Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Astma

Astma

Astma

Astma je onemocnění, při kterém otéká sliznice v dolních dýchacích cestách. Následkem toho dochází k jejich zúžení, omezí se proudění vzduchu a zhorší se dýchání. Nejčastěji se astma projevuje sípavým až písklavým dýcháním, kašlem, nespavostí a napětím. Dojde-li k většímu uvolnění histaminu, vznikne astmatický záchvat, při kterém se zvyšuje otok, zánět a silné vylučování hlenu.

Příčinou vzniku tohoto problému jsou vnější i vnitřní faktory, někteří nemocní jsou citliví na obojí.

Mezi vnější příčiny patří alergeny:

  • srst domácích zvířat,
  • potraviny,
  • pyl,
  • roztoči,
  • hmyzí bodnutí,
  • různé látky znečišťující prostředí.

Vnitřní příčiny se v praxi rozlišují hůře, patří sem:

  • stres,
  • změny teploty,
  • fyzická námaha,
  • infekce dýchacích cest,
  • různé léky.

Úpravou životního stylu je možné přímo ovlivnit frekvenci a závažnost astmatických záchvatů.

Vliv stravy na astma

Koncepce stravy má zásadní vliv na vznik a vývoj tohoto onemocnění, pracuje se s celou řadou faktorů:

- Důležité je vyhýbat se potravinám, které vyvolávají astmatikům alergii.

- Má význam kontrolovat podíl hořčíku ve stravě, který má uvolňující účinky a znemožňuje stahy průduškových svalů.
Současně je třeba sledovat podíl tohoto prvku vůči vápníku, který je jeho antagonistou. V jídelníčku by se tak měly pravidelně objevovat potraviny bohaté na hořčík - celozrnné produkty, brokolice, ořechy, čokoláda, slunečnicová a dýňová semínka, špenát...

- Navyšuje se příjem vitamínu A, který má usměrňující vliv na imunitní ochranu a podporuje snižování množství protilátek.
Na talíři to obnáší přítomnost mrkve, špenátu, ovoce, rybího tuku, másla, mléčných výrobků nebo vaječných žloutků.

- Významnou roli hraje vitamín C, který má příznivý vliv na funkčnost dýchacích cest a zabraňuje stahování průdušek způsobené histaminem.
Jeho klíčové zdroje jsou v syrové zelenině a ovoci.

- Smysl má i volba vybraných doplňků stravy, mezi nejvýznamnější patří už zmiňovaný vitamín C (nejlépe kombinovaný s bioflavonoidy), kvercetin bránící uvolňování histaminu, omega-3 z důvodu jejich protizánětlivého působení nebo přípravky s obsahem lékořice, která podporuje odkašlávání.

Astmatem trpí nemalá část populace (dětí i dospělých). Je proto přirozené, že hledají možnosti, jak zlepšit svůj stav, i v úpravách stravování. Problematice astmatu se věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde se studenti učí pracovat s vhodným výběrem potravin a sestavit jídelníček, který má potenciál vycházet vstříc individuálním požadavkům postiženého jedince. K dispozici mají výukovou aplikaci ZOF, která jim pomáhá kontrolovat správnost jejich počínání a upozorňuje je na potenciální chyby.

Co říkají o studiu naši absolventi

Iva Vaňková

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci dalece předčil má očekávání. Přestože s informacemi o výživě už nějakou dobu pracuji, dozvěděla jsem se spoustu nového, mohla jsem se na problematiku podívat z různých úhlů, propojila znalosti a upevnila základy. Obrovskou výhodu kurzu vidím v jeho komplexnosti, nezaujatosti a hloubce informací, které jsou ale podány lidsky a srozumitelně. Takže jsem se na otevření nových lekcí každý den těšila. Koncept kurzu je skvěle promyšlený a je vidět, že panu Jelínkovi nejde jen o předání informací, ale hlavně o jejich pochopení a využití v praxi.

Petr Pleschinger

Myslím si, že po absolvování tohoto kurzu nelze nezměnit názor na to, co člověk obvykle jí. Každodenní zahlcování reklamou značně pokřivuje názor na to, co je pro člověka prospěšné. Fungují na principu, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Po 6 měsících kurzu určitě každý účastník změní alespoň o trochu svůj jídelníček. Zároveň každá lekce kurzu přináší další a další otázky. S úsměvem se proto dívám na kurzy, které slibují zvládnout tuto problematiku za týden nebo dokonce přes víkend. Určitě je potřeba zde získané znalosti dále rozvíjet. Je celkem lhostejné, jestli se člověk po absolvování tohoto kurzu bude poradenstvím živit nebo ne. Prodloužení života a vyhnutí se chorobám, které pramení ze špatné stravy, za investované peníze určitě stojí.

JUDr. Martina Mikolajczyková

Ve snaze získat informace o zdravém způsobu stravování a jeho možného začlenění do života naší rodiny jsem získala z různých zdrojů hodně informací, ale nebyly ucelené a občas nedávaly smysl. Řešení jsem našla v tomto kurzu. Velmi si cením dalších nástavbových kurzů, které vzdělání významně prohlubují.