Úvod / Co se u nás studuje / Strava v těhotenství
K hlavním zásadám výživy těhotné ženy patří konzumace pestré a rozmanité stravy, ve které by měly být zastoupeny všechny hlavní skupiny potravin. V průběhu těhotenství se mění nároky na jídlo a pocit hladu a nasycenosti, což je dáno zvětšováním bříška a tlakem dělohy na žaludek a játra. Tyto změny vedou těhotné ženy k přirozené preferenci menšího množství potravy v kratších intervalech. Tady je dobré respektovat fakt, že v průběhu večerních hodin není ideální jíst obtížně stravitelné potraviny.
V případě energetické bilance by se množství stravy během těhotenství nemělo zvýšit víc jak o 200 kilokalorií za den (830 kJ). Pro zdárný vývoj dítěte není třeba přednostně zařazovat sladká jídla, ani velké množství příloh (těstoviny, brambory, knedlíky, rýže). Je vcelku zbytečné tvrdit, aby budoucí maminky nepodléhaly různým chutím – většina z těchto neobvyklých chutí je ovládána hormonální regulací, proto se takové doporučení ne vždy setká v praxi s pozitivním ohlasem. Počet porcí by se měl pohybovat v rozmezí 4 až 6.
Celkový přírůstek na váze by na konci těhotenství neměl přesáhnout více než 12 kg. Pokud je zvyšování hmotnosti nepravidelné a příliš rychlé, mohou být důvody i jiné než pouze důsledek nesprávné výživy.
Podíl sacharidů se doporučuje na stejné úrovni, jako u netěhotných žen.
Spotřeba bílkovin by v těhotenství měla vzrůst oproti “normálnímu” stavu přibližně o 10-20 %. Nutričně je výhodné, aby určitý podíl bílkovin byl zastoupen masem (i červeným), důvodem je obsah hemového železa (v těhotenství se často objevuje chudokrevnost, jejíž příčinou může být nedostatek železa). Faktem ale je, že železo je možné doplnit i jinými způsoby, než červeným masem, jeho konzumace tak není podmínkou. Často se diskutuje o vhodnosti konzumace ryb v těhotenství. Bývají sice v těhotenství doporučovány jako dobrý zdroj jódu (mořské ryby) a kvalitních tuků, mnohdy ale také i těžkých kovů.V současné době se rozdíl mezi sladkovodními a mořskými stírá, důležitější ukazatel spočívá především ve zdroji samotném - volné prostředí vs. farmářský velkochov, a býložravci vs. masožravci (býložravci jsou vhodnější).
U příjmu tuků se respektuje doporučení v rozmezí 20-30 % z celkového energetického příjmu. Důležité je dohlížet na jejich kvalitu, kde obecně jsou jako nevhodné považovány tuky ztužené a přepálené. Pozornost je třeba směřovat na omega-3, kde se jako výhodnější jeví živočišné zdroje.
S ohledem na vývoj plodu je důležité sledovat zastoupení některých minerálů, mezi nejdůležitější patří vápník, hořčík, jód, selen a železo.
Z vitamínů má zásadní význam kyselina listová. Společně se železem je důležitá pro krvetvorbu, její nedostatek u žen vytváří megaloblastovou anemii (chudokrevnost s přítomností nezralých červených krvinek v kostní dřeni), navíc hraje významnou roli v prevenci vrozených vývojových vad nervové soustavy. Jejím bohatým zdrojem jsou kapusta, brokolice, zelený salát, chřest, špenát, droždí, sója, fazole, cereálie.
Kontrolovat kvalitu stravy v průběhu těhotenství je z pochopitelných důvodů důležité. Celou tuto oblastí se zabýváme v kurzu Poradce pro výživu, kde s pomocí výukové aplikace ZOF řešíme se studenty všechny nutriční detaily nezbytné pro zdárný průběh těhotenství.
PharmDr. Jana Strieglerová
Kurzy pana Mgr. Martina Jelínka byly pro mě velmi inspirativní, plné praktických a ucelených rad. Velmi si vážím jeho profesionality, organizačních schopností a životního nadhledu. Mít lektora, který žije a praktikuje to, co přednáší je to nejlepší, co si studenti mohou přát. Získala jsem celostní pohled na výživu, zdraví a životní styl. Čerpám z toho jak ve svém soukromém, tak profesionálním životě. Rodina na tuto vlnu hezky naskočila a zdravé stravování je pro nás už léta samozřejmostí.
Mgr. Jana Bytčáneková
Pre online kurz Poradce pro výživu a suplementaci som sa rozhodla po dlhšom rozmýšľaní; hľadala som niečo podobné u nás na Slovensku, ale nič ma tak neoslovilo ako tento kurz. Má všetky atribúty kvalitného kurzu - je dlhodobý a súčasne intenzívny; online forma umožňuje ísť si vlastným tempom štúdia, zároveň každodenné dodávanie troch lekcií nedovolí príliš si odkladať prípravu myšlienkových máp a samotné štúdium. Systém štúdia cez myšlienkové mapy mi vyhovuje, mám s nimi skúsenosti z minulých rokov. Študijné texty sú relatívne stručné, ale informačne bohaté. Alternatívne pohľady na výživu s uplatnením princípov tradičnej čínskej medicíny alebo ajurvédy ma veľmi potešili, vďaka nim som si potvrdila to, čo som už predtým intuitívne robila. V súčasnosti nepracujem v oblasti výživového poradenstva, zatiaľ len radami pomáham záujemcom z rodiny alebo priateľom. V blízkej budúcnosti by som sa však chcela v tejto sfére, s dôrazom na holistický prístup k človeku, realizovať a aj keď viem, že je to záležitosť celoživotného vzdelávania a neustálej práce na sebe, kurz Martina Jelínka mi dal veľmi solídny základ, na ktorom sa dá kvalitne stavať. A určite si vyberiem z ponuky jeho ďalších kurzov, už som si vybrala minimálne tri môjmu srdcu blízke.
Mgr. Vendula Ptáčková
O zdravou stravu jsem se zajímala již dlouho. Ve své profesi - lékárníka se setkávám s mnoha pacienty, kteří svůj stav chtějí řešit i jinak než užíváním množství léků. Rozhodující okamžik a motivace pro studium kurzu Poradce pro výživu a suplementaci bylo narození dcery a nekomplexní pohled na výživu. Až v průběhu kurzu jsem si uvědomila mnoho souvislostí a ucelila pohled na stravování i z jiných úhlů pohledu. Panu Jelínkovi děkuji za jeho přístup a pozitivní energii, kterou strhává k dalšímu studiu a přemýšlení o věcech i z jiného úhlu pohledu.