Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Zánět močových cest

Zánět močových cest

Zánět močových cest

Infekce močových cest (cystitida) je nepříjemné a často se vyskytující zánětlivé onemocnění močového měchýře a močových cest. Vzniká důsledkem bakteriální infekce (nejčastějším původcem je bakterie Escherichia coli),postihuje mnohem častěji ženy.

Normální moč je sterilní, neobsahuje žádné bakterie (pouze cestou z močového měchýře smývá malé množství bakterií ze sliznice močové trubice). Pokud dojde k rozmnožení těchto bakterií - příčinou může být oslabený imunitní systém, špatná osobní hygiena, těhotenství, nevhodná antikoncepce i podráždění některými šampóny a pěnami do koupele - mohou vyvolat nepříjemný zánět.

Nejčastějšími příznaky jsou:

  • Časté močení,
  • Pocity pálení,
  • Bolesti při močení,
  • Bolesti v podbřišku.

Moč je většinou kalná a zapáchající, někdy s příměsí krve. Často dochází ke zvýšení teploty.

Léčení zánětu by mělo být okamžité, většinou vyžaduje antibiotika, protože opakované problémy tohoto charakteru mohou vést k vážnému onemocnění ledvin.

Vliv stravy na zánět močových cest

Úprava stravy spočívá v několika jednoduchých postupech:

1. Vyloučení nevhodných potravin.

Jedná o potraviny mající prozánětlivý vliv:

  • alkohol,
  • káva,
  • vyšší množství cukrů,
  • zdroje trans-mastných kyselin (cukrovinky, přepálené tuky...),
  • obecně průmyslově zprocesované potraviny.

2. Respektování zásad protizánětlivé diety.

3. Volba vhodných doplňků stravy.
Jako účinné se prezentují echinacea, vitamín C, extrakt z grepových jader či lichořeřišnice.

V průběhu léčby je třeba dodržovat pravidelný a dostatečný příjem tekutin, nejlépe v podobě čisté vody.

Záněty močových cest jsou poměrně často se vyskytujícím problémem, který je v praxi nejrozumnější řešit na preventivní úrovni. Jelikož se tomuto přístupu většina populace úspěšně vyhýbá, pracuje se více s podpůrnou léčbou. Pravidla protizánětlivé diety se studenti učí ve všech kurzech, nejvíce se tomuto tématu ale věnujeme v Poradci pro výživu. Neodmyslitelným pomocníkem při sestavování nové koncepce stravování je výuková aplikace ZOF, která studenty chytře vede požadovaným nutričním směrem.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Petr Pleschinger

Myslím si, že po absolvování tohoto kurzu nelze nezměnit názor na to, co člověk obvykle jí. Každodenní zahlcování reklamou značně pokřivuje názor na to, co je pro člověka prospěšné. Fungují na principu, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Po 6 měsících kurzu určitě každý účastník změní alespoň o trochu svůj jídelníček. Zároveň každá lekce kurzu přináší další a další otázky. S úsměvem se proto dívám na kurzy, které slibují zvládnout tuto problematiku za týden nebo dokonce přes víkend. Určitě je potřeba zde získané znalosti dále rozvíjet. Je celkem lhostejné, jestli se člověk po absolvování tohoto kurzu bude poradenstvím živit nebo ne. Prodloužení života a vyhnutí se chorobám, které pramení ze špatné stravy, za investované peníze určitě stojí.

Iva Klozová

Již delší dobu jsem se věnovala zdravému životnímu stylu na laické úrovni. Postupem času jsem se v tomto oboru chtěla dále vzdělávat a hledala jsem, jak a kde si doplnit znalosti z problematiky výživy. Na internetu je sice nepřeberné množství informací na toto téma a člověk se v tom utápí a neví, co je správné a co nikoliv. Až mě oslovily kurzy pana Jelínka ukončené certifikátem, neboť tomuto oboru bych se ráda věnovala profesionálně a pomáhala lidem, jak se cítiti zdravě a vychutnat si jídlo beze strachu zvýšení hmotnosti. Kurzy vedené panem Jelínkem jsou velice dobře koncipované, pomohly mi pochopit danou problematiku v poněkud jiném světle a v širších souvislostech. Drtivou většinu získaných znalostí jsem byla schopná převést do praxe. Kurzy jsou vedeny velice prakticky a funkčně, oceňuji také možnost individuálního tempa studia. Velice mě zaujala práce s tvořením jídelníčku a velice se mi líbil přehledný rozbor potravin rozdělený do jednotlivých skupin, který mi pomohl si ujasnit, jak by měla vypadat pestrá strava a z jakých potravin by se měl skládat celkový jídelníček, jaká pravidla by se měly dodržet a jaké parametry živin z makroživin a mikroživin by měla obsahovat vyvážená pestrá strava. Děkuji také velice za vstřícnost a pomoc pana magistra Jelínka, když jsem nějaké téma nepochopila a za šanci pomoci i ostatním lidem v cestě za zdravějším životním stylem. Všechny mnou absolvované kurzy bych určitě vřele doporučila.

Ing. Jitka Růžičková

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci byl plný překvapení - musím dodat, že velmi příjemných. První překvapení se týkalo množství látky, které jsme probrali za pouhý půlrok. Tak obsáhlé studium jsem nečekala. Pan Jelínek opravdu připravil mnoho zajímavých témat, která mi otevírala další a další dveře v oblasti zdravého stravování. Dalším překvapením byl celistvý pohled na naše tělo a pochopení, že pokud neznáme příčinu problému, nehneme se z místa. Čím bych nejvíce chtěla poděkovat panu Jelínkovi, je hlavně jeho lidský přístup, jednoduché vysvětlování celého složitého systému zdravé výživy a hlavně jeho ochota kdykoli podat pomocnou ruku. Po absolvování tohoto kurzu se mi všechny informace propojily, prohloubily a potvrdilo se mi, že jsem se vydala správným směrem.