Kurzy ATAC

Astma

Astma

Astma je onemocnění, při kterém otéká sliznice v dolních dýchacích cestách. Následkem toho dochází k jejich zúžení, omezí se proudění vzduchu a zhorší se dýchání. Nejčastěji se astma projevuje sípavým až písklavým dýcháním, kašlem, nespavostí a napětím. Dojde-li k většímu uvolnění histaminu, vznikne astmatický záchvat, při kterém se zvyšuje otok, zánět a silné vylučování hlenu.

Příčinou vzniku tohoto problému jsou vnější i vnitřní faktory, někteří nemocní jsou citliví na obojí.

Mezi vnější příčiny patří alergeny:

  • srst domácích zvířat,
  • potraviny,
  • pyl,
  • roztoči,
  • hmyzí bodnutí,
  • různé látky znečišťující prostředí.

Vnitřní příčiny se v praxi rozlišují hůře, patří sem:

  • stres,
  • změny teploty,
  • fyzická námaha,
  • infekce dýchacích cest,
  • různé léky.

Úpravou životního stylu je možné přímo ovlivnit frekvenci a závažnost astmatických záchvatů.

Vliv stravy na astma

Koncepce stravy má zásadní vliv na vznik a vývoj tohoto onemocnění, pracuje se s celou řadou faktorů:

- Důležité je vyhýbat se potravinám, které vyvolávají astmatikům alergii.

- Má význam kontrolovat podíl hořčíku ve stravě, který má uvolňující účinky a znemožňuje stahy průduškových svalů.
Současně je třeba sledovat podíl tohoto prvku vůči vápníku, který je jeho antagonistou. V jídelníčku by se tak měly pravidelně objevovat potraviny bohaté na hořčík - celozrnné produkty, brokolice, ořechy, čokoláda, slunečnicová a dýňová semínka, špenát...

- Navyšuje se příjem vitamínu A, který má usměrňující vliv na imunitní ochranu a podporuje snižování množství protilátek.
Na talíři to obnáší přítomnost mrkve, špenátu, ovoce, rybího tuku, másla, mléčných výrobků nebo vaječných žloutků.

- Významnou roli hraje vitamín C, který má příznivý vliv na funkčnost dýchacích cest a zabraňuje stahování průdušek způsobené histaminem.
Jeho klíčové zdroje jsou v syrové zelenině a ovoci.

- Smysl má i volba vybraných doplňků stravy, mezi nejvýznamnější patří už zmiňovaný vitamín C (nejlépe kombinovaný s bioflavonoidy), kvercetin bránící uvolňování histaminu, omega-3 z důvodu jejich protizánětlivého působení nebo přípravky s obsahem lékořice, která podporuje odkašlávání.

Astmatem trpí nemalá část populace (dětí i dospělých). Je proto přirozené, že hledají možnosti, jak zlepšit svůj stav, i v úpravách stravování. Problematice astmatu se věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde se studenti učí pracovat s vhodným výběrem potravin a sestavit jídelníček, který má potenciál vycházet vstříc individuálním požadavkům postiženého jedince. K dispozici mají výukovou aplikaci ZOF, která jim pomáhá kontrolovat správnost jejich počínání a upozorňuje je na potenciální chyby.

Co říkají o studiu naši absolventi

Libuše Pelikánová

Chtěla bych tímto poděkovat panu Jelínkovi za jeho kurzy. Přihlásila jsem se do kurzu Poradce pro výživu a suplementaci a šla do kurzu s pozitivním očekáváním. Nejenom, že jsem byla spokojená, ale i mile překvapená kvalitou kurzu, intenzitou a přístupem pana Jelínka. Naučila jsem se vše, co jsem potřebovala vědět a určitě půjdu i do dalších obohacujících kurzů pana Jelínka, protože jsou to velmi dobře investované peníze do sebe, do vzdělání. Také jsem si velmi cenila toho, že kdykoliv jsem potřebovala něco poradit, ujasnit, pan Jelínek tu pro mě byl a za to velmi děkuji. Ať už chcete najet na profesionální dráhu a nebo si udělat kurz jen pro sebe, neváhejte. Vřele doporučuji.

Martin Linda

Pan Mgr. Martin Jelínek nastavil laťku v oblasti vzdělávání opravdu vysoko. Je to kvalitní a propracovaný vzdělávací systém, který zaujme a naučí základní informace v oblasti zdraví a výživy. Jsem velmi rád, že jsem tento kurz mohl absolvovat, protože to byl velký zážitek od začátku do konce. Impuls ke vzdělání v tomto směru jsem měl už před několika lety, ale tento kurz mě posunul na novou úroveň v cestě za informacemi o stravování a zdraví. Kvantum vědění by zvládlo myšlenkově zpracovat menší množství jedinců, kdyby nebylo myšlenkových map a svědomitě vypracovaných podkladů s občasným zábavným podáním informací. Podařilo se spojit formu zpracování, kvalitní zdroj informací, otevřený různým směrům a zaujmout studenta. Dalo by se o tomto kurzu napsat spousty pozitivních informací, ale myslím si, že nejlepší je osobní zkušenost. Ještě jednou děkuji Mgr.Martinu Jelínkovi za tento kurz a jeho vstřícný, trpělivý přístup ke studentům.

Ing. Lenka Pokorná

Studium on-line kurzu Výživa dětí byla pro mne velmi příjemná. Jednak jsem si mohla volit rychlost studia kurzu, dále jsem si mohla některé informace vyslechnout přímo z úst pana Mgr. Jelínka v rámci jeho videí či přednášek. Výživě dětí se věnuji již více let, přesto mi kurz dokázal poskytnout odpovědi na některé "zapeklité a mediálně hodně řešené" otázky. Děkuji také panu Jelínkovi za možnost využití poradny i po skončení kurzu.