Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Parodontóza

Parodontóza

Parodontóza

Parodontóza je zánětlivé onemocnění dásní a závěsného aparátu zubu. Nejčastějšími projevy jsou:

  • otok a zarudnutí dásní,
  • krvácení z dásní,
  • bolestivost při čištění,
  • zápach z úst.

Zánět vzniká z důvodu zvýšené aktivity bakterií v dutině ústní, díky kterým vzniká plak a zubní kámen. Tento zánět nemusí být jen lokální, ale může se šířit do celého těla. Často se tak stává, že špatná ústní hygiena, která stojí za přemnožením nežádoucích bakterií, je příčinou vzniku řady onemocnění, o kterých se ještě nedávno tvrdilo, že žádnou souvislost nemají. Nejčastěji se dnes citují srdečně-cévní choroby, u kterých se zjistilo, že jedinci postižení parodontózou mají až dvojnásobně větší riziko vzniku aterosklerózy a dokonce čtyřnásobně zvýšené riziko srdečního infarktu než zdravý jedinec. Vliv mohou mít i na rozvoj diabetu či chronických zánětů střevního traktu.

Podmínky pro vznik zánětlivého prostředí vznikají poměrně snadno:

  • kouření (u kuřáků je parodontóza 5x častější),
  • konzumace sladkostí,
  • užívání antiobiotik,
  • nedostatek přirozené (technologicky a chemicky neupravované) stravy,
  • nedostatečná zubní hygiena.

Vliv stravy na parodontózu

Vznik parodontózy přímo souvisí s diverzitou (ústní) mikrobioty, kdy z důvodu změny podmínek dochází k výrazné převaze patogenních mikroorganismů. Imunitní systém přestává zvládat jejich vliv a vzniká zánět. Jeho řešení je přitom prosté - vedle pravidelné hygieny dutiny ústní a vyhýbání se kouření je to jednoduchý systém úprav stravování, který spočívá v:

  • omezení konzumace alkoholu, kávy i slazených nápojů,
  • snížení podílu cukrů v jídelníčku,
  • snaze vyhýbat se průmyslově zprocesovaným potravinám,
  • možnost využít některých doplňků stravy - výhodné jsou s baktericidním účinkem, nově se na trhu objevují i orální probiotika.

Vliv ale má i dlouhodobě sledovaný poměr mezi příjmem omega-3 a omega-6 tuků, kdy vyšší zastoupení omega-6 podporuje rozvoj zánětů.

Tyto úpravy stravy jsou standardní součástí výuky všech kurzů, které pořádáme. K získání potřebného know-how je nutná jen schopnost naučit se rozlišovat kvalitní potraviny, sledovat zastoupení klíčových složek v jídelníčku a především úpravami stravy cílit na dosažení rovnováhy vnitřního prostředí. Největší prostor věnovat se těmto aspektům nabízí půlroční studium kurzu Poradce pro výživu.
Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Jana Chalupná

Za kurz moc děkuji, byl úžasný, mnohé poznatky již zařazuji do svého života, a vzhledem k tomu, že mám obchod se zdravou výživou, tak vím, že znalosti budu moci uplatnit i při styku se zákazníky. Je moc fajn, že se můžeme k učivu vracet a znalosti opakovat a prohlubovat. Jsem moc ráda za tuto možnost a ještě jednou moc děkuji za úžasné a přínosné studium. Přeji spoustu dalších spokojených absolventů vašich kurzů.

Ing. Nicole Lukášková, Ph. D.

Velmi oceňuji osobitý přístup pana Jelínka a způsob vedení kurzů, jejich systematičnost a související provázanost. Všechny jeho další navazující a tématicky se specializující vzdělávací kurzy a semináře jsou cenným přínosem v oblasti mého poradenství.

Andrea Popelková

Děkuji panu Mgr. Jelínkovi za odborně vedený kurz, ochotu vždy pomoci a poradit a za získané nové vědomosti. Kurz byl někdy náročný, ale velice se mi líbil. Naučila jsem se ještě mnohem víc, než jsem očekávala. Určitě doporučuji každému, kdo se o zdravý životní styl zajímá, kurzy Atac.