Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Hypertenze

Hypertenze

Hypertenze

Hypertenze (vysoký krevní tlak) je velmi rozšířeným zdravotním problémem. Postihuje lidi různého věku, výjimkou není ani dětská populace. Krevní tlak je síla, kterou vyvíjí krev při průchodu v tepnách a žílách, měří se ve dvou hodnotách:

1. Systolický. 
Při měření se jedná o horní hodnotu, vzniká při srdečním stahu (systole), kdy je krev vypuzována ze srdce do tepen.

2. Diastolický.
Měřená spodní hodnota, vzniká při uvolnění srdečního svalu.

Normální krevní tlak se udává 120/80 (systolický/diastolický), popřípadě nižší. Krevní tlak běžně kolísá, jedná se o přirozenou rekci na podmínky, které na nás působí (pohyb, stres, spánkový režim, některé látky ve stravě…). Stav, kdy je krevní tlak dlouhodobě na vysokých hodnotách (většinou 140/90 a výš), se označuje jako hypertenze.

Příčiny vzniku vysokého krevního tlaku se nejčastěji vztahují k psychosomatické platformě (= stresové projevy). Vliv má ale i zdravotní stav jedince, nejvíce nadváha, cukrovka, aterosklerotické změny cév, zvýšená funkce štítné žlázy. Vysoký krevní tlak se objevuje často i v průběhu těhotenství, trpí jím dlouhodobí kuřáci, případně takto reaguje tělo na užívání některých léků (např. hormonální antikoncepce) a nesprávné návyky ve stravování (vysoký příjem alkoholu, soli, stimulačních látek).

Obecně platí, že muži jsou k vysokému krevnímu tlaku dvakrát náchylnější než ženy.

Vliv stravy na vysoký krevní tlak

Strava má na hodnoty krevního tlaku nemalý vliv, a to v obou směrech – zvyšování i snižování. Nejvíce jeho hodnoty zvyšuje:

- Vysoká konzumace alkoholu (naopak malé množství alkoholu má schopnost roztahovat cévy a krevní tlak tak dočasně snížit),

- Přebytek soli – kuchyňská sůl (chlorid sodný) je koncentrovaným zdrojem sodíku. Tento minerál váže mezibuněčnou vodu a zatěžuje tak srdečně-cévní systém, výsledkem je zvyšování hodnot krevního tlaku.

- Stimulační látky – nejvíce problematický je kofein nacházející se v energy drincích, kávě nebo černém čaji.

Existují i potraviny, které mají v určitém rozsahu schopnost hodnoty krevního tlaku snižovat. Mezi typické zástupce patří česnek, mučenka, heřmánek, ibišek či některé adaptogenní byliny. Z konkrétních látek pak mají vliv hořčík, draslík nebo koenzym Q10.

V kurzu Poradce pro výživu se studenti na výukové hře ZOF učí vytvářet jídelníčky, u kterých pracují s těmito potravinami a látkami s cílem optimalizovat stravu tak, aby vedla ke snižování vysokého krevního tlaku v potřebném rozsahu. Aby toto fungovalo i v praxi, je nezbytně nutné se vyhýbat všem faktorům, které vznik hypertenze podporují – pokud například nedojde ke snížení příjmu soli, alkoholu či kávy, a neomezí se kouření, nemá optimalizace stravování v podobě přednostního zařazování vhodných potravin větší smysl.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Petra Šináklová

Kurz „Poradce pro výživu a suplementaci" je zcela jedinečný z mnoha důvodů. Pro mě je tím prvním možnost studovat on-line doma jak mi to časově vyhovuje, tím druhým celostní pohled na zdraví, výživu a naše „psyché". Především komplexní propojení výživy, fyzického těla a mysli je to, co jsem doposud marně hledala. Dalším důvodem mého rozhodnutí vstoupit do kurzu byla jeho délka, výuková hra ZOF a vytváření výukových jídelníčků, kde v praxi uplatníte dané téma (z mého pohledu se člověk naučí mnohem víc). Posledním, proč studovat zrovna tento kurz, je přístup pana Martina Jelínka, vše skvěle vysvětlí z různých úhlů pohledu tak, že pochopí úplně každý. Rozhodně využiji další nabízené kurzy. Tímto mu srdečně děkuji a přeji mnoho krásného v životě.

Mgr. Martina Wilczkeová

Jsem velmi vděčná, že jsem mohla absolvovat kurz pana Martina Jelínka. Zaujal mě perfektně zpracovaný obsah, informace, které se doplňují a tvoří jeden celistvý celek. Vše je viděno a předkládáno v souvislostech. Co se mi líbí nejvíce, že pohled na stravu je řešen z komplexnosti člověka, spojuje jeho fyzickou, duševní i emoční podstatu. Naučila jsem se o stravě přemýšlet jinak, než jen o nutnosti nebo prožitku z jídla. Dnes přemýšlím nad tím, jak se stravuji, v jakém emočním rozpoložení a vím, jak se jednotlivé potraviny budou chovat v mém těle. Stala jsem se zodpovědným tvůrcem svého zdraví prostřednictvím stravy. A tyto mé znalosti využívám i při sestavování jídelníčku pro moji rodinu a také ve své práci koordinátorky programu Skutečně zdravé školy.

Mgr. Věra Stádníková

Kurz výživového poradenství u pana Martina Jelínka není jen o jídle, ale o celkovém přístupu k tělu, mysli a našemu životnímu stylu. Obsahuje i východní pojetí výživy z pohledu Áyurvédy a Tradiční čínské medicíny a funkčně je propojuje s naším západním stylem života. Zdůrazňuje potřebu vytvářet harmonii mezi jídlem a naším životem celkově, tak aby to bylo zároveň příjemné a k žití. Jak velmi mi toto mluví z duše! I při objemu učiva, který předčil mé očekávání, jsem cítila při studiu pohodu. Velmi si vážím podpory ze strany Martina Jelínka při studiu i po dokončení kurzu.