Úvod / Co se u nás studuje / Dermatitida
Dermatitida je označení pro záněty kůže. Existuje několik různých typů dermatitid, které se projevují šupinkovatěním kůže, tvorbou skvrn na kůži, tloustnutím kožního pokryvu popř. barevnými změnami a velmi častým svěděním. Mají odlišné příčiny vzniku, nejčastěji se jedná o následek různých alergií (potravinových, kosmetických- kontaktem s parfémy, chemických - kosmetika, kovy, léky...) či projev dysbalance v trávicím traktu (disbiózy apod.). U chronických dermatitid se používá pojem "ekzém".
Obecně platí, že stres může projevy dermatitidy zhoršit.
- Atopická.
Dědičná porucha, která se obvykle projevuje v dětství. Nejčastěji se vyskytuje na tváři, v loketních a podkolenních jamkách.
- Numulární (penízkovitá).
Chronické onemocnění, u kterého se na končetinách vyskytují kulaté skvrny. Tato porucha může být způsobena alergií na nikl, a často je průvodním znakem suché kůže.
- Herpetiformní.
Typ dermatitidy, který je provázený svěděním. Bývá dáván do souvislosti s poruchami střevního traktu a imunitního systému, může být vyvolána i konzumací mléčných výrobků nebo lepku.
- Seborea.
Forma dermatitidy, která obvykle postihuje kůži na hlavě, kde vznikají šupinky (lupy). Bývá spojována s kvasinkovou infekcí.
- Kopřivka.
Silně svědivá vyrážka, kterou způsobují alergeny (vejce, jahody, včelí jed, acylpyrin, zvířecí srst, chemické přípravky...), případně ji může vyvolat i nadměrný stres, teplo nebo zima.
- Psoriáza.
Označuje se pojmem "lupénka". Je chronické nenakažlivé onemocnění kůže projevující se ohraničenými, zarudlými šupinatými ložisky, které jsou obvykle pokryty bělavými nebo stříbřitými šupinkami. Nejčastěji se vyskytují na dolních a horních končetinách (lokty, kolena, bederní a hýžďová krajina) a ve vlasové části pokožky. Tyto plochy většinou nesvědí ani příliš nebolí. Postiženy mohou být i nehty na rukou i na nohou, které jsou často zbarveny dožluta. Lupénka se většinou objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, může však vypuknout kdykoli. Přibližně 15 procent pacientů má vyrážku tak rozsáhlou a závažnou, že jim působí značné obtíže a znemožňuje normální život. Asi v pěti procentech případů se mohou objevovat i otoky a bolesti kloubů, které jsou podobné revmatoidní artritidě.
Kvalita stravování má vliv na vznik a průběh vývoje dermatitidy, u každého jejího typu ale v mírně odlišném rozsahu. Jelikož se jedná o zdravotní problém spojený se zánětem, uplatňují se při úpravách jídelníčku principy protizánětlivé diety.
V posledních letech se ukazuje, že poměrně velký význam má snaha o udržování správné diverzity střevní mikrobioty, se kterou se pojí především zvýšený příjem vlákniny.
Obecně se dopočuje vyhýbat se nejčastějším alergenům v potravinách - mléčným a sójovým výrobkům, vejcím, zdrojům lepku, ořechům, jahodám, jižnímu ovoci, čokoládě...
Při úpravách stravy s cílem potlačit projevy kožních problémů je potřeba mít trpělivost, často se jedná o zdlouhavý proces. Toto klademe na srdce i studentům kurzu Poradce pro výživu, kde se této problematice více věnujeme. Studenti se učí vytvářet stravovací plány na výukové aplikaci ZOF ve snaze přenést na talíř všechna důležitá pravidla vztahující se k výživě při dermatitidě.
Mgr. Petra Kuderová
Kurz Poradce pro výživu a suplementaci pana Mgr. Martina Jelínka jsem si vybrala především kvůli svým dětem. Chtěla jsem si rozšířit znalosti o zdravé výživě a získat nové informace o skladbě potravin, které dětem podávám. Během kurzu jsem tyto informace získala v komplexní a ucelené podobě a díky seminářům také zábavnou formou. Přestože jsem původně neměla v úmyslu já sama poskytovat rady v oblasti výživy, zájem mých přátel i širšího okolí mě ujistil, že mohu skloubit svoje záliby s prací a předávat nabyté vědomosti dál. Kurz pana Mgr. Jelínka mohu vřele doporučit všem, kteří se chtějí v dané oblasti vzdělat i těm, kteří chtějí v tomto oboru pracovat. Tento kurz je dle mého názoru svým širokým záběrem nejobsáhlejším z nabídky na českém trhu.
Ing. Lenka Pokorná
Studium on-line kurzu Výživa dětí byla pro mne velmi příjemná. Jednak jsem si mohla volit rychlost studia kurzu, dále jsem si mohla některé informace vyslechnout přímo z úst pana Mgr. Jelínka v rámci jeho videí či přednášek. Výživě dětí se věnuji již více let, přesto mi kurz dokázal poskytnout odpovědi na některé "zapeklité a mediálně hodně řešené" otázky. Děkuji také panu Jelínkovi za možnost využití poradny i po skončení kurzu.
Ing. Dana Balcarová
Přihlášení do kurzu Poradce pro výživu a suplementaci bylo rozhodnutí, kterého nebudu nikdy litovat a při pomyšlení na ten den se ještě dnes chvěji. Bylo to pro mne zásadní: dospěla jsem! Doslova jsem hltala každou novou přednášku a postupně začínala chápat, jak náš organismus funguje, co všechno můžeme ovlivnit a jak jsme mnohdy slepí. To jsem přesně potřebovala: pochopit!!! Posunulo mě to o velký kus dál. Jsem ráda, že mohu pomoci hlavně svým blízkým a opravdu komukoliv nastavit jídelníček tak, jak si přeje a podle toho, co tím chce dosáhnout. Dělá mi radost se o nově nabyté poznatky rozdělit, i když moje profese je úplně jiná a nemohu se prozatím výživě věnovat naplno. Moc děkuji za srozumitelné a komplexní uvedení do této problematiky. Změnilo mi to život k lepšímu.