Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Osteoporóza

Osteoporóza

Osteoporóza

Osteoporóza je stav, při kterém se snižuje hustota kostní hmoty. Dochází ke ztrátě bílkovin a minerálů, struktura kosti se zeslabuje a kosti se pak snadno lámou. Častými příznaky postupující osteoporózy jsou bolesti zad, snadná lomivost kostí (nejčastěji zlomeniny kyčle a obratlů páteře), vytvoření hrbu (kyfóza) či výrazné zmenšení tělesné výšky. Nejzávažnější dopad na život mají zlomeniny krčku kosti stehenní - až jedné třetině pacientů se již nikdy nevrátí plná pohyblivost.

Příčin snižování hustoty kostí je hned několik:
Ve vztahu ke kvalitě stravování se nejčastěji udávají dlouhodobě snížený přísun bílkovin, nedostatek vitamínu D3 a vápníku. V posledních letech je navíc sledován vliv vysokého podílu fytoestrogenů ve stravě západní populace (nejčastěji z důvodu konzumace sójových produktů), kde tyto látky mají schopnost ovlivňovat hormonální regulaci a snižovat tak hustotu kostí.
Dále je to nedostatek pohybu, protože fyzická aktivita skrze zvýšenou činnost svalové tkáně zvyšuje celkovou hustotu kostní hmoty (obsah bílkovin i minerálů).
Poměrně výrazný vliv má už zmiňovaná hormonální regulace - u mužů se jedná o období po andropauze (mezi 50. a 70. rokem života, kdy dochází k výraznému úbytku tvorby mužského pohlavního hormonu testosteronu), u žen pak po menopauze. Úbytek produkce některých hormonů přímo ovlivňuje hustotu kostní tkáně.
V neposlední řadě je potřeba počítat i s vedlejšími účinky některých užívaných léků, nejčastěji je to antikoncepce u žen, případně dlouhodobý vliv kortikoidů.

Osteoporózou jsou nejčastěji postiženy ženy po menopauze a muži po andropauze. Nejsou ale výjimky, kdy se tento problém objevuje i u relativně mladých žen jako projev kombinace dlouhodobého nedostatku bílkovin ve stravě, absence pohybové aktivity a vedlejších účinků užívání hormonální antikoncepce.

Vliv stravy na osteoporózu

Pevnost kostí můžeme v největší míře ovlivnit především úpravou životního stylu. Základem je dostatečný příjem bílkovin. Protože je hustota kostí ovlivňována nejen množstvím proteinů, ale i obsahem a poměrem minerálních látek, které tvoří jejich nedílnou součást, je důležité zajistit ve stravě i adekvátní příjem vápníku, hořčíku, fosforu a fluoru. Jako nejdůležitější prvek je citován vápník, jehož kvalitu metabolismu v těle výrazně ovlivňuje obsah hořčíku a vitamínu D3.
Úroveň vstřebávání všech klíčových živin do kostí výrazně ovlivňuje pohybová aktivita, větší vliv mají anaerobní činnosti. Svůj vliv má také pravidelný pobyt na slunci kvůli produkci kalciferolu (vit. D3).

I přesto, že západní medicína považuje osteoporózu za nevyléčitelnou chorobu, je možné velmi účinně vzniku tohoto problému předcházet právě zmiňovanými úpravami ve stravování a pohybové aktivitě. Studenti se v kurzech na výukové aplikaci ZOF učí vytvářet takové jídelníčky, které mají přímý vliv na hustotu kostí. Sledují všechny důležité parametry, které mají vztah k metabolismu kostní tkáně s vědomím faktu, že v reálném životě je třeba investovat dostatek času, aby se tato snaha promítla do změn ve fyzickém těle.

Co říkají o studiu naši absolventi

Bc. Hana Brabec

S kurzem Vegetariánství a veganství v praxi jsem byla moc spokojená, probrali jsme všechna témata, která mě zajímala. Věnovali jsme se „veřejně ožehavým tématům" jako výživa dětí, těhotných a kojících a sportovců. Až díky kurzu jsem si uvědomila, jak zásadní (a bohužel veřejně vcelku opomíjené téma) je problematika nadbytku vlákniny a antinutričních látek. Dalšími zásadními tématy pro vegetariány jsou také termika a energetické tendence - sama jsem měla osobní zkušenost se zimomřivostí, která se díky výběru potravin postupně zlepšuje. Díky výukové hře ZOF jsem si vše procvičila, často vyvstal problém, o kterém bych při pouhém čtení teorie ani nevěděla a musela jsem ho vyřešit. To mi dalo určitě nejvíce, zákonitosti se mi dostaly pod kůži, mohla jsem si procházet vlastnosti jednotlivých potravin a vztah k probíranému tématu.

Jakub Přibyl

Když jsem se na začátku své kariéry výživového poradce rozhodoval, jaký kurz z té nepřeberné „výživářské komerce“ vybrat (tak abych z toho nakonec nevyšel s pouhým „papírem“ ale získal i něco navíc v podobě kvalitních informací), dostal jsem tehdy doporučení na kurzy Atac. Protože jsem analyticky založený člověk, už od začátku jsem v „Atacu“ viděl jednu velkou nevýhodu v podobě faktu, že celým kurzem na rozdíl od jiných školících firem provádí jen jeden učitel. Velmi rychle jsem zjistil, že právě toto je velká výhoda, protože tím lektorem je osoba Martina Jelínka. Podle mě jednoho z nejkomplexnějších výživových expertů u nás a troufám si tvrdit, že dost možná vůbec ten nejlepšího školitele a učitele vůbec. Vážím si ho za jeho obrovský profesní nadhled a jsem vděčný za možnost se dál vzdělávat.

Mgr. Pavlína Knittlová

Děkuji Mgr. Martinu Jelínkovi za ucelený pohled na stravování a výživu jedince. Naučil nás přistupovat ke klientům maximálně komplexně - a to jediné funguje dlouhodobě. Díky.