Úvod / Co se u nás studuje / Dna

Dna (pakostnice) je forma artritidy (zánětlivého onemocnění kloubů), kterou způsobují krystalky kyseliny močové usazené v kloubní tkáni. Kyselina močová je konečný produkt metabolismu purinů, které se ve větším množství nachází v některých typech potravin, nejbohatšími zdroji jsou vnitřnosti, zvěřina, ančovičky, sardinky, drůbež, plody moře nebo luštěniny.
Většinou bývá tímto problémem poškozen jediný kloub, nejčastěji u palce nohy, problém se ale může objevit i v kotnících, kolenech, zápěstích a kloubech prstů. Protože lidé neprodukují enzym urikázu, který má schopnost rozpuštět krystaly kyseliny močové, jsou nuceni při vzniku dny omezovat příjem purinů ve stravě.
Mezi nejčastější příčiny dny se uvádí dědičné dispozice. Existují však faktory, které podporují její vznik, mezi nejvýznamnější patří:
Nejčastěji (z 80-90 % případů) jsou postiženi muži ve věku 40-50 let. Nemoc se projevuje bolestivými záchvaty provázené oteklým kloubem, a horkou zarudlou kůží. Občas mohou být provázeny i horečkou (často tyto problémy přichází po nadměrné fyzické zátěži, konzumaci masa a alkoholu). Při pokročilém stadiu dny se na některých místech těla vytváří tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové, které se většinou projevují velkými boulemi na rukou). Těžká dna může způsobit např. i tvorbu ledvinových kamenů.
O dnu se jedná tehdy, když krevní testy prokážou vysokou hladinu kyseliny močové a je postižen některý kloub. Většinou se předepisují léky, které podporují vylučování kyseliny močové, čímž se zpomalí tvorba jejich krystalků.
Koncepce stravy má na vznik i rozvoj a průběh dny zásadní význam. Jídelníček je nutné upravovat s cílem:
1. Snižování obsahu purinů v potravinách.
Obecně se doporučuje vyloučit ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg purinů (ve 100 gramech dané potraviny) a preferovat takové, které obsahují méně než 50 mg purinů.
2. Úpravy acidobazické rovnováhy.
Ze stravy je vhodné eliminovat potraviny, které zatěžují acidobazickou rovnováhu kyselými reakcemi. Jedná se o kávu, alkohol, zdroje cukru či přebytek masa a obilné mouky.
3. Úpravy tělesné hmotnosti.
Častou příčinou vzniku záchvatů dny bývá nadváha. V situacích snahy o redukci hmotnosti je žádoucí se vyhýbat drastickým dietám ve smyslu příliš rychlého hubnutí, protože náhlé omezení příjmu stravy vyvolává po několika dnech zvýšenou tvorbu kyseliny močové v krvi.
4. Zajištění přísunu živin, které mají schopnost předcházet vzniku záchvatů.
Toto platí především pro zdroje kyseliny pantotenové (vitamínu B5) a vitamínu E, jejichž nedostatek zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Podobný účinek má i konzumace jahod a třešní. Zajímavou možností je i apiterapie, při které se aplikuje včelí jed, jenž působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém.
Při snaze vytvořit jídelníček, který nebude podporovat záchvaty způsobené přebytkem kyseliny močové, je třeba se zaměřit na respektování několika málo pravidel. Sledovat obsah purinů ve stravě včetně zastoupení živin podporujících snižování produkce kyseliny močové je jednoduché v situaci, kdy máme k dispozici nutriční software, který tyto vybrané hodnoty měří. Studenti našich kurzů v rámci snahy zvládnout i téma dny využívají potenciál výukové hry ZOF, se kterou nacvičují tvorbu jídelníčků pro různé situace. Na problematiku dny se zaměřujeme především v kurzu Poradce pro výživu, jehož základem je celostní pojetí vztahu stravy a zdraví.
Mgr. Martin Jelínek
Veronika Vachovcová
Chci Vám mockrát poděkovat za možnost absolvovat kurz „Poradce pro výživu“. Mým cílem bylo především proniknout do problematiky stravování z důvodu toho, že se stravuji víceméně vegansky, a chtěla jsem mít můj jídelníček pod kontrolou. Jak píšete, alternativní způsoby stravování vyžadují určitou znalost. Kurz mi velmi pomohl, ujasnil mi spoustu věcí a nastartoval mojí další zvídavost. Hodnotím ho velmi kladně. Líbilo se mi provázání látky s myšlenkovými mapami i tvorba jídelníčků - bylo to velmi kreativní. Navíc jste byli vždycky přívětiví, to se cenní. V nabídce máte i další zajímavé kurzy, takže se budu těšit na nějaký další seminář.
Ondra a Míša Dobiáškovi
Představte si, jaké by to bylo, mít učitele, který pozoruhodným tempem osobně i profesně roste již větší polovinu svého života, vědecký přístup západního světa je jeho základnou, nikoliv stropem, má odvahu jít proti proudu, jde-li proud špatným směrem, díky obdivuhodné šíři i hloubi svého poznání vás dokáže vzdělávat poutavě a v souvislostech, rozumí významu harmonie těla i mysli pro lidské zdraví, svou životosprávou je nejlepším příkladem své vlastní nauky, jeho reálné výsledky v pomoci lidem dávají mnoho důvodů mu pozorně naslouchat, sám má však ve zvyku více naslouchat, než mluvit, pokora, úsměv a respekt jsou mu vlastnostmi nejbližšími. Takto by se dalo pokračovat, ale slova nestačí. Musíte to zažít. Martin Jelínek je velmi inspirativní osobnost, která nás – vždy jakoby mimochodem – dovede něčím novým fascinovat, kdykoli máme to privilegium se s ním znovu setkat. Za těch více než 10 let, co se od něj na různých frontách učíme, ani za celou éru našeho akademického studia jsme nepoznali kantora, který by v člověku lépe dokázal zažehnout lásku k poznání. Je velmi cenné, že v Čechách již rostou následovníci jeho školy, neboť právě takoví učitelé by měli stát po boku každému, kdo chce umět sobě či druhým smysluplně mluvit do toho, jak nakládat se svým zdravím. Díky Kurzům ATAC se taková šance otevírá i vám.
Tomáš Bína
Pro studium v oboru výživy bych si vybral i příště KURZY ATAC pana Mgr. Jelínka hned z několika důvodů. Základem studia je komplexní pohled na výživu člověka - znalost jak funguje lidské tělo ve vztahu k výživě a současně znalost vlastností potravin ve vztahu k lidskému tělu. Líbí se mi, že kurzy přinášejí objektivní informace, které jsou platné a při používání selského rozumu, jsou aplikovatelné napříč širokouproblematikou výživy. Minimálně 50% času je věnováno praktické tvorbě jídelníčku, což je pro praxi nezbytné a velice užitečné. Mockrát děkuji.