Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Hypertenze

Hypertenze

Hypertenze

Hypertenze (vysoký krevní tlak) je velmi rozšířeným zdravotním problémem. Postihuje lidi různého věku, výjimkou není ani dětská populace. Krevní tlak je síla, kterou vyvíjí krev při průchodu v tepnách a žílách, měří se ve dvou hodnotách:

1. Systolický. 
Při měření se jedná o horní hodnotu, vzniká při srdečním stahu (systole), kdy je krev vypuzována ze srdce do tepen.

2. Diastolický.
Měřená spodní hodnota, vzniká při uvolnění srdečního svalu.

Normální krevní tlak se udává 120/80 (systolický/diastolický), popřípadě nižší. Krevní tlak běžně kolísá, jedná se o přirozenou rekci na podmínky, které na nás působí (pohyb, stres, spánkový režim, některé látky ve stravě…). Stav, kdy je krevní tlak dlouhodobě na vysokých hodnotách (většinou 140/90 a výš), se označuje jako hypertenze.

Příčiny vzniku vysokého krevního tlaku se nejčastěji vztahují k psychosomatické platformě (= stresové projevy). Vliv má ale i zdravotní stav jedince, nejvíce nadváha, cukrovka, aterosklerotické změny cév, zvýšená funkce štítné žlázy. Vysoký krevní tlak se objevuje často i v průběhu těhotenství, trpí jím dlouhodobí kuřáci, případně takto reaguje tělo na užívání některých léků (např. hormonální antikoncepce) a nesprávné návyky ve stravování (vysoký příjem alkoholu, soli, stimulačních látek).

Obecně platí, že muži jsou k vysokému krevnímu tlaku dvakrát náchylnější než ženy.

Vliv stravy na vysoký krevní tlak

Strava má na hodnoty krevního tlaku nemalý vliv, a to v obou směrech – zvyšování i snižování. Nejvíce jeho hodnoty zvyšuje:

- Vysoká konzumace alkoholu (naopak malé množství alkoholu má schopnost roztahovat cévy a krevní tlak tak dočasně snížit),

- Přebytek soli – kuchyňská sůl (chlorid sodný) je koncentrovaným zdrojem sodíku. Tento minerál váže mezibuněčnou vodu a zatěžuje tak srdečně-cévní systém, výsledkem je zvyšování hodnot krevního tlaku.

- Stimulační látky – nejvíce problematický je kofein nacházející se v energy drincích, kávě nebo černém čaji.

Existují i potraviny, které mají v určitém rozsahu schopnost hodnoty krevního tlaku snižovat. Mezi typické zástupce patří česnek, mučenka, heřmánek, ibišek či některé adaptogenní byliny. Z konkrétních látek pak mají vliv hořčík, draslík nebo koenzym Q10.

V kurzu Poradce pro výživu se studenti na výukové hře ZOF učí vytvářet jídelníčky, u kterých pracují s těmito potravinami a látkami s cílem optimalizovat stravu tak, aby vedla ke snižování vysokého krevního tlaku v potřebném rozsahu. Aby toto fungovalo i v praxi, je nezbytně nutné se vyhýbat všem faktorům, které vznik hypertenze podporují – pokud například nedojde ke snížení příjmu soli, alkoholu či kávy, a neomezí se kouření, nemá optimalizace stravování v podobě přednostního zařazování vhodných potravin větší smysl.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Jan Vondrák

Absolvování tohoto kurzu bylo pro mě nejen neocenitelným zážitkem, ale také skutečně obohacujícím a inspirativním procesem. Díky Vaší schopnosti předávat informace srozumitelným a zajímavým způsobem jsem měl pocit, že jsem každou lekci čerpal nové a užitečné poznatky, které plánuji využít nejen pro sebe, ale také pro pomáhání ostatním lidem v jejich cestě k lepšímu zdraví a životnímu stylu. S Vaší pomocí jsem pochopil, že výživa není pouze o jídle, ale o celkovém přístupu k životnímu stylu a péči o sebe. Rád bych také poděkoval za Vaši trpělivost a ochotu vysvětlit a odpovědět na každou naši otázku. Vaše otevřenost a ochota umožnily lépe pochopit komplexní oblast výživy a naučit se aplikovat tuto znalost v praxi. S radostí se ohlížím zpět na tento skvělý kurz s Vámi. Vaše předání znalostí a vášeň pro výživu jsou pro mě velkým zdrojem inspirace.

Gabriela Maršálková

V mládí jsem stravu nikdy neřešila, ale jako matku mne začalo zajímalo, jak se správně stravovat a co dávat dětem, aby měli vše, co potřebují - obzvláště v dnešním světě plném polotovaru, cukrů a umělých přísad. Jakmile jsme začali pracovat s doplňky stravy, tato zvídavost se proměnila v touhu vědět co nejvíc o základní lidské potřebě. Díky panu Jelínkovi jsem nezískala jen holá fakta o jídle, ale komplexní a ucelený pohled na stravování a vlivu - toho, co jíme nebo nejíme - na naši existenci. Jeho přístup k vzdělávání je unikátní a vřele jeho kurzy doporučuji každému!

Marie Holeňová

Při výběru studia výživy byl pro mě Kurz ATAC jasnou volbou. Mezi nabídkou kurzů na trhu si troufám říct, že nemá konkurenci. Obsah kurzu a individuální přístup mé správné rozhodnutí utvrdilo. Když budu konkrétnější, tak největší přínos pro mě bylo nahlížení na zdraví jako komplex. Komplex mám na mysli zejména znalost nejen západní, ale i východní medicíny. Tyto znalosti jsou pro mě největším benefitem pro využití v praxi. Nesmím také opomenout přístup do studentské sekce, který zůstává studentům i po skončení studia. Tuto výhodu vidím až dnes, kdy při práci s klienty využívám materiály z kurzu. Jednoduše si dle názvu vyhledám téma, které aktuálně řešíme a s informacemi pracuji jak při sestavování osobních výživových plánů, tak při konzultaci. Pro tvorbu jídelníčků, receptů a plánování stravování neznám nic lepšího, než je aplikace ZOF. Kdo vyzkouší, tak se jen tak s nějakými kalorickými tabulkami nespokojí. Hravě ZOF strčí ,,KALORICKÉ TABULKY" do kapsy. Profesní kvalifikaci z výživy jsem absolvovala také u firmy ATAC a rozhodně nelituji. Původně jsem kurzem chtěla proplout pouze pro získání infomací bez završení státní zkouškou jako většina studentů. Postupem času jsem ale zjistila, že se chci živit tím, co mě naplňuje. Tím chci podpořit ty, kteří zvažují, zda kurz završit státní zkouškou..tedy profesní kvalifikací z výživy. Nikdy nevíte, kdy se vám tento certifikát bude hodit. Co musím na závěr podotknout je, že běžně nejsem přikloněna recenzím, nicméně tato zkušenost si kladné hodnocení zaslouží.