Diabetes (cukrovka) je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů.
Je známo několik typů cukrovky, nejčastěji se rozlišují:
Diabetes I. typu (dependentní).
Vyvíjí se nejčastěji v mládí. Příčiny vzniku jsou různé:
- Považuje se za autoimunitní onemocnění (imunitní systém ničí buňky slinivky břišní produkující inzulín),
- Dává se do souvislosti s virovými infekcemi, intoxikací či genetickými vlivy.
Je to méně častá forma tohoto onemocnění, postižený je závislý na vnějším příjmu inzulínu.
Diabetes II. typu (non dependentní).
Objevuje se nejvíce v dospělosti, tvoří přibližně 90 % případů diabetu. Tento druh onemocnění je nezávislý na inzulínu, vzniká poruchou uvolňování inzulínu ze slinivky břišní popřípadě jeho sníženou účinností. Diabetes se pak projevuje zvýšením hladiny glukózy v krvi. Tato porucha metabolismu cukrů však může současně ovlivnit i hospodaření s dalšími živinami a mít negativní dopad na celkový stav zdraví. Časem může vést k rozvoji onemocnění srdce, ledvin, zraku či poškození nervů apod.
Vyvíjí z rezistence na inzulín – stavu, kdy slinivka může inzulín vylučovat, ale tělesné buňky na něj dostatečně nereagují. Nejběžnější příčinou vzniku tohoto typu je obezita (přes 70% diabetiků trpí nadváhou).
Diabetes II. typu přímo souvisí s kvalitou života - přístupem ke stravě, konzumací alkoholu, kouřením, stresem, pohybem. I přesto, že se na vzniku tohoto typu cukrovky spolupodílí genetické vlivy, je největší měrou ovlivňována kvalitou jídelníčku.
Těhotenský diabetes.
Objevuje se u žen v průběhu těhotenství, je dáván do souvislosti s působením hormonů, nadváhou i dědičnými dispozicemi. Po skončení těhotenství postupně odeznívá.
Protože cukrovka souvisí s působením inzulínu a tento hormon přímo ovlivňuje metabolismus sacharidů, je jasné, že průběh choroby má vazbu na kvalitu stravování. Nejdůležitější roli hrají sacharidy, a to:
- V jejich struktuře - je třeba omezovat cukry a vysokoglykemické zdroje sacharidů,
- V celkovém množství - příliš mnoho sacharidů zvyšuje glykemickou odezvu.
Oba faktory z pozice svých glykemických hodnot přímo ovlivňují hladinu krevního cukru a s ní i působení inzulínu.
Nemalý vliv ale mají i další charakteristiky, které je třeba v jídelníčku sledovat:
1. Energetická bilance - přebytek energie způsobuje nadváhu, je tedy součástí procesů vzniku inzulínové rezistence a následně i diabetu II. typu.
2. Množství ostatních makrosložek - vlákniny, bílkovin i tuků. Jejich přítomnost v jídelníčku snižuje glykemické hodnoty stravy a stabilizuje tak hladinu krevního cukru.
3. Obsah mikroživin - nejdůležitější je dostatečný příjem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Každý zástupce z těchto kategorií plní svoje specifické funkce v metabolismu, při vyváženě sestaveném jídelníčku pomáhají zajišťovat nezbytnou homeostázu.
4. Kvalita potravin - existuje celá řada kritérií pro hodnocení kvality potravin. Za klíčový je považován stupeň průmyslového zprocesování potravin, a to především těch, které jsou zdrojem sacharidů a tuků.
Upravovat systém stravování u diabetiků se učíme v kurzu Průvodce výživou při diabetu a Poradce pro výživu. Cílem je naučit se pracovat s faktory, které mají přímý vliv na vznik a průběh cukrovky. Výsledek by vždy měl odpovídat pravidlům zóny optimálního fungování metabolismu, v opačném případě dojde k odklonu od rovnováhy některého ze systémů ovlivňujících metabolismus sacharidů a strava se tak ve svém působení obrátí v neprospěch diabetika. Součástí tvorby koncepce stravování je i výběr vhodných doplňků stravy, které v patřičné kvalitě poměrně významně ovlivňují metabolické pochody.
Mgr. Jana Bytčáneková
Pre online kurz Poradce pro výživu a suplementaci som sa rozhodla po dlhšom rozmýšľaní; hľadala som niečo podobné u nás na Slovensku, ale nič ma tak neoslovilo ako tento kurz. Má všetky atribúty kvalitného kurzu - je dlhodobý a súčasne intenzívny; online forma umožňuje ísť si vlastným tempom štúdia, zároveň každodenné dodávanie troch lekcií nedovolí príliš si odkladať prípravu myšlienkových máp a samotné štúdium. Systém štúdia cez myšlienkové mapy mi vyhovuje, mám s nimi skúsenosti z minulých rokov. Študijné texty sú relatívne stručné, ale informačne bohaté. Alternatívne pohľady na výživu s uplatnením princípov tradičnej čínskej medicíny alebo ajurvédy ma veľmi potešili, vďaka nim som si potvrdila to, čo som už predtým intuitívne robila. V súčasnosti nepracujem v oblasti výživového poradenstva, zatiaľ len radami pomáham záujemcom z rodiny alebo priateľom. V blízkej budúcnosti by som sa však chcela v tejto sfére, s dôrazom na holistický prístup k človeku, realizovať a aj keď viem, že je to záležitosť celoživotného vzdelávania a neustálej práce na sebe, kurz Martina Jelínka mi dal veľmi solídny základ, na ktorom sa dá kvalitne stavať. A určite si vyberiem z ponuky jeho ďalších kurzov, už som si vybrala minimálne tri môjmu srdcu blízke.
MUDr. Ladislav Horváth
Jako praktického lékaře se mě moji pacienti často ptají, jak se správně stravovat. Proto jsem prostudoval spoustu knih a prošel několika kurzy, ale i nadále jsem v záplavě různých výživových informací a desinformací, výživových stylů a moderních diet tápal a nenašel odpovědi na mé otázky - až jsem narazil na p. Mgr. Jelínka a jeho kurzy. Po několika měsíčním studiu se mi informace, které jsem v kurzech získal, začaly postupně spojovat do jednoho celku a nyní umím mým pacientům mnohem lépe poradit. Pokud si vážíte svého zdraví, přemýšlíte nad tím, co jíte a pijete a chcete se v dané problematice zdokonalit, osobně Vám mohu vřele doporučit kurzy Martina Jelínka, především kurz Poradce pro výživu. Velice se mi líbila komplexnost a objektivita, se kterou pan Jelínek přistupoval k jednotlivým výživovým směrům – se všemi plusy a mínusy. Naučil mě kráčet tím správným směrem v oblasti výživy. Za to mu velice děkuji!
Ing. Irena Kašpárková, PhD.
Absolvováním kurz Poradce pro výživu a suplementaci jsem získala řadu podrobných informací. Líbilo se mi hlavně to, že konečně byla problematika vysvětlena i po chemické stránce, což mi v řadě publikací, které jsem pročetla, chybělo. Konečně mi někdo vysvětlil, proč to tak je. V kurzu se najde opravdu každý, odborník i laik. Spoustu faktů jsem si díky dobře sestaveným testům a metodě myšlenkových map dokázala natrvalo zapamatovat. Poradenství se budu nadále věnovat jako výživový poradce v posilovně pro ženy. Myslím, že jsem si vybrala dobře - tento kurz má ohlas a já doufám, že mu budu dělat dobrou reklamu-například na svých stránkách www.fitiren.cz