Klíčení

Potraviny, které běžně konzumujeme, jsou zdrojem standardního množství běžně známých živin - sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látkek.

Při úpravě stravování je standardním zvykem kontrolovat obsah těchto živin za účelem ovlivňování chování těla požadovaným směrem. Příroda nám ve své dokonalosti nabízí jednu velmi zajímavou možnost, jak výrazným způsobem změnit charakteristiku některých potravin, a to pomocí klíčení.

Ve zjednodušeném pojetí je klíčení proces, při kterém se ze semínka vyrůstá klíček. Při procesu klíčení se v semenech nastartují pochody vedoucí ke zvýšení obsahu živin, které jsou nutné pro výživu a následný růst rostliny. Obecně platí, že při klíčení se:

  • škrob štěpí na jednoduché cukry,
  • bílkoviny na aminokyseliny,
  • tuky na mastné kyseliny.

Proces klíčení poskytuje obrovský potenciál. Z jednoho malého semínka při použití vody, správné teploty a investovaného času dostaneme (zdarma) navýšené množství různých živin - roste množství esenciálních aminokyselin, násobí se obsah vitamínů (B komplexu, C, E).

Klíčit je možné prakticky všechna neloupaná semena (luštěniny, obiloviny, olejniny…). Nevyklíčí loupaná a jakýmkoli způsobem tepelně ošetřená semena. Doporučuje se vyhýbat semenům určeným k výsevu (často bývají ošetřena chemikáliemi). Také nejsou vhodné pro klíčení některé druhy plodin jako fazole ledvina nebo navy, které jsou v syrovém stavu nestravitelné.

Jak klíčit

1. Semínka je potřeba nechat nejdříve namáčet. Nejprve je properte ve studené vodě, poté je zalijte čerstvou vodou a nechte bobtnat. Délka namáčení je odvislá od velikosti semen, řádově se jedná hodiny. Poté plodiny znovu propláchněte, a můžete začít nakličovat.

2. Pro nakličování se používají nakličovací misky, které jsou běžně dostupné a finančně nenákladné. Semena musí být ve vlhku, ne ale ležet ve vodě, kde hrozí riziko vzniku plísní hnití. Je potřeba je v průměru dvakrát denně proplachovat čerstvou vodou. Proces klíčení by měl probíhat v teple, ne ale na přímém slunci (ideální je pokojová teplota).

3. Klíčky jsou vhodné ke konzumaci po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny).

Čím starší klíčky či výhonky jsou, tím více mění svoje složení a tedy i nutriční charakteristiky včetně chuti.

Klíčení semen se stalo poměrně populární součástí přípravy jídel u lidí zajímajících se o zdravé stravování. Z těchto důvodů se v kurzech věnujeme i tomuto tématu, kde se studenti učí sestavovat jídelníčky, jejichž součástí jsou i klíčené potraviny. Využívají k tomu výukovou aplikaci ZOF, která sleduje nutriční kvalitu stravovacích plánů a upozorňuje na potenciální chyby.

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Bc. Dagmar Peková, BSBA

Když mě napadla myšlenka utřídit si informace o správném stravování, které dodává energii tělu i duši s tím, že bych chtěla své znalosti předávat i dál, hledala jsem kurz, kde bude toto propojeno. O kurzu Martina Jelínka jsem věděla z někalika zdrojů, které sršely pozitivními informacemi. Pro mě to tak jednoznačné nebylo, ale něco mě táhlo tím směrem. Už na první lekci jsem si uvědomila, že jsem tady správně a mé rozhodnutí bylo to nejlepší. Můj pocit se během kurzu nezměnil, jen prohluboval. Kurz je informačně obsáhlý, ale velmi srozumitelně i zábavně podaný. Moc panu Jelínkovi děkuji za všechny informace i osobitý přístup a podporu v mém dalším profesním oboru formou například velmi rychlého odpovídání na mé dotazy :-)

Světlana Darvašová

O zdravou výživu se zajímám nejen z profesního hlediska, ale i z osobního. On-line kurz Poradce pro výživu a suplementaci mi naprosto vyhovoval, už proto, že jsem nemusela nikam chodit. Webináře mě také nadchly, v podstatě všechny měly souvislost s kurzem a dobře se u nich žehlí :-) Mohu jen doporučit, bylo to fajn :-)

Eduard Bránický

www.eduardbranicky.cz

Půlroční kurz poradce pro výživu a suplementaci byl můj vůbec první kurz, do kterého jsem se přihlásil, a tak jsem zcela nevěděl, co mě čeká. Každodenní studium teorie a následné převádění do praxe ve skvělé aplikaci ZOF. Nad některými úkoly jsem proseděl hodiny, neříkám, že jsem se u toho vždy usmíval, byly dny, kdy jsem to všechno "proklínal"... spousta teorie, testů a úkolů ke zpracování, nikdy jsem ale nezapomněl, proč to dělám, a když se nyní ohlédnu zpátky, můžu říct: Všechno to stálo za to! Nedokážu si představit, že by mi jiný kurz dal více než právě tento od pana lektora Jelínka. Nemalou zásluhu na tom má propracovaná aplikace ZOF, s jinou podobnou jsem se ještě nikdy nikde nesetkal, a to je jedna z největších předností tohoto kurzu. Samozřejmě veškerá teorie byla zpracována tak, aby byla pochopitelná, navazovala na sebe, její zapamatování bylo podpořeno každodenními cvičnými testy. Skvělá je také studentská poradna, která je sama o sobě studijním materiálem a dá se z ní čerpat nepřeberné množství informací. Za mě je však tím největším gró právě aplikace ZOF (a přístup pana lektora), díky které je možnost ihned veškerou nastudovanou teorii aplikovat do praxe. Jsem rád, že jsem si nevybral nějaký kurz, který je omezen pouze na makroživiny a jejich poměr, glykemický index a kalorický deficit. Tento kurz poradce pro výživu je plnohodnotný, popisuje všechny možné pohledy na stravu a její doplňky, a co je nejdůležitější, poskytne celostní pohled na výživu a fungování organismu, kde všechno souvisí se vším. Na tento kurz se budu odkazovat a budu jej doporučovat všude, kde to jen půjde.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu