Běžně se ale projevuje:

  • Bolestmi hlavy a kloubů,
  • Chronickou infekcí,
  • Zápachem z úst,
  • Tvorbou aft,
  • Trávicími problémy (říhání, nadýmání, průjmy, zácpy),
  • Svěděním kůže,
  • Tvorbou puchýřků a akné,
  • Plísňovým onemocněním kůže a nehtů,
  • Pálením, svěděním a slzením očí,
  • Přecitlivělostí na světlo,
  • Poruchami menstruace,
  • Záněty močopohlavního ústrojí.

Kandidóza postihuje lidi všech generací a její léčba bývá z důvodu nesprávné diagnózy časově náročná. Moderní medicína se soustřeďuje nejčastěji na podávání antibiotik a protiplísňových a protikvasinkových léků.

Vliv stravy na kandidózu

Aby léčba kandidózy byla úspěšná, měla by být komplexní a zahrnovat více léčebných postupů. Pokud už dojde na užívání antibiotik, je důležité obnovit přirozenou střevní mikrobiotu a posílit imunitní systém. Tyto postupy jsou ve stravě dobře známé:

- Zvýšení příjmu prebiotik,

- Pravidelná konzumace fermentovaných potravin jako zdroje probiotik (s výjimkou potravin s obsahem cukrů včetně laktózy, protože se jimi candida živí),

- Podpůrná suplementace probiotik a prebiotik.

Prezentuje se i tzv. protikvasinková dieta, její obecné principy jsou následující:

1. Vyloučení problematických (= prozánětlivých) potravin:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Bílá mouka,
- Kvasnice (droždí),
- Zdroje škrobu (brambory, batáty, obiloviny).

2. Zvýšení příjmu potravin s protikvasinkovým účinkem či podporujících imunitní systém:

Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšují pH (= potlačují překyselení způsobené přemnožením kvasinek).

Fermentované potraviny.
S výjimkou doslazovaných (kombucha, některé sladké mléčné výrobky). Podporují aktivitu střevní mikrobioty, jsou zdrojem mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které podporují imunitní systém a vyrovnávají acidobazické děje ve střevním traktu.

Česnekcibule.
Obsahují látky s vysokým podílem síry s antibiotickým účinkem. Současně jsou bohatým zdrojem prebiotik (inulín), které vyživují probiotické kultury ve střevech (tyto pak mají schopnost potlačovat aktivitu candidy).

Kokosový olej.
Má antimikrobiální účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíjí kvasinky).

Ocet z jablečného moštu.
Kyseliny a enzymy v tomto octu pomáhají zabíjet kvasinky.

Lněná chia semínka.
Obsahují polyfenoly, které podporují růst probiotik v trávicím traktu. Tyto je třeba konzumovat důkladně rozemletá.

Kurkuma.
Obsahuje kurkumin, který potlačuje množení candidy.

- Masokostní vývary.
Jsou zdrojem bílkovin a minerálů ve formě, která skvělý zdrojem výživy pro některé střevní mikroorganismy.

- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahují hořčiny a antioxidanty, které potlačují kyselinotvorné reakce v těle a podporují imunitní systém.

Podpůrná suplementace zahrnuje spektrum produktů s obsahem látek, které mají antibiotické účinky. Mezi velmi výhodné patří:

  • extrakt z grepových jader,
  • produkty z česneku,
  • produkty s echinaceou.

Problematice kandidózy ve smyslu jejího řešení pomocí úpravy stravy se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se na výukové aplikaci ZOF učí sestavovat takový systém stravování, který odpovídá známým požadavkům na potlačení projevů kandidózy a spoučasně vykazuje nezbytnou nutriční rovnováhu.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Hana Hajská

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci mi přišel do cesty právě ve chvíli, kdy jsem hledala, jak prohloubit své znalosti o vlivu stravy na naše zdraví. Hned při prvním „dotyku" jsem cítila, že je mi šitý na míru a že díky němu budu moc poskytnout svým zákazníkům lepší péči. Zaujal mě jeho komplexní a holistický přístup, který se dívá na člověka jako na celek – nejen skrze čísla a tabulky, ale i souvislosti mezi tělem, myslí a prostředím. Moc děkuji za skvěle vytvořený online program a neskutečně vřelý a profesionální přístup Mgr. Martina Jelínka. Kurz pro mě dokonale zapadl jako dílek do skládačky mé cesty – i v péči o mé zákazníky. Děkuji z celého srdce.

Ing. Jitka Jedličková

Zdvořile děkuji za možnost vzdělávat se od Mgr. Martina Jelínka, studium pro mě bylo velmi přínosné. Pro mě, jelikož jsem velmi pracovně vytížená, byla největší výhoda onlinového studia. Lekce jsou propracované, uspořádané a kladně hodnotím výukovou hru ZOF a myšlenkové mapy, díky kterým jsem si lépe lekce zapamatovala. Během tohoto studia jsem si uvědomila, že vše záleží také na psychice člověka a díky tomu jsem se rozhodla studovat další kurz a tím je "Síla myšlenky". Ještě jednou moc děkuji za možnost vašeho studia a těším se na další kurzy, které připravujete.

Miroslav Vondrovský

Při výběru kurzu jsem „vsadil“ na lektora Martina Jelínka. Prvotním impulsem bylo sledováním jeho tematických přednášek na internetu. To bylo první seznámení s ním. Dále mě zaujalo online studium z tepla domova. Už v průběhu kurzu jsem teplo domova opustil a účastnil se osobně i jeho přednášky v Praze. Nyní se chystám na další kurz – Magický půst. Těším se, že si opět rozšířím obzory, které budu moci předávat i svému okolí. A doufám, že na své celoživotní „výživné“ vzdělávací pouti, se naše cesty ještě párkrát zkříží. Jako základní stavební kámen v oblasti výživy si tento kurz velmi považuji.