Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Glykemická hodnota potravin

Glykemická hodnota potravin

Glykemická hodnota potravin

Potraviny, které jíme, mají kromě jiného schopnost vyvolávat v těle takzvanou glykemickou odezvu. To znamená, že po konzumaci potravy reaguje slinivka břišní produkcí určitého množství hormonu inzulínu, jehož hlavním úkolem je snižovat krevní cukr. Tato reakce je největší u potravin s obsahem sacharidů (po jejich konzumaci dojde po určité době ke zvýšení hladiny krevního cukru).

Výsledkem tohoto procesu je uložení energie z cukrů zčásti do podoby glykogenu (zásoby cukrů u živočichů), zbytek (přebytek) do tukových zásob těla (proto se o inzulínu hovoří jako o tukotvorném hormonu). Glykémie je v pořadí třetím pravidlem Zóny optimálního fungování, na kterém učíme studenty celostnímu přístupu ke stravování.

Ke glykémii se vztahují dva pojmy:

1. Glykemický index (GI)

Je to hodnota, která nám říká, jak rychle se uvolňují cukry ze stravy do krve (a zvyšují tak hladinu krevního cukru). Výsledná hodnota GI potraviny se odvíjí od následujících parametrů:

  1. Množství sacharidů v potravině: Čím větší obsah, tím vyšší hodnota GI.
  2. Druh sacharidu v potravině: Jednodušší formy cukrů (mono- a oligosacharidy) mají vyšší GI než složité formy sacharidů (polysacharidy).
  3. Obsah dalších živin v potravině: Vláknina, tuky nebo bílkoviny, které jsou součástí potravin, snižují hodnotu GI.

Hodnoty GI jsou tabulkově děleny do tří skupin:

  1. Nízký GI: 0 - 50 - zelenina, ovoce, obilniny, luštěniny, houby, maso, vejce, zakysané neslazené mléčné výrobky, tučné potraviny (máslo, margaríny).
  2. Střední GI: 51 – 70 - brambory, rýže natural, těstoviny, celozrnné pečivo, kravské mléko, slazené mléčné výrobky.
  3. Vysoký GI: 71 - 100 - bílá rýže, pečivo z vymleté mouky, med, jakékoli sladkosti, alkohol.

Platí vztah – čím vyšší hodnota GI potraviny (nebo čím větší množství sacharidů sníme), tím rychleji (resp. větší množství) se vyplaví inzulín.

2. Glykemická nálož (GN)

Souvisí s množstvím sacharidů v potravě. K této hodnotě se vztahuje konkrétní vzorec:

GN = GI × množství sacharidů v gramech / 100

Hodnoty GN jsou tabulkově děleny do tří skupin:

  1. Nízká GN: 0 - 10
  2. Střední GN: 11 – 20
  3. Vysoká GN: 21 - 30

Sacharidy jsou zdrojem rychlé energie. Pokud sníme příliš velké množství sacharidů (GN), potravinu s vysokým GI, případně zkombinujeme oba faktory, bude mít organismus tendenci je ukládat do tukových zásob. To se projeví nejen na nárůstu tělesné hmotnosti, ale všech jeho následků (zvýšení hodnot krevních tuků a poruchy jejich metabolismu včetně cholesterolu, průběžném vzniku inzulínové rezistence a diabetu 2.typu, vzniku chorob srdce a cév).

S glykemickými parametry potravin je potřeba pracovat neustále. Zásadním způsobem totiž rozhodují o distribuci energie v těle v klidovém i fyzicky aktivním režimu a mají schopnost zásadním způsobem ovlivňovat metabolismus a konstituci organismu. Při výuce používáme aplikaci ZOF, která „umí“ pracovat i s glykemickými hodnotami potravin. Usnadňuje tak vnímání celostního přístupu k výživě na teoretické i praktické úrovni.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Veronika Novotná

O výživu a zdravý životní styl se zajímám pro svou potřebu i potřebu svých blízkých dlouhá léta. Ve chvíli, kdy jsem se rozhodla ze svého koníčka udělat svoji práci, mi přišlo užitečné si doplnit i ty informace, které jsem dříve neřešila. I přes širokou nabídku výživových kurzů na trhu, nebylo lehké si vybrat takový, který by vyhovoval mým názorům založeným často na nejnovějších poznatcích ve výživě. Reference byly jediná možnost, jak se dostat k takovému kurzu, který by mě nejen dodal žádaný certifikát, ale zároveň vyplnil informačně moje slabá místa stylem, který by souladil s mými poznatky. V panu Jelínkovi jsem poznala člověka, který předává informace střízlivým způsobem, podává pomocnou ruku v utvoření vlastních názorů a nezištně podporuje absolventy svých kurzů na jejich nové cestě. Jen málo školitelů má schopnost jednat se svými žáky rovnocenným způsobem a ocenit jejich silné stránky. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci může být užitečný pro rozšíření obzorů každého člověka, který se zajímá o zdravou výživu a zdravý životní styl. Možnost studia distančním způsobem jistě ocení spousta vytížených zájemců.

Mgr. Věra Stádníková

Kurz výživového poradenství u pana Martina Jelínka není jen o jídle, ale o celkovém přístupu k tělu, mysli a našemu životnímu stylu. Obsahuje i východní pojetí výživy z pohledu Áyurvédy a Tradiční čínské medicíny a funkčně je propojuje s naším západním stylem života. Zdůrazňuje potřebu vytvářet harmonii mezi jídlem a naším životem celkově, tak aby to bylo zároveň příjemné a k žití. Jak velmi mi toto mluví z duše! I při objemu učiva, který předčil mé očekávání, jsem cítila při studiu pohodu. Velmi si vážím podpory ze strany Martina Jelínka při studiu i po dokončení kurzu.

Ing. Andrea Svinčiak

Ďakujem za možnosť absolvovať Váš kurz. Som veľmi spokojná, pretože napriek tomu, že sa strave venujem už dlho (je to moje hobby viac než 20 rokov), nemala som odvahu venovať sa poradenstvu profesionálne. Podporil ma v tom manžel, ktorý ma doslovne, nakopol, aby som sa kurzu zúčastnila. Mala som pocit, že nikdy neviem dosť, aby som mohla iným radiť. Váš kurz je systematický, dobre prepracovaný a v testoch som sama so sebou súťažila v tom, čo som vedela a čo som sa naučila :) Vzdelávať sa v tejto oblasti dennodenne je pre mňa samozrejmosťou a zvyšovanie kvality výživy je podľa mňa umenie sebazdokonaľovania. Budeme veľmi radi spolupracovať v oblasti poradenstva, pretože máme záujem, spolu s mojim manželom, sa venovať klientom vrámci našich komplexných služieb - masáž - pohyb - výživa - diagnostika energetického systému. Teší ma, že som sa stala aj trénerom fitness a kulturistiky I. stupňa a manžel bol profesionálnym športovcom, takže verím, že máme čo odovzdať a naši klienti budú spokojní. V dnešnej uponáhľanej dobe je nevyhnutnosťou byť FIT po fyzickej aj psychickej stránke a mať dostatok ENERGIE.