Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Funkční potraviny

Chuť stravy

V posledních několika dekádách se stalo tradicí obohacovat potraviny o různé složky. Cíleně se tímto zvyšuje obsah esenciálních živin - nejčastěji vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny nebo bílkovin. Důvody jsou různé, mezi nejčastější patří nedostatek těchto živin v potravinách či snaha o jejich zvýšený příjem v populaci. Vznikl tak pojem „funkční potraviny“ - tedy takové, které jsou obohacené o větší množství biologicky aktivních látek, než se nachází v jejich standardní podobě.

Účelem jejich konzumace je snaha o prevenci před vznikem některých chorob spojených s deficitem živin ve stravě. Příkladem mohou být užitečné střevní bakterie, které ovlivňují správnou funkci tlustého střeva, rostlinné steroly v margarínech mající vliv na metabolismus cholesterolu, případně zvýšený podíl některých druhů vlákniny (prebiotika) jako podpora výživy střevní mikrobioty.

Mezi nejčastěji se vyskytující funkční potraviny na trhu patří:

Pečivo
Obohacuje se například o kyselinu listovou.

Jogurty
Obsahují bakterie mléčného kvašení (tzv. probiotika), případně rozpustné druhy vlákniny (tzv. prebiotika), občas se přidávají i vitamíny (D) a minerály (vápník).

Pomazánkové tuky (nejen margaríny)
Jsou přidávány omega-3 i omega-6 tuky, různé vitamíny (beta karoten, vit. D, E).

Műsli směsi
Vedle vitamínů a minerálních látek jsou to i různé druhy sacharidů používaných jako sladidla.

Obohacování potravin lze provádět několika způsoby, vždy za specifickým účelem:

Fortifikace
Přidávání esenciálních živin na hodnotu vyšší než tu, která byla původně v potravině přítomna (například vitamín E do oleje).

Nutrifikace
Přidávání živin pro zlepšení nutriční hodnoty potravin (například vitamín C do dětské ovocné výživy).

Restituce
Přidávání živin kvůli nahrazení ztrát způsobených výrobou, skladováním a distribucí (například vitamíny skupiny B do mouky).

Standardizace
Přidávání živin jako doplnění na přirozeně se vyskytující úroveň v dané skupině potravin (například obohacení jablečné šťávy vitamínem C na hodnotu v pomerančovém džusu).

Suplementace
Podávání mikroživin ve farmaceutických preparátech a potravních doplňcích obvykle v situacích vyžadujících vyšší množství, než jsou ta normálně hrazená stravou (všechny doplňky stravy).

Oblast funkčních potravin se rozvíjí rychlý tempem a výrobci potravin přináší na trh stále nové produkty. Z důvodu kvality používaných živin pro tyto procesy fortifikace ale nemusí platit, že všechny takto upravené potraviny jsou pro naše zdraví skutečně nezbytně nutné. Jedním z klíčových faktorů, kterým je při výběru těchto potravin potřeba věnovat pozornost, je kvalita použitých surovin (například u vitamínů rozdíl mezi synteticky vyrobenými a přírodními látkami, u minerálů zase vazba na organické nebo naopak anorganické soli). V rámci studia v našich kurzech se k této skupině potravin v žádném případě nestavíme zády. Mnohé funkční potraviny mají svoje nezastupitelné místo ve výživě, s patřičnou pozorností se jim samozřejmě ve vybraných kurzech věnujeme. Důkazem toho je i výběr vhodných zástupců ve výukové aplikaci ZOF, na které si studenti nacvičují tvorbu stravovacích režimů pro různé situace.

Co říkají o studiu naši absolventi

Martin Jungmann

Když jsem se rozhodoval, který z kurzů si pro začátky své poradenské činnosti zvolím, velkou roli u mě hrála forma a rozsah kurzu. Hledal jsem kurz, který bych mohl studovat v on-line podobě a který by mi nabídnul co nejširší rozsah informací. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci on-line pod vedením pana Mgr. Martina Jelínka tyto požadavky splňoval. Z počátku jsem měl obavy, zda každoměsíční video lekce dokáží nahradit živá školení. Tato má obava se nenaplnila. Pokud jsem potřeboval v průběhu on-line studia s něčím poradit, pan Jelínek mi byl vždy nápomocen a nasměroval mě patřičným směrem, čehož si velmi cením. V kurzu se mi také líbilo užívání myšlenkových map, které jsou výrazným pomocníkem k rychlému a dlouhodobému zapamatování si informací. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci doporučuji každému, kdo chce získat celostní pohled na oblast zdravého životního stylu.

Romana Glen

Kurz Poradce pro výživu je užitečnou formou vzdělávání pro toho, kdo si chce rozšířit znalosti v této oblasti, či se naučit něco nového v tomto oboru. Nezáleží na tom, zda se člověk tomuto tématu bude věnovat profesně v budoucnu, nebo zda tyto znalosti využije pouze pro své vlastní potřeby. Já studovala on-line formu a musím říct, že vzhledem k mému pracovnímu vytížení je tato forma výuky skvělá, protože si ji můžete rozvrhnout dle individuálních potřeb. Kurz byl pro mě určitě 100% přínosem. Určitě bych kurz Poradce pro výživu doporučila každému, kdo se zajímá o zdravý životní styl, ale i těm, kteří stále nemají pevnou vůli rozhodnout se změnit svůj životní styl k lepšímu. Děkuji pane Jelínku za to, že se dělíte s naší společností o cenné informace.

Jan Trávníček

Jako většina z nás poradců jsem na počátku zachraňoval své vlastní zdraví. Během té doby jsem oprášil staré a zapomenuté objevy medicíny, na základě jejich klinických studií jsem vytvořil funkční preparáty na "čištění střev aktivním kyslíkem", "detoxikaci krve" , a další. Ale žádný lék ani preparát nenahradí zdravou vyváženou stravu, pohyb a pozitivní mysl. Kurz pana Mgr. Jelínka obsahuje všechny složky našeho života a to na základě zkušeností, zpětné vazby klientů a potvrzené lékařskými vyšetřeními. Mám různá Osvědčení a Akreditace MZ ČR i MŠMT ČR, ale pro mou kariéru nejprospěšnější je Certifikát od pana Mgr. Jelínka. Nejvíce si cením jeho přátelského přístupu a faktu, že navíc i po ukončení kurzu radí svým studentům.