Potraviny, které běžně konzumujeme, jsou zdrojem standardního množství běžně známých živin - sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látkek.
Při úpravě stravování je standardním zvykem kontrolovat obsah těchto živin za účelem ovlivňování chování těla požadovaným směrem. Příroda nám ve své dokonalosti nabízí jednu velmi zajímavou možnost, jak výrazným způsobem změnit charakteristiku některých potravin, a to pomocí klíčení.
Ve zjednodušeném pojetí je klíčení proces, při kterém se ze semínka vyrůstá klíček. Při procesu klíčení se v semenech nastartují pochody vedoucí ke zvýšení obsahu živin, které jsou nutné pro výživu a následný růst rostliny. Obecně platí, že při klíčení se:
Proces klíčení poskytuje obrovský potenciál. Z jednoho malého semínka při použití vody, správné teploty a investovaného času dostaneme (zdarma) navýšené množství různých živin - roste množství esenciálních aminokyselin, násobí se obsah vitamínů (B komplexu, C, E).
Klíčit je možné prakticky všechna neloupaná semena (luštěniny, obiloviny, olejniny…). Nevyklíčí loupaná a jakýmkoli způsobem tepelně ošetřená semena. Doporučuje se vyhýbat semenům určeným k výsevu (často bývají ošetřena chemikáliemi). Také nejsou vhodné pro klíčení některé druhy plodin jako fazole ledvina nebo navy, které jsou v syrovém stavu nestravitelné.
1. Semínka je potřeba nechat nejdříve namáčet. Nejprve je properte ve studené vodě, poté je zalijte čerstvou vodou a nechte bobtnat. Délka namáčení je odvislá od velikosti semen, řádově se jedná hodiny. Poté plodiny znovu propláchněte, a můžete začít nakličovat.
2. Pro nakličování se používají nakličovací misky, které jsou běžně dostupné a finančně nenákladné. Semena musí být ve vlhku, ne ale ležet ve vodě, kde hrozí riziko vzniku plísní a hnití. Je potřeba je v průměru dvakrát denně proplachovat čerstvou vodou. Proces klíčení by měl probíhat v teple, ne ale na přímém slunci (ideální je pokojová teplota).
3. Klíčky jsou vhodné ke konzumaci po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny).
Čím starší klíčky či výhonky jsou, tím více mění svoje složení a tedy i nutriční charakteristiky včetně chuti.
Klíčení semen se stalo poměrně populární součástí přípravy jídel u lidí zajímajících se o zdravé stravování. Z těchto důvodů se v kurzech věnujeme i tomuto tématu, kde se studenti učí sestavovat jídelníčky, jejichž součástí jsou i klíčené potraviny. Využívají k tomu výukovou aplikaci ZOF, která sleduje nutriční kvalitu stravovacích plánů a upozorňuje na potenciální chyby.
Ľubica Majerová
Kurz Martina Jelínka je to najlepšie čo som si mohla vybrať, pretože si myslím že je to najkvalitnejší kurz v oblasti výživy a poradenstva.Štúdium formou online mi vyhovovalo, práca so stránkou je jednoduchá a prehľadná, a hra ZOF je veľmi poučná. informácií ktoré som sa naučila počas kurzu budem čerpať celý život, sú to veľmi dobré základy pre ďalší rozvoj v oblasti zdravej výživy. Ďakujem pánovi Jelínkovi že je ochotný sa deliť so svojími cennými vedomosťami a skúsenosťami s nami ostatnými.
Marie Hloušková
Kurz předčil má očekávání. Počáteční obavy, jak budu zvládat každý den vstřebat 3 lekce + dělat mentální mapy, se transformovaly v každodenní návyk a těšení se na nové, zajímavé informace. Přístup pana Jelínka je neuvěřitelný – profesionální a srozumitelný výklad, který nechával prostor studentům udělat si svůj vlastní názor na dané téma. Nikomu nic nenutí a zároveň vás ovlivní přemýšlet o věcech i z jiného úhlu pohledu. Mohu jen doporučit!
Oblast výživy mě vždy zajímala, už jen proto, že jsem já sama věčně bojovala se svou váhou.Hledala jsem informace a následně absolvovala kurz výživy. V podvědomí, jsem pořád cítila, že mi to nestačí.Četla jsem spoustu článků o výživě a touto cestou jsem objevila Mgr. Martina Jelínka a Kurzyatac. ČLÁNKY BYLY Z TOHOTO ZDROJE :-) V oboru výživy pracuji a daří se mi pomáhat lidem na cestě za jejich hezčím životem, ale jsem zastáncem, že vědomostí není nikdy dost a měli bychom se pořád vzdělávat. Rozhodla jsem se absolvovat kurz Mgr. Martina Jelínka hlavně proto, že ho jako odborníka uznávám a kurz mě zaujal z důvodu jeho rozsahu a možnosti studovat online. Moje touha po přísunu informací byla nadosah :-) Nejvíec mě zaujala výuková hra ZOF - je to skvělý nástroj, kde nabyté vědomosti jsem hned převáděla do praxe. Bylo milé pozorovat, že si mého posunu všimli hlavně mí klienti. S určitostí vím, že chci projít všemi kurzy, které Mgr. Martin Jelínek nabízí a jsem si jistá, že si je užiji jako Poradce pro výživu a suplementaci. TĚŠÍM SE, DĚKUJI A VŘELE DOPORUČUJI :-)