Kurzy ATAC

Glykemická hodnota potravin

Glykemická hodnota potravin

Potraviny, které jíme, mají kromě jiného schopnost vyvolávat v těle takzvanou glykemickou odezvu. To znamená, že po konzumaci potravy reaguje slinivka břišní produkcí určitého množství hormonu inzulínu, jehož hlavním úkolem je snižovat krevní cukr. Tato reakce je největší u potravin s obsahem sacharidů (po jejich konzumaci dojde po určité době ke zvýšení hladiny krevního cukru).

Výsledkem tohoto procesu je uložení energie z cukrů zčásti do podoby glykogenu (zásoby cukrů u živočichů), zbytek (přebytek) do tukových zásob těla (proto se o inzulínu hovoří jako o tukotvorném hormonu). Glykémie je v pořadí třetím pravidlem Zóny optimálního fungování, na kterém učíme studenty celostnímu přístupu ke stravování.

Ke glykémii se vztahují dva pojmy:

1. Glykemický index (GI)

Je to hodnota, která nám říká, jak rychle se uvolňují cukry ze stravy do krve (a zvyšují tak hladinu krevního cukru). Výsledná hodnota GI potraviny se odvíjí od následujících parametrů:

  1. Množství sacharidů v potravině: Čím větší obsah, tím vyšší hodnota GI.
  2. Druh sacharidu v potravině: Jednodušší formy cukrů (mono- a oligosacharidy) mají vyšší GI než složité formy sacharidů (polysacharidy).
  3. Obsah dalších živin v potravině: Vláknina, tuky nebo bílkoviny, které jsou součástí potravin, snižují hodnotu GI.

Hodnoty GI jsou tabulkově děleny do tří skupin:

  1. Nízký GI: 0 - 50 - zelenina, ovoce, obilniny, luštěniny, houby, maso, vejce, zakysané neslazené mléčné výrobky, tučné potraviny (máslo, margaríny).
  2. Střední GI: 51 – 70 - brambory, rýže natural, těstoviny, celozrnné pečivo, kravské mléko, slazené mléčné výrobky.
  3. Vysoký GI: 71 - 100 - bílá rýže, pečivo z vymleté mouky, med, jakékoli sladkosti, alkohol.

Platí vztah – čím vyšší hodnota GI potraviny (nebo čím větší množství sacharidů sníme), tím rychleji (resp. větší množství) se vyplaví inzulín.

2. Glykemická nálož (GN)

Souvisí s množstvím sacharidů v potravě. K této hodnotě se vztahuje konkrétní vzorec:

GN = GI × množství sacharidů v gramech / 100

Hodnoty GN jsou tabulkově děleny do tří skupin:

  1. Nízká GN: 0 - 10
  2. Střední GN: 11 – 20
  3. Vysoká GN: 21 - 30

Sacharidy jsou zdrojem rychlé energie. Pokud sníme příliš velké množství sacharidů (GN), potravinu s vysokým GI, případně zkombinujeme oba faktory, bude mít organismus tendenci je ukládat do tukových zásob. To se projeví nejen na nárůstu tělesné hmotnosti, ale všech jeho následků (zvýšení hodnot krevních tuků a poruchy jejich metabolismu včetně cholesterolu, průběžném vzniku inzulínové rezistence a diabetu 2.typu, vzniku chorob srdce a cév).

S glykemickými parametry potravin je potřeba pracovat neustále. Zásadním způsobem totiž rozhodují o distribuci energie v těle v klidovém i fyzicky aktivním režimu a mají schopnost zásadním způsobem ovlivňovat metabolismus a konstituci organismu. Při výuce používáme aplikaci ZOF, která „umí“ pracovat i s glykemickými hodnotami potravin. Usnadňuje tak vnímání celostního přístupu k výživě na teoretické i praktické úrovni.

Co říkají o studiu naši absolventi

Mgr. Pavlína Knittlová

Děkuji Mgr. Martinu Jelínkovi za ucelený pohled na stravování a výživu jedince. Naučil nás přistupovat ke klientům maximálně komplexně - a to jediné funguje dlouhodobě. Díky.

JUDr. Martina Mikolajczyková

Ve snaze získat informace o zdravém způsobu stravování a jeho možného začlenění do života naší rodiny jsem získala z různých zdrojů hodně informací, ale nebyly ucelené a občas nedávaly smysl. Řešení jsem našla v tomto kurzu. Velmi si cením dalších nástavbových kurzů, které vzdělání významně prohlubují.

Ing. Renáta Davidová

www.empiria-vyzivove-poradenstvi.cz/

Zdravá výživa v kombinaci s pohybem, relaxací a s hledáním vyrovnaného a klidnějšího způsobu života mě zajímá už řadu let. Tento můj zájem vyústil v hledání nějakého uceleného kurzu o výživě a zdraví. Prozkoumala jsem na internetu inzerované kurzy a ze všech nabízených možností mě nejvíce zaujal šestiměsíční distanční kurz u Martina Jelínka. Líbilo se mi ucelené a komplexní zaměření kurzu, délka šesti měsíců mi připadala rozumná, aby ze studenta nebyla jen nehotová "rychlokvaška".Ocenila jsem distanční formu s možností se jednou za měsíc sejít a nejasnosti si na místě vysvětlit. A v neposlední řadě mě zaujalo zpracování studijních materiálů formou myšlenkových map, což považuji za dokonalé a doporučuji to i svým dcerám jako pomůcku při studiu. Kurz předčil moje očekávání, dozvěděla jsem se nesmírné množství cenných informací o výživě, suplementaci a o možnostech, jak výživou ovlivnit určité zdravotní problémy a jak jim předcházet. Velmi zajímavé byly studijní lekce o ájurvédě a tradiční čínské medicíně, které člověku poskytují obohacující pohled na výživu a zdraví z jiné perspektivy. Pan Jelínek po celou dobu dodával kurzu velmi přátelský, vstřícný a dobře pochopitelný ráz, na veškeré dotazy jsem vždy dostala profesionální odpověď (na ty mailové ještě navíc velmi rychlou). Kurz mě rozhodně motivoval k dalšímu vzdělávání v této zajímavé oblasti. Získané vědomosti jsem průběžně začala uplatňovat ve své rodině a ve vlastní poradenské praxi v Praze.