Úvod / Co se u nás studuje / Bechtěrevova choroba
Bechtěrevova choroba (ankylozující spondylitida) je chronický zánět chrupavčitých tkání. Nejčastěji postihuje páteřní obratle a oční duhovku, zasahuje ale i klouby případně plíce (plicní fibróza). Příčina vzniku nemoci není zcela objasněna. Víme, že se jedná o autoimunitní onemocnění, tedy stav, kdy imunitní systém napadá sám sebe. To je impulsem pro vznik zánětu, který se postupně rozšiřuje a prohlubuje.
Onemocnění se objevuje nejvíce mezi 15. a 30. rokem věku, mnohem častěji u mužů, a začíná bolestmi v křížové oblasti, které mohou vystřelovat do dolních končetin. Později způsobují neustále narůstající zánětlivé změny kalcifikaci úponů, šlach, vazů a meziobratlových kloubů, tyto vedou k bolestivým omezením v pohybu. V pokročilém stádiu dochází ke strnutí a deformaci páteře. Výsledkem bývají těžké a bolestivé pohybové potíže a omezení dýchací mechaniky.
Bechtěrevova choroba není při dnešních léčebných možnostech zcela vyléčitelná. Léčba vyžaduje dlouhodobý odborný přístup, západní medicína se zaměřuje především na podávání léků s cílem potlačit zánět pomocí nesteroidních antirevmatik, kortikoidů, imunosupresiv či biologické léčby.
Naprosto zásadní dopad má pravidelné cvičení a rehabilitace, které zabraňují srůstům kloubů a udržují pohyblivost. Díky vhodné rehabilitaci je možné zpomalit rozvoj nemoci i její další průběh.
Důležité je také vhodně přizpůsobit dlouhodobě zaujímané polohy, tedy polohu při práci a spaní.
Kvalita stravy má vliv na průběh této choroby, je potřeba sledovat několik málo důležitých parametrů:
1. Udržovat acidobazickou rovnováhu v její „zóně optimálního fungování“.
Toto znamená především zajistit adekvátní příjem bílkovin, rozumný poměr mezi klíčovými minerály (vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor, chlor, jód…) či dostatek vlákniny, a současně se vyhýbat typicky kyselinotvorným potravinám a způsobům jejich úpravy.
2. Snažit se podporovat diverzitu střevního biomu.
Moderní výzkumy potvrzují, že úroveň fungování (nejen) imunitního systému se odvíjí od toho, jakým spektrem mikroorganismů máme osídlen střevní trakt (primárně tlusté střevo). Toto v jídelníčku obnáší především zajištění dostatku zdrojů (rozpustné i nerozpustné) vlákniny a pravidelné používání zástupců fermentovaných potravin.
Sestavit takový jídelníček není náročné, studenti našich kurzů při plnění těchto úkolů využívají potenciál výukové hry ZOF, kde hodnotí obsah a poměry živin klíčových pro toto onemocnění. Nejvíce pozornosti zaměřují na správný poměr vápníku a hořčíku, jelikož tyto prvky zásadním způsobem rozhodují o kalcifikaci tkání v těle. Cílem ale není jen nastavit „ideální“ množství těchto minerálů, nýbrž i zajistit jejich výhodnou biologickou dostupnost ze stravy. V tomto směru má (především u rostlinné stravy) největší vliv obsah antinutričních látek, jejichž množství ve hře také sledujeme.
Mgr. Martin Jelínek
Zdeněk Červinka
Oceňuji možnost, že po absolvování kurzu mohu pokračovat ve vzdělávání v systému www.kurzyatac.cz dál a rozvíjet svoje schopnosti v tomto oboru. Mohu také aktivně spolupracovat s lektory, za což jsem velmi vděčný.
Kateřina Horváthová
Kurz poradce pro výživu a suplementaci firmy ATAC a Mgr. Martina Jelínka jako lektora tohoto 6 měsíčního online kurzu jsem si vybrala po důkladném zvážení a možností výběru různých kurzů na trhu. A byla to skvělá volba. Pan Mgr. Martin Jelínek jako skutečný odborník a kapacita na výživu Vás vede k přemýšlení,tvoření myšlenkových map a ukazuje Vám pohled na výživu celostním způsobem i úhly pohledu různých výživových směrů a zasahuje i do Tradiční čínské medicíny či ájurvédy. Celé studium je precizně propracované do toho posledního detailu a aplikace ZOF nemá konkurenci.
Mgr. Margita Mikátová
Pracujem ako zdravotná sestra na kardiologickej ambulancii a stretávam sa s ľuďmi, ktorí majú mnohé zdravotné ťažkosti. Okrem nadváhy aj zvýšený krvný tlak, diabetes, zvýšený cholesterol, rôzne tráviace ťažkosti, poruchy spánku a psychické problémy. Máloktorí z nich si uvedomujú, že väčšina problémov môže byť spôsobená nesprávnou životosprávou. Najradšej by na každý problém užívali tabletky, ako zmenili svoj zaužívaný spôsob životného štýlu. Pre štúdium správnej výživy som sa rozhodla aj z toho dôvodu, aby som tým, ktorí chcú niečo urobiť pre svoje zdravie, vedela čo najkvalitnejšie poradiť. Informácií na tému výživa je v dnešnej dobe veľa a je veľmi ťažké si vybrať, ktoré sú tie o ktoré sa dá v praxi oprieť. Na Slovensku som nenašla kurz, ktorý by mi vyhovoval po obsahovej a časovej stránke, preto som pátrala po českých internetových stránkach. Kurz p. Mgr. Jelínka mi vyhovoval po všetkých stránkach. Predovšetkým oceňujem formu štúdia on line a ďalej množstvo informácií na rôzne témy. Musím priznať, že bolo dosť náročné zvládnuť také množstvo informácií. Prílev nových poznatkov a k tomu vypracovávanie myšlienkových máp si vyžadovalo veľa času a dennodenné štúdium (čo bolo niekedy ťažké stihnúť pri každodenných povinnostiach), ale vyplatilo sa. Oceňujem prístup p. Jelínka a spolupracovníkov, ktorí na akýkoľvek dotaz promptne reagovali. Páči sa mi webová stránka, ktorú si rada otvorím a prečítam novinky, najnovšie obľúbenú „Školu zdravého varenia“. Budem naďalej sledovať ponúkané kurzy a určite ešte nejaký absolvujem.