Úvod / Co se u nás studuje / Termický vliv stravy

Jedna ze zajímavých vlastností potravin, se kterou už dlouhá tisíciletí pracují některé východní kultury a která se do povědomí moderní vědy dostává velmi pomalu, je jejich termický vliv na organismus. Vychází z faktu, že většina potravin má schopnost vyvolávat po konzumaci pocity tepla nebo chladu v těle. Tato vlastnost stravy ovlivňující chování metabolismu je v pořadí pátým pravidlem Zóny optimálního fungování, na jejichž principech učíme zájemce celostnímu přístupu ke stravování a zdraví.
Při bližším zkoumání této charakteristiky se zjistilo, že za výsledkem stojí spektrum některých faktorů. U většiny rostlin jsou to především různé fytochemické látky, obecně pak složení bílkovin, struktura sacharidů, úroveň stravitelnosti potraviny, při které se uvolňuje energie potřebná pro vyvolání tohoto efektu, v neposlední řadě i energetická charakteristika (jin a jang).

Nadpoloviční většina odborníků zabývající se výživou tuto vlastnost nerespektuje a vůbec ji nebere v potaz. Často ji dokonce odbývají argumentem, že se jedná o nesmysl a neměřitelný parametr. Tak jako ve většině jiných případů mají pravdu pouze zčásti, konkrétně až v druhém tvrzení. Tedy že se bavíme o neměřitelném parametru. To, jakým způsobem bude potravina po její konzumaci vyvolávat pocity tepla nebo chladu, popřípadě zda se bude projevovat termicky neutrálně, záleží na mnoha faktorech a není vyjádřitelné konkrétní veličinou. Jedinou zpětnou vazbou tak zůstává vlastní pocit po konzumaci dané potraviny.
Schopnost potravin ovlivňovat skrze sympatický a parasympatický systém autonomní nervové soustavy pocity tepla a chladu na sobě pocítí v určitém rozsahu úplně každý. Typickým příkladem jsou ochlazující pocity po vypití piva uprostřed zimy (osvěžující v létě), popřípadě horko po snědení chilli papričky. I přesto, že zmiňujeme extrémy, podobnou schopnost, ale v menším rozsahu, má naprostá většina potravin (s výjimkou neutrálních).
S určitou mírou rozptylu tak můžeme definovat potraviny s horkým nebo ohřívajícím účinkem, na opačném pólu pak najdeme osvěžující a ochlazující skupiny. Zbytek připadá na neutrální působení, kdy se potravina po konzumaci termicky v těle neprojevuje.
U tohoto pravidla platí, že termický účinek potravin je silně subjektivní a je ovlivňován širokým spektrem faktorů. Je proto vhodnější se naučit tyto parametry odvozovat, než se učit zpaměti. Na toto dbáme i při výuce - elektronická hra ZOF, na které se studenti našich kurzů učí vytvářet různé stravovací režimy, umí vyhodnocovat termický vliv potravin. Výsledná hodnota je ale vždy orientační a potřeba počítat s tím, že v praxi může být výsledek mírně odlišný.
Mgr. Martin Jelínek
Milena Suchá
Jako diabetik a člověk trpící potravinovými intolerancemi, který dlouhodobě nenacházel odpovědi v ordinacích lékařů, jsem začala pátrat po uceleném souboru informací na internetu. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci byl pro mě jasnou volbou z hlediska referencí absolventů a navíc cenově dostupný. Poskytl mi však ve výsledku mnohem více informací, než jsem očekávala. Velmi pozitivně hodnotím i možnost vyzkoušet si tvorbu jídelníčků v aplikaci ZOF. Online kurz nebyl zdaleka jen o čtení informací, ale byl doplněn o přednášky pana Mgr. Jelínka a o komunikaci s ním. Kdykoliv jsem potřebovala něco dovysvětlit nebo s něčím poradit, pan Jelínek v krátké chvíli a vždy trpělivě reagoval prostřednictvím e-mailu. Oceňuji také, že přestože jde o kurz poradenství v oblasti suplementace, poskytnuté informace žádným způsobem nepropagovaly konkrétní značky doplňků stravy. Užitečný byl pro mě také způsob pravidelného testování získaných znalostí, který mě v pozitivním slova smyslu donutil informace nejenom číst, ale snažit se je také zapamatovat. Děkuji :-)
Kristýna Volfová
Kurzy jsem absolvovala dva – Poradce pro výživu a suplementaci (distanční) a Cesta za vysněnou postavou a musím říct, že mi oba kurzy předaly velké množství informací, ale také praxe. Díky téměř každodenním lekcím jsem se mohla učit z teoretických materiálu a ty poté vkládat do praktické části – Hry ZOF, ve které jsem vytvářela dané jídelníčky dle pravidel. Každý měsíc probíhaly testy a závěrečná seminární práce, u které jsem si mohla ověřit své dovednosti. Z technické stránky bylo také vše v pořádku. Kurz je přehledný a vždy mi byla poskytnuta rychlá odpověď ze strany vedení kurzu.
Ing. Markéta Bartoňová
Výživa mi není lhostejná již delší dobu. Vše se umocnilo narozením prvního syna a nyní, nedávno i druhého. Informace o tom, jaká potrava je pro naše tělo vhodná, jsem získávala porůznu. Až konečně kurzem Poradce pro výživu a suplementaci pod vedením profesionála pana Jelínka vše dostalo ten správný rozměr. Získala jsem poměrně detailní a ucelené informace o důležitých potravinách a doplňcích výživy a jejich funkcích v našem organismu. Forma studia pomocí tvorby myšlenkových map byla velmi zajímavá a přitom nenásilná. Nicméně vyžadovala aktivní přístup i disciplinovanost. Nabyté vědomosti jsem již během kurzu uváděla do praxe ve vlastní rodině. Čas ukáže, kam až mne absolvování tolik inspirujícího kurzu zavede! :-)