Úvod / Co se u nás studuje / Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza (sklerosis multiplex) je degenerativní onemocnění, které postihuje centrální nervový systém (CNS). Název „roztroušená skleróza“ vyjadřuje charakter tohoto onemocnění. Slovo "skleróza" pochází z řeckého slova "skleros", což znamená "tuhý". Roztroušená proto, že v CNS vytváří různě roztroušená zánětlivá ložiska nazývaná plaky nebo léze (mají různou velikost, několik milimetrů až centimetrů, a jsou rozeseta v bílé hmotě mozku a míchy).
Její vznik a průběh je bohužel nepředpovídatelný, nemoc napadá mladé dospělé lidi ve věku 20-30 let. Choroba je spouštěna mnoha nespecifickými faktory, nejčastěji se uvádí:
Projevuje se vznikem mnohačetných zánětlivých ložisek, která ničí ochranný obal některých nervových vláken (myelinové pochvy). Pro roztroušenou sklerózu je typické, že postihuje oblasti zodpovědné za pohyb a koordinaci. U některých lidí může vést k poškození zrakového nervu nebo mozkových a míšních nervů, ke zrakovým problémům, obtížné chůzi, špatné artikulaci a výslovnosti, zmatenému myšlení až k celkové paralýze těla.
Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém považuje myelin (= lipoprotein, který se podílí na tvorbě myelinové pochvy) za cizí, a ničí jej. Jakmile je myelinová pochva zničena, je zpomalen nebo úplně přerušen přenos nervových vzruchů v CNS.
Mezi další příčiny, o kterých se často hovoří, jsou otravy toxickými kovy, nádory míchy, genetické predispozice i některé viry.
Klasická léčba je zatím neúčinná, zaměřuje se především na zmírnění některých příznaků podáváním kortikoidů a imunosupresiv.
Úprava stravy má primárně preventivní charakter. Nebylo zatím prokázáno, že by jakákoli manipulace s jídelníčkem měla schopnost zvrátit progresi tohoto onemocnění. Cílem preventivních úprav stravy je:
1. Zvýšit antioxidační kapacitu organismu, tedy ochránit nervové buňky před poškozováním volnými radikály).
2. Podporovat tvorbu mastných kyselin, které se podílí na stavbě nervů.
3. Zmírňovat zánětlivé procesy.
Koncepce je postavena na principech protizánětlivé stravy, která obnáší:
A) Snížení podílu živočišných bílkovin, které se nahradí rostlinnými,
B) Minimalizovat příjem jakýchkoli sladkostí a zbytečných aditiv, které podporují rozvoj zánětu,
C) Upravit poměry jednotlivých skupin mastných kyselin (nasycené:nenasycené, o-3:o-6),
D) Zajistit dostatek vybraných vitamínů (poukazuje se na vliv vitamínů C, E a B komplexu),
E) Zvýšit příjem lecitinu (má vliv na regeneraci myelinových pouzder nervů) - základem jsou ořechy a semena případně oleje z nich lisované. Smysl mají i doplňky stravy, výhodnější jsou s garantovaným podílem fosfolipidových komplexů (fosfatidylcholin, fosfatidylinositol, fosfatidylethanolamin).
I přesto, že je roztroušená skleróza specifické a nevyléčitelné onemocnění, má úprava stravy svůj význam. Všem důležitým pravidlům se věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde studenti mají dostatek prostoru pro nacvičování vhodné koncepce stravování. V tomto jim pomáhá výuková aplikace ZOF, jejíž hlavní předností je schopnost kontrolovat kvalitu potravin používaných v receptech, nutriční hodnoty jídelníčku a současně i upozorňovat na potenciální chyby.
Mgr. Martin Jelínek
Lucie Uldrychová
Kurz "Poradce pro výživu a suplementaci" jsem vyhledala cíleně na doporučení jednoho z jeho absolventů. Vzhledem k mému bydlišti bylo pro mně velkou výhodou on-line studium. Kurz předčil moje očekávání - perfektní systém výuky a vstřícný přístup kolektivu Atac spol. v kombinaci s mimořádně srozumitelným a poutavým projevem lektora Mgr. Jelínka. Určitě všem doporučuji.
Mgr. Janka Blažejová
O zdravú výživu som sa začala zaujímať po tom, čo mi bola diagnostikovaná intolerancia na histamín. Začiatky boli veľmi ťažké ba až kritické. Situácia si vyžadovala prehodnotenie nielen jedálnička ako takého, ale celkového životného štýlu. Dostávala som sa do začarovaného kruhu a čo bolo najhoršie nevidela som riešenie, čo navyše viedlo k úzkostiam a depresiám. Nastavenie radikálnej a okamžitej zmeny prinášalo úspechy, neúspechy aj zúfalstvo. Tento stav otravoval život nielen mne samej ale aj mojej rodine a hlavne bol neúnosný. Nakoniec som toto ochorenie prijala ako súčasť života. Za pomoci najbližších som pochopila, že „plakať“ nepomôže, že táto cesta nie je správna, že jedinou cestou je