Úvod / Co se u nás studuje / Termický vliv stravy

Jedna ze zajímavých vlastností potravin, se kterou už dlouhá tisíciletí pracují některé východní kultury a která se do povědomí moderní vědy dostává velmi pomalu, je jejich termický vliv na organismus. Vychází z faktu, že většina potravin má schopnost vyvolávat po konzumaci pocity tepla nebo chladu v těle. Tato vlastnost stravy ovlivňující chování metabolismu je v pořadí pátým pravidlem Zóny optimálního fungování, na jejichž principech učíme zájemce celostnímu přístupu ke stravování a zdraví.
Při bližším zkoumání této charakteristiky se zjistilo, že za výsledkem stojí spektrum některých faktorů. U většiny rostlin jsou to především různé fytochemické látky, obecně pak složení bílkovin, struktura sacharidů, úroveň stravitelnosti potraviny, při které se uvolňuje energie potřebná pro vyvolání tohoto efektu, v neposlední řadě i energetická charakteristika (jin a jang).

Nadpoloviční většina odborníků zabývající se výživou tuto vlastnost nerespektuje a vůbec ji nebere v potaz. Často ji dokonce odbývají argumentem, že se jedná o nesmysl a neměřitelný parametr. Tak jako ve většině jiných případů mají pravdu pouze zčásti, konkrétně až v druhém tvrzení. Tedy že se bavíme o neměřitelném parametru. To, jakým způsobem bude potravina po její konzumaci vyvolávat pocity tepla nebo chladu, popřípadě zda se bude projevovat termicky neutrálně, záleží na mnoha faktorech a není vyjádřitelné konkrétní veličinou. Jedinou zpětnou vazbou tak zůstává vlastní pocit po konzumaci dané potraviny.
Schopnost potravin ovlivňovat skrze sympatický a parasympatický systém autonomní nervové soustavy pocity tepla a chladu na sobě pocítí v určitém rozsahu úplně každý. Typickým příkladem jsou ochlazující pocity po vypití piva uprostřed zimy (osvěžující v létě), popřípadě horko po snědení chilli papričky. I přesto, že zmiňujeme extrémy, podobnou schopnost, ale v menším rozsahu, má naprostá většina potravin (s výjimkou neutrálních).
S určitou mírou rozptylu tak můžeme definovat potraviny s horkým nebo ohřívajícím účinkem, na opačném pólu pak najdeme osvěžující a ochlazující skupiny. Zbytek připadá na neutrální působení, kdy se potravina po konzumaci termicky v těle neprojevuje.
U tohoto pravidla platí, že termický účinek potravin je silně subjektivní a je ovlivňován širokým spektrem faktorů. Je proto vhodnější se naučit tyto parametry odvozovat, než se učit zpaměti. Na toto dbáme i při výuce - elektronická hra ZOF, na které se studenti našich kurzů učí vytvářet různé stravovací režimy, umí vyhodnocovat termický vliv potravin. Výsledná hodnota je ale vždy orientační a potřeba počítat s tím, že v praxi může být výsledek mírně odlišný.
Mgr. Martin Jelínek
Milena Suchá
Jako diabetik a člověk trpící potravinovými intolerancemi, který dlouhodobě nenacházel odpovědi v ordinacích lékařů, jsem začala pátrat po uceleném souboru informací na internetu. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci byl pro mě jasnou volbou z hlediska referencí absolventů a navíc cenově dostupný. Poskytl mi však ve výsledku mnohem více informací, než jsem očekávala. Velmi pozitivně hodnotím i možnost vyzkoušet si tvorbu jídelníčků v aplikaci ZOF. Online kurz nebyl zdaleka jen o čtení informací, ale byl doplněn o přednášky pana Mgr. Jelínka a o komunikaci s ním. Kdykoliv jsem potřebovala něco dovysvětlit nebo s něčím poradit, pan Jelínek v krátké chvíli a vždy trpělivě reagoval prostřednictvím e-mailu. Oceňuji také, že přestože jde o kurz poradenství v oblasti suplementace, poskytnuté informace žádným způsobem nepropagovaly konkrétní značky doplňků stravy. Užitečný byl pro mě také způsob pravidelného testování získaných znalostí, který mě v pozitivním slova smyslu donutil informace nejenom číst, ale snažit se je také zapamatovat. Děkuji :-)
Peter Gregor
Po mých dvouletých zdravotních problémech, během kterých jsem prošel složitou cestou k uzdravení, jsem si díky hledání informací a samostudiu postupně uvědomil význam správné výživy a zdravého životního stylu, které mi nakonec pomohly uzdravit se. V té době jsem natrefil na podcast s Martinem Jelínkem, jehož přístup ke stravě a zdraví mě natolik zaujal, že jsem se okamžitě rozhodl absolvovat jeho kurz. Kurz mi poskytl nejen nové znalosti o vlivu výživy na zdraví, ale také praktické rady a množství užitečných tipů. V mnoha věcech jsem se utvrdil a zároveň jsem se dozvěděl množství nových informací, které byly podány velmi srozumitelně a logicky, přičemž témata na sebe přirozeně navazovala. Probírali jsme nejen samotnou stravu, ale také suplementy a různé aspekty zdraví – včetně možností, jak výživou ovlivnit konkrétní zdravotní problémy, nebo jim dokonce předcházet. Díky kurzu jsem získal komplexní pohled na výživu a její vliv na zdraví, což mi pomohlo nejen v osobním životě, ale také v mé profesionální dráze. Kurz doporučuji každému, kdo hledá ucelené, ověřené informace a praktické rady v oblasti výživy a zdravého životního stylu.
Libuše Pelikánová
Chtěla bych tímto poděkovat panu Jelínkovi za jeho kurzy. Přihlásila jsem se do kurzu Poradce pro výživu a suplementaci a šla do kurzu s pozitivním očekáváním. Nejenom, že jsem byla spokojená, ale i mile překvapená kvalitou kurzu, intenzitou a přístupem pana Jelínka. Naučila jsem se vše, co jsem potřebovala vědět a určitě půjdu i do dalších obohacujících kurzů pana Jelínka, protože jsou to velmi dobře investované peníze do sebe, do vzdělání. Také jsem si velmi cenila toho, že kdykoliv jsem potřebovala něco poradit, ujasnit, pan Jelínek tu pro mě byl a za to velmi děkuji. Ať už chcete najet na profesionální dráhu a nebo si udělat kurz jen pro sebe, neváhejte. Vřele doporučuji.