Kurzy ATAC

Strava v těhotenství

Strava v těhotenství

K hlavním zásadám výživy těhotné ženy patří konzumace pestré a rozmanité stravy, ve které by měly být zastoupeny všechny hlavní skupiny potravin. V průběhu těhotenství se mění nároky na jídlo a pocit hladu a nasycenosti, což je dáno zvětšováním bříška a tlakem dělohy na žaludek a játra. Tyto změny vedou těhotné ženy k přirozené preferenci menšího množství potravy v kratších intervalech. Tady je dobré respektovat fakt, že v průběhu večerních hodin není ideální jíst obtížně stravitelné potraviny.

V případě energetické bilance by se množství stravy během těhotenství nemělo zvýšit víc jak o 200 kilokalorií za den (830 kJ). Pro zdárný vývoj dítěte není třeba přednostně zařazovat sladká jídla, ani velké množství příloh (těstoviny, brambory, knedlíky, rýže). Je vcelku zbytečné tvrdit, aby budoucí maminky nepodléhaly různým chutím – většina z těchto neobvyklých chutí je ovládána hormonální regulací, proto se takové doporučení ne vždy setká v praxi s pozitivním ohlasem. Počet porcí by se měl pohybovat v rozmezí 4 až 6.

Celkový přírůstek na váze by na konci těhotenství neměl přesáhnout více než 12 kg. Pokud je zvyšování hmotnosti nepravidelné a příliš rychlé, mohou být důvody i jiné než pouze důsledek nesprávné výživy.

Specifika výživy v průběhu těhotenství

Podíl sacharidů se doporučuje na stejné úrovni, jako u netěhotných žen.

Spotřeba bílkovin by v těhotenství měla vzrůst oproti “normálnímu” stavu přibližně o 10-20 %. Nutričně je výhodné, aby určitý podíl bílkovin byl zastoupen masem (i červeným), důvodem je obsah hemového železa (v těhotenství se často objevuje chudokrevnost, jejíž příčinou může být nedostatek železa). Faktem ale je, že železo je možné doplnit i jinými způsoby, než červeným masem, jeho konzumace tak není podmínkou. Často se diskutuje o vhodnosti konzumace ryb v těhotenství. Bývají sice v těhotenství doporučovány jako dobrý zdroj jódu (mořské ryby) a kvalitních tuků, mnohdy ale také i těžkých kovů.V současné době se rozdíl mezi sladkovodními a mořskými stírá, důležitější ukazatel spočívá především ve zdroji samotném - volné prostředí vs. farmářský velkochov, a býložravci vs. masožravci (býložravci jsou vhodnější).

U příjmu tuků se respektuje doporučení v rozmezí 20-30 % z celkového energetického příjmu. Důležité je dohlížet na jejich kvalitu, kde obecně jsou jako nevhodné považovány tuky ztužené a přepálené. Pozornost je třeba směřovat na omega-3, kde se jako výhodnější jeví živočišné zdroje.

S ohledem na vývoj plodu je důležité sledovat zastoupení některých minerálů, mezi nejdůležitější patří vápník, hořčík, jód, selen a železo.

Z vitamínů má zásadní význam kyselina listová. Společně se železem je důležitá pro krvetvorbu, její nedostatek u žen vytváří megaloblastovou anemii (chudokrevnost s přítomností nezralých červených krvinek v kostní dřeni), navíc hraje významnou roli v prevenci vrozených vývojových vad nervové soustavy. Jejím bohatým zdrojem jsou kapusta, brokolice, zelený salát, chřest, špenát, droždí, sója, fazole, cereálie.

Kontrolovat kvalitu stravy v průběhu těhotenství je z pochopitelných důvodů důležité. Celou tuto oblastí se zabýváme v kurzu Poradce pro výživu, kde s pomocí výukové aplikace ZOF řešíme se studenty všechny nutriční detaily nezbytné pro zdárný průběh těhotenství.

