Úvod / Co se u nás studuje / Diabetes

Diabetes (cukrovka) je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů.
Je známo několik typů cukrovky, nejčastěji se rozlišují:
Diabetes I. typu (dependentní).
Vyvíjí se nejčastěji v mládí. Příčiny vzniku jsou různé:
- Považuje se za autoimunitní onemocnění (imunitní systém ničí buňky slinivky břišní produkující inzulín),
- Dává se do souvislosti s virovými infekcemi, intoxikací či genetickými vlivy.
Je to méně častá forma tohoto onemocnění, postižený je závislý na vnějším příjmu inzulínu.
Diabetes II. typu (non dependentní).
Objevuje se nejvíce v dospělosti, tvoří přibližně 90 % případů diabetu. Tento druh onemocnění je nezávislý na inzulínu, vzniká poruchou uvolňování inzulínu ze slinivky břišní popřípadě jeho sníženou účinností. Diabetes se pak projevuje zvýšením hladiny glukózy v krvi. Tato porucha metabolismu cukrů však může současně ovlivnit i hospodaření s dalšími živinami a mít negativní dopad na celkový stav zdraví. Časem může vést k rozvoji onemocnění srdce, ledvin, zraku či poškození nervů apod.
Vyvíjí z rezistence na inzulín – stavu, kdy slinivka může inzulín vylučovat, ale tělesné buňky na něj dostatečně nereagují. Nejběžnější příčinou vzniku tohoto typu je obezita (přes 70% diabetiků trpí nadváhou).
Diabetes II. typu přímo souvisí s kvalitou života - přístupem ke stravě, konzumací alkoholu, kouřením, stresem, pohybem. I přesto, že se na vzniku tohoto typu cukrovky spolupodílí genetické vlivy, je největší měrou ovlivňována kvalitou jídelníčku.
Těhotenský diabetes.
Objevuje se u žen v průběhu těhotenství, je dáván do souvislosti s působením hormonů, nadváhou i dědičnými dispozicemi. Po skončení těhotenství postupně odeznívá.
Protože cukrovka souvisí s působením inzulínu a tento hormon přímo ovlivňuje metabolismus sacharidů, je jasné, že průběh choroby má vazbu na kvalitu stravování. Nejdůležitější roli hrají sacharidy, a to:
- V jejich struktuře - je třeba omezovat cukry a vysokoglykemické zdroje sacharidů,
- V celkovém množství - příliš mnoho sacharidů zvyšuje glykemickou odezvu.
Oba faktory z pozice svých glykemických hodnot přímo ovlivňují hladinu krevního cukru a s ní i působení inzulínu.
Nemalý vliv ale mají i další charakteristiky, které je třeba v jídelníčku sledovat:
1. Energetická bilance - přebytek energie způsobuje nadváhu, je tedy součástí procesů vzniku inzulínové rezistence a následně i diabetu II. typu.
2. Množství ostatních makrosložek - vlákniny, bílkovin i tuků. Jejich přítomnost v jídelníčku snižuje glykemické hodnoty stravy a stabilizuje tak hladinu krevního cukru.
3. Obsah mikroživin - nejdůležitější je dostatečný příjem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Každý zástupce z těchto kategorií plní svoje specifické funkce v metabolismu, při vyváženě sestaveném jídelníčku pomáhají zajišťovat nezbytnou homeostázu.
4. Kvalita potravin - existuje celá řada kritérií pro hodnocení kvality potravin. Za klíčový je považován stupeň průmyslového zprocesování potravin, a to především těch, které jsou zdrojem sacharidů a tuků.
Upravovat systém stravování u diabetiků se učíme v kurzu Průvodce výživou při diabetu a Poradce pro výživu. Cílem je naučit se pracovat s faktory, které mají přímý vliv na vznik a průběh cukrovky. Výsledek by vždy měl odpovídat pravidlům zóny optimálního fungování metabolismu, v opačném případě dojde k odklonu od rovnováhy některého ze systémů ovlivňujících metabolismus sacharidů a strava se tak ve svém působení obrátí v neprospěch diabetika. Součástí tvorby koncepce stravování je i výběr vhodných doplňků stravy, které v patřičné kvalitě poměrně významně ovlivňují metabolické pochody.
Mgr. Martin Jelínek
Bc. Zuzana Kohanová
Kurz poradce pro výživu a suplementaci jsem vyhledala záměrně z několika důvodů. První důvod byl, že mi stále chyběl ucelený přehled o výživě a v mnoha věcech jsem měla dost zmatek. Druhým důvodem byly opakované, drobné zdravotní potíže, které jsem nechtěla řešit navštěvováním různých doktorů. A třetím důvodem byla možnost studovat online. Po absolvování kurzu jsem s nově získanými vědomostmi začala poznávat jak opravdu funguje mé tělo. Začala jsem si více všímat co mu dělá a nedělá dobře. Konečně jsem našla tzv. zlatou střední cestu a v případě menších zdravotních potíží nemusím hned běžet k doktorům, ale jsem schopná situaci vyřešit jednoduše sama s pomocí stravy nebo přírodních preparátů, za což jsem Martinovi velmi vděčná. Vědomostí není nikdy dost a já se budu těšit na další kurzy s Martinem.
Jan Trávníček
Jako většina z nás poradců jsem na počátku zachraňoval své vlastní zdraví. Během té doby jsem oprášil staré a zapomenuté objevy medicíny, na základě jejich klinických studií jsem vytvořil funkční preparáty na "čištění střev aktivním kyslíkem", "detoxikaci krve" , a další. Ale žádný lék ani preparát nenahradí zdravou vyváženou stravu, pohyb a pozitivní mysl. Kurz pana Mgr. Jelínka obsahuje všechny složky našeho života a to na základě zkušeností, zpětné vazby klientů a potvrzené lékařskými vyšetřeními. Mám různá Osvědčení a Akreditace MZ ČR i MŠMT ČR, ale pro mou kariéru nejprospěšnější je Certifikát od pana Mgr. Jelínka. Nejvíce si cením jeho přátelského přístupu a faktu, že navíc i po ukončení kurzu radí svým studentům.
Ing. Marta Veselá
Po absolvování rekvalifikačního kurzu "Poradenství pro výživu" jsem hledala kurz, s jehož pomocí bych si doplnila chybějící znalosti. Hlavním kritériem pro mne byl pohled na výživu člověka holistickým způsobem, respektování individuality člověka a využívání zkušeností Tradiční čínské medicíny a Ájurvédy. To vše jsem v lekcích kurzu našla. Přihlásit se na distanční studium kurzu "Poradenství pro výživu a suplementaci" pořádaném panem Jelínkem byla jedna z nejlepších věcí, které jsem letos učinila. Některé lekce bych sice uvítala rozsáhlejší nebo podrobnější a chybělo mi i více praxe, celkově ale hodnotím kurz jako skvělý. Přístup pana Jelínka, jeho znalosti a schopnost vysvětlit vše, co jsme potřebovali, jsou naprosto úžasné. Možnost využívat online poradnu i po skončení kurzu je k nezaplacení. Každému, kdo se o zdravou výživu trochu zajímá, kurz doporučuji.