Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Funkční potraviny

Funkční potraviny

Chuť stravy

V posledních několika dekádách se stalo tradicí obohacovat potraviny o různé složky. Cíleně se tímto zvyšuje obsah esenciálních živin - nejčastěji vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny nebo bílkovin. Důvody jsou různé, mezi nejčastější patří nedostatek těchto živin v potravinách či snaha o jejich zvýšený příjem v populaci. Vznikl tak pojem „funkční potraviny“ - tedy takové, které jsou obohacené o větší množství biologicky aktivních látek, než se nachází v jejich standardní podobě.

Účelem jejich konzumace je snaha o prevenci před vznikem některých chorob spojených s deficitem živin ve stravě. Příkladem mohou být užitečné střevní bakterie, které ovlivňují správnou funkci tlustého střeva, rostlinné steroly v margarínech mající vliv na metabolismus cholesterolu, případně zvýšený podíl některých druhů vlákniny (prebiotika) jako podpora výživy střevní mikrobioty.

Mezi nejčastěji se vyskytující funkční potraviny na trhu patří:

Pečivo
Obohacuje se například o kyselinu listovou.

Jogurty
Obsahují bakterie mléčného kvašení (tzv. probiotika), případně rozpustné druhy vlákniny (tzv. prebiotika), občas se přidávají i vitamíny (D) a minerály (vápník).

Pomazánkové tuky (nejen margaríny)
Jsou přidávány omega-3 i omega-6 tuky, různé vitamíny (beta karoten, vit. D, E).

Műsli směsi
Vedle vitamínů a minerálních látek jsou to i různé druhy sacharidů používaných jako sladidla.

Obohacování potravin lze provádět několika způsoby, vždy za specifickým účelem:

Fortifikace
Přidávání esenciálních živin na hodnotu vyšší než tu, která byla původně v potravině přítomna (například vitamín E do oleje).

Nutrifikace
Přidávání živin pro zlepšení nutriční hodnoty potravin (například vitamín C do dětské ovocné výživy).

Restituce
Přidávání živin kvůli nahrazení ztrát způsobených výrobou, skladováním a distribucí (například vitamíny skupiny B do mouky).

Standardizace
Přidávání živin jako doplnění na přirozeně se vyskytující úroveň v dané skupině potravin (například obohacení jablečné šťávy vitamínem C na hodnotu v pomerančovém džusu).

Suplementace
Podávání mikroživin ve farmaceutických preparátech a potravních doplňcích obvykle v situacích vyžadujících vyšší množství, než jsou ta normálně hrazená stravou (všechny doplňky stravy).

Oblast funkčních potravin se rozvíjí rychlý tempem a výrobci potravin přináší na trh stále nové produkty. Z důvodu kvality používaných živin pro tyto procesy fortifikace ale nemusí platit, že všechny takto upravené potraviny jsou pro naše zdraví skutečně nezbytně nutné. Jedním z klíčových faktorů, kterým je při výběru těchto potravin potřeba věnovat pozornost, je kvalita použitých surovin (například u vitamínů rozdíl mezi synteticky vyrobenými a přírodními látkami, u minerálů zase vazba na organické nebo naopak anorganické soli). V rámci studia v našich kurzech se k této skupině potravin v žádném případě nestavíme zády. Mnohé funkční potraviny mají svoje nezastupitelné místo ve výživě, s patřičnou pozorností se jim samozřejmě ve vybraných kurzech věnujeme. Důkazem toho je i výběr vhodných zástupců ve výukové aplikaci ZOF, na které si studenti nacvičují tvorbu stravovacích režimů pro různé situace.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Ľubica Majerová

Kurz Martina Jelínka je to najlepšie čo som si mohla vybrať, pretože si myslím že je to najkvalitnejší kurz v oblasti výživy a poradenstva.Štúdium formou online mi vyhovovalo, práca so stránkou je jednoduchá a prehľadná, a hra ZOF je veľmi poučná. informácií ktoré som sa naučila počas kurzu budem čerpať celý život, sú to veľmi dobré základy pre ďalší rozvoj v oblasti zdravej výživy. Ďakujem pánovi Jelínkovi že je ochotný sa deliť so svojími cennými vedomosťami a skúsenosťami s nami ostatnými.

Mgr. Andrea Hrušková

Jsem maminkou sedmileté dcerky, takže denně řeším, jak sestavit její jídelníček, aby byl chutný, vyvážený a zdravý. Informace v kurzu Výživa dětí mi velmi pomohly toto dilema jednoduše vyřešit. Oceňuji komplexní pohled Mgr. Jelínka na tuto problematiku a velmi kvalitně zpracovaný obsah kurzu.

Ing. Irena Kašpárková, PhD.

Absolvováním kurz Poradce pro výživu a suplementaci jsem získala řadu podrobných informací. Líbilo se mi hlavně to, že konečně byla problematika vysvětlena i po chemické stránce, což mi v řadě publikací, které jsem pročetla, chybělo. Konečně mi někdo vysvětlil, proč to tak je. Najde se v něm opravdu každý, odborník i laik. Spoustu věcí jsem si díky dobře sestaveným testům a metodě myšlenkových map dokázala natrvalo zapamatovat. Poradenství se budu nadále věnovat jako výživový poradce v posilovně pro ženy. Myslím, že jsem si vybrala dobře - tento kurz má ohlas a já doufám, že mu budu dělat dobrou reklamu.