Úvod / Co se u nás studuje / Osteoporóza

Osteoporóza je stav, při kterém se snižuje hustota kostní hmoty. Dochází ke ztrátě bílkovin a minerálů, struktura kosti se zeslabuje a kosti se pak snadno lámou. Častými příznaky postupující osteoporózy jsou bolesti zad, snadná lomivost kostí (nejčastěji zlomeniny kyčle a obratlů páteře), vytvoření hrbu (kyfóza) či výrazné zmenšení tělesné výšky. Nejzávažnější dopad na život mají zlomeniny krčku kosti stehenní - až jedné třetině pacientů se již nikdy nevrátí plná pohyblivost.
Příčin snižování hustoty kostí je hned několik:
Ve vztahu ke kvalitě stravování se nejčastěji udávají dlouhodobě snížený přísun bílkovin, nedostatek vitamínu D3 a vápníku. V posledních letech je navíc sledován vliv vysokého podílu fytoestrogenů ve stravě západní populace (nejčastěji z důvodu konzumace sójových produktů), kde tyto látky mají schopnost ovlivňovat hormonální regulaci a snižovat tak hustotu kostí.
Dále je to nedostatek pohybu, protože fyzická aktivita skrze zvýšenou činnost svalové tkáně zvyšuje celkovou hustotu kostní hmoty (obsah bílkovin i minerálů).
Poměrně výrazný vliv má už zmiňovaná hormonální regulace - u mužů se jedná o období po andropauze (mezi 50. a 70. rokem života, kdy dochází k výraznému úbytku tvorby mužského pohlavního hormonu testosteronu), u žen pak po menopauze. Úbytek produkce některých hormonů přímo ovlivňuje hustotu kostní tkáně.
V neposlední řadě je potřeba počítat i s vedlejšími účinky některých užívaných léků, nejčastěji je to antikoncepce u žen, případně dlouhodobý vliv kortikoidů.
Osteoporózou jsou nejčastěji postiženy ženy po menopauze a muži po andropauze. Nejsou ale výjimky, kdy se tento problém objevuje i u relativně mladých žen jako projev kombinace dlouhodobého nedostatku bílkovin ve stravě, absence pohybové aktivity a vedlejších účinků užívání hormonální antikoncepce.
Pevnost kostí můžeme v největší míře ovlivnit především úpravou životního stylu. Základem je dostatečný příjem bílkovin. Protože je hustota kostí ovlivňována nejen množstvím proteinů, ale i obsahem a poměrem minerálních látek, které tvoří jejich nedílnou součást, je důležité zajistit ve stravě i adekvátní příjem vápníku, hořčíku, fosforu a fluoru. Jako nejdůležitější prvek je citován vápník, jehož kvalitu metabolismu v těle výrazně ovlivňuje obsah hořčíku a vitamínu D3.
Úroveň vstřebávání všech klíčových živin do kostí výrazně ovlivňuje pohybová aktivita, větší vliv mají anaerobní činnosti. Svůj vliv má také pravidelný pobyt na slunci kvůli produkci kalciferolu (vit. D3).
I přesto, že západní medicína považuje osteoporózu za nevyléčitelnou chorobu, je možné velmi účinně vzniku tohoto problému předcházet právě zmiňovanými úpravami ve stravování a pohybové aktivitě. Studenti se v kurzech na výukové aplikaci ZOF učí vytvářet takové jídelníčky, které mají přímý vliv na hustotu kostí. Sledují všechny důležité parametry, které mají vztah k metabolismu kostní tkáně s vědomím faktu, že v reálném životě je třeba investovat dostatek času, aby se tato snaha promítla do změn ve fyzickém těle.
Mgr. Martin Jelínek
Mgr. Barbora Hamerníková
Kurz Poradce pro výživu a suplementaci doporučuji každému, kdo se chce opravdu ponořit do této oblasti. Na rozdíl od mnoha rychlokurzů, které často nezahrnují ani základní aspekty výživy, tento nabízí skutečně komplexní přístup. Díky studiu molekulární a buněčné biologie jsem prošla řadou předmětů, jako jsou různé biologie, imunologie, genetika, chemie, ale také výživa. Jsem silně zaměřená na důkazy a vědecký přístup, a proto oceňuji hloubku tohoto kurzu. Věda o výživě se neustále vyvíjí, takže zkouškou to určitě nekončí. Líbilo se mi, že kurz pokrývá i alternativní výživové směry, což mi umožnilo vidět výživu z jiných úhlů pohledu. Své znalosti z molekulární biologie a genetiky nyní převádím do praxe. Mým cílem je vzdělávat lidi o tom, jak jejich tělo funguje, a jak mohou tyto poznatky využít ve svůj prospěch.
Mgr. et Mgr. Zdeňka Trummová
Kolem zdravého životního stylu a kvalitní výživy se pohybuji zhruba deset let. V počátečních fázích tohoto období se mi podařilo zbavit třiceti kilogramů, které jsem nasbírala během školní docházky. Věděla jsem, že mám kus práce za sebou, ale ještě větší kus před sebou – znovu nepřibrat, cítit se dobře, mít radost z jídla, nevyčítat si ho, a především najít takový životní styl, který je udržitelný. V minulosti jsem vyzkoušela mnoho přístupů ke stravování, ale vždy mi chyběl nějaký smysluplný průnik nastřádanými informacemi. Kurz výživa dětí jsem začala primárně z profesních důvodů, ale z povinnosti se stala radost, nové i minulé informace začaly zapadat do sebe a už teď vím, že tímto kurzem nekončím. Způsob vedení kurzu je metodicky velmi dobře propracovaný, poskytované informace a odpovědi na otázky jsou kompletní. Pan Jelínek ochotně vysvětlí vše, na co jsou ohledně studovaného položeny dotazy. Velkým pozitivem celého kurzu je plnění dílčích úkolů ve výukové hře ZOF. Student si hned může vyzkoušet teoretické informace prakticky a dozví se, jaký vliv má připravený pokrm na nejrůznější pochody v lidském těle.
Ludmila Koplíková
Program kurzu je koncipován tak, že i já ve svých 70ti letech jsem ho bez větších problémů zvládla a dokázala tak, že na učení není nikdy pozdě. Jeho absolvování bych přirovnala k příjemnému adrenalinovému sportu – práce, vzrušení i strach z výsledků zkušebních testů a následně radost z dobrého výsledku. Mimořádně oceňuji „Poradnu pro studenty“ , která slouží i jako zdroj velmi cenných informací.