Úvod / Co se u nás studuje / Hypertenze

Hypertenze (vysoký krevní tlak) je velmi rozšířeným zdravotním problémem. Postihuje lidi různého věku, výjimkou není ani dětská populace. Krevní tlak je síla, kterou vyvíjí krev při průchodu v tepnách a žílách, měří se ve dvou hodnotách:
1. Systolický.
Při měření se jedná o horní hodnotu, vzniká při srdečním stahu (systole), kdy je krev vypuzována ze srdce do tepen.
2. Diastolický.
Měřená spodní hodnota, vzniká při uvolnění srdečního svalu.
Normální krevní tlak se udává 120/80 (systolický/diastolický), popřípadě nižší. Krevní tlak běžně kolísá, jedná se o přirozenou rekci na podmínky, které na nás působí (pohyb, stres, spánkový režim, některé látky ve stravě…). Stav, kdy je krevní tlak dlouhodobě na vysokých hodnotách (většinou 140/90 a výš), se označuje jako hypertenze.
Příčiny vzniku vysokého krevního tlaku se nejčastěji vztahují k psychosomatické platformě (= stresové projevy). Vliv má ale i zdravotní stav jedince, nejvíce nadváha, cukrovka, aterosklerotické změny cév, zvýšená funkce štítné žlázy. Vysoký krevní tlak se objevuje často i v průběhu těhotenství, trpí jím dlouhodobí kuřáci, případně takto reaguje tělo na užívání některých léků (např. hormonální antikoncepce) a nesprávné návyky ve stravování (vysoký příjem alkoholu, soli, stimulačních látek).
Obecně platí, že muži jsou k vysokému krevnímu tlaku dvakrát náchylnější než ženy.
Strava má na hodnoty krevního tlaku nemalý vliv, a to v obou směrech – zvyšování i snižování. Nejvíce jeho hodnoty zvyšuje:
- Vysoká konzumace alkoholu (naopak malé množství alkoholu má schopnost roztahovat cévy a krevní tlak tak dočasně snížit),
- Přebytek soli – kuchyňská sůl (chlorid sodný) je koncentrovaným zdrojem sodíku. Tento minerál váže mezibuněčnou vodu a zatěžuje tak srdečně-cévní systém, výsledkem je zvyšování hodnot krevního tlaku.
- Stimulační látky – nejvíce problematický je kofein nacházející se v energy drincích, kávě nebo černém čaji.
Existují i potraviny, které mají v určitém rozsahu schopnost hodnoty krevního tlaku snižovat. Mezi typické zástupce patří česnek, mučenka, heřmánek, ibišek či některé adaptogenní byliny. Z konkrétních látek pak mají vliv hořčík, draslík nebo koenzym Q10.
V kurzu Poradce pro výživu se studenti na výukové hře ZOF učí vytvářet jídelníčky, u kterých pracují s těmito potravinami a látkami s cílem optimalizovat stravu tak, aby vedla ke snižování vysokého krevního tlaku v potřebném rozsahu. Aby toto fungovalo i v praxi, je nezbytně nutné se vyhýbat všem faktorům, které vznik hypertenze podporují – pokud například nedojde ke snížení příjmu soli, alkoholu či kávy, a neomezí se kouření, nemá optimalizace stravování v podobě přednostního zařazování vhodných potravin větší smysl.
Mgr. Martin Jelínek
Barbora Procházková
Nedá mi to, ale musím být upřímná. Kurz jsem začala studovat nadvakrát. Poprvé jsem vydržela měsíc a to v roce 2020. Totálně mě to přerostlo. To množství informací, času strávený učením, nedala jsem to. Proč? Nebyla jsem připravená, nebyla jsem rozhodnutá. Dostala jsem druhou šanci, kdy mě lidi okolo mě povzbudili, že to dám, a to včetně týmu pana Jelínka. Za to jsem doteď vděčná. To co se semnou dělo v průběhu kurzu bylo neskutečné. Začala jsem cítit nový nával energie, novou životní radost, dala jsem potravu, potravu svému mozku, který po tom toužil a v tu chvíli jsem už připravená byla. Kurz je neskutečná jízda, která o vás mnohé vypoví. Vyzkouší vaše odhodlání, vyzkouší vaši vůli, schopnost si plánovat čas, motivaci, disciplínu, vyzkouší vaši trpělivost, ale nejenomže vás zkouší, neskutečně vás posilní, dá vám nový smysl ve vaší práci, dá vám nový pohled na to, jak celé stravování uchopit. Rozhodně ale nečekejte, že vám řekne, dělejte to tak a tak. To ani náhodou a to je to nejcennější! Dá vám svobodu rozhodnutí, jakou cestou se chcete ubírat prostřednictvím informací o všech cestách. Nakonci ale stojíte jen vy, a vaše rozhodnutí, chci jít tudy a tudy. Seminární práce se pro někoho může zdát otrava (ano i pro mě to tak bylo: "přiznání"), ale po tom, co jsem se do toho zakousla jsem zjistila, že teprve tam jsem dostala jasnou vizi, jak to chci dělat. Teprve u psaní seminární práce se mi začalo všechno propojovat a řekla jsem si: "Tak přesně takhle to chci dělat". A to je neskutečný. Ano, nedokážu skrývat nadšení, radost a pokoru. Protože tohle všechno cítím po absolvování závěrečného testu, kdy jsem se cítila jako super hrdina. A cítím se tak i den poté. A proč? Protože tenhle kurz rozhodně je zasloužený, a není to žádná dávačka. Bylo to šílený, těžký a kolikrát dechberoucí. Ale hlavně to bylo skvělý! Děkuji celému týmu, děkuji za to, co všechno děláte, a kolik věcí, nám zůstane k dispozici i po dokončení včetně vašeho kontaktu, který je na tom všem nejcennější. Děkuji mockrát, a přeji spoustu takových upřímných referencí, které snad i vám dají sílu do další práce a dřiny, která jednoznačně za celým vaším systémem je. Klobouk dolů.
JUDr. Martina Mikolajczyková
Ve snaze získat informace o zdravém způsobu stravování a jeho možného začlenění do života naší rodiny jsem získala z různých zdrojů hodně informací, ale nebyly ucelené a občas nedávaly smysl. Řešení jsem našla v tomto kurzu. Velmi si cením dalších nástavbových kurzů, které vzdělání významně prohlubují.
Radovan Líška
Na začiatku som sa rozhodoval medzi viacerými kurzami poradcu pre výživu. Hneď pri prvom stretnutí s Mgr. Martinom Jelínkom som bol presvedčený, že som si vybral správne. Pán Jelínek ponúka komplexný pohľad na výživu. Páči sa mi, že na všetky veci sa pozerá z nadhľadu a dokáže zhrnúť všetky výhody a nevýhody danej oblasti. Tento kurz ma veľmi obohatil a poskytol mi nový pohľad na oblasť výživy. Taktiež mi dal možnosť venovať sa do budúcnosti poradenstvu v oblasti výživy.