Úvod / Co se u nás studuje / Dermatitida

Dermatitida je označení pro záněty kůže. Existuje několik různých typů dermatitid, které se projevují šupinkovatěním kůže, tvorbou skvrn na kůži, tloustnutím kožního pokryvu popř. barevnými změnami a velmi častým svěděním. Mají odlišné příčiny vzniku, nejčastěji se jedná o následek různých alergií (potravinových, kosmetických- kontaktem s parfémy, chemických - kosmetika, kovy, léky...) či projev dysbalance v trávicím traktu (disbiózy apod.). U chronických dermatitid se používá pojem "ekzém".
Obecně platí, že stres může projevy dermatitidy zhoršit.
- Atopická.
Dědičná porucha, která se obvykle projevuje v dětství. Nejčastěji se vyskytuje na tváři, v loketních a podkolenních jamkách.
- Numulární (penízkovitá).
Chronické onemocnění, u kterého se na končetinách vyskytují kulaté skvrny. Tato porucha může být způsobena alergií na nikl, a často je průvodním znakem suché kůže.
- Herpetiformní.
Typ dermatitidy, který je provázený svěděním. Bývá dáván do souvislosti s poruchami střevního traktu a imunitního systému, může být vyvolána i konzumací mléčných výrobků nebo lepku.
- Seborea.
Forma dermatitidy, která obvykle postihuje kůži na hlavě, kde vznikají šupinky (lupy). Bývá spojována s kvasinkovou infekcí.
- Kopřivka.
Silně svědivá vyrážka, kterou způsobují alergeny (vejce, jahody, včelí jed, acylpyrin, zvířecí srst, chemické přípravky...), případně ji může vyvolat i nadměrný stres, teplo nebo zima.
- Psoriáza.
Označuje se pojmem "lupénka". Je chronické nenakažlivé onemocnění kůže projevující se ohraničenými, zarudlými šupinatými ložisky, které jsou obvykle pokryty bělavými nebo stříbřitými šupinkami. Nejčastěji se vyskytují na dolních a horních končetinách (lokty, kolena, bederní a hýžďová krajina) a ve vlasové části pokožky. Tyto plochy většinou nesvědí ani příliš nebolí. Postiženy mohou být i nehty na rukou i na nohou, které jsou často zbarveny dožluta. Lupénka se většinou objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, může však vypuknout kdykoli. Přibližně 15 procent pacientů má vyrážku tak rozsáhlou a závažnou, že jim působí značné obtíže a znemožňuje normální život. Asi v pěti procentech případů se mohou objevovat i otoky a bolesti kloubů, které jsou podobné revmatoidní artritidě.
Kvalita stravování má vliv na vznik a průběh vývoje dermatitidy, u každého jejího typu ale v mírně odlišném rozsahu. Jelikož se jedná o zdravotní problém spojený se zánětem, uplatňují se při úpravách jídelníčku principy protizánětlivé diety.
V posledních letech se ukazuje, že poměrně velký význam má snaha o udržování správné diverzity střevní mikrobioty, se kterou se pojí především zvýšený příjem vlákniny.
Obecně se dopočuje vyhýbat se nejčastějším alergenům v potravinách - mléčným a sójovým výrobkům, vejcím, zdrojům lepku, ořechům, jahodám, jižnímu ovoci, čokoládě...
Při úpravách stravy s cílem potlačit projevy kožních problémů je potřeba mít trpělivost, často se jedná o zdlouhavý proces. Toto klademe na srdce i studentům kurzu Poradce pro výživu, kde se této problematice více věnujeme. Studenti se učí vytvářet stravovací plány na výukové aplikaci ZOF ve snaze přenést na talíř všechna důležitá pravidla vztahující se k výživě při dermatitidě.
Mgr. Martin Jelínek
Gabriela Maršálková
V mládí jsem stravu nikdy neřešila, ale jako matku mne začalo zajímalo, jak se správně stravovat a co dávat dětem, aby měli vše, co potřebují - obzvláště v dnešním světě plném polotovaru, cukrů a umělých přísad. Jakmile jsme začali pracovat s doplňky stravy, tato zvídavost se proměnila v touhu vědět co nejvíc o základní lidské potřebě. Díky panu Jelínkovi jsem nezískala jen holá fakta o jídle, ale komplexní a ucelený pohled na stravování a vlivu - toho, co jíme nebo nejíme - na naši existenci. Jeho přístup k vzdělávání je unikátní a vřele jeho kurzy doporučuji každému!
Bc. Zuzana Kohanová
Kurz poradce pro výživu a suplementaci jsem vyhledala záměrně z několika důvodů. První důvod byl, že mi stále chyběl ucelený přehled o výživě a v mnoha věcech jsem měla dost zmatek. Druhým důvodem byly opakované, drobné zdravotní potíže, které jsem nechtěla řešit navštěvováním různých doktorů. A třetím důvodem byla možnost studovat online. Po absolvování kurzu jsem s nově získanými vědomostmi začala poznávat jak opravdu funguje mé tělo. Začala jsem si více všímat co mu dělá a nedělá dobře. Konečně jsem našla tzv. zlatou střední cestu a v případě menších zdravotních potíží nemusím hned běžet k doktorům, ale jsem schopná situaci vyřešit jednoduše sama s pomocí stravy nebo přírodních preparátů, za což jsem Martinovi velmi vděčná. Vědomostí není nikdy dost a já se budu těšit na další kurzy s Martinem.
Anna Brázdilová
Už mnoho let pracuji jako poradce změny životního stylu a najednou jsem měla nutkání absolvovat kurz výživového poradce, abych se dozvěděla co se dnes učí na takových kurzech. Při hledání uceleného pohledu na výživu jsem narazila na stránky ATAC a moje rozhodnutí bylo jasné. Mnoho věcí pro mě bylo nových a velmi přínosných a zároveň v mnoha věcech jsem si potvrdila správnost své cesty přistupovat ke každému klientovi individuálně, protože každý z nás je jedinečný a výjimečný a neexistuje univerzální návod na stravování, který vyhovuje všem. Práce pana Jelínka je pro mě velkou inspirací a jeho kurzy a semináře mohu jen doporučit, aby se šířila myšlenka z mého pohledu vzdělanosti ve výživě, sebepoznání a zároveň zapojení zdravého tzv. selského rozumu. Děkuji za obohacení.