Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Artróza

Artróza

Artróza

Artróza je degenerativní onemocnění kloubů vyskytující se nejčastěji u lidí nad 50 let věku. Toto onemocnění postihuje především velké nosné klouby dolních končetin (kolena, kyčle) a klouby prstů.

Nejznámějšími projevy a příznaky jsou bolesti kloubů při začátku pohybu, při zátěži, omezení hybnosti a tuhnutí kloubů, krepitace (praskání v kloubech). Klouby osob trpících artrózou postupně ztrácejí chrupavku. V souvislosti s tímto procesem dochází i ke vzniku revmatoidní artritidy, což je chronické onemocnění, při kterém vzniká zánět a dochází k poškození chrupavek i vazivových tkání v okolí kloubu.

Příčiny vzniku těchto problémů jsou různé, nejčastěji jsou důsledkem dlouhodobého opotřebování a poškození kloubů (nadváha, intenzivní sportovní činnost, těžce pracující popř. lidé s chybným přetěžováním kloubů).
Běžnými příčinami jsou i vrozené abnormality postavení kloubu, úrazy či neschopnost organismu regenerovat chrupavčitou tkáň.
Při revmatoidní artritidě napadá imunitní systém vlastní klouby a okolní tkáně a dochází k tzv. autoimunitní reakci (u mnoha lidí bývá tento stav důsledkem genetických predispozic).

Klasická léčba se v případech onemocnění kloubního aparátu zaměřuje především na užívání analgetik (léků tišících bolest), antiflogistik (nesteroidních protizánětlivých léků) a různé léčebné procedury (vodoléčba, bandáže, léčení teplem).

Vliv stravy na artrózu

I když artróza a revmatoidní artritida mají různé příčiny, má úprava stravy společné jmenovatele. V obou dvou případech je třeba cílit na správnou výživu kloubní chrupavky, což obnáší:

1. Zajištění dostatku látek potřebných pro tvorbu chrupavčité tkáně.
Bílkoviny, vitamín C.

2. Příjem látek potlačující zánět.
Antioxidanty, vláknina, některé fytochemické látky.

3. Eliminaci potravin vyvolávajících zánětlivé pochody.
Jejich základní seznam je v podstatě univerzální - zdroje cukrů, většina aditiv (= průmyslově zpracovávané potraviny), přebytek masa a bílé mouky.

Tyto úpravy se vyplatí podpořit podpůrnou suplementací:

  • Vitamín C,
  • Vitamín E,
  • Glukosamin,
  • Chondroitin,
  • MSM,
  • Extrakty z boswelie - obsahují kyselinu boswelovou, která má významné protizánětlivé a antirevmatické účinky a podporuje výstavbu chrupavky.
  • Omega-3 tuky.

Správně vyživovat kloubní a pojivovou tkáň není nic složitého, protože pravidel v této oblasti není mnoho. Jelikož kloubní tkáň není zásobena cévním systémem a výživa tak probíhá difúzním procesem, je třeba v praxi vykázat určitou trpělivost, než se dostaví první výsledky. Tomu se učí i studenti kurzu Poradce pro výživu, ve kterém se na tuto problematiku zaměřujeme. V rámci studia vytváří stravovací plány, jejichž nutriční charakteristiky odpovídají potřebám kloubní a pojivové tkáně. Klíčovým pomocníkem je výuková aplikace ZOF, která má schopnost kontrolovat kvalitu vytvářených jídelníčků a vést studenty požadovaným směrem.

Co říkají o studiu naši absolventi

Edita Michalčáková

Jsem lektorka jógy a strava s jógou velice úzce souvisí. Na svých kurzech jogy a i při lekcích jógy se potkávám s různými typy lidí. Většina z nich řeší stravu nebo po čase ji začne řešit. V tom mi moc pomohl kurz výživového poradce od pana Jelínka, ve kterém jsem si jako veganka uspořádala stravu, ale taky mě nadále provází dál, i když v jiném oboru a mohu tak pomoci lidem, kteří u mě cvičí jógu. Je velmi důležité, co a jak JÍTE. Kurzy ATAC jsou úžasné z pohledu nestrannosti, jelikož každý je originál a každý jsme jiný. Přístup pana Jelínka je úžasný a lidský... Mě kurzy moc pomohly a mám to na celý život. Mockrát děkuji :-)

Jan Pokorný

Po třiceti letech v bankovnictví jsem se rozhodl změnit obor a začít se více věnovat oblasti nutriční stravy zejména pro oblast sportu. Protože už jsem nechtěl studovat žádnou další vysokou školu, hledal jsem kurz, který nebude jen jakási "rychlokvaška", ale poskytne mi dostatečně široký základ pro tento nesmírně zajímavý obor. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci naprosto naplnil mé očekávání a maximálně vyhovoval požadavku získat široké základní znalosti v tomto oboru. Jednotlivé lekce jsou doplněny on-line poradnou, což přinášelo možnosti interakce s ostatními studenty a odpovědi na většinou praktické dotazy. Celková měsíční on-line shrnutí panem Jelínkem pomohla utřídit si pohled na ty nejdůležitější momenty i souvislosti. Měsíční testy pak poskytly zpětnou vazbu na průběžnou úroveň znalostí. Závěrečná seminární práce i test byly určitě dobrou prověrkou celkově získaných znalostí. Myslím, že tento kurz patří k tomu nejlepšímu, co je v nabídce pro studium nutriční stravy, poskytuje skvělé základy v široké oblasti s následnou případnou možností budoucí specializace. Velké poděkování patří panu Jelínkovi a celému kolektivu, který se podílí na přípravě. Jsem rád, že jsem zvolil dobře!

Lucie Čapková

S kurzem Poradce pro výživu a suplementaci jsem velmi spokojena, oslovuje mě holistický přístup pana Jelínka, jeho snaha ukázat, že správně zvolenou výživou jsme schopni ovlivnit jak fyzický, tak psychický stav člověka. V tomto kurzu jste vedeni k tomu uvažovat v širších souvislostech, samostatně a individuálně. Jako bývalá závodnice ve fitness jsem držela diety, které mému zdraví zcela jistě neprospívaly, a pan Jelínek mi ukázal, jak je možné tyto diety upravit tak, aby neměly tak škodlivý dopad na organismus. Velice fundovaný a lidský přístup pana Jelínka mohu jen doporučit.