Chuť stravy

V posledních několika dekádách se stalo tradicí obohacovat potraviny o různé složky. Cíleně se tímto zvyšuje obsah esenciálních živin - nejčastěji vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny nebo bílkovin. Důvody jsou různé, mezi nejčastější patří nedostatek těchto živin v potravinách či snaha o jejich zvýšený příjem v populaci. Vznikl tak pojem „funkční potraviny“ - tedy takové, které jsou obohacené o větší množství biologicky aktivních látek, než se nachází v jejich standardní podobě.

Účelem jejich konzumace je snaha o prevenci před vznikem některých chorob spojených s deficitem živin ve stravě. Příkladem mohou být užitečné střevní bakterie, které ovlivňují správnou funkci tlustého střeva, rostlinné steroly v margarínech mající vliv na metabolismus cholesterolu, případně zvýšený podíl některých druhů vlákniny (prebiotika) jako podpora výživy střevní mikroflóry.

Mezi nejčastěji se vyskytující funkční potraviny na trhu patří:

Pečivo
Obohacuje se například o kyselinu listovou.

Jogurty
Obsahují bakterie mléčného kvašení (tzv. probiotika), případně rozpustné druhy vlákniny (tzv. prebiotika), občas se přidávají i vitamíny (D) a minerály (vápník).

Pomazánkové tuky (nejen margaríny)
Jsou přidávány omega-3 i omega-6 tuky, různé vitamíny (beta karoten, vit. D, E).

Műsli směsi
Vedle vitamínů a minerálních látek jsou to i různé druhy sacharidů používaných jako sladidla.

Obohacování potravin lze provádět několika způsoby, vždy za specifickým účelem:

Fortifikace
Přidávání esenciálních živin na hodnotu vyšší než tu, která byla původně v potravině přítomna (například vitamín E do oleje).

Nutrifikace
Přidávání živin pro zlepšení nutriční hodnoty potravin (například vitamín C do dětské ovocné výživy).

Restituce
Přidávání živin kvůli nahrazení ztrát způsobených výrobou, skladováním a distribucí (například vitamíny skupiny B do mouky).

Standardizace
Přidávání živin jako doplnění na přirozeně se vyskytující úroveň v dané skupině potravin (například obohacení jablečné šťávy vitamínem C na hodnotu v pomerančovém džusu).

Suplementace
Podávání mikroživin ve farmaceutických preparátech a potravních doplňcích obvykle v situacích vyžadujících vyšší množství, než jsou ta normálně hrazená stravou (všechny doplňky stravy).

Oblast funkčních potravin se rozvíjí rychlý tempem a výrobci potravin přináší na trh stále nové produkty. Z důvodu kvality používaných živin pro tyto procesy fortifikace ale nemusí platit, že všechny takto upravené potraviny jsou pro naše zdraví skutečně nezbytně nutné. Jedním z klíčových faktorů, kterým je při výběru těchto potravin potřeba věnovat pozornost, je kvalita použitých surovin (například u vitamínů rozdíl mezi synteticky vyrobenými a přírodními látkami, u minerálů zase vazba na organické nebo naopak anorganické soli). V rámci studia v našich kurzech se k této skupině potravin v žádném případě nestavíme zády. Mnohé funkční potraviny mají svoje nezastupitelné místo ve výživě, s patřičnou pozorností se jim samozřejmě ve vybraných kurzech věnujeme. Důkazem toho je i výběr vhodných zástupců ve hře ZOF, na které si studenti nacvičují tvorbu stravovacích režimů pro různé situace.

Mgr. Martin Jelínek

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Jan Shejbal

Poměrně dlouhou dobu jsem se snažil najít nějaký kurz,který by bylo možné zvládat k mému zaměstnání. Jelikož jakékoli docházení na kurz pro mě nepřipadalo v úvahu, snažil jsem se najít něco co bych mohl dálkově studovat z domova. Když jsem narazil na kurz Online Poradce pro Výživu a Suplementaci byla to pro mě jasná volba. Ačkoli se mi kurz zdál zočátku náročný, postupem času jsem si našel systém a o výživu jsem se začal zajímal i mimo obsah kurzu. Od té doby jsem již se studiem neměl problém. V průběhu kurzu jsem musel odjet na měsíc do Londýna a z toho důvodu neměl čas studovat. Velice mě proto potěšilo že mi byla bez jakýchkoli problémů délka mého studia prodloužena a mohl jsem po mém návratu pokračovat tam kde jsem skončil. Tento kurz mě velmi obohatil a rozšířil obzory především také v oblasti alternativních způsobů stravování. Chtěl bych Vám proto poděkovat za možnost absolvování Vašeho kurzu a vřele ho všem doporučuji.

Petra Kramářová, DiS.

Když jsem se rozmýšlela, kde si udělám kurz výživového poradenství, narazila jsem na internetu na reference a hned bylo rozhodnuto!! :-) Jako maminka na mateřské jsem uvítala i možnost on-line studia a díky tomu jsem kurz mohla absolvovat z pohodlí domova. Všem, kdo má zájem o zdravý životní styl, tento kurz doporučuju. Veškeré informace za celý půlrok byly velice obsáhlé a učení mě bavilo...škoda jen, že už to skončilo...Moc děkuji panu Mgr.Jelínkovi a jeho týmu za ochotu a trpělivost odpovídat na všechny otázky a za skvělou organizaci kurzu. Doufám, že do budoucna bude i Výživa ve sportu jako on-line studium a já se ho ráda zúčastním :-)

Ing. Václav Solanský

Dlouho jsem hledal kurz, který by sjednotil a utřídil mé dosavadní nabyté znalosti v oblasti zdraví a výživy. V dnešní době dochází často k rozhodovací paralýze – internet a další zdroje chrlí kvanta informací, ve kterých je obtížné se pragmaticky vyznat. Hledal jsem ale nejen celistvé informace, hlavně jsem pátral po té správné osobě, člověku z dlouholeté praxe, lektorovi, který to, co říká, taky sám dělá. Pan Mgr. Martin Jelínek, který osobně kurz vede, je přesně tou osobou, která tyto parametry splňuje. Setkání s ním dalece přesahuje mantinely tohoto kurzu, protože ukončením kurzu nic nekončí, ale teprve začíná spolupráce na cestě k lepšímu a zdravějšímu životu nás všech. Rozhodnete-li se jít touto cestou, budou to jedny z nejlépe investovaných prostředků ve Vašem životě.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu