Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus (z latinského tinnire – znít) označuje celou řadu zvuků, který postižený vnímá jen subjektivně. Tento problém běžně přetrvává dlouhodobě a výrazně ovlivňuje kvalitu života, protože komplikuje možnost se soustředit na každodenní aktivity. Postižení tak strádají nejen psychicky, ale z důvodu nekvalitního spánku i fyzicky.

Odhaduje se, že různé ušní šelesty postihují přibližně 17 % celosvětové populace.

Příčiny vzniku jsou různé, nejčastěji jsou lokalizovány ve vnitřním uchu, na sluchových drahách, v krční páteři nebo přímo v mozku. Nedostavují se nahodile, ale jsou důsledkem:

  • nadměrného zatížení sluchu,
  • dlouhodobého pobytu člověka v hlučném prostředí,
  • jeho stresové expozice,
  • přepracovanosti apod.

Mohou vznikat také v důsledku některých metabolických a endokrinologických chorob (diabetes, poruchy štítné žlázy), případně jsou jejich příčinou hormonální změny.

Postižený by se měl podrobit důkladnému ORL vyšetření. V konkrétních případech je nezbytné absolvovat RTG, magnetickou rezonanci, metabolické, endokrinologické, eventuálně oční vyšetření.

Terapie tinnitu je individuální, nejčastěji se zaměřuje na:

1. Podávání vazoaktivních léčiv (látek, které ovlivňují průsvit cév přímým působením na hladkou svalovinu cévní stěny),

2. Terapii šumem o nízké intenzitě.

Vliv stravy na tinnitus

Některé živiny mají pozitivní vliv na sluchový aparát. Běžně se pracuje s:

1. Vyššími dávkami vitamínu E, který má schopnost regenerovat periferní nervy,

2. Příjmem látek, které zvyšují přítok krve do vnitřního ucha a zlepšují přenosy signálů. Jedná se například o extrakty z ginkgo biloba, kde za kvalitní jsou považovány standardizované na obsah ginkgoflavonoidů a terpenových laktonů.

Dále má ve stravě smysl sledovat zastoupení vápníku a hořčíku, kde tyto prvky ovlivňují fungování nervové soustavy.

Tinnitus je specifický zdravotní problém, na jehož průběh nemá kvalita a koncepce stravy prokázaný přímý a současně zásadní vliv. Malou, ale svým významem důležitou výjimkou jsou výše uváděné látky používané při podpůrné terapii. Tomuto tématu se blíže věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde studenti řeší, jakým způsobem zajistit dostatečný příjem účinných látek. Součástí výuky je proto i poměrně rozsáhlá oblast doplňků stravy s cílem naučit se rozlišovat skutečně kvalitní produkty, které jsou dostupné na trhu.

Co říkají o studiu naši absolventi

Marie Hloušková

Kurz předčil má očekávání. Počáteční obavy, jak budu zvládat každý den vstřebat 3 lekce + dělat mentální mapy, se transformovaly v každodenní návyk a těšení se na nové, zajímavé informace. Přístup pana Jelínka je neuvěřitelný – profesionální a srozumitelný výklad, který nechával prostor studentům udělat si svůj vlastní názor na dané téma. Nikomu nic nenutí a zároveň vás ovlivní přemýšlet o věcech i z jiného úhlu pohledu. Mohu jen doporučit!

Bc. Vladimír Slavík

„Certifikát může získat každý!" Tuto větu říká většina lidí. Z části mají pravdu, každý máme tu možnost. Nicméně, získání certifikátu „Poradce pro výživu a suplementaci" od Mgr. Martina Jelínka má opravdu váhu, není totiž „zadarmo", jako tomu bývá u některých kurzů nabízených po celé ČR. Jeho získání vyžaduje čas, píli a pravidelné a závěrečné prokázání znalostí získaných v tomto kurzu. Jelikož jsem původně vyučený kuchař, do kurzu jsem šel s lehce pokročilejšími znalostmi o výživě, náhle jsem zjistil, že informace, které jsem se dozvěděl v kurzu, nám žádný klasický učební ani maturitní obor v rámci gastronomie neposkytne. Studium se blíží vysokoškolské náročnosti, co do obsahu kurzu, to do plnění jednotlivých úkolů a to včetně vypracování seminární práce na dané téma. Tento kurz bych doporučil každému, kdo má rád nejenom sám sebe, ale také ostatní lidi ve svém okolí, kterým může pomocí vylepšení stravovacích návyků zlepšit kvalitu života – zvýšit imunitní systém člověka, předcházet či zmírnit příznaky nemocí, které většinu z nás během života potkají, nebo také pomoci sportovcům zvýšit jejich výkon a podpořit správnou regeneraci svalů, nemluvě o redukčních dietách. Díky kurzu jsem se dozvěděl, jak vše v těle funguje a jakým způsobem ovlivňují potraviny kvalitu našeho každodenního života. Tímto Vám děkuji za poskytnutí kvalitních informací a za možnost konzultací, které poskytujete i po ukončení studia.

Ing. Hana Pechová

O výživu se zajímám již spoustu let, a proto jsem se rozhodla se v tomto oboru vrhnout na profesní dráhu poradce pro výživu. Začala jsem tedy hledat kvalitní kurz na internetu, což byl vcelku nelehký úkol. Nechtěla jsem skončit jako tzv. rychlokvaška, která papouškuje naučené fráze. Proto mě ihned zaujaly kurzy ATAC, které jsou založené na celostním přístupu k člověku. Vyhovovalo mi spojení s tradiční čínskou medicínou, online forma studia i systém myšlenkových map, které mě donutily každý den se na učivo podívat. Nyní se připravuji na vlastní praxi a dále se vzdělávám. Kurz Poradce pro výživu mohu jedině doporučit, je opravdu precizně sestaven.