Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Astma

Astma

Astma

Astma je onemocnění, při kterém otéká sliznice v dolních dýchacích cestách. Následkem toho dochází k jejich zúžení, omezí se proudění vzduchu a zhorší se dýchání. Nejčastěji se astma projevuje sípavým až písklavým dýcháním, kašlem, nespavostí a napětím. Dojde-li k většímu uvolnění histaminu, vznikne astmatický záchvat, při kterém se zvyšuje otok, zánět a silné vylučování hlenu.

Příčinou vzniku tohoto problému jsou vnější i vnitřní faktory, někteří nemocní jsou citliví na obojí.

Mezi vnější příčiny patří alergeny:

  • srst domácích zvířat,
  • potraviny,
  • pyl,
  • roztoči,
  • hmyzí bodnutí,
  • různé látky znečišťující prostředí.

Vnitřní příčiny se v praxi rozlišují hůře, patří sem:

  • stres,
  • změny teploty,
  • fyzická námaha,
  • infekce dýchacích cest,
  • různé léky.

Úpravou životního stylu je možné přímo ovlivnit frekvenci a závažnost astmatických záchvatů.

Vliv stravy na astma

Koncepce stravy má zásadní vliv na vznik a vývoj tohoto onemocnění, pracuje se s celou řadou faktorů:

- Důležité je vyhýbat se potravinám, které vyvolávají astmatikům alergii.

- Má význam kontrolovat podíl hořčíku ve stravě, který má uvolňující účinky a znemožňuje stahy průduškových svalů.
Současně je třeba sledovat podíl tohoto prvku vůči vápníku, který je jeho antagonistou. V jídelníčku by se tak měly pravidelně objevovat potraviny bohaté na hořčík - celozrnné produkty, brokolice, ořechy, čokoláda, slunečnicová a dýňová semínka, špenát...

- Navyšuje se příjem vitamínu A, který má usměrňující vliv na imunitní ochranu a podporuje snižování množství protilátek.
Na talíři to obnáší přítomnost mrkve, špenátu, ovoce, rybího tuku, másla, mléčných výrobků nebo vaječných žloutků.

- Významnou roli hraje vitamín C, který má příznivý vliv na funkčnost dýchacích cest a zabraňuje stahování průdušek způsobené histaminem.
Jeho klíčové zdroje jsou v syrové zelenině a ovoci.

- Smysl má i volba vybraných doplňků stravy, mezi nejvýznamnější patří už zmiňovaný vitamín C (nejlépe kombinovaný s bioflavonoidy), kvercetin bránící uvolňování histaminu, omega-3 z důvodu jejich protizánětlivého působení nebo přípravky s obsahem lékořice, která podporuje odkašlávání.

Astmatem trpí nemalá část populace (dětí i dospělých). Je proto přirozené, že hledají možnosti, jak zlepšit svůj stav, i v úpravách stravování. Problematice astmatu se věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde se studenti učí pracovat s vhodným výběrem potravin a sestavit jídelníček, který má potenciál vycházet vstříc individuálním požadavkům postiženého jedince. K dispozici mají výukovou aplikaci ZOF, která jim pomáhá kontrolovat správnost jejich počínání a upozorňuje je na potenciální chyby.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Renáta Havlová

Kurz pana Jelínka jsem si nevybrala náhodou. Chtěla jsem získat ucelený přehled nejen o stravování a produktech zdravé výživy, ale i o tom, jak funguje naše tělo a jak se na něj dívá nejen klasická medicína, ale i tradiční čínská medicína a áyurvéda. Kurz je nabitý informacemi a je pravda, že je budu ještě chvíli vstřebávat, nicméně moje očekávání nadmíru splnil.

Bohumila Kupková

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci byl od začátku až do konce milou součástí mého života. Těžkou práci za nás odvedl lektor se svým týmem a nám zůstala čistá radost z lehkého nabývání vědomostí. Lekce jsou informačně obsáhlé, přesto stručné. Odborné, však psané srozumitelným jazykem. Každá je shrnuta a zakončena testem. Tím lze snadno absorbovat podstatné informace a průběžně ověřovat (doplňovat) znalosti. Z vytisklých témat vznikla 4 kilogramová encyklopedie, která mi odpověděla na každou otázku ohledně výživy, prozradila návod k lehčímu žití a odkryla mnoho zajímavostí. Po absolvování kurzu s radostí učiním maximum, aby nedošlo k naplnění přísloví "lehce nabyl, lehce pozbyl" - zkrátka aby nezbedná paměť udržela nabyté bohatství na požadovaném místě. :-) Studium doporučuji všemi deseti a moc se těším na další.

Mgr. Soňa Malá

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci oceňuji v jeho komplexnosti, přehlednosti a zejména v přístupu pana Jelínka jako lektora. Jsem vystudovaná výživářka, takže pro mě byla většina informací známá, přesto jsem se dozvěděla mnoho nového a informace se mi skvěle utřídily. Kvituji celostní přístup k výživě jako takové - v kurzu je pamatováno na moderní přístup v podobě počítání kalorií i na alternativní přístupy typu makrobiotika a TČM. Potěšilo mne, že jsem se mohly setkávat každý měsíc také osobně, ne jen online. Kurz Poradce pro výživu mi hodně dal do praxe výživové poradkyně a hlavně mě moc bavil. Vřele doporučuji!