Úvod / Co se u nás studuje / Diabetes

Diabetes (cukrovka) je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů.
Je známo několik typů cukrovky, nejčastěji se rozlišují:
Diabetes I. typu (dependentní).
Vyvíjí se nejčastěji v mládí. Příčiny vzniku jsou různé:
- Považuje se za autoimunitní onemocnění (imunitní systém ničí buňky slinivky břišní produkující inzulín),
- Dává se do souvislosti s virovými infekcemi, intoxikací či genetickými vlivy.
Je to méně častá forma tohoto onemocnění, postižený je závislý na vnějším příjmu inzulínu.
Diabetes II. typu (non dependentní).
Objevuje se nejvíce v dospělosti, tvoří přibližně 90 % případů diabetu. Tento druh onemocnění je nezávislý na inzulínu, vzniká poruchou uvolňování inzulínu ze slinivky břišní popřípadě jeho sníženou účinností. Diabetes se pak projevuje zvýšením hladiny glukózy v krvi. Tato porucha metabolismu cukrů však může současně ovlivnit i hospodaření s dalšími živinami a mít negativní dopad na celkový stav zdraví. Časem může vést k rozvoji onemocnění srdce, ledvin, zraku či poškození nervů apod.
Vyvíjí z rezistence na inzulín – stavu, kdy slinivka může inzulín vylučovat, ale tělesné buňky na něj dostatečně nereagují. Nejběžnější příčinou vzniku tohoto typu je obezita (přes 70% diabetiků trpí nadváhou).
Diabetes II. typu přímo souvisí s kvalitou života - přístupem ke stravě, konzumací alkoholu, kouřením, stresem, pohybem. I přesto, že se na vzniku tohoto typu cukrovky spolupodílí genetické vlivy, je největší měrou ovlivňována kvalitou jídelníčku.
Těhotenský diabetes.
Objevuje se u žen v průběhu těhotenství, je dáván do souvislosti s působením hormonů, nadváhou i dědičnými dispozicemi. Po skončení těhotenství postupně odeznívá.
Protože cukrovka souvisí s působením inzulínu a tento hormon přímo ovlivňuje metabolismus sacharidů, je jasné, že průběh choroby má vazbu na kvalitu stravování. Nejdůležitější roli hrají sacharidy, a to:
- V jejich struktuře - je třeba omezovat cukry a vysokoglykemické zdroje sacharidů,
- V celkovém množství - příliš mnoho sacharidů zvyšuje glykemickou odezvu.
Oba faktory z pozice svých glykemických hodnot přímo ovlivňují hladinu krevního cukru a s ní i působení inzulínu.
Nemalý vliv ale mají i další charakteristiky, které je třeba v jídelníčku sledovat:
1. Energetická bilance - přebytek energie způsobuje nadváhu, je tedy součástí procesů vzniku inzulínové rezistence a následně i diabetu II. typu.
2. Množství ostatních makrosložek - vlákniny, bílkovin i tuků. Jejich přítomnost v jídelníčku snižuje glykemické hodnoty stravy a stabilizuje tak hladinu krevního cukru.
3. Obsah mikroživin - nejdůležitější je dostatečný příjem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Každý zástupce z těchto kategorií plní svoje specifické funkce v metabolismu, při vyváženě sestaveném jídelníčku pomáhají zajišťovat nezbytnou homeostázu.
4. Kvalita potravin - existuje celá řada kritérií pro hodnocení kvality potravin. Za klíčový je považován stupeň průmyslového zprocesování potravin, a to především těch, které jsou zdrojem sacharidů a tuků.
Upravovat systém stravování u diabetiků se učíme v kurzu Průvodce výživou při diabetu a Poradce pro výživu. Cílem je naučit se pracovat s faktory, které mají přímý vliv na vznik a průběh cukrovky. Výsledek by vždy měl odpovídat pravidlům zóny optimálního fungování metabolismu, v opačném případě dojde k odklonu od rovnováhy některého ze systémů ovlivňujících metabolismus sacharidů a strava se tak ve svém působení obrátí v neprospěch diabetika. Součástí tvorby koncepce stravování je i výběr vhodných doplňků stravy, které v patřičné kvalitě poměrně významně ovlivňují metabolické pochody.
Mgr. Martin Jelínek
Radek Pelikán
Když jsem před časem hledal nějaký odborný kurz na zdravou výživu a výživové poradenství, tak mě nabídka kurzů společnosti ATAC zaujala okamžitě, především svým rozsáhlým obsahem a faktem, že se nejedná o žádné víkendové "rychlokurzy". Kurz poradce pro výživu je opravdu velmi obsáhlý, má široký záběr a je kvalitně a pečlivě sestaven. Zabývá se všemi okruhy, které do oblasti správné výživy patří. Kurz je určitě vhodný a obohacující jak pro člověka, který se chce výživovému poradenství věnovat profesně, tak i pro toho, kdo jen chce zlepšit stravování u sebe, nebo svých známých. Velmi se mi líbí komplexní přístup ke stravování, na který je v celém kurzu kladen důraz, i kladný vztah a otevřenost k alternativním způsobům stravování, jako je veganství a další alternativní směry. Ze začátku jsem měl trochu obavy s prací s myšlenkovými mapami, protože jsem se s nimi nikdy dříve nesetkal. Ale obavy byly zbytečné, je to výborná metoda, která má i širší využití, než jen na učení. Jsem rád, že jsem na společnost ATAC a jejich kurzy narazil a s tím i na osobu Mgr. Martina Jelínka, je to opravdový odborník a tomu, čemu se věnuje, opravdu rozumí. A nejedná se pouze o směr v oblastí výživy. Mám doma i všechny jeho knihy, které jsou také výborné. Pouštím si a poslouchám rád jeho tematická videa. Velice mě zaujala nabídka dalších kurzů, zaměřením i na jiné oblasti, jako je např. řeč těla nebo síla myšlenky. Věřím, že jsou stejně skvělé a obohacující, jako kurzy zabývající se čistě výživovým poradenstvím.
Ing. Irena Kašpárková, PhD.
Absolvováním kurz Poradce pro výživu a suplementaci jsem získala řadu podrobných informací. Líbilo se mi hlavně to, že konečně byla problematika vysvětlena i po chemické stránce, což mi v řadě publikací, které jsem pročetla, chybělo. Konečně mi někdo vysvětlil, proč to tak je. V kurzu se najde opravdu každý, odborník i laik. Spoustu faktů jsem si díky dobře sestaveným testům a metodě myšlenkových map dokázala natrvalo zapamatovat. Poradenství se budu nadále věnovat jako výživový poradce v posilovně pro ženy. Myslím, že jsem si vybrala dobře - tento kurz má ohlas a já doufám, že mu budu dělat dobrou reklamu-například na svých stránkách www.fitiren.cz
Ing. Jarmila Štěrbová
Děkuji za možnost být účastníkem Vašeho půlročního kurzu Poradce pro výživu. Bylo to nahlédnutí do světa, v němž přímočará logika ukazuje svou vlídnou tvář. Pochopení souvislostí, které Váš kurz a osobní přístup nabízí, přináší možnost svobody ruku v ruce s odpovědností za všechna vlastní rozhodnutí. Ačkoli mluvím o tělesných pochodech, význam sdělení prostupuje do nehmotných sfér a to bylo pro mě na celém kurzu nejzajímavější. Děkuji, bylo mi ctí se s Vámi setkat.