Úvod / Co se u nás studuje / Termický vliv stravy

Jedna ze zajímavých vlastností potravin, se kterou už dlouhá tisíciletí pracují některé východní kultury a která se do povědomí moderní vědy dostává velmi pomalu, je jejich termický vliv na organismus. Vychází z faktu, že většina potravin má schopnost vyvolávat po konzumaci pocity tepla nebo chladu v těle. Tato vlastnost stravy ovlivňující chování metabolismu je v pořadí pátým pravidlem Zóny optimálního fungování, na jejichž principech učíme zájemce celostnímu přístupu ke stravování a zdraví.
Při bližším zkoumání této charakteristiky se zjistilo, že za výsledkem stojí spektrum některých faktorů. U většiny rostlin jsou to především různé fytochemické látky, obecně pak složení bílkovin, struktura sacharidů, úroveň stravitelnosti potraviny, při které se uvolňuje energie potřebná pro vyvolání tohoto efektu, v neposlední řadě i energetická charakteristika (jin a jang).

Nadpoloviční většina odborníků zabývající se výživou tuto vlastnost nerespektuje a vůbec ji nebere v potaz. Často ji dokonce odbývají argumentem, že se jedná o nesmysl a neměřitelný parametr. Tak jako ve většině jiných případů mají pravdu pouze zčásti, konkrétně až v druhém tvrzení. Tedy že se bavíme o neměřitelném parametru. To, jakým způsobem bude potravina po její konzumaci vyvolávat pocity tepla nebo chladu, popřípadě zda se bude projevovat termicky neutrálně, záleží na mnoha faktorech a není vyjádřitelné konkrétní veličinou. Jedinou zpětnou vazbou tak zůstává vlastní pocit po konzumaci dané potraviny.
Schopnost potravin ovlivňovat skrze sympatický a parasympatický systém autonomní nervové soustavy pocity tepla a chladu na sobě pocítí v určitém rozsahu úplně každý. Typickým příkladem jsou ochlazující pocity po vypití piva uprostřed zimy (osvěžující v létě), popřípadě horko po snědení chilli papričky. I přesto, že zmiňujeme extrémy, podobnou schopnost, ale v menším rozsahu, má naprostá většina potravin (s výjimkou neutrálních).
S určitou mírou rozptylu tak můžeme definovat potraviny s horkým nebo ohřívajícím účinkem, na opačném pólu pak najdeme osvěžující a ochlazující skupiny. Zbytek připadá na neutrální působení, kdy se potravina po konzumaci termicky v těle neprojevuje.
U tohoto pravidla platí, že termický účinek potravin je silně subjektivní a je ovlivňován širokým spektrem faktorů. Je proto vhodnější se naučit tyto parametry odvozovat, než se učit zpaměti. Na toto dbáme i při výuce - elektronická hra ZOF, na které se studenti našich kurzů učí vytvářet různé stravovací režimy, umí vyhodnocovat termický vliv potravin. Výsledná hodnota je ale vždy orientační a potřeba počítat s tím, že v praxi může být výsledek mírně odlišný.
Mgr. Martin Jelínek
Bc. Vojtěch Meier
Kurz Poradce pro výživu a suplemetaci jsem se rozhodl absolvovat především ze dvou důvodů. Prvním důvodem bylo to, že na dnešním trhu v oblasti výživy a nutričního poradenství panuje zmatek v podobě nepřeberného množství mnohdy nerelevantních informací a také výživoví poradci se rodí jako na běžícím páse. Z tohoto důvodu jsem si chtěl informace utřídit a srovnat tak, abych pozuměl daným souvislostem a vše si propojil do celku. Druhou věcí bylo účelně sjednotit mé stávající služby právě s vědomostmi v oblasti výživy a zdravého životního stylu. Kurz naprosto splnil mé očekávání, i když jeho studium bylo dosti náročné. V konečném důsledku byl tento krok vpřed tím správným. Potencionálním uchazečům vřele doporučuji toto studium.
Martin Čerman
Z počátku jsem šel do kurzu s obavami, protože výživa je spíše jen můj koníček a žádné oficiální vzdělání nebo praxi v oboru nemám. Toto se brzy ukázalo zcela zbytečné, protože první týdny jsou věnovány právě úplným základům a množství nové terminologie a nové látky je při pravidelném studiu a opakování bez problémů zvládnutelné, včetně závěrečných testů. Velice oceňuji také fakt že Mgr. Martin Jelínek se nesnaží svoje postupy a svůj přístup prezentovat jako to jediné správné, ale spíše studentům dává přehled nástrojů, stylů a možností v přístupu ke stravování, aby se sami rozhodli, co si vyberou. Následně si to mohou v ZOF aplikaci vyzkoušet a porovnat se vzorovým jídelníčkem, takže ZOF aplikace takto ve své podstatě supluje práci s klientem a velmi mi pomohla pochopit jak funguje naučená teorie v praxi. Závěrem tedy mohu kromě poradců kurz doporučit i začátečníkům, pro které je to první takový kurz, potřeba je hlavně vytrvalost a odhodlanost dotáhnout takto dlouhý kurz do konce, jinak nic. :)
Veronika Vachovcová
Chci Vám mockrát poděkovat za možnost absolvovat kurz „Poradce pro výživu“. Mým cílem bylo především proniknout do problematiky stravování z důvodu toho, že se stravuji víceméně vegansky, a chtěla jsem mít můj jídelníček pod kontrolou. Jak píšete, alternativní způsoby stravování vyžadují určitou znalost. Kurz mi velmi pomohl, ujasnil mi spoustu věcí a nastartoval mojí další zvídavost. Hodnotím ho velmi kladně. Líbilo se mi provázání látky s myšlenkovými mapami i tvorba jídelníčků - bylo to velmi kreativní. Navíc jste byli vždycky přívětiví, to se cenní. V nabídce máte i další zajímavé kurzy, takže se budu těšit na nějaký další seminář.