Úvod / Co se u nás studuje / Zánět močových cest

Infekce močových cest (cystitida) je nepříjemné a často se vyskytující zánětlivé onemocnění močového měchýře a močových cest. Vzniká důsledkem bakteriální infekce (nejčastějším původcem je bakterie Escherichia coli),postihuje mnohem častěji ženy.
Normální moč je sterilní, neobsahuje žádné bakterie (pouze cestou z močového měchýře smývá malé množství bakterií ze sliznice močové trubice). Pokud dojde k rozmnožení těchto bakterií - příčinou může být oslabený imunitní systém, špatná osobní hygiena, těhotenství, nevhodná antikoncepce i podráždění některými šampóny a pěnami do koupele - mohou vyvolat nepříjemný zánět.
Nejčastějšími příznaky jsou:
Moč je většinou kalná a zapáchající, někdy s příměsí krve. Často dochází ke zvýšení teploty.
Léčení zánětu by mělo být okamžité, většinou vyžaduje antibiotika, protože opakované problémy tohoto charakteru mohou vést k vážnému onemocnění ledvin.
Úprava stravy spočívá v několika jednoduchých postupech:
1. Vyloučení nevhodných potravin.
Jedná o potraviny mající prozánětlivý vliv:
2. Respektování zásad protizánětlivé diety.
3. Volba vhodných doplňků stravy.
Jako účinné se prezentují echinacea, vitamín C, extrakt z grepových jader či lichořeřišnice.
V průběhu léčby je třeba dodržovat pravidelný a dostatečný příjem tekutin, nejlépe v podobě čisté vody.
Záněty močových cest jsou poměrně často se vyskytujícím problémem, který je v praxi nejrozumnější řešit na preventivní úrovni. Jelikož se tomuto přístupu většina populace úspěšně vyhýbá, pracuje se více s podpůrnou léčbou. Pravidla protizánětlivé diety se studenti učí ve všech kurzech, nejvíce se tomuto tématu ale věnujeme v Poradci pro výživu. Neodmyslitelným pomocníkem při sestavování nové koncepce stravování je výuková aplikace ZOF, která studenty chytře vede požadovaným nutričním směrem.
Mgr. Martin Jelínek
Taťána Juřicová
Přestože jsem již měla za sebou kurz, který mně opravňoval k vykonávání pracovní činnosti Poradce pro výživu, měla jsem pocit, že nabyté znalosti jsou nedostačující a hledala jsem další zdroj informací. Kurz Mgr. Martina Jelínka daleko přesáhl moje očekávání. Byla to nejen komplexnost informací, ale i osobnost lektora a způsob výuky – samostudium a společné setkávání, při kterém jsem se vždy dozvěděla ještě něco málo navíc, co ve studijních článcích nebylo. Velmi oceňuji i možnost další spolupráce a poradenství pana Jelínka v případech, kdy si nebudu jistá, abych neublížila. Je skvělé mít i nadále podporu takového odborníka.
Petr a Zuzana Štěpánkovi
Pokud jde o pojem „expert“, rozdělujeme lidi na dvě kategorie. V první jsou ti, kteří o určité oblasti vědí opravdu hodně. V druhé kategorii jsou ti, kteří o určité oblasti nejen hodně vědí, ale také podle toho žijí. A právě do té druhé, mnohem vzácnější, patří Mgr. Martin Jelínek. Rozsah jeho vědomostí je dechberoucí. Ještě více vás ale ohromí jeho touha soustavně se rozvíjet a zlepšovat ve všem, co dělá. Je živým exemplářem svého učení. A pokud si ho dobře prohlédnete a pochopíte, co ztělesňuje, ihned máte jasno, že právě jeho rady chcete přenést do svého vlastního života. Bez nadsázky, zde máte co dočinění s lidským klenotem. Jak po stránce odbornosti, tak charakteru a integrity.
Mgr. Janka Blažejová
O zdravú výživu som sa začala zaujímať po tom, čo mi bola diagnostikovaná intolerancia na histamín. Začiatky boli veľmi ťažké ba až kritické. Situácia si vyžadovala prehodnotenie nielen jedálnička ako takého, ale celkového životného štýlu. Dostávala som sa do začarovaného kruhu a čo bolo najhoršie nevidela som riešenie, čo navyše viedlo k úzkostiam a depresiám. Nastavenie radikálnej a okamžitej zmeny prinášalo úspechy, neúspechy aj zúfalstvo. Tento stav otravoval život nielen mne samej ale aj mojej rodine a hlavne bol neúnosný. Nakoniec som toto ochorenie prijala ako súčasť života. Za pomoci najbližších som pochopila, že „plakať“ nepomôže, že táto cesta nie je správna, že jedinou cestou je racionálne myslenie a hlavne konať. Keďže veľa informácii o tejto problematike nebolo vtedy k dispozícii, začala som zbierať informácie o vplyve stravy na zdravie. Prvou informáciou čo vlastne HIT je bola brožúra od MUDr. Hrubiška. Nad obsahom som rozmýšľala a postupne si uvedomovala, že to nie je len o tom čo konzumujem, aké suroviny a potraviny môžem a nemôžem konzumovať, ale aj o tom ako sú tieto suroviny vypestované, ako sú spracované, odkiaľ z akej krajiny pochádzajú, či obsahujú aditíva, rôzne ochucovadlá, konzervačné látky a pod. Postupne ma táto oblasť výživy oslovila natoľko že som začala hľadať literatúru, odborné články na rôzne témy o potravinách, rôzne smery alternatívnej liečby. Pre lepšie pochopenie a rozšírenie si vedomostí o zdravej výžive a jej vplyvu na zdravie človeka som sa rozhodla pre kurz zdravej výživy a zdravého životného štýlu. Z internetovej ponuky ma najviac oslovil 6 mesačný on-line kurz Poradca pre výživu a suplementáciu inštitútu ATAC, spol. s r. o pod vedením Mgr. Martina Jelínka, ktorý je absolútne najlepší. Kurz má vysokú úroveň, obsah jednotlivých lekcií je spracovaný jasne, vystihuje danú problematiku. Svoj význam majú mentálne mapy a hra ZOF. Obsah kurzu poskytuje previazanie vedomostí o zdravej výžive a celostné vnímanie a komplexný pohľad na bytosť ako akú, čo som v žiadnom kurze nenašla. Oceňujem prístup pána Martina Jelínka, ktorý je profesionálom na slovo vzatým, ochotne vždy rád poradí. Oceňujem možnosť ďalšej spolupráce aj po absolvovaní kurzu, možnosť prispievať do poradne pre absolventov a možnosť ďalšieho vzdelávania. Vďaka tomuto kurzu môžem odovzdávať nadobudnuté vedomosti a skúsenosti z vlastného poznania tým, ktorí to potrebujú. Srdečná vďaka.