Dna

Dna (pakostnice) je forma artritidy (zánětlivého onemocnění kloubů), kterou způsobují krystalky kyseliny močové usazené v kloubní tkáni. Kyselina močová je konečný produkt metabolismu purinů, které se ve větším množství nachází v některých typech potravin, nejbohatšími zdroji jsou vnitřnosti, zvěřina, ančovičky, sardinky, drůbež, plody moře nebo luštěniny.

Většinou bývá tímto problémem poškozen jediný kloub, nejčastěji u palce nohy, problém se ale může objevit i v kotnících, kolenech, zápěstích a kloubech prstů. Protože lidé neprodukují enzym urikázu, který má schopnost rozpuštět krystaly kyseliny močové, jsou nuceni při vzniku dny omezovat příjem purinů ve stravě.

Mezi nejčastější příčiny dny se uvádí dědičné dispozice. Existují však faktory, které podporují její vznik, mezi nejvýznamnější patří:

  • přemíra jídla a alkoholu (v minulosti byla dna nazývána nemocí bohatých, či nemoc z dobrého jídla),
  • stres,
  • následek operace nebo poranění kloubu.

Nejčastěji (z 80-90 % případů) jsou postiženi muži ve věku 40-50 let. Nemoc se projevuje bolestivými záchvaty provázené oteklým kloubem, a horkou zarudlou kůží. Občas mohou být provázeny i horečkou (často tyto problémy přichází po nadměrné fyzické zátěži, konzumaci masa a alkoholu). Při pokročilém stadiu dny se na některých místech těla vytváří tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové, které se většinou projevují velkými boulemi na rukou). Těžká dna může způsobit např. i tvorbu ledvinových kamenů.

O dnu se jedná tehdy, když krevní testy prokážou vysokou hladinu kyseliny močové a je postižen některý kloub. Většinou se předepisují léky, které podporují vylučování kyseliny močové, čímž se zpomalí tvorba jejich krystalků.

Vliv stravy na dnu

Koncepce stravy má na vznik i rozvoj a průběh dny zásadní význam. Jídelníček je nutné upravovat s cílem:

1. Snižování obsahu purinů v potravinách.
Obecně se doporučuje vyloučit ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg purinů (ve 100 gramech dané potraviny) a preferovat takové, které obsahují méně než 50 mg purinů.

2. Úpravy acidobazické rovnováhy.
Ze stravy je vhodné eliminovat potraviny, které zatěžují acidobazickou rovnováhu kyselými reakcemi. Jedná se o kávu, alkohol, zdroje cukru či přebytek masa a obilné mouky.

3. Úpravy tělesné hmotnosti.
Častou příčinou vzniku záchvatů dny bývá nadváha. V situacích snahy o redukci hmotnosti je žádoucí se vyhýbat drastickým dietám ve smyslu příliš rychlého hubnutí, protože náhlé omezení příjmu stravy vyvolává po několika dnech zvýšenou tvorbu kyseliny močové v krvi.

4. Zajištění přísunu živin, které mají schopnost předcházet vzniku záchvatů.
Toto platí především pro zdroje kyseliny pantotenové (vitamínu B5) a vitamínu E, jejichž nedostatek zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Podobný účinek má i konzumace jahod a třešní. Zajímavou možností je i apiterapie, při které se aplikuje včelí jed, jenž působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém.

Při snaze vytvořit jídelníček, který nebude podporovat záchvaty způsobené přebytkem kyseliny močové, je třeba se zaměřit na respektování několika málo pravidel. Sledovat obsah purinů ve stravě včetně zastoupení živin podporujících snižování produkce kyseliny močové je jednoduché v situaci, kdy máme k dispozici nutriční software, který tyto vybrané hodnoty měří. Studenti našich kurzů v rámci snahy zvládnout i téma dny využívají potenciál výukové hry ZOF, se kterou nacvičují tvorbu jídelníčků pro různé situace. Na problematiku dny se zaměřujeme především v kurzu Poradce pro výživu, jehož základem je celostní pojetí vztahu stravy a zdraví.

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Jiřina Macková

Spoustu let se zajímám o zdravější způsob života se vším co k tomu patří... Sbírala jsem každý střípek až se z toho stalo nepřehledné bludiště. Napadlo mě poohlédnout se po nějakém kurzu, který by mi ukázal cestu správným směrem. Na internetu mě zaujal kurz ATAC pana magistra Jelínka "Poradce pro výživu a suplementaci". Řekla jsem si, že to zkusím protože mě velmi oslovila osnova tohoto kurzu a zejména holistický přístup ke způsobu stravování. Myšlenkové mapy mě ze začátku trošku potrápily, ale musím říct, že jsem si je rychle oblíbila. Velmi mě oslovil pohled na stravování z hlediska ájurvédy, tradiční čínské medicíny a makrobiotiky (pokud byste otevřel kurz o ájurvédě, tradiční čínské medicíně, už teď se hlásím). Jsem moc ráda, že jsem si vybrala právě tento kurz. Velmi oceňuji přístup p. Jelínka, jeho vstřícnost a ochotu. Zkušenosti a cenné rady z tohoto kurzu pomohou ku zdraví nejen mé rodině , ale doufám i mé budoucí klientele. Moc děkuji a přeji Vám spoustu nadšených studentů.

Radek Pelikán

Když jsem před časem hledal nějaký odborný kurz na zdravou výživu a výživové poradenství, tak mě nabídka kurzů společnosti ATAC zaujala okamžitě, především svým rozsáhlým obsahem a faktem, že se nejedná o žádné víkendové "rychlokurzy". Kurz poradce pro výživu je opravdu velmi obsáhlý, má široký záběr a je kvalitně a pečlivě sestaven. Zabývá se všemi okruhy, které do oblasti správné výživy patří. Kurz je určitě vhodný a obohacující jak pro člověka, který se chce výživovému poradenství věnovat profesně, tak i pro toho, kdo jen chce zlepšit stravování u sebe, nebo svých známých. Velmi se mi líbí komplexní přístup ke stravování, na který je v celém kurzu kladen důraz, i kladný vztah a otevřenost k alternativním způsobům stravování, jako je veganství a další alternativní směry. Ze začátku jsem měl trochu obavy s prací s myšlenkovými mapami, protože jsem se s nimi nikdy dříve nesetkal. Ale obavy byly zbytečné, je to výborná metoda, která má i širší využití, než jen na učení. Jsem rád, že jsem na společnost ATAC a jejich kurzy narazil a s tím i na osobu Mgr. Martina Jelínka, je to opravdový odborník a tomu, čemu se věnuje, opravdu rozumí. A nejedná se pouze o směr v oblastí výživy. Mám doma i všechny jeho knihy, které jsou také výborné. Pouštím si a poslouchám rád jeho tematická videa. Velice mě zaujala nabídka dalších kurzů, zaměřením i na jiné oblasti, jako je např. řeč těla nebo síla myšlenky. Věřím, že jsou stejně skvělé a obohacující, jako kurzy zabývající se čistě výživovým poradenstvím.

Veronika Krčmová

Kurz pana Mgr. Jelínka "Poradce pro výživu a suplementaci" je přesně to, co jsem hledala. Vyhovovala mi online forma studia a tvorba myšlenkových map, díky kterým jsem se každý den na učivo podívala, a hlavně jeho komplexní pohled na člověka. Přístup pana Jelínka i ostatních z kurzu je naprosto úžasný, vřele všem doporučuji.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu