Úvod / Co se u nás studuje / ADHD

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) neboli hyperkinetická porucha či porucha pozornosti s hyperaktivitou je onemocnění zahrnující:
Potíže jsou chronické a nejsou způsobeny neurologickými, senzorickými nebo motorickými poruchami ani mentální retardací. Tyto poruchy se vyskytují 3-9krát častěji u chlapců v porovnání s dívkami, výskyt v populaci dětí do 18 let je odhadován mezi 3 a 18 %. Do dospělosti tento syndrom přetrvává ve 40-50 % případů.
Příčiny vzniku jsou:
1. Genetické.
Studie poukázaly na fakt, že ADHD má genetický základ - u mužů s ADHD je 5x vyšší pravděpodobnost, že jejich děti budou trpět touto poruchou.
2. Epigenetické.
Ve srovnání s genetikou hrají podstatně menší roli, mezi nejčastěji citované vlivy patří:
Léčba ADHD vyžaduje komplexní přístup na úrovni spolupráce rodičů s učiteli, psychology, neurology a psychiatry. Klíčové je rodinné prostředí, ve kterém dítě vyrůstá - negativně působí disharmonické, nestabilní a nespolehlivé vztahy uvnitř rodiny, zanedbávání, nepřiměřené tresty a neuspořádaný režim dne. Na toto všechno děti mohou reagovat zhoršeným chováním.
U zkoumání vlivu stravy na ADHD se ukázalo, že může ovlivňovat chování a náladu dětí s ADHD, ale není příčinou vzniku.
Výzkumy ukazují, že změny stravovacích návyků mohou zmírnit projevy tohoto onemocnění. Zjistilo se, že děti s ADHD mají často nezdravé stravovací návyky či nedostatek vhodných živin. Zajímavý pohled, který určuje směr dalších výzkumů, spočívá v rozdělení koncepce stravy na dva hlavní vzorce:
1. Západní.
Tento výživový vzorec je charakterizován vysokým příjmem:
Současně je typický minimálním příjmem ovoce, zeleniny a ryb.
2. Zdravý.
Jedná se o model stravy s vysokým obsahem:
Tento přináší vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, vitamínů B komplexu a vlákniny, což jsou nejčastěji citované faktory mající významnější vliv na projevy chování.
Bylo zjištěno, že stravování dle západního výživového vzorce je spojeno s více než dvojnásobným rizikem diagnostiky ADHD. Na základě toho se odvíjí i definice úprav stravování pro děti postižené ADHD:
1. Pravidelnost a přiměřená velikost porcí.
Nervová soustava nereaguje dobře na delší hladovění, případně příliš malé nebo naopak velké porce jídla. Největší vliv má kolísání hladiny krevního cukru, což se projevuje únavou a ztrátou soustředěnosti.
2. Strava s nižšími hodnotami glykémie.
Děti s návykem na vysoký příjem cukru se vždy projevují neklidně, agresívně a nejsou schopny se koncentrovat po delší dobu. Je výhodné proto jídelníček upravovat tak, aby vykazoval nižší hodnoty glykemického indexu i glykemické nálože.
3. Dostatek kvalitních bílkovin.
Toto pravidlo nabývá na významu především v situacích, kdy ve vývojových fázích dítěte dojde k dlouhodobě sníženému přísunu bílkovin. To se negativně projeví nejen na fyzickém, ale i psychickém vývoji.
4. Dostatek vlákniny.
Vláknina tady hraje roli především ve vztahu k střevní mikrobiotě, která stojí za většinovou produkcí serotoninu v těle.
5. Dostatek zdrojů omega-3 kyselin.
Omega-3 tuky mají na fungování mozku přímý vliv, u dětí postižených ADHD se jejich doplňování projevuje pozitivně.
6. Dostatek vitamínů a minerálů.
U dětí s ADHD byly opakovaně zjištěny nižší hladiny minerálních látek - nejvíce zinku, železa, hořčíku, vápníku a fosforu. Současně víme, že vitamíny B komplexu pomáhají vytvářet neurotransmitery. Deficit těchto látek může vést ke vzniku kognitivních poruch (strachu, agresivity, poruchu spánku).
7. Dostatek antioxidantů.
Antioxidanty zlepšují funkce mozku - koncentraci, paměť, učení a motorické schopnosti.
8. Pitný režim.
Nedostatek tekutin způsobuje dehydrataci organismu, na což velmi citlivě mozkové buňky. Dochází tak k bolestem hlavy, podrážděnosti až k poruchám psychiky.
9. Používání koření.
Řada bylin a koření podporuje činnost mozku a chrání jej před různými poruchami. Nejčastěji se citují:
10. Vyhýbání se nežádoucím látkám a potravinám.
Studie průběžně naznačují, že některá aditiva (barviva, sladidla, konzervanty, zvýrazňovače chuti) mají tendenci podporovat typické projevy ADHD.
Současně se experimentuje s eliminačními dietami, kdy jsou ze stravy odstraňovány potraviny, které jsou možnými alergeny a které mohou ovlivňovat náladu a chování dětí:
Studie poukázaly, že vyloučení těchto potravin vedlo ke zlepšení příznaků u 70 % dětí s ADHD.
Jelikož poruchy pozornosti s hyperaktivitou trápí nemalé procento populace, je v praxi častým úkazem snaha o podporu řešení i pomocí úpravy stravování. Této problematice se věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde studenti vytváří modelové jídelníčky pro jedince postižené ADHD. Pracují s výukovou aplikací ZOF, která jim pomáhá kontrolovat nutriční hodnoty a současně doporučuje vhodné potraviny.
Mgr. Martin Jelínek
Robin Jastrzembski
Pana Martina Jelínka jsem poznal před řadou let na školeních o přírodních doplňcích stravy. Každá jeho přednáška byla velikým obohacením s celkovým pohledem na zdravý životní styl. Proto, když jsem narazil na kurz Poradce pro výživu a suplementaci, byl pro mě jasnou volbou, jak se dál rozvíjet. Nejvíce oceňuji možnost studovat doma, tvoření myšlenkových map, formu každé lekce prezentované profesionálně v srozumitelném podání pro širokou veřejnost a možnost kdykoliv se obrátit na pana Martina Jelínka, který je připraven pomoci. Velice děkuji a doporučuji.
Iveta Glončáková
Účast na kurzu poradce pro výživu a suplementaci a absolvování státní zkoušky pod vedením Martina Jelínka bylo pro mě zlomovým okamžikem. Tento komplexní a prakticky zaměřený kurz mi pomohl ucelit a prohloubit všechny mé dosavadní znalosti o výživě, které jsem získala během studia biochemie. Oceňuji především profesionální a současně velmi lidský přístup Martina Jelínka, jeho schopnost předat rozsáhlé znalosti srozumitelnou formou a jeho neutuchající podporu i po skončení kurzu. Díky tomuto vzdělání nyní mohu efektivněji pomáhat svým klientkám na jejich cestě ke zdravějšímu životnímu stylu. Jako výživová poradkyně pomáhám ženám dosáhnout vysněné postavy přirozenou cestou, bez drastických diet a odříkání. Sama jsem si prošla dlouhým obdobím věčného držení diet, neustálého omezování se a frustrací z jo-jo efektu. Znám ten pocit beznaděje, když se ručička na váze ne a ne pohnout správným směrem, i když si myslíte že děláte "všechno správně". Právě díky vlastní zkušenosti dnes vím, že diety a extrémní omezování v jídle nikdy nemohou vést k trvalým výsledkům. Naopak - přinášejí jen další zklamání, výčitky a ztrátu sebedůvěry. Věřím, že hubnutí může být příjemné a udržitelné bez hladovění a neustálých chutí na nezdravá jídla. Mým posláním je ukázat, že zdravý životní styl neznamená trápení a omezování, ale radost, harmonický vztah k jídlu, příliv nové energie, lepší spánek a především cestu ke spokojenějšímu životu. Chci vám pomoci najít cestu, jak se cítit skvěle ve svém těle, mít energii na všechno, co máte rády, a přitom si život skutečně užívat. Každá žena si zaslouží cítit se ve svém těle dobře, být sama sebou a žít život naplno - bez výčitek a bez omezení.
RNDr. Markéta Rezková
Když jsem si vybírala z nepřeberného množství nabízených kurzů od nejrůznějších organizací, byla pro mě směrodatná jednak akreditace MŠMT, časová flexibilita, ale v první řadě rozšířené množství informací oproti standardním kurzům. Přestože půlroční kurz "Poradce pro výživu a suplementaci" akreditovaný není, ostatní body mě nadmíru uspokojily. Forma, přehlednost, struktura informací v denních lekcích byla psaná srozumitelně a velmi zajímavě, navíc důležité informace byly zvýrazněné, takže se člověk snadno orientoval. Kromě samotných lekcí musím vyzdvihnout především hru ZOF, ve které se nabité znalosti uplatňovali v "praxi" a to je neocenitelná pomůcka během studia. Ještě jednou děkuji a velmi ráda absolvuji další z nabízených kurzů!