Co říkají o studiu naši absolventi

Keďže som zo Slovenska, tak som si dlhší čas robila prieskum ako sa stať poradcom vo výžive, pretože na Slovensku som podobný kurz, ktorý by túto problematiku rozoberal do hĺbky nenašla. Všetky kurzy sú maximálne 1 mesačné a myslím, že ak sa chcem poradenstvu venovať aj profesionálne, tak to určite nie je postačujúce. ATAC ma nadchol svojím prístupom online vzdelávania, krásnou grafikou, prehľadnosťou a samozrejme holistickým prístupom. Ani 6 mesiacov štúdia nie je bodkou za vzdelávaním, ale je to už kvalitný štart s ktorým sa dá začínať. Okrem iného sa celý život venujem pohybu s rôznych formách, cez gymnastiku, tanec, aerobik a pred pár rokmi som absolvovala aj kurz kondičného trénera a trénera aerobiku, Tabaty, Pilatesu a Kalanetiky. Preto je prirodzené, že som neustále pozorovala aj vplyv stravy na svoje telo. Všeličo som čítala, skúšala rôzne „osvedčené“ recepty na chudnutie a postupne som nachádzala v obchodoch potraviny, ktoré boli základom stravy už našich starých rodičov. Diéty odmietam, lebo varenie, experimentovanie, aranžovanie taniera a samotné jedlo sú moja vášeň. Tento kurz ma iba utvrdil v tom, že vyvážená strava a k tomu správny životný štýl spojený s neustálym pohybom sú tým pravým pre imunitu nášho tela, ktoré sa nám odvďačí napr. aj tým, že môže byť neustále vystavené náporu vírusom, ale ja naďalej kráčam s úsmevom a bez rúška. Ďakujem za krásny polrok vzdelávania, ktoré ma konečne aj bavilo.

Ing. Soňa Vybíralová

www.sonavybiralova.cz

Nevěřila bych, že mi bude líto, že jsem již kurz dokončila. Studium se mi velmi líbilo. Dlouhou dobu jsem hledala kvalitní dovzdělání v tomto oboru. Jsem vystudovaný vědec s přesahem do medicíny a velmi jsem potřebovala dopilovat komplexnější přesah do výživy lidského organismu. Kurz dokonce předčil mé očekávání. Pan magistr Martin Jelínek je odborníkem ve svém oboru a po celou dobu kurzu odpovídal na mé dotazy. Studenti si projdou velmi podrobně komplexním pohledem na výživu, potraviny, jejich vliv na tělo, pohled na diety a nemoci, doplňky stravy. Navíc pan magistr Jelínek je autorem několika zajímavých knih, je velmi váženou osobou v oblasti výživy, často jej vidíme i jako hosta na problematiku výživy v TV. Kurz ATAC velmi doporučuji a jsem za něj velmi ráda, obohatil mne ve své profesní kariéře. Navíc i po skončení kurzu jsem s panem magistrem Jelínkem v kontaktu a můžu se na něj obrátit s dotazy, čehož si velmi cením. Jsem za tento kurz velmi ráda a děkuji za vše :)

Ing. Markéta Petrová

Kurz „Poradce pro výživu a suplementaci“ je báječný komplexní a ucelený návod, který mi pomohl lépe se zorientovat v oblasti výživy člověka, jeho zdraví i problematiky suplementace. Z časových důvodů jsem si vybrala online verzi kurzu, takže jsem studium mohla přizpůsobit svému času. Jednotlivá témata jsou přehledně, jednoduše a čtivě zpracována a velmi mě bavila. Systém mentálních map chválím nejvíce, díky němu se pro mě každá lekce stala mnohem přehlednější a lépe zapamatovatelnou a navíc podpořil i mou kreativitu. Pokud se o oblast zdravého stravování a životního stylu zajímáte, pak je tento kurz jednoznačně to pravé ořechové.