Metabolický syndrom je pojmem, o kterém se hovoří stále častěji. Důvodem je nejen fakt, že postihuje stále větší část populace, ale i to, že se jedná o syndrom. Tedy ne jeden konkrétní zdravotní problém, ale soubor několika dílčích, které jsou navíc metabolicky vzájemně provázány. Západní medicína, která s velkým úspěchem umí (především díky moderním medikamentům) potlačovat příznaky jednotlivých chorob, není schopna z pozice svých standardizovaných léčebných postupů zvládat problematiku syndromů, protože na ně prostě „nemá lék“. Přitom řešení konkrétně metabolického syndromu je poměrně jednoduché, spočívá v dodržování pravidel takzvaného zdravého životního stylu.
Metabolický syndrom (neboli Syndrom X, případně Reavenův syndrom) postihuje až jednu čtvrtinu české populace a představuje přímé ohrožení života. Z pohledu moderní medicíny je definován spektrem konkrétních poruch a dysfunkcí v těle (je jich více než 35), mezi nejdůležitější patří:
abdominální obezita (obezita typu jablko neboli mužského typu),
zvýšená hladina triglyceridů,
snížená koncentrace HDL cholesterolu,
hypertenze (vysoký krevní tlak),
hyperglykemie nalačno.
Tento syndrom je tak kvalitním základem pro vznik a rozvoj aterosklerózy a dalších srdečně-cévních chorob, inzulínová rezistence nebo diabetu 2. typu.
Obecně platí, že metabolický syndrom je častější u starších osob, nemusí se ale jednat o zásadní pravidlo. Protože je syndrom provázen obezitou, podíl takto postižených lidí z mladší generace neustále roste.
Často se diskutuje o tom, zda je metabolický syndrom dědičný. Bylo zjištěno, že se syndrom vyskytuje více v rodinách, které ve stravě preferují junk food, tedy systém stravování s přebytkem jednoduchých sacharidů a tuků, vysokou glykemickou hodnotou a nedostatkem bílkovin, a současně nemají příliš vřelý vztah k pohybu.
Nejlepší způsob, jak se nejen bránit vzniku tohoto problému, ale i řešit jej při jeho vzniku, je udržovat správnou tělesnou hmotnost, mít pod kontrolou svůj stravovací režim a být fyzicky aktivní. V kurzech se této problematice věnujeme velmi podrobně, nejvíce v Poradce pro výživu, Tajemství biologického věku a Výživa dětí. S touto informační výbavou a dostatkem chuti k pohybové aktivitě je pak snadné vymazat metabolický syndrom z naší reality.
Helena Hájková
Jako fitness instruktorka a i jako školitelka v oblasti fitness se často setkávám s dotazy svých klientů či žáků na téma výživa. A výživa vždy byla a je nezbytnou součástí nejen zdravého životního stylu, ale samozřejmě i úspěšného a efektivního tvarování postavy, dobré výkonnosti a celkového zdraví, dobré nálady a rovnováhy nejen fyzické, ale i psychické. Tyto "spojité nádoby" výborně řeší právě tento kurz Poradce pro výživu a suplementaci. Osobně oceňuji hlavně širokou základnu informací napříč výživovým spektrem a různé pohledy na výživu (např. ajurvéda apod.). Kurz je velmi dobře zpracovaný, dobře vedený a doplněný opravdu výbornou poradnou pana doktora Jelínka. Aplikace ZOF je skvělým pomocníkem. Těším se, že si doplním vzdělání kurzem Výživa ve sportu a obecně kurzy ATAC vřele doporučuji.
Věra Michlíková
S kurzem jsem byla velice spokojená, i když preferuji konzultace "naživo", přesto jsem si zvykla na on line formu. Velice se mi líbí ,že se nepreferujete pouze vegeteriánství,vitariánství apod.,ale myslíte na lidi ,kteří se chtějí zdravě stravovat "normálně". Nejsem příznivcem extremu a proto mi velice imponoval Váš přístup. S přídavkem kapky humoru bylo studium velice příjemné. Chci ve studiu pokračovat,velice mě láká Vikendový půst nebo Vysněná postava, ale momentálně mi to nedovoluje čas... snad v příštím roce. Chci Vám moc poděkovat za přínosných šest měsíců a těším se na další.
Kateřina Kapková
Děkuji osudu, že mě zavedl až k Vám. Dva roky jsem marně bojovala s exemem na rukou. Prošla jsem si "klasickým" začátkem, u kterého řada lidí končí: léčbou kortikoidy. Pak jsem si o nich něco přečetla a utekla od nich k homeopatikům. Můj zdravotní stav se o něco zlepšil, ale pořád to nebylo ono. Zkusila jsem tedy - na radu jednoho známého - změnit způsob stravování. Objevila jsem paní, která mě uvedla do světa makrobiotiky. Byla jsem víceméně samouk, až než jsem na internetu objevila Váš kurz "Makrobiotika v české kuchyni". S nadšením jsem hltala informace nejen o tom, jak se makrobioticky stravovat, ale také o tom, jak funguje trávicí systém a jak dokáže správně zvolená a nakombinovaná strava prospět tělu i duši. Váš prvně absolvovaný kurz mi vysvětlil všechny změny, které jsem na sobě změnou stravování pociťovala: exem z rukou úplně zmizel a navíc jsem se zbavila trávících obtíží, kterými jsem trpěla od dětství, aniž by mě kdy napadlo je řešit. Brala jsem je jako "normální" součást mého života. O to větší úžas a radost ve mě vyvolalo jejich zmizení. Vaření "novým" způsobem se mi náhle stalo vášní. Kdysi jsem brala zeleninu spíš jen jako "barevnou ozdobu talíře" a najednou jsem při jejím krájení a zpracovávání zažívala pocity štěstí (a ty trvají dodnes.) Z mé kuchyně začala postupně mizet zelenina sterilovaná i mražená, uzeniny udělaly v lednici místo zeleninovým a luštěninovým pomazánkám, místo kupovaného chleba jsem začala péct kváskový. Začala jsem zkrátka trávit v kuchyni více času, protože mě to dělalo (a dělá) šťastnou. A pak jsem v e-mailu objevila Vaši nabídku na "Kurz poradce pro výživu a suplementaci". Vzala jsem to jako výzvu a nic od toho nečekala. Bylo mi zpočátku jedno, jestli nabyté znalosti využiju jen pro sebe a svoji rodinu, nebo i pro jiné. Znovu jsem hltala další informace o životosprávě a v hlavě se mi postupně skládala větší a větší mozaika. Díky praktické části kurzu - tedy vytváření jídelníčků - se ve mě usadil "program", který mě teď v kuchyni vede. Naprosto automaticky uvažuji o tom, jaké dnes použiju luštěniny a který fermentovaný výrobek, čím zahustím omáčku, abych nemusela použít mouku, jestli přisypu semínka do polévky nebo dalšího chodu... Je to až úsměvné, jak člověk najednou "přepne" myšlení, když vezme do ruky vařečku :-) I když... nedá se říci, že bych takto přepínala jen v kuchyni. Od té doby, co se snažím stravovat zdravě - a Váš kurz mě v tom VELMI posunul - se mi změnilo myšlení a vnímání všeobecně. Zostřila se mi intuice, začala jsem se mít více ráda, zbavila se obav a úzkostí atd. atd. Dva dny po absolvování kurzu "Poradce pro výživu a suplementaci" si tak v kuchyni vařím oběd a říkám si: Kéž bych se tím mohla živit. Odpoledne jdu do města, potkám známou, zmíním se jí, že mám kurz zdárně za sebou a ona se ptá: "A nechtěla bys mi občas něco uvařit?" Takže vařím sobě, příteli a druhý týden už i kamarádce. A sním o tom, že si zřídím jídelnu se zdravou domácí kuchyní a začnu vařit ještě i dalším.