Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol je látka, jejíž důležitost se ve vztahu k lidskému zdraví cituje velmi často, a to především u srdečně-cévních chorob. Malou část cholesterolu přijímáme živočišnou stravou (nejbohatším zdrojem jsou vnitřnosti a vejce), převážnou většinu (přibližně 90 – 95%) ale umí tělo vyrobit samo (v játrech). Pokud z jakýchkoli důvodů (dietní omezení) nepřijímáme cholesterol žádný, organismus má schopnost zvýšit jeho vlastní produkci, ve skutečnosti tak jeho nedostatek nehrozí.

Cholesterol je výchozí látkou pro tvorbu některých hormonů. Je nezbytnou součástí žlučových kyselin, bez kterých není možné strávit potravu, mimo jiné z něj vzniká i vitamín D. Dále pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také klíčovou součástí při tvorbě buněčných membrán. V krvi je přenášen látkami, které se nazývají lipoproteiny. Podle jejich hustoty je dělíme na:

1. Lipoproteiny s vysokou hustotou – označované HDL (high density lipoprotein),
2. Lipoproteiny s nízkou hustotou - LDL (low density lipoprotein),
3. Lipoproteiny s velmi nízkou hustotou – VLDL (very low density lipoprotein).

Ze strany medicíny se obecně prezentuje, že je nutné sledovat hladinu nejen celkového cholesterolu, ale i poměrů HDL a LDL.
Hlavním úkolem LDL cholesterolu je přenášet tuto látku z krve do okolních tkání, cílem HDL nosiče je naopak odvádět přebytečný cholesterol do jater, kde je odbouráván. Přebytek LDL vůči HDL snadno podléhá oxidaci a má schopnost se přednostně ukládat do tzv. sklerotických plátů v cévních stěnách, čímž dává vznik ateroskleróze (= kornatění tepen a cév). Takto se zužuje průchodnost cév a dochází k poruchám prokrvování, které může vyústit v infarkt popř. mozkovou příhodu. Z těchto důvodů je LDL cholesterol běžně označován jako „špatný“ nebo „zlý“, naopak HDL cholesterol jako „dobrý“.

Vliv stravy na cholesterol

Poruchy metabolismu cholesterolu (kam řadíme i jeho celkový nadbytek včetně zvýšené hladiny LDL) je možné jednoduše řešit úpravou životního stylu, organismus na takto správně nastavený režim umí reagovat velmi pružně. Základem je pravidelný pohyb, vhodnější je aerobní aktivita. Současně má zásadní význam kontrolovat stresové projevy.
Ve stravě má prokazatelně vliv hned několik faktorů:

Omezení konzumace zdrojů cholesterolu.
To platí především pro vnitřnosti a vejce (žloutek). Samotné snížení příjmu této látky ale v převážné většině případů situaci nevyřeší.

Snížení příjmu potravin zvyšujících oxidaci.
Platí to především pro zdroje přepálených tuků (= smažené potraviny) a přebytek cukrů (= sladkosti).

Dostatek antioxidantů.
Jejich zvýšený příjem snižuje projevy oxidace, což znemožní vyššímu množství LDL cholesterolu podléhat tomuto procesu a podporovat tvorbu a ukládání tukových plátů do tepen a cév. Klíčovým zdrojem jsou zelenina, ovoce, klíčené potraviny, případně vhodně vybrané doplňky stravy.

Zvýšení příjmu vlákniny.
Platí to nejen pro vlákninu jako celek, velmi důležitá je především rozpustná forma, která prokazatelně pozitivně ovlivňuje (= snižuje) hladinu cholesterolu v krvi. V jídelníčku to obnáší pravidelnou přítomnost vybraných druhů zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných obilovin.

Úpravu poměrů některých tuků.
Jedná se především o navýšení příjmu omega-3 tuků a současně snížení podílu omega-6. Vzájemný poměr těchto mastných kyselin se běžně používá jako ukazatel kvality nastaveného jídelníčku při zvýšených hodnotách cholesterolu a krevních tuků.

Pravidel, kterých je potřeba v jídelníčku při úpravě metabolismu cholesterolu dodržovat, není mnoho. Při snaze dosáhnout nutriční optimum na všech úrovních ale vzniká výzva. Této je rozumné se postavit s nutričním softwarem, který umí hodnotit všechny požadované faktory. Respektovat jen obecná pravidla totiž nestačí, protože bez detailního sledování množství některých živin není možné zajistit jejich správné zastoupení. Typickým příkladem je poměr omega-3 a omega-6, který se doporučuje kolem 1:3. Studenti našich kurzů mají k dispozici pomocníka v podobě výukové hry ZOF, která všechny tyto důležité parametry měří – zastoupení a poměry mastných kyselin, množství cholesterolu, rozpustné a nerozpustné vlákniny, hodnoty antioxidantů a mnohé další. Takto se učí vytvářet jídelníčky, díky kterým můžeme předcházet vzniku srdečně-cévních chorob - největšího zabijáka současné doby.

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Vladimír Synáč

O vlivu změny stravování jsem se přesvědčil, když se mi podařilo se jen pomocí změny myšlení, stravy a pomocí doplňku stravy Ovosanu vyléčit z rakoviny prostaty, bez jiných léků, operace a ozařování. Kurz ATAC jsem si vybral, abych si prohloubil své znalosti a mohl zasvěceněji radit a protože Mgr. Martina Jelínka sleduji na youtube už několik let a podle mne je absolutní jednička mezi výživovými poradci u nás a protože máme stejné názory na výživu a celostní medicínu. On-line kurz Poradce pro výživu a suplementaci předčil mé očekávání v rozsahu probírané látky a mohu ho vřele doporučit každému, kdo chce vzít odpovědnost za své zdraví do svých rukou a vyhnout se pokud možno lékařům, jejichž pochybení a vedlejší učinky léků jsou třetí nejčastější příčinou úmrtí v USA (viz. https://www.youtube.com/ watch?v=8NRJFri9-LM). U nás se o tom jenom nedozvíme. Určitě se přihlásím na nějaký další nástavbový kurz.

Iveta Janoušková

O kurzy ATAC jsem se začala zajímat po tom, co moje bývalá nutriční poradkyně ukončila svoji činnost z důvodu mateřství, a já si v tu chvíli říkala:,, Co bez ní teď budu dělat??? Nebudu už mít nad sebou žádnou pevnou ruku?''?V podstatě jsem nikomu jinému nevěřila, a tudíž jsem nového specialistu ani nehledala. Nepamatuji si, kde přesně na mě (zanedlouho) vyběhla reklama se jménem Martin Jelínek, ale vím, že jsem začala bádat na Vašich stránkách a přečetla si první ebook Pravda o hubnutí. Teorie se mi líbila, protože mi ze 100% připomínala zásady i názory mojí bývalé poradkyně. A bylo rozhodnuto:,, Mám dalšího člověka, kterému můžu důvěřovat. '' :-) Zapsala jsem se do kurzu Poradce pro výživu a suplementaci plus do dalších kurzů, které nabízíte a dostala jsem tolika informací, že už žádného osobního odborníka nepotřebuji. Konečně mi dává smysl, jak a proč byl sestavený můj původní jídelníček. Kousek po kousku jsem celému stravování začala rozumět a neznámé puzzle pomalu tvořilo obraz každým dnem víc a víc. Ráda bych sama jednou pomáhala lidem, kteří se možná zbytečně trápí stejně tak jako kdysi já. Dnes už chápu, že je jídlo radost a požitek, kterého si člověk může užívat, pokud ví, jak si ho během dne naservírovat na talíř. Těším se na další zakoupení kurzů a načerpání nových informací. Ráda čtu články, které mi pravidelně chodí na mail a knížky od Vás samozřejmě zdobí moji knihovnu. Přeji Vám mnoho úspěchů a díky za to, že existujete online, jelikož mohu studovat i v Londýně . Jste BOŽÍ!

Zbyněk Harabiš

Jako bývalý vrcholový sportovec se o výživu zajímám již od předrevolučních let a mohl jsem tak sledovat překotné názory na zdravou výživu, které se v dlouhodobém horizontu několikrát přehodnocovaly - zdárný příklad jsou mléčné výrobky :) Díky klesající kvalitě potravin kvůli cenové konkurenci a také kvůli zvyšujícímu se počtu novodobých civilizačních nemocí, se v posledních letech enormně zvedla vlna zájmu právě ohledně zdravé výživy. Loby potravinových a farmaceutických firem zvrátily střízlivý pohled na správný nákup potravin. Reklama je opravdu mocná čarodějka...Navíc každodenní články na internetu věnující se hubnutí a výživě, člověka snažícího se dopátrat pravdy, jej vrhnou do naprostého chaosu. Proto jsem zvolil distanční kurz Mgr. Martina Jelínka, který mě zaujal jak sportovní minulostí, tak komplexním přístupem k výživě. Pro hovoří také rozumná cena díky délce a množství odpřednášených hodin. Po prvotních hodinách mé nedůvěry obecně ke všemu, se můj názor na kurz měnil a pověstný zlom asi definitivně nastal ke konci kurzu, kdy se Vám jako skládanka sestaví kompletní obraz. Je to však jen odrazový můstek k dalšímu poznání, které musíte vypilovat dalším podrobným studiem a komunikací s klienty, pokud se chcete poradenstvím zabývat. Pro ještě nedůvěřivé doporučuji přečíst stránky o jedinečném dvouměsíčním pokusu o vyrýsování a zvýšení svalové hmoty mgr. Jelínka jen na veganské stravě! - www.vysnenapostava.cz. Měl jsem pochybnosti, ale světe div se, jde to :-)