Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Potravinové intolerance

Potravinové intolerance

Potravinové intolerance

Pod označením "potravinové intolerance" se skrývají jednotlivé formy nesnášenlivostí na některé složky v potravinách. Jsou způsobeny ztrátou schopnosti jedince strávit určitou látku v potravině z důvodu nedostatečné funkce enzymů. Na jejich vzniku se (na rozdíl od alergií)  nepodílí imunologické procesy.

Tyto problémy mohou vznikat i sekundárně jako následek různých onemocnění, např. poruch zažívání, nebo vstřebávání v důsledku infekčních průjmů, pankreatitid či onemocnění jater. V posledních letech se hojně poukazuje i na možnou příčinu vzniku intolerancí ze strany psychosomatických poruch.

Mezi nejčastější potravinové intolerance patří:

1. Laktózová intolerance.
Při této formě intolerance trávicí trakt neprodukuje enzym laktázu, jejímž úkolem je štěpit mléčný cukr.

2. Fruktózová intolerance.
Dědičné onemocnění projevující se neschopností metabolismu zpracovat ovocný cukr (fruktózu).

3. Fenylketonurie.
Jedná se o nejčastější geneticky podmíněný defekt látkové výměny aminokyselin.

4. Celiakie.
Celiakie se projevuje neschopností strávit bílkoviny lepku.

Intolerance jsou spojeny s nedostatkem nebo absencí enzymu, který štěpí složku, která následně vyvolává daný problém. Nejčastější příčinou jejich vzniku jsou genetické dispozice, vznikají ale i na základě účinků některých vazoaktivních látek (histamin, tyramin, serotonin, tryptamin). Potravinové intolerance tedy nejsou imunitním, ale metabolickým problémem.
Intolerance se na rozdíl od alergií projevují opožděně (s odstupem i několika dní po požití nevhodné potraviny), jejich projevy jsou velmi různorodé:

  • bolesti hlavy,
  • migrény,
  • únava,
  • nadýmání,
  • změna četnosti a konzistence stolice,
  • dermatitidy.

Vliv stravy na potravinové intolerance

Jediným řešením potravinových intolerancí je dieta, v rámci které je třeba se vyhýbat problematické složce.
Existuje i podpůrná medikace, která obnáší užívání enzymů, které tělu chybí - typickým příkladem je užívání enzymu laktázy při laktózové intoleranci.

Úpravy stravy při intolerancích obnáší eliminaci problematických složek ze stravy. K tomu je potřeba orientovat se ve složení potravin - největší výzvou v praxi jsou především průmyslově zprocesované produkty, které mohou obsahovat menší množství nežádoucích látek. Řešením těchto situací se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu, kde se studenti na výukové aplikaci ZOF učí pracovat s vhodnými potravinami při tvorbě jídelníčků.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Bc. Lubor Bárta

Rozsah a forma šestiměsíčního online studia nedá člověku odpočinout a vede jej k systematickému, postupnému vzdělávání v širokém záběru témat souvisejících se stravováním, přístupem k životu a k sobě samému. Toto velmi kvituji, stejně tak studium v podobě pravidelné tvorby myšlenkových map s následným, průběžným ověřováním znalostí v podobě šesti měsíčních testů, závěrečného sedmého testu a finální práce. Velmi si cením přístupu pana Jelínka v rámci elektronické komunikace, která je vždy rychlá a trefná. Taktéž velmi kvituji fakt, že pan Jelínek nevolí pouze jeden "směr", který se vyvinul v některé části naší planety v oblasti péče o těla a mysl, ale naopak poskytuje studentům osobní pohled z nejrůznějších úhlů pohledu a umožňuje tak studentům "nasát" základní informace o jednotlivých přístupech ke stravování a nechává každému z nás vybrat směr, který je nám nejbližší. Jednoznačně potvrzuji, že projít online studiem mělo smysl a získané informace jsou velmi obohacující.

Bc. Tereza Kurfiřtová

V dnešní době je nabídka podobných kurzů velmi široká a při objednávání přes internet se člověk obává, aby se nespálil. Když mi na vyhledávači vyskočil kurz Poradce pro výživu a suplementaci pana Jelínka, rozhodla jsem se na něj přihlásit poté, co jsem si jej poslechla v Sama doma ČT. Stejně, jako byl jeho výklad přirozený a srozumitelný při návštěvě studia České televize, byly snadno pochopitelné i jeho přednášky v rámci kurzu. Oceňuji průběh studia, které je založeno na takřka každodenním studiu, a úkolech, které studenta donutí neodkládat jednotlivé lekce na později. Děkuji panu Jelínkovi za komplexní pohled na člověka, který mi je blízký. Tělo je ten nejdokonalejší stroj, který se může celý rozbít v důsledku jedné malé chybičky. Je tak nejen zajímavé, ale i důležité si v této oblasti rozšiřovat znalosti, a to nejlépe ze všech možných úhlů pohledu. Zmíněný kurz mi rozšířil pohled na zdraví, neboť seznamuje studenty s pro nás klasickým západním myšlením, ale také s myšlením východních kultur.

Ing. Lenka Podjuklová

Chtěla bych touto cestou poděkovat za získané kvalitní vědomosti o výživě. Celý život mě lákalo vědět něco víc o výživě a zdravém životním stylu. Dlouho jsem hledala kurz, který by měl celostní pohled na výživu zdravý životní styl. Spousta kurzů je krátkých a nejsou komplexní. Tento kurz je sice náročnější , ale zato kvalitní a velmi přínosný. Líbí se mi, že tam je zakomponován i východní pohled na výživu a zdraví člověka, jako je čínská medicína a ayurvéda, o kterou se již dlouhou dobu zajímám. Určitě to nebude poslední kurz, který jsem v ATAC absolvovala. Kurz jsem hlavně dělala pro sebe, jelikož mám RA a chtěla jsem si taky trochu pomoci sama aspoň změnou jídelníčku, když už doktoři nedokážou pomoci . Moc děkuji panu Martinu Jelínkovi, který dokázal vždy bleskurychle odpovědět na dotazy. Tento kurz doporučuji každému, komu není zdraví lhostejné.