Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus (z latinského tinnire – znít) označuje celou řadu zvuků, který postižený vnímá jen subjektivně. Tento problém běžně přetrvává dlouhodobě a výrazně ovlivňuje kvalitu života, protože komplikuje možnost se soustředit na každodenní aktivity. Postižení tak strádají nejen psychicky, ale z důvodu nekvalitního spánku i fyzicky.

Odhaduje se, že různé ušní šelesty postihují přibližně 17 % celosvětové populace.

Příčiny vzniku jsou různé, nejčastěji jsou lokalizovány ve vnitřním uchu, na sluchových drahách, v krční páteři nebo přímo v mozku. Nedostavují se nahodile, ale jsou důsledkem:

  • nadměrného zatížení sluchu,
  • dlouhodobého pobytu člověka v hlučném prostředí,
  • jeho stresové expozice,
  • přepracovanosti apod.

Mohou vznikat také v důsledku některých metabolických a endokrinologických chorob (diabetes, poruchy štítné žlázy), případně jsou jejich příčinou hormonální změny.

Postižený by se měl podrobit důkladnému ORL vyšetření. V konkrétních případech je nezbytné absolvovat RTG, magnetickou rezonanci, metabolické, endokrinologické, eventuálně oční vyšetření.

Terapie tinnitu je individuální, nejčastěji se zaměřuje na:

1. Podávání vazoaktivních léčiv (látek, které ovlivňují průsvit cév přímým působením na hladkou svalovinu cévní stěny),

2. Terapii šumem o nízké intenzitě.

Vliv stravy na tinnitus

Některé živiny mají pozitivní vliv na sluchový aparát. Běžně se pracuje s:

1. Vyššími dávkami vitamínu E, který má schopnost regenerovat periferní nervy,

2. Příjmem látek, které zvyšují přítok krve do vnitřního ucha a zlepšují přenosy signálů. Jedná se například o extrakty z ginkgo biloba, kde za kvalitní jsou považovány standardizované na obsah ginkgoflavonoidů a terpenových laktonů.

Dále má ve stravě smysl sledovat zastoupení vápníku a hořčíku, kde tyto prvky ovlivňují fungování nervové soustavy.

Tinnitus je specifický zdravotní problém, na jehož průběh nemá kvalita a koncepce stravy prokázaný přímý a současně zásadní vliv. Malou, ale svým významem důležitou výjimkou jsou výše uváděné látky používané při podpůrné terapii. Tomuto tématu se blíže věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde studenti řeší, jakým způsobem zajistit dostatečný příjem účinných látek. Součástí výuky je proto i poměrně rozsáhlá oblast doplňků stravy s cílem naučit se rozlišovat skutečně kvalitní produkty, které jsou dostupné na trhu.

Co říkají o studiu naši absolventi

Romana Jakubcová

Pro mě byly rozhodujícími faktory samostudium doplněné o možnost osobních setkání, a délka kurzu, která byla předzvěstí kvality. Získala jsem ucelené, smysluplné informace o stravování a jeho důsledcích doplněno o pohled východních kultur. Ohromným bonusem je komplexní přístup k informacím, on-line poradna, možnost dalšího vzdělávání či spolupráce s panem Jelínkem a ostatními kolegy.

Veronika Vachovcová

Chci Vám mockrát poděkovat za možnost absolvovat kurz „Poradce pro výživu“. Mým cílem bylo především proniknout do  problematiky stravování z důvodu toho, že se stravuji víceméně vegansky, a chtěla jsem mít můj jídelníček pod kontrolou. Jak píšete, alternativní způsoby stravování vyžadují určitou znalost. Kurz mi velmi pomohl, ujasnil mi spoustu věcí a nastartoval mojí další zvídavost. Hodnotím ho velmi kladně. Líbilo se mi provázání látky s myšlenkovými mapami i tvorba jídelníčků - bylo to velmi kreativní. Navíc jste byli vždycky přívětiví, to se cenní. V nabídce máte i další zajímavé kurzy, takže se budu těšit na nějaký další seminář.

Ing. Marek Fajstavr, Ph.D.

O vzdělávacím programu ATAC jsem se dozvěděl z vlastní iniciativy z jeho internetové on-line propagace webových stránek. Z hlediska vlastních intuitivních preferencí jsem logicky vybral ATAC. Asi každý máme v sobě nějakou představu, na základě které pak podvědomě selektujeme, co je pro nás přínosné. Sice jsem nedostal žádná doporučení, ale ATAC naprosto přirozeně "prošel" mým sítem. Martin Jelínek se prezentuje na vysoké odborné úrovni. Má široký multidisciplinární rozhled a kromě svého oborového renomé se prezentuje jasně, srozumitelně a především atraktivní formou. Ve velmi širokém spektru nabídek jsem mohl najít spoustu programů, kurzů a projektů, které komplexně pokrývají téměř všechny oblasti zdravé výživy, metabolismu a obecně filosofii stravování propojující fyzické a psychické aktivity. Konkrétně aplikace ZOF poskytuje snad veškerý servis aktivit a doprovodných efektů provázející denní režim stravování (a to od samotného nákupu, přípravy, receptů na vaření, konzumaci, energetického příjmu, výdeje a celkové dlouhodobé analýze s různými typy exportů). Vychází z toho, že naše stravování je zatíženo sociálními aspekty a rutinními vzorci. Nabízené kurzy neposkytují pouze informace v oblasti výživového poradenství, ale rovněž i v kategorii podnikání, PR a managementu. Jelikož oceňuji multidisciplinární a flexibilní přístup v každé problematice lidského organismu (fyziologie, anatomie, psychologie atd.) a jak se vše promítá do osobního života, tak si velmi vážím i způsobu, jakým Martin Jelínek a celý jeho kolektiv komunikuje s klienty a zákazníky. Velmi si vážím osobní přístup, vstřícnost, otevřenost i celkovou energii, kterou do celkové problematiky to investují. Z toho všeho je jasné, že je to životní povolání.