Úvod / Co se u nás studuje / Bechtěrevova choroba

Bechtěrevova choroba (ankylozující spondylitida) je chronický zánět chrupavčitých tkání. Nejčastěji postihuje páteřní obratle a oční duhovku, zasahuje ale i klouby případně plíce (plicní fibróza). Příčina vzniku nemoci není zcela objasněna. Víme, že se jedná o autoimunitní onemocnění, tedy stav, kdy imunitní systém napadá sám sebe. To je impulsem pro vznik zánětu, který se postupně rozšiřuje a prohlubuje.
Onemocnění se objevuje nejvíce mezi 15. a 30. rokem věku, mnohem častěji u mužů, a začíná bolestmi v křížové oblasti, které mohou vystřelovat do dolních končetin. Později způsobují neustále narůstající zánětlivé změny kalcifikaci úponů, šlach, vazů a meziobratlových kloubů, tyto vedou k bolestivým omezením v pohybu. V pokročilém stádiu dochází ke strnutí a deformaci páteře. Výsledkem bývají těžké a bolestivé pohybové potíže a omezení dýchací mechaniky.
Bechtěrevova choroba není při dnešních léčebných možnostech zcela vyléčitelná. Léčba vyžaduje dlouhodobý odborný přístup, západní medicína se zaměřuje především na podávání léků s cílem potlačit zánět pomocí nesteroidních antirevmatik, kortikoidů, imunosupresiv či biologické léčby.
Naprosto zásadní dopad má pravidelné cvičení a rehabilitace, které zabraňují srůstům kloubů a udržují pohyblivost. Díky vhodné rehabilitaci je možné zpomalit rozvoj nemoci i její další průběh.
Důležité je také vhodně přizpůsobit dlouhodobě zaujímané polohy, tedy polohu při práci a spaní.
Kvalita stravy má vliv na průběh této choroby, je potřeba sledovat několik málo důležitých parametrů:
1. Udržovat acidobazickou rovnováhu v její „zóně optimálního fungování“.
Toto znamená především zajistit adekvátní příjem bílkovin, rozumný poměr mezi klíčovými minerály (vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor, chlor, jód…) či dostatek vlákniny, a současně se vyhýbat typicky kyselinotvorným potravinám a způsobům jejich úpravy.
2. Snažit se podporovat diverzitu střevního biomu.
Moderní výzkumy potvrzují, že úroveň fungování (nejen) imunitního systému se odvíjí od toho, jakým spektrem mikroorganismů máme osídlen střevní trakt (primárně tlusté střevo). Toto v jídelníčku obnáší především zajištění dostatku zdrojů (rozpustné i nerozpustné) vlákniny a pravidelné používání zástupců fermentovaných potravin.
Sestavit takový jídelníček není náročné, studenti našich kurzů při plnění těchto úkolů využívají potenciál výukové hry ZOF, kde hodnotí obsah a poměry živin klíčových pro toto onemocnění. Nejvíce pozornosti zaměřují na správný poměr vápníku a hořčíku, jelikož tyto prvky zásadním způsobem rozhodují o kalcifikaci tkání v těle. Cílem ale není jen nastavit „ideální“ množství těchto minerálů, nýbrž i zajistit jejich výhodnou biologickou dostupnost ze stravy. V tomto směru má (především u rostlinné stravy) největší vliv obsah antinutričních látek, jejichž množství ve hře také sledujeme.
Mgr. Martin Jelínek
Bc. Tereza Kurfiřtová
V dnešní době je nabídka podobných kurzů velmi široká a při objednávání přes internet se člověk obává, aby se nespálil. Když mi na vyhledávači vyskočil kurz Poradce pro výživu a suplementaci pana Jelínka, rozhodla jsem se na něj přihlásit poté, co jsem si jej poslechla v Sama doma ČT. Stejně, jako byl jeho výklad přirozený a srozumitelný při návštěvě studia České televize, byly snadno pochopitelné i jeho přednášky v rámci kurzu. Oceňuji průběh studia, které je založeno na takřka každodenním studiu, a úkolech, které studenta donutí neodkládat jednotlivé lekce na později. Děkuji panu Jelínkovi za komplexní pohled na člověka, který mi je blízký. Tělo je ten nejdokonalejší stroj, který se může celý rozbít v důsledku jedné malé chybičky. Je tak nejen zajímavé, ale i důležité si v této oblasti rozšiřovat znalosti, a to nejlépe ze všech možných úhlů pohledu. Zmíněný kurz mi rozšířil pohled na zdraví, neboť seznamuje studenty s pro nás klasickým západním myšlením, ale také s myšlením východních kultur.
Jakub Lukeš
Na začátku jsem velmi pochyboval zda jsem schopný tento kurz absolvovat při mém řemesle, kde ruce, jazyk a čas hrají PRIM. Jsem kuchař... Dnes po 6ti měsíčním a úspěšně zvladnutém kurzu, mohu jen doporučit. VÍTE!!!? Není jednoduchá holistická celistvost stravování jakéhokoli somatotypu. Ale cesta pana Mgr. Jelínka je krásná ve své jednoduchosti. Třešní na dortě je flexibilní ochota pomoci vysvětlit. Celý kurz "Výživového poradce" jsem nedělal pro otevření si poradny, nýbrž pro pochopení souvislostí chutí a hladu. Veškeré učební metody jsem zkoušel jen na sobě, a světe div se! Funguje to. Zhubl jsem 11kilo a dnes pomáhám rodičům vysvětlovat a chápat. Dnes už vím že pan Mgr. Jelínek jakožto pedagog, neučí žáky, ale POMÁHÁ budoucím kolegům. Za to mu patří VELKÝ DÍK a ještě VĚTŠÍ RESPEKT. Jeho kurzy můžu jen DOPORUČIT. Post skriptum já nekončím...
Lucie Paul
Vždy jsem si myslela, že výživě rozumím a jídlo přeci není žádná věda. Až vlastní zdraví mi nastavilo zrcadlo, že je tomu přesně naopak. Kurz pana Jelínka jsem si vybrala na základě doporučení a nelituji. Obsah kurzu je zpracovaný na profesionální úrovní a je pravidelně aktualizovaný. Jako jeden z největších bonusů vnímám možnost poradny u jednotlivých lekcí a možnost distanční formy, kdy na absolvované lekce navazují živá setkání, která mě vždy obohatil o cenné informace a obsah kurzu skvěle ucelila. S kurzy ATAC jsem se rozhodla absolvovat státní zkoušku výživového poradce, kde velice oceňuji možnost přípravy a osobní podporu pana Jelínka. Na celém kurzu a projevu pana Jelínka je zřejmé, že je to člověk na správném místě a nemohla jsem si vybrat lépe. Děkuji za provedení kurzem a skvělou přípravu na dráhu výživového poradenství.