Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Artróza

Artróza

Artróza je degenerativní onemocnění kloubů vyskytující se nejčastěji u lidí nad 50 let věku. Toto onemocnění postihuje především velké nosné klouby dolních končetin (kolena, kyčle) a klouby prstů.

Nejznámějšími projevy a příznaky jsou bolesti kloubů při začátku pohybu, při zátěži, omezení hybnosti a tuhnutí kloubů, krepitace (praskání v kloubech). Klouby osob trpících artrózou postupně ztrácejí chrupavku. V souvislosti s tímto procesem dochází i ke vzniku revmatoidní artritidy, což je chronické onemocnění, při kterém vzniká zánět a dochází k poškození chrupavek i vazivových tkání v okolí kloubu.

Příčiny vzniku těchto problémů jsou různé, nejčastěji jsou důsledkem dlouhodobého opotřebování a poškození kloubů (nadváha, intenzivní sportovní činnost, těžce pracující popř. lidé s chybným přetěžováním kloubů).
Běžnými příčinami jsou i vrozené abnormality postavení kloubu, úrazy či neschopnost organismu regenerovat chrupavčitou tkáň.
Při revmatoidní artritidě napadá imunitní systém vlastní klouby a okolní tkáně a dochází k tzv. autoimunitní reakci (u mnoha lidí bývá tento stav důsledkem genetických predispozic).

Klasická léčba se v případech onemocnění kloubního aparátu zaměřuje především na užívání analgetik (léků tišících bolest), antiflogistik (nesteroidních protizánětlivých léků) a různé léčebné procedury (vodoléčba, bandáže, léčení teplem).

Vliv stravy na artrózu

I když artróza a revmatoidní artritida mají různé příčiny, má úprava stravy společné jmenovatele. V obou dvou případech je třeba cílit na správnou výživu kloubní chrupavky, což obnáší:

1. Zajištění dostatku látek potřebných pro tvorbu chrupavčité tkáně.
Bílkoviny, vitamín C.

2. Příjem látek potlačující zánět.
Antioxidanty, vláknina, některé fytochemické látky.

3. Eliminaci potravin vyvolávajících zánětlivé pochody.
Jejich základní seznam je v podstatě univerzální - zdroje cukrů, většina aditiv (= průmyslově zpracovávané potraviny), přebytek masa a bílé mouky.

Tyto úpravy se vyplatí podpořit podpůrnou suplementací:

  • Vitamín C,
  • Vitamín E,
  • Glukosamin,
  • Chondroitin,
  • MSM,
  • Extrakty z boswelie - obsahují kyselinu boswelovou, která má významné protizánětlivé a antirevmatické účinky a podporuje výstavbu chrupavky.
  • Omega-3 tuky.

Správně vyživovat kloubní a pojivovou tkáň není nic složitého, protože pravidel v této oblasti není mnoho. Jelikož kloubní tkáň není zásobena cévním systémem a výživa tak probíhá difúzním procesem, je třeba v praxi vykázat určitou trpělivost, než se dostaví první výsledky. Tomu se učí i studenti kurzu Poradce pro výživu, ve kterém se na tuto problematiku zaměřujeme. V rámci studia vytváří stravovací plány, jejichž nutriční charakteristiky odpovídají potřebám kloubní a pojivové tkáně. Klíčovým pomocníkem je výuková aplikace ZOF, která má schopnost kontrolovat kvalitu vytvářených jídelníčků a vést studenty požadovaným směrem.

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Radka Ondrušková

Kurz Výživa dětí on-line vnímám jako opravdu intenzivní, za krátký čas mi poskytl množství důležitých základních informací, některé jsem si jen oživila, jiné pro mě byly nové. Nejvíc oceňuji, že Váš pohled na výživu je mnohovrstevný a nedogmatický a zároveň poskládaný do logického celku. Výuková hra ZOF mi nabídla možnost vyzkoušet si, jak by se teoretické poznatky mohly uplatnit v praktickém vaření a stravování. Po absolvování kurzu se cítím mnohem jistější ve své současné práci v oblasti školního stravování a ráda bych v budoucnosti prošla některým z Vašich rozsáhlejších kurzů.

Ing. Alice Mertensová

Kurz "Poradce pro výživu a suplementaci" mě a mé rodině hodně změnil život. Už spoustu let jsem hledala tu správnou cestu k tomu, abych se cítila dobře, byla spokojena se svou postavou a udělala něco pro svou imunitu a zdraví svých blízkých. Tento kurz se mi zdál být tím pravím a už během prvních týdnů studia potvrdil to, co jsem od něj očekávala. Díky kurzu jsem nejen pochopila základy fungování lidského těla, zdraví a vlivu potravin na něj, ale nahlédla také do spousty dalších oblastí týkajících se výživy. Odstartoval tak vlastně i mé snažení pomáhat nejen sobě a svým blízkým, ale i široké veřejnosti. Kurz byl pro mě určitě dobrým a uceleným základem pro další vzdělávání v problematice výživy a suplementace. Doporučila bych ho každému, komu není jeho zdraví lhostejné.

Ing. Petr Novotný

Podstatnou část života mě doprovází touha poznávat různorodé aspekty komplexního pohledu a vlivu rozličných faktorů na zdraví člověka. Ať již se jedná o vztah tělesného stavu a psychických i emocionálních vlivů či vlivu tělesného pohybu či výživy apod. Více než 20 let života s diagnózou Ulcerózní kolitidy, ke které se posléze připojila Celiakie mě přimělo se postupně na již jmenované faktory zaměřit. Právě s posledně zmíněným faktorem – a to výživou jsem měl mnoho let praktických zkušeností zažitých na svém vlastním těle či získaných od mého okolí. Věděl jsem, že umím naslouchat svému tělu a dát mu to, co aktuálně potřebuje, aniž bych potřeboval jakékoli léky, přesto jsem si nebyl vždy jistý, zda jdou moje úvahy a konání v dlouhodobém horizontu správným směrem. Po dlouhém zvažování a vyhodnocování jsem nabyl dojmu, že komplexnost takového přístupu pravděpodobně najdu a více zdokonalím v kurzu pana Mgr. Martina Jelínka. A to se také stalo. Kurz postihl opravdu široké spektrum pohledů a vlivů výživy na lidský organismus a byl současně perfektní informační branou do světa výživy. Ve světě plném dezinformací o výživě kurz dokázal argumentačně naplnit moje očekávání a současně ještě zlepšit můj zdravotní stav. To považuji za klíčové proto, že se mohu ve zdraví věnovat rodině, sportu i práci. Rozsah kurzu i časová náročnost jsou zvládnutelné i při dalších pracovních i mimopracovních aktivitách. Pozitivně mě překvapila rychlost odezvy na veškeré moje dotazy a následná postudijní péče či servis. Dnes mohu s klidným svědomím konstatovat, že nejen díky mým dlouholetým zkušenostem v oblasti zdraví, ale právě i díky tomuto kurzu, dokážu poradit nejen sám sobě, ale ostatním lidem. Určitě se těším na další spolupráci.