Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / FODMAP

FODMAP

FODMAP

FODMAP je termín složen z počátečních písmen slov fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Jedná se o formy sacharidů, které se obtížně rozkládají a vstřebávají v tenkém střevě. Přechází do střeva tlustého a tam podléhají fermentaci ze strany střevních mikroorganismů, kdy výsledným produktem je větší množství střevních plynů - oxidu uhličitého, vodíku a metanu.

Obecně platí, že potraviny s obsahem FODMAP jsou pro zdravé jedince prospěšné, protože podporují aktivitu střevní mikrobioty.  Jedincům trpícím syndromem dráždivého tračníku způsobuje konzumace těchto potravin nemalé potíže, proto byla definována dieta s nízkým obsahem FODMAP (= low FODMAP). Tato dieta není léčebná, jejím cílem je odhalit konkrétní spouštěče střevních obtíží a na základě této analýzy pak upravit jídelníček tak, aby došlo ke zmírnění příznaků.

Aby tato snaha byla úspěšná, je třeba mít přehled o potravinách, které obsahují FODMAP sacharidy:

1. Oligosacharidy.
Prvním typem jsou fruktooligosacharidy (= FOS, fruktany). Nejvíce jsou obsaženy v pšenici, žitu, cibuli, česneku.

Druhým typem jsou galaktooligosacharidy (= GOS), které se nachází v luštěninách a mléce.

2. Disacharidy.
Jediným disacharidem klasifikovaným jako FODMAP je laktóza, jejími zdroji jsou živočišné mléčné výrobky.

3. Monosacharidy.
Uvádí se, že 30 až 40 % zdravých lidí a jedinců postižených syndromem dráždivého tračníku netoleruje fruktózurespektive nadbytek fruktózy vůči glukóze. Pokud je množství fruktózy ve stravě příliš vysoké, dochází k jejímu zhoršenému vstřebávání a zvyšuje se objem tekutin v tenkém střevě. Ze stravy se tak vylučují nejčastěji medovoce včetně lisovaných šťáv, sirupy (agávový, glukózo-fruktózové, fruktózo-glukózové), čistá fruktóza (běžně používaná jako sladidlo v nápojích).

4. Polyoly.
Nejsou plně vstřebávány v tenkém střevě, mohou proto způsobovat trávicí potíže. Přirozeně se vyskytují v některých druzích ovoce (ostružiny, avokádo, meruňky) a zeleniny (batáty, květák), případně se používají jako sladidla (mannitol, sorbitol, maltitol, isomalt, xylitol).

FODMAP dieta se nejčastěji používá u jedinců postižených syndromem dráždivého tračníku, určitý úspěch zaznamenává i u chronických zánětů střevního traktu (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba), neceliakální glutenové senzitivity či syndromu bakteriálního přerůstání v tenkém střevě. Vždy platí, že s touto dietou je potřeba pracovat velmi opatrně, protože při nesprávném použití může natropit více škody než užitku. S dietou se pracuje systematicky, proces se běžně rozděluje do tří fází:

1. V první fázi se vylučují všechny formy FODMAP ze stravy, doporučuje se na dobu 3-8 týdnů.

2. V druhé fázi se znovu zavádějí zdroje FODMAP do stravy, nejlépe po jedné skupině za týden.
3. Třetí fáze se zaměřuje na obnovení pestrosti stravy.

S ohledem na nové výzkumy v oblasti střevní mikrobioty se hledají cesty, jak skrze užívání vybraných probiotik podpořit efekt low FODMAP diety. Ukazuje se, že některé druhy Lactobacilů a Bifidobakterií vykazují prospěšné účinky.

Protože neustále roste počet lidí postižených syndromem dráždivého tračníku a low FODMAP dieta v praxi skutečně funguje velmi dobře, zvyšuje se i počet zájemců o tento dočasný způsob stravování. Tato dieta má poměrně transparentní pravidla, upravovat stravu tímto směrem se učíme v kurzu Poradce pro výživu. Vyloučit ze stravy nežádoucí potraviny není nijak obtížné, mnohem větší výzva je v takové situaci zajistit nutriční rovnováhu. Toto se neobejde bez podpory výukové aplikace ZOF, která studentům umožňuje kontrolovat obsah živin v jídelníčcích a vede je tak potřebným směrem.
Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Kateřina Horváthová

Kurz poradce pro výživu a suplementaci firmy ATAC a Mgr. Martina Jelínka jako lektora tohoto 6 měsíčního online kurzu jsem si vybrala po důkladném zvážení a možností výběru různých kurzů na trhu. A byla to skvělá volba. Pan Mgr. Martin Jelínek jako skutečný odborník a kapacita na výživu Vás vede k přemýšlení,tvoření myšlenkových map a ukazuje Vám pohled na výživu celostním způsobem i úhly pohledu různých výživových směrů a zasahuje i do Tradiční čínské medicíny či ájurvédy. Celé studium je precizně propracované do toho posledního detailu a aplikace ZOF nemá konkurenci.

Helena Vávrová, DiS.

Kurz Výživového poradce od ATAC byl jedním z nejlepších rozhodnutí v mém profesním i osobním životě. Poskytl mi hluboké a odborné znalosti založené na vědeckých faktech a zároveň mě motivoval k dalšímu vzdělávání. Oceňuji nejen kvalitu výuky a přístup lektora pana Jelínka, který dokázal vždy vše srozumitelně vysvětlit, ale také možnost praktického využití získaných znalostí v aplikaci ZOF. Bylo skvělé vidět teorii v praxi a hned si ověřit, jak s ní pracovat v reálných situacích. Tento kurz bych doporučila každému, kdo chce skutečně porozumět výživě a pomáhat lidem na jejich cestě ke zdravějšímu životu. Děkuji za skvělý základ, na kterém mohu dál stavět!

MUDr. Pavel Dvorský

Jako chirurg sleduji znepokojeně trvale vzestupnou tendenci výskytu smrtelných nemocí. Jednoho dne jsem si uvědomil, že se to týká i nás lékařů, a ve statistikách jsem našel, že umíráme dokonce ještě dříve, než naši pacienti. Ten den jsem pochopil, že i my lékaři děláme „něco“ dlouhodobě špatně, a pokud s tím nic neudělám, budu brzy já i moje rodina někomu říkat –„ proč zrovna já“, jak to často slýchávám. My lékaři intuitivně cítíme, že převaha těch dlouhodobých a fatálních chyb je v oblasti výživy a způsobu života, ale naše pýcha a nedostatek pokory nám nedovolí přiznat si, že o této oblasti prakticky nic nevíme, protože nás to nikdo neučil. Celý systém lékařského vzdělávání tuto problematiku zcela opomíjí. Já jsem se rozhodl to změnit; kvůli sobě, své rodině a svým „novým“, nezaslepeným pacientům. Vzdělávací institut ATAC spol. s.r.o. jsem zvolil pro své vzdělání v této oblasti proto, že u nás i v Evropě patří k absolutní špičce v oboru praktické výuky komplexně pojatého zdravého způsobu života. Navíc ve svém“ know-how“ dává nejlépe do souvislostí fakta věrohodných vědeckých studií západní medicíny s neopomenutelnou moudrostí medicíny starých východních kultur. Obsah a úroveň studia velmi předčily moje očekávání a statut „kurzu“ je jistě z důvodů legislativních, neboť se mnohem více podobá studiu univerzitnímu. Lekce jsou poutavé, naučné, snadno zvládnutelné pro každého, bez ohledu na profesi, vzdělání, zaneprázdněnost. A to je nesmírně důležité. Přeji každému zažít radost z „vlastního“ objevu zdravého způsobu života, kterou absolventům tento institut přináší. Pokud by ohlas měl nést i nějaké poselství, začal bych citáty: „Pokud je člověk zdravý, přeje si mnoho věcí, pokud je nemocný, přeje si jen jedno. Zdraví.“ „ Je nerozumné kopat studnu, teprve když nám hrdlo svírá žízeň“. A dodal bych: Nikdy není pozdě začít se vzdělávat v této oblasti. Udělejme to kvůli sobě, své rodině a pokud možno, kdokoliv v tom pomáhejme i ostatním. Je to mimochodem skvělý způsob jak měnit svět k lepšímu!