Klíčení

Potraviny, které běžně konzumujeme, jsou zdrojem standardního množství běžně známých živin - sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látkek.

Při úpravě stravování je standardním zvykem kontrolovat obsah těchto živin za účelem ovlivňování chování těla požadovaným směrem. Příroda nám ve své dokonalosti nabízí jednu velmi zajímavou možnost, jak výrazným způsobem změnit charakteristiku některých potravin, a to pomocí klíčení.

Ve zjednodušeném pojetí je klíčení proces, při kterém se ze semínka vyrůstá klíček. Při procesu klíčení se v semenech nastartují pochody vedoucí ke zvýšení obsahu živin, které jsou nutné pro výživu a následný růst rostliny. Obecně platí, že při klíčení se:

  • škrob štěpí na jednoduché cukry,
  • bílkoviny na aminokyseliny,
  • tuky na mastné kyseliny.

Proces klíčení poskytuje obrovský potenciál. Z jednoho malého semínka při použití vody, správné teploty a investovaného času dostaneme (zdarma) navýšené množství různých živin - roste množství esenciálních aminokyselin, násobí se obsah vitamínů (B komplexu, C, E).

Klíčit je možné prakticky všechna neloupaná semena (luštěniny, obiloviny, olejniny…). Nevyklíčí loupaná a jakýmkoli způsobem tepelně ošetřená semena. Doporučuje se vyhýbat semenům určeným k výsevu (často bývají ošetřena chemikáliemi). Také nejsou vhodné pro klíčení některé druhy plodin jako fazole ledvina nebo navy, které jsou v syrovém stavu nestravitelné.

Jak klíčit

1. Semínka je potřeba nechat nejdříve namáčet. Nejprve je properte ve studené vodě, poté je zalijte čerstvou vodou a nechte bobtnat. Délka namáčení je odvislá od velikosti semen, řádově se jedná hodiny. Poté plodiny znovu propláchněte, a můžete začít nakličovat.

2. Pro nakličování se používají nakličovací misky, které jsou běžně dostupné a finančně nenákladné. Semena musí být ve vlhku, ne ale ležet ve vodě, kde hrozí riziko vzniku plísní hnití. Je potřeba je v průměru dvakrát denně proplachovat čerstvou vodou. Proces klíčení by měl probíhat v teple, ne ale na přímém slunci (ideální je pokojová teplota).

3. Klíčky jsou vhodné ke konzumaci po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny).

Čím starší klíčky či výhonky jsou, tím více mění svoje složení a tedy i nutriční charakteristiky včetně chuti.

Klíčení semen se stalo poměrně populární součástí přípravy jídel u lidí zajímajících se o zdravé stravování. Z těchto důvodů se v kurzech věnujeme i tomuto tématu, kde se studenti učí sestavovat jídelníčky, jejichž součástí jsou i klíčené potraviny. Využívají k tomu výukovou aplikaci ZOF, která sleduje nutriční kvalitu stravovacích plánů a upozorňuje na potenciální chyby.

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Helena Hájková

Jako fitness instruktorka a i jako školitelka v oblasti fitness se často setkávám s dotazy svých klientů či žáků na téma výživa. A výživa vždy byla a je nezbytnou součástí nejen zdravého životního stylu, ale samozřejmě i úspěšného a efektivního tvarování postavy, dobré výkonnosti a celkového zdraví, dobré nálady a rovnováhy nejen fyzické, ale i psychické. Tyto "spojité nádoby" výborně řeší právě tento kurz Poradce pro výživu a suplementaci. Osobně oceňuji hlavně širokou základnu informací napříč výživovým spektrem a různé pohledy na výživu (např. ajurvéda apod.). Kurz je velmi dobře zpracovaný, dobře vedený a doplněný opravdu výbornou poradnou pana doktora Jelínka. Aplikace ZOF je skvělým pomocníkem. Těším se, že si doplním vzdělání kurzem Výživa ve sportu a obecně kurzy ATAC vřele doporučuji.

Lucie Němečková

Zdravým životním stylem se zabývám 12 let a přivedly mě k tomu chronické zdravotní problémy. Výživa se velmi rychle stala mým největším koníčkem a v poslední době také zaměstnáním. Dlouho jsem hledala kurz, který by mi přinesl další inspiraci, informace a možnost osobnostního rozvoje v této oblasti. Kurz Martina Jelínka Poradce pro výživu bez nejmenšího přehánění předčil veškerá má očekávání a to velmi širokým záběrem, profesionalitou, výborně zpracovanými materiály, ke kterým se ve své praxi vracím, i možností konzultací a dalšího rozvoje.

Jan Šmehlík

Lepšího učitele (nazval bych jej Guru ve stavě) jsem si snad nemohl ani přát. Před kurzem Poradce pro výživu jsem se hodně ve svém volném čase zabýval problematikou ve stravě, ale až díky tomuto kurzu jsem zjistil, jak velké nedostatky mám. Děkuji panu Jelínkovi, který mi vždy vyšel vstříc, když jsem potřeboval poradit, pochopil jsem vše potřebné a dostal nový pohled na stravu, který jsem dřív neviděl. Kurz mi dal neskutečně mnoho rozsáhlých informací ve všech směrech, které jsem si potřeboval upřesnit. Každý den jsem se těšil na nové lekce, kdy jsem se hned po probuzení se slepenýma očima přihlašoval do studentské sekce a těšil se na nové informace, které mě posunou opět někam dál. V budoucnu se budu dále vzdělávat a doplňovat další skvělé a nabité informace právě v kurzech u pana Mgr. Martina Jelínka, je to tady prostě zaručené! :) Děkuji!! :)

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu