Potravinové intolerance

Pod označením "potravinové intolerance" se skrývají jednotlivé formy nesnášenlivostí na některé složky v potravinách. Jsou způsobeny ztrátou schopnosti jedince strávit určitou látku v potravině z důvodu nedostatečné funkce enzymů. Na jejich vzniku se (na rozdíl od alergií)  nepodílí imunologické procesy.

Tyto problémy mohou vznikat i sekundárně jako následek různých onemocnění, např. poruch zažívání, nebo vstřebávání v důsledku infekčních průjmů, pankreatitid či onemocnění jater. V posledních letech se hojně poukazuje i na možnou příčinu vzniku intolerancí ze strany psychosomatických poruch.

Mezi nejčastější potravinové intolerance patří:

1. Laktózová intolerance.
Při této formě intolerance trávicí trakt neprodukuje enzym laktázu, jejímž úkolem je štěpit mléčný cukr.

2. Fruktózová intolerance.
Dědičné onemocnění projevující se neschopností metabolismu zpracovat ovocný cukr (fruktózu).

3. Fenylketonurie.
Jedná se o nejčastější geneticky podmíněný defekt látkové výměny aminokyselin.

4. Celiakie.
Celiakie se projevuje neschopností strávit bílkoviny lepku.

Intolerance jsou spojeny s nedostatkem nebo absencí enzymu, který štěpí složku, která následně vyvolává daný problém. Nejčastější příčinou jejich vzniku jsou genetické dispozice, vznikají ale i na základě účinků některých vazoaktivních látek (histamin, tyramin, serotonin, tryptamin). Potravinové intolerance tedy nejsou imunitním, ale metabolickým problémem.
Intolerance se na rozdíl od alergií projevují opožděně (s odstupem i několika dní po požití nevhodné potraviny), jejich projevy jsou velmi různorodé:

  • bolesti hlavy,
  • migrény,
  • únava,
  • nadýmání,
  • změna četnosti a konzistence stolice,
  • dermatitidy.

Vliv stravy na potravinové intolerance

Jediným řešením potravinových intolerancí je dieta, v rámci které je třeba se vyhýbat problematické složce.
Existuje i podpůrná medikace, která obnáší užívání enzymů, které tělu chybí - typickým příkladem je užívání enzymu laktázy při laktózové intoleranci.

Úpravy stravy při intolerancích obnáší eliminaci problematických složek ze stravy. K tomu je potřeba orientovat se ve složení potravin - největší výzvou v praxi jsou především průmyslově zprocesované produkty, které mohou obsahovat menší množství nežádoucích látek. Řešením těchto situací se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu, kde se studenti na výukové aplikaci ZOF učí pracovat s vhodnými potravinami při tvorbě jídelníčků.

Mgr. Martin Jelínek

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

PharmDr. Lenka Svobodová

www.eavkonzultace.cz/

Kurz poradce pro výživu a suplementaci byl skvělým doplňkem do mozaiky znalostí, které jsem za více než 20 let mé poradenské činnosti v oblasti zdraví získala. Souvislosti, které nám byly během kurzu předkládány formou srozumitelnou pro každého, mi pomohly v mé konzultační činnosti. Různé úhly pohledu na člověka jako jedince (ajurvéda, čínská medicína, krevní skupiny) nebyly pro mne úplně nové, ale velké pozitivum vidím v jejich skvělých komentářích Mgr. Jelínka. Absolvování kurzu mi pomohlo uvědomit si všechny souvislosti a inspirovalo mne k dalším změnám v životním stylu. Vzhledem k mé pracovní vytíženosti a velké rodině mi velice vyhovovala forma on line studia z domu. Průběžně určitě budu pokračovat v dalších dílčích kurzech, moc se na ně těším a doporučuji každému, kdo chce pro své zdraví něco udělat.

Ing. Lýdia Pokorná

www.lydiapokorna.cz

Jak jen popsat kurzy lektora Martina Jelínka – troufale si tvrdím říct, že tady v ČR buduje zcela unikátní přístup ve výživě. Spojuje jak poznatky západního výzkumu v oblasti výživy, zároveň ale také vychází z poznatků starodávných východních filozofií. Na výživu se dívá celostně a bez ohledu na cíl ve výživě se snaží o to, aby zvolený přístup byl dlouhodobě udržitelný. Myslím, že pravý odborník se pozná podle toho, s jakou pokorou přistupuje ke svému oboru. U Martina je vidět, že hloubka jeho vědomostí a šířka různých úhlů pohledu, které se snaží aplikovat na nějakou problematiku, mu jednoduše nedovolí vidět černobíle. Myslím, že si uvědomuje, že i v oblasti výživy jsou naše vědomosti hodně limitované a je nutné přemýšlet v souvislostech, opatrně hodnotit, trpělivě zkoušet a pozorovat. Moc se mi líbí, jakým způsobem nás učí přemýšlet – slovo přemýšlet bych podtrhla :-), protože tady rozhodně nečekejte žádný návod ve stylu „výživa rychle a jednoduše“ :-). Naučíte se přemýšlet v mnohem širších souvislostech, než tomu bylo doposud. Získáte respekt k výživě jako také. Nebude víc existovat dobré nebo špatné, vše budete od teď hodnotit v kontextu. Velice inspirativní, naplňující a do jisté míry i návykové. Zároveň bych moc ráda pochválila i obchodní tým, který jen podtrhává popsaný přístup – vše bez problémů, s naprostou profesionalitou a lidskostí, moc vám všem děkuju!

Mgr. Pavlína Knittlová

Děkuji Mgr. Martinu Jelínkovi za ucelený pohled na stravování a výživu jedince. Naučil nás přistupovat ke klientům maximálně komplexně - a to jediné funguje dlouhodobě. Díky.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu