Diabetes

Diabetes (cukrovka) je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů.

Je známo několik typů cukrovky, nejčastěji se rozlišují:

  1. Diabetes I. typu (dependentní).
    Vyvíjí se nejčastěji v mládí. Příčiny vzniku jsou různé:
    - Považuje se za autoimunitní onemocnění (imunitní systém ničí buňky slinivky břišní produkující inzulín),
    - Dává se do souvislosti s virovými infekcemi, intoxikací či genetickými vlivy.
    Je to méně častá forma tohoto onemocnění, postižený je závislý na vnějším příjmu inzulínu.
     

  2. Diabetes II. typu (non dependentní).
    Objevuje se nejvíce v dospělosti, tvoří přibližně 90 % případů diabetu. Tento druh onemocnění je nezávislý na inzulínuvzniká poruchou uvolňování inzulínu ze slinivky břišní popřípadě jeho sníženou účinností. Diabetes se pak projevuje zvýšením hladiny glukózy v krvi. Tato porucha metabolismu cukrů však může současně ovlivnit i hospodaření s dalšími živinami a mít negativní dopad na celkový stav  zdraví. Časem může vést k rozvoji onemocnění srdce, ledvin, zraku či poškození nervů apod.
    Vyvíjí z rezistence na inzulín – stavu, kdy slinivka může inzulín vylučovat, ale tělesné buňky na něj dostatečně nereagují. Nejběžnější příčinou vzniku tohoto typu je obezita (přes 70% diabetiků trpí nadváhou).
    Diabetes II. typu přímo souvisí s kvalitou života - přístupem ke stravě, konzumací alkoholu, kouřením, stresem, pohybem. I přesto, že se na vzniku tohoto typu cukrovky spolupodílí genetické vlivy, je největší měrou ovlivňována kvalitou jídelníčku.
     

  3. Těhotenský diabetes.
    Objevuje se u žen v průběhu těhotenství, je dáván do souvislosti s působením hormonůnadváhou i dědičnými dispozicemi. Po skončení těhotenství postupně odeznívá.

Vliv stravy na diabetes

Protože cukrovka souvisí s působením inzulínu a tento hormon přímo ovlivňuje metabolismus sacharidů, je jasné, že průběh choroby má vazbu na kvalitu stravování. Nejdůležitější roli hrají sacharidy, a to:
- V jejich struktuře - je třeba omezovat cukry a vysokoglykemické zdroje sacharidů,
- V celkovém množství - příliš mnoho sacharidů zvyšuje glykemickou odezvu.
Oba faktory z pozice svých glykemických hodnot přímo ovlivňují hladinu krevního cukru a s ní i působení inzulínu.
Nemalý vliv ale mají i další charakteristiky, které je třeba v jídelníčku sledovat:

1. Energetická bilance - přebytek energie způsobuje nadváhu, je tedy součástí procesů vzniku inzulínové rezistence a následně i diabetu II. typu.

2. Množství ostatních makrosložek - vlákninybílkovin i tuků. Jejich přítomnost v jídelníčku snižuje glykemické hodnoty stravy a stabilizuje tak hladinu krevního cukru.

3. Obsah mikroživin - nejdůležitější je dostatečný příjem vitamínůminerálů a antioxidantů. Každý zástupce z těchto kategorií plní svoje specifické funkce v metabolismu, při vyváženě sestaveném jídelníčku pomáhají zajišťovat nezbytnou homeostázu.

4. Kvalita potravin - existuje celá řada kritérií pro hodnocení kvality potravin. Za klíčový je považován stupeň průmyslového zprocesování potravin, a to především těch, které jsou zdrojem sacharidů a tuků.

Upravovat systém stravování u diabetiků se učíme v kurzu Průvodce výživou při diabetu a  Poradce pro výživu. Cílem je naučit se pracovat s faktory, které mají přímý vliv na vznik a průběh cukrovky. Výsledek by vždy měl odpovídat pravidlům zóny optimálního fungování metabolismu, v opačném případě dojde k odklonu od rovnováhy některého ze systémů ovlivňujících metabolismus sacharidů a strava se tak ve svém působení obrátí v neprospěch diabetika. Součástí tvorby koncepce stravování je i výběr vhodných doplňků stravy, které v patřičné kvalitě poměrně významně ovlivňují metabolické pochody.

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Eva Bartošová

Když jsem se stala vegankou, trochu jsem tápala v záplavě informací o stravě, které se na internetu hemží. Pro kurz jsem se tedy rozhodla proto, abych si tyto informace ujasnila a věděla, jak stravu koncipovat tak, aby mi nic nescházelo. Studium mě nadchlo natolik, že se možná nakonec opravdu stanu výživovým poradcem a budu pomáhat i druhým se orientovat ve světě zdravého stravování. Nahlédnutí do tajů ajurvédy a tradiční čínské medicíny mi ukázaly nový pohled na svět a možné oblasti dalšího zkoumání a studia. Největší výhodou pro mě bylo absolvování kurzu online, protože jsem pracovně na nějakou dobu v zahraničí. Tímto za kurz moc děkuji :-)

Ing. Irena Kašpárková, PhD.

Absolvováním kurz Poradce pro výživu a suplementaci jsem získala řadu podrobných informací. Líbilo se mi hlavně to, že konečně byla problematika vysvětlena i po chemické stránce, což mi v řadě publikací, které jsem pročetla, chybělo. Konečně mi někdo vysvětlil, proč to tak je. Najde se v něm opravdu každý, odborník i laik. Spoustu věcí jsem si díky dobře sestaveným testům a metodě myšlenkových map dokázala natrvalo zapamatovat. Poradenství se budu nadále věnovat jako výživový poradce v posilovně pro ženy. Myslím, že jsem si vybrala dobře - tento kurz má ohlas a já doufám, že mu budu dělat dobrou reklamu.

Jiří Šorm, DiS.

Kurz mě jednoznačně obohatil a posunul dál. Došlo na slova pana Jelínka a vše si takzvaně „sedlo“. Díky bohatým a vyváženě podaným informacím jsem získal větší odstup či nadhled, jak se v oblasti stravy a zdravého životního stylu lépe orientovat a tyto informace reálně využít pro sebe a své okolí.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu