Tinnitus

Tinnitus (z latinského tinnire – znít) označuje celou řadu zvuků, který postižený vnímá jen subjektivně. Tento problém běžně přetrvává dlouhodobě a výrazně ovlivňuje kvalitu života, protože komplikuje možnost se soustředit na každodenní aktivity. Postižení tak strádají nejen psychicky, ale z důvodu nekvalitního spánku i fyzicky.

Odhaduje se, že různé ušní šelesty postihují přibližně 17 % celosvětové populace.

Příčiny vzniku jsou různé, nejčastěji jsou lokalizovány ve vnitřním uchu, na sluchových drahách, v krční páteři nebo přímo v mozku. Nedostavují se nahodile, ale jsou důsledkem:

  • nadměrného zatížení sluchu,
  • dlouhodobého pobytu člověka v hlučném prostředí,
  • jeho stresové expozice,
  • přepracovanosti apod.

Mohou vznikat také v důsledku některých metabolických a endokrinologických chorob (diabetes, poruchy štítné žlázy), případně jsou jejich příčinou hormonální změny.

Postižený by se měl podrobit důkladnému ORL vyšetření. V konkrétních případech je nezbytné absolvovat RTG, magnetickou rezonanci, metabolické, endokrinologické, eventuálně oční vyšetření.

Terapie tinnitu je individuální, nejčastěji se zaměřuje na:

1. Podávání vazoaktivních léčiv (látek, které ovlivňují průsvit cév přímým působením na hladkou svalovinu cévní stěny),

2. Terapii šumem o nízké intenzitě.

Vliv stravy na tinnitus

Některé živiny mají pozitivní vliv na sluchový aparát. Běžně se pracuje s:

1. Vyššími dávkami vitamínu E, který má schopnost regenerovat periferní nervy,

2. Příjmem látek, které zvyšují přítok krve do vnitřního ucha a zlepšují přenosy signálů. Jedná se například o extrakty z ginkgo biloba, kde za kvalitní jsou považovány standardizované na obsah ginkgoflavonoidů a terpenových laktonů.

Dále má ve stravě smysl sledovat zastoupení vápníku a hořčíku, kde tyto prvky ovlivňují fungování nervové soustavy.

Tinnitus je specifický zdravotní problém, na jehož průběh nemá kvalita a koncepce stravy prokázaný přímý a současně zásadní vliv. Malou, ale svým významem důležitou výjimkou jsou výše uváděné látky používané při podpůrné terapii. Tomuto tématu se blíže věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde studenti řeší, jakým způsobem zajistit dostatečný příjem účinných látek. Součástí výuky je proto i poměrně rozsáhlá oblast doplňků stravy s cílem naučit se rozlišovat skutečně kvalitní produkty, které jsou dostupné na trhu.

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Jan Šmehlík

Lepšího učitele (nazval bych jej Guru ve stavě) jsem si snad nemohl ani přát. Před kurzem Poradce pro výživu jsem se hodně ve svém volném čase zabýval problematikou ve stravě, ale až díky tomuto kurzu jsem zjistil, jak velké nedostatky mám. Děkuji panu Jelínkovi, který mi vždy vyšel vstříc, když jsem potřeboval poradit, pochopil jsem vše potřebné a dostal nový pohled na stravu, který jsem dřív neviděl. Kurz mi dal neskutečně mnoho rozsáhlých informací ve všech směrech, které jsem si potřeboval upřesnit. Každý den jsem se těšil na nové lekce, kdy jsem se hned po probuzení se slepenýma očima přihlašoval do studentské sekce a těšil se na nové informace, které mě posunou opět někam dál. V budoucnu se budu dále vzdělávat a doplňovat další skvělé a nabité informace právě v kurzech u pana Mgr. Martina Jelínka, je to tady prostě zaručené! :) Děkuji!! :)

Petr Pleschinger

Myslím si, že po absolvování tohoto kurzu nelze nezměnit názor na to, co člověk obvykle jí. Každodenní zahlcování reklamou značně pokřivuje názor na to, co je pro člověka prospěšné. Fungují na principu, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Po 6 měsících kurzu určitě každý účastník změní alespoň o trochu svůj jídelníček. Zároveň každá lekce kurzu přináší další a další otázky. S úsměvem se proto dívám na kurzy, které slibují zvládnout tuto problematiku za týden nebo dokonce přes víkend. Určitě je potřeba zde získané znalosti dále rozvíjet. Je celkem lhostejné, jestli se člověk po absolvování tohoto kurzu bude poradenstvím živit nebo ne. Prodloužení života a vyhnutí se chorobám, které pramení ze špatné stravy, za investované peníze určitě stojí.

Miluše Heryšerová

www.chemikvkuchyni.cz

Jelikož jsem vystudovaný chemický technolog a zároveň se profesně věnuji notifikaci doplňků stravy, pak studování a posuzování jednotlivých složek v potravinách či doplňcích stravy je mi zábavou tak i denním chlebem. I když vím, proč jsou určité látky do jídla přidávány a jaké vlastnosti mu dávají, tak můj hlavní cíl byl se těmto složkám v jídle vyhýbat. Chtěla jsem však svou znalost rozšířit a pochopit, jak lidské tělo hospodaří s jednotlivými makro i mikro složkami a jaký to má na naše tělo dopad. Dlouho jsem tedy hledala rozšiřující vzdělání, které by mi pomohlo pochopit vztah mezi tím co jíme a lidským zdravím. Zároveň jsem chtěla být schopna sestavit vyrovnaný jídelníček pro lidi s individuálními požadavky. Jsem velmi ráda, že jsem se rozhodla absolvovat distanční kurz Poradce pro výživu a suplementaci, který mi přiblížil, jak jídlo vnímat z pohledu východní i západní kultury, a hlavně mi pomohl pochopit jak a proč obohatit svůj jídelníček o určité potraviny ve vztahu k lidským nemocem či potravinovým intolerancím. Chtěla bych moc poděkovat p. Jelínkovi, že vytvořil kurz, který naprosto splnil má očekávání, celou organizaci, náplň kurzu, přehlednost jednotlivých témat a moderního pojetí celého kurzu. Zároveň oceňuji možnost vyzkoušet si připravit jídelníčky v praxi pomocí ZOF hry. Určitě se chci i nadále vzdělávat v dalších tématech a pokračovat i v dalších kurzech vedených p. Jelínkem.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu