Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Zánět močových cest

Zánět močových cest

Zánět močových cest

Infekce močových cest (cystitida) je nepříjemné a často se vyskytující zánětlivé onemocnění močového měchýře a močových cest. Vzniká důsledkem bakteriální infekce (nejčastějším původcem je bakterie Escherichia coli),postihuje mnohem častěji ženy.

Normální moč je sterilní, neobsahuje žádné bakterie (pouze cestou z močového měchýře smývá malé množství bakterií ze sliznice močové trubice). Pokud dojde k rozmnožení těchto bakterií - příčinou může být oslabený imunitní systém, špatná osobní hygiena, těhotenství, nevhodná antikoncepce i podráždění některými šampóny a pěnami do koupele - mohou vyvolat nepříjemný zánět.

Nejčastějšími příznaky jsou:

  • Časté močení,
  • Pocity pálení,
  • Bolesti při močení,
  • Bolesti v podbřišku.

Moč je většinou kalná a zapáchající, někdy s příměsí krve. Často dochází ke zvýšení teploty.

Léčení zánětu by mělo být okamžité, většinou vyžaduje antibiotika, protože opakované problémy tohoto charakteru mohou vést k vážnému onemocnění ledvin.

Vliv stravy na zánět močových cest

Úprava stravy spočívá v několika jednoduchých postupech:

1. Vyloučení nevhodných potravin.

Jedná o potraviny mající prozánětlivý vliv:

  • alkohol,
  • káva,
  • vyšší množství cukrů,
  • zdroje trans-mastných kyselin (cukrovinky, přepálené tuky...),
  • obecně průmyslově zprocesované potraviny.

2. Respektování zásad protizánětlivé diety.

3. Volba vhodných doplňků stravy.
Jako účinné se prezentují echinacea, vitamín C, extrakt z grepových jader či lichořeřišnice.

V průběhu léčby je třeba dodržovat pravidelný a dostatečný příjem tekutin, nejlépe v podobě čisté vody.

Záněty močových cest jsou poměrně často se vyskytujícím problémem, který je v praxi nejrozumnější řešit na preventivní úrovni. Jelikož se tomuto přístupu většina populace úspěšně vyhýbá, pracuje se více s podpůrnou léčbou. Pravidla protizánětlivé diety se studenti učí ve všech kurzech, nejvíce se tomuto tématu ale věnujeme v Poradci pro výživu. Neodmyslitelným pomocníkem při sestavování nové koncepce stravování je výuková aplikace ZOF, která studenty chytře vede požadovaným nutričním směrem.

Co říkají o studiu naši absolventi

Bc. Andrea Šoltisová

Když jsem ležela s třetím rizikovým těhotenstvím v nemocnici, střídaly se mi na pokoji maminky zvané na císařský řez. Většina z nich měla důvod císařského řezu "přerostlé miminko", protože měly těhotenskou cukrovku a tak nějak tu cukrovku neřešily... Přemýšlela jsem, jestli to neřešily z důvodu špatné edukace nebo ze své vůle. Já sama jsem s každým těhotenstvím měla i cukrovku a musím říct, že u prvních dvou těhotenství jsem dostala úplně rozdílné informace ohledně diety. V tom třetím těhotenství jsem se rozhodla řešit dietu po svém a musím říct, že jsem měla cukrovku nejlépe kompenzovanou. Rozhodla jsem se pomáhat i ostatním ženám ve zvládání těhotenské cukrovky, protože si myslím, že těhotenská cukrovka má v populaci vzestupnou tendenci, vzhledem ke způsobu života, který vedeme. Do budoucna bych se chtěla hlouběji věnovat i prediabetu, který mi byl diagnostikován a následně diabetu 2. typu. Abych "nevařila z vody" (jen ze svých zkušeností a informací nabytých při mých zdravotnických studiích), zapsala jsem se na kurz Průvodce výživou při diabetu. Z kurzu jsem opravdu nadšená, nejen že mě utvrdil ve správnosti mých poznatků, ale naprosto nečekaně rozšířil mé obzory ohledně výživy všemi výživovými směry. Moc se mi líbí komplexní pohled na diabetes a řešení diety ve všech možných stylech stravování. Na své si přijde opravdu každý. Nejvíce mě bavilo tvoření jídelníčků v aplikaci ZOF, některé byly opravdu oříškem. Kurz se dá zvládnout i se třemi malými dětmi :-) Kurz Jak se zbavit závislosti na sladkém je také velmi zajímavý, hlavně co se týče myšlení a nastavení mozku. Moc děkuji za kurzy a určitě nezůstanu jen u těchto dvou. V plánu mám po prázdninách kurz lowcarb diety, protože mě samotné vyhovuje nižší příjem sacharidů a chci o tom vědět co nejvíce, ačkoliv bylo už dost řečeno v kurzu Průvodce výživou při diabetu. Dále mě láká meditace a výživa dětí. Ještě jednou děkuji za tyto kurzy a těším se na další :-).

Ing. Ján Kopaničák

Kurz výživového poradcu u pána Jelínka ma nesmierne obohatil. Zatiaľ som sa nikde inde nestretol s toľkými rôznymi pohľadmi na stravovanie, pričom ani jeden z nich nie je preferovaný ako jediný správny. Je tu cítiť a vidieť obrovskú snahu o to, aby sa absolventi tohto kurzu dokázali pozerať na veci z mnohých pohľadov, aby vopred nezatracovali žiadnu filozofiu stravovania ale naopak, aby hľadali možnosti a oblasti, kde sa dajú problémy riešiť z viacerých uhlov. Takýto komplexný, zaujímavý, pútavý, praktický a rozsiahly kurz poradcu pre výživu môžem každému záujemcovi úprimne odporučiť.

Markéta Rožanská

Před pár lety jsem dosáhla střednědobého věku, kdy se tělo mění a tato změna je často spojená s nekontrolovatelným nárůstem tukové hmoty. Toto se stalo také mému tělu, a i přes to, že jsem vždy hodně sportovala a myslela si, že se stravuji „zdravě“, nárůst tukové hmoty se nedařilo zastavit. Po pár měsících hledání, jak rozumně upravit stravování, aniž bych musela držet diety, jsem natrefila na pojem „vyvážená strava“, který zněl věrohodně. Zásady vyváženého stravování jsem začala praktikovat a tvorba tukové hmoty se nejen zastavila, ba dokonce všechen přebytečný tuk z mého těla postupně zmizel. Nahlédnutí do neuvěřitelného vesmíru naší střevní mikroflóry mě zaujalo natolik, že jsem se rozhodla tomuto tématu věnovat profesionálně a hledala nějaké vhodné kurzy, kde bych si nabyté vědomosti potvrdila. Děkuji osudu, že jsem našla kurzy ATAC pana Martina Jelínka, ve kterých jsem si vědomosti nejen potvrdila, ale neuvěřitelným způsobem také rozšířila. Původní profesí jsem analytický chemik a přes 20 let pracuji ve farmaceutickém průmyslu. Na těla klientů nahlížím podobně, jako na farmaceutickou továrnu - aby bylo možno vyrobit kvalitní léky, musí se do továrny neustále dodávat různé kvalitní suroviny ve správných množstvích. A stejně tak je to i s lidským tělem - také mu musíme dodávat kvalitní živiny ve správných množstvích, jinak nemůže správně a zdravě fungovat. Na rozbory jídelníčků svých klientů velice ráda využívám aplikaci ZOFapp, díky které mohu nahlédnout na množství a druhy přijímaných živin opravdu detailně a klientům pak velice konkrétně doporučit, co jim ve stravě chybí nebo naopak přebývá. Velkou výhodou také je, že se mohu stále vracet k jednotlivým lekcím kurzů ATAC a čerpat z nich. Spolupráce s jednotlivými klienty a často se opakující stejné problémy a stejné dotazy mě vedly k rozhodnutí sepsat e-book „Základy vyváženého stravování aneb 8 přehledných rad, jak upravit stravování napořád (a svému tělu přitom naslouchat)“. Své vzdělání jsem si následně rozšířila o profesní kvalifikaci „Lektor dalšího vzdělávání“ - smysluplné a logické zásady vyvážené stravy a jejího přímého vlivu na zdraví dále předávám také prostřednictvím různých kurzů či seminářů.