Celiakie

Celiakie je střevní onemocnění způsobené nesnášenlivostí bílkoviny lepku. Lepek je přirozenou součástí lepkových obilovin, tedy pšenice, žita, ječmene a ovsa. Protože se z důvodu historického vývoje naprostá většina lidí na celé planetě stravuje tzv. vysokosacharidovým způsobem (sacharidy jsou hlavním zdrojem energie), patří obiloviny mezi základní potraviny. Lepek je tak v moderní stravě zastoupen v relativně vysokém množství, jeho nejvyšší koncentrace se nachází v pšenici a produktech z ní. S tím souvisí i rozvoj některých onemocnění, část populace vykazuje nežádoucí reakce na jeho konzumaci:

Přibližně 5% populace trpí neceliakální intolerancí lepku, což je forma nesnášenlivosti, při které tato bílkovina může být v malém množství součástí stravy.

Alergií na lepek trpí přibližně 1-3% naší populace. Při tomto onemocnění dochází k otoku sliznice tenkého střeva, což se nejčastěji projevuje bolestmi a průjmy. V takovém případě je nutné vyhýbat se zdrojům lepku, i když se vyskytují případy, kdy s ohledem na rozsah příznaků menší podíl lepku může být součástí stravy.

Nejzávažnějším problémem je celiakie. Jedná se o autoimunitní onemocnění, u kterého vzniká imunitní reakce na lepek ve sliznici tenkého střeva. Výsledkem je zeslabení sliznice a ztráta klků ve střevě, na základě toho vzniká porucha vstřebávání živin ze stravy. Toto onemocnění je geneticky podmíněné, trpí jím přibližně 1-3% populace, je celoživotní a je podmíněno úplným vyloučením lepku ze stravy.
Vyskytuje se u dětí i dospělých, většinou se v rodinách dědí z generace na generaci. U dětí se někdy projevuje během prvních měsíců, ve kterých začnou přijímat pevnou stravu s obsahem lepku (obilniny, piškoty), onemocnění se ale může rozvinout i v pozdějším věku.

Typickými příznaky jsou žaludeční nevolnosti, nadýmání, průjmy, úbytek tělesné hmotnosti, únava, dermatitidy, často i chudokrevnost.

Celiakie je považována za nevyléčitelnou chorobu. Postižený je nucen držet bezlepkovou dietu, při které postupně mizí příznaky choroby včetně zánětu ve střevě.

Vliv stravy na celiakii

Jediným řešením, jak držet projevy celiakie pod kontrolou, je přísná bezlepková dieta. Ze stravy je tedy třeba vyloučit veškeré zdroje lepku, ne jenom pšenici, která je jeho nejbohatším zdrojem. V praxi toto znamená nahradit lepkové obiloviny a produkty z nich za bezlepkové. Jejich nabídka je v dnešní době na trhu velmi pestrá (výrobky z kukuřice, ovsa, rýže, teffu, amarantu, quinoi aj.), teoreticky tak není problém zajistit, aby strava celiaka byla pestrá a vyvážená.

Určitá výzva nastává v situaci, kdy jsou součástí stravy i technologicky zpracované produkty, do kterých mají výrobci tendenci přidávat lepek. Nejčastěji se jedná o masné výrobky včetně uzenin, sójové produkty (omáčky, miso pasty), zmrzliny, kečupy, hořčice, cukrovinky a mnohé další. V praxi je tak potřeba klást větší důraz na studium složení potravin, kde informace o obsahu lepku vždy musí výrobce uvést na etiketu produktu. Faktem je, že množství lepku ve stravě neustále roste. Viníkem není jen konzumace výše jmenovaných potravin, ale především postupný nárůst spotřeby nekváskového pečiva a komerčně stále oblíbenějších „zdravých“ cereálií.

Praktická koncepce bezlepkového jídelníčku se zdá být jednoduchá, protože se v podstatě nahrazují lepkové obiloviny za bezlepkové. Faktem je, že celiak musí být při jejich výběru opatrný z důvodu rizika přítomnosti „skrytého“ lepku. Protože je celiakie problémem imunitního systému, vyplácí se pozornost zaměřit na faktory vedoucí k harmonizaci imunitních reakcí. Cílem v tomto směru je především obnova diverzity a aktivity střevního biomu, který je autoimunitními reakcemi organismu poškozen a neplní svoje funkce v oblasti zajišťování rovnováhy vnitřního prostředí. Protože se celiakie týká všech skupin populace, věnujeme se problému lepku nejen v půlročním kurzu Poradce pro výživu, ale i v kurzech Strava a imunitní systém, Vegetariánství a veganství v praxiVýživa dětí. Hlavním cílem je naučit se převést teorii do praxe, studenti proto vytváří modelové bezlepkové jídelníčky na výukové hře ZOF.

Mgr. Martin Jelínek

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Petra Pokorová, DiS.

Jsem nutriční terapeutka a hledala jsem možnost dalšího sebevzdělávání. Vzhledem k mé vytíženosti jsem uvítala distanční formu výživového kurzu Mgr. Jelínka – tj. kombinaci samostudia s využitím tzv. myšlenkových map a osobního setkání s lektorem na společných seminářích v Praze. Velmi dobře a efektivně zpracované jednotlivé kapitoly mě doslova a do písmene vtáhly do dané problematiky. Cítila jsem velký příliv energie a touhy dozvědět se stále více informací. Dnes se dívám na problematiku výživy člověka očima celostní medicíny. Naučila jsem se základům Ájurvédy a Tradiční čínské medicíny. Již dokážu pomoci lidem, kteří se dostali do slepé uličky klasické medicíny. Tento kurz je ve své době skutečně velmi ojedinělý. Mohu jen doporučit.

Petra Nela Szerencsés

specialnavyziva.sk

Venujem sa špeciálnej výžive už niekoľko rokov. Na cestu výživy ma priviedli moje vlastné a dcérkine zdravotné problémy. Počas posledných rokov som absolvovala už niekoľko kurzov o výžive a naozaj úprimne musím povedať, že kurz Poradca pre Výživu a Suplementáciu obohatil moje vedomosti naozaj kvalitne a považujem ho ako moje doteraz najlepšie štúdium výživy. Tento kurz je naozaj skvelý obsahovo a zároveň aj veľmi dobre zorganizovaný. Prístup pána Jelínka je naozaj neuveriteľne profesionálny, vždy odpovie, poradí a vysvetlí. Je to skutočný odborník, ktorého si ja neuveriteľne vážim. Tento kurz mi naozaj pomohol začať vnímať zdravie úplne inak. Je neuveriteľne dôležité pristupovať k výžive veľmi individuálne. Nakoľko verím, že práve tejto práci človek musí venovať extrémnu pozornoť, jednoznačne je veľmi dôležité neustále kontinuálne vzdelávanie v oblasti výživy. A preto aj ja plánujem pokračovať v štúdiu ďalších kurzov u pána Jelínka. S úctou, Petra Nela

Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

www.imwell.sk

Ak má človek z niečoho strach mal by sa o tom čo najviac učiť. To bol prvý krok u mňa k prevencii zdravia. Ako celiatička som počúvala o rakovine tráviacho traktu zo všetkých strán a začal sa vo mne objavovať strach...vtedy som začala rozmýšlať o tom ako sa zdravo stravovať pri bezlepkovej diéte a či to má vôbec zmysel. Na druhej strane ako doktorandka biológie, som hľadala kvalitné informácie, ktoré by mi ponúkli niečo čo ešte neviem a hlavne ucelený pohľad na výživu, v ktorej sa v človek v dnešnej dobe ľahko stratí. S čistým svedomím môžem povedať, že kurz Poradca pre výživu a suplementáciu je absolútne bezkonkurečný. V prvom rade odporúčam dištančnú formu kurzu, kde je vždy priestor na diskusiu a naučenie sa praktických vecí z oblasti výživy. Učebný plán je veľmi komplexný a celkový obsah kurzu zahŕňa všetky výživové smery. Veľmi mi vyhovovala systematickosť a podrobnosť lekcií. Moja osobná vďaka a rešpekt patrí lektorovi Mgr. Martinovi Jelínkovi za neustále odpovedanie na všemožné otázky a za prístup, ktorý má ku každému bez rozdielu.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu