Úvod / Co se u nás studuje / Diabetes

Diabetes (cukrovka) je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů.
Je známo několik typů cukrovky, nejčastěji se rozlišují:
Diabetes I. typu (dependentní).
Vyvíjí se nejčastěji v mládí. Příčiny vzniku jsou různé:
- Považuje se za autoimunitní onemocnění (imunitní systém ničí buňky slinivky břišní produkující inzulín),
- Dává se do souvislosti s virovými infekcemi, intoxikací či genetickými vlivy.
Je to méně častá forma tohoto onemocnění, postižený je závislý na vnějším příjmu inzulínu.
Diabetes II. typu (non dependentní).
Objevuje se nejvíce v dospělosti, tvoří přibližně 90 % případů diabetu. Tento druh onemocnění je nezávislý na inzulínu, vzniká poruchou uvolňování inzulínu ze slinivky břišní popřípadě jeho sníženou účinností. Diabetes se pak projevuje zvýšením hladiny glukózy v krvi. Tato porucha metabolismu cukrů však může současně ovlivnit i hospodaření s dalšími živinami a mít negativní dopad na celkový stav zdraví. Časem může vést k rozvoji onemocnění srdce, ledvin, zraku či poškození nervů apod.
Vyvíjí z rezistence na inzulín – stavu, kdy slinivka může inzulín vylučovat, ale tělesné buňky na něj dostatečně nereagují. Nejběžnější příčinou vzniku tohoto typu je obezita (přes 70% diabetiků trpí nadváhou).
Diabetes II. typu přímo souvisí s kvalitou života - přístupem ke stravě, konzumací alkoholu, kouřením, stresem, pohybem. I přesto, že se na vzniku tohoto typu cukrovky spolupodílí genetické vlivy, je největší měrou ovlivňována kvalitou jídelníčku.
Těhotenský diabetes.
Objevuje se u žen v průběhu těhotenství, je dáván do souvislosti s působením hormonů, nadváhou i dědičnými dispozicemi. Po skončení těhotenství postupně odeznívá.
Protože cukrovka souvisí s působením inzulínu a tento hormon přímo ovlivňuje metabolismus sacharidů, je jasné, že průběh choroby má vazbu na kvalitu stravování. Nejdůležitější roli hrají sacharidy, a to:
- V jejich struktuře - je třeba omezovat cukry a vysokoglykemické zdroje sacharidů,
- V celkovém množství - příliš mnoho sacharidů zvyšuje glykemickou odezvu.
Oba faktory z pozice svých glykemických hodnot přímo ovlivňují hladinu krevního cukru a s ní i působení inzulínu.
Nemalý vliv ale mají i další charakteristiky, které je třeba v jídelníčku sledovat:
1. Energetická bilance - přebytek energie způsobuje nadváhu, je tedy součástí procesů vzniku inzulínové rezistence a následně i diabetu II. typu.
2. Množství ostatních makrosložek - vlákniny, bílkovin i tuků. Jejich přítomnost v jídelníčku snižuje glykemické hodnoty stravy a stabilizuje tak hladinu krevního cukru.
3. Obsah mikroživin - nejdůležitější je dostatečný příjem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Každý zástupce z těchto kategorií plní svoje specifické funkce v metabolismu, při vyváženě sestaveném jídelníčku pomáhají zajišťovat nezbytnou homeostázu.
4. Kvalita potravin - existuje celá řada kritérií pro hodnocení kvality potravin. Za klíčový je považován stupeň průmyslového zprocesování potravin, a to především těch, které jsou zdrojem sacharidů a tuků.
Upravovat systém stravování u diabetiků se učíme v kurzu Průvodce výživou při diabetu a Poradce pro výživu. Cílem je naučit se pracovat s faktory, které mají přímý vliv na vznik a průběh cukrovky. Výsledek by vždy měl odpovídat pravidlům zóny optimálního fungování metabolismu, v opačném případě dojde k odklonu od rovnováhy některého ze systémů ovlivňujících metabolismus sacharidů a strava se tak ve svém působení obrátí v neprospěch diabetika. Součástí tvorby koncepce stravování je i výběr vhodných doplňků stravy, které v patřičné kvalitě poměrně významně ovlivňují metabolické pochody.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Ján Kopaničák
Kurz výživového poradcu u pána Jelínka ma nesmierne obohatil. Zatiaľ som sa nikde inde nestretol s toľkými rôznymi pohľadmi na stravovanie, pričom ani jeden z nich nie je preferovaný ako jediný správny. Je tu cítiť a vidieť obrovskú snahu o to, aby sa absolventi tohto kurzu dokázali pozerať na veci z mnohých pohľadov, aby vopred nezatracovali žiadnu filozofiu stravovania ale naopak, aby hľadali možnosti a oblasti, kde sa dajú problémy riešiť z viacerých uhlov. Takýto komplexný, zaujímavý, pútavý, praktický a rozsiahly kurz poradcu pre výživu môžem každému záujemcovi úprimne odporučiť.
Rastislav Bagita
Po množstve kníh ktoré si človek zakúpi a množstve času čo nad nimi sedí, zistíte, že informácie sa mnohokrát opakujú. Hľadal som zdroj informácií, ktorý prevýši moje prvé akreditované vzdelanie v oblasti zdravia. Martin ma zaujal už na audionahrávkach z jeho prednášok a nesklamal ani v kurze, ktorý som u neho absolvoval. Hĺbka informácií bola dostatočná, ba niekedy prekvapujúca. Podľa mňa by mal tento kurz absobovať každý, kto chce radiť efektívne ľudom v oblasti výživy. Celkový záber informácií je veľké plus. Blízke zameranie na samotné potraviny, doplnky stravy, výživu pri zdravotných problémoch atď...tieto výhody v iných kurzoch nenájdete! Som s kurzom nadmieru spokojný a určite sa chystám absolbovať aj ostatné Martinove kurzy.
Mgr. Věra Stádníková
Kurz výživového poradenství u pana Martina Jelínka není jen o jídle, ale o celkovém přístupu k tělu, mysli a našemu životnímu stylu. Obsahuje i východní pojetí výživy z pohledu Áyurvédy a Tradiční čínské medicíny a funkčně je propojuje s naším západním stylem života. Zdůrazňuje potřebu vytvářet harmonii mezi jídlem a naším životem celkově, tak aby to bylo zároveň příjemné a k žití. Jak velmi mi toto mluví z duše! I při objemu učiva, který předčil mé očekávání, jsem cítila při studiu pohodu. Velmi si vážím podpory ze strany Martina Jelínka při studiu i po dokončení kurzu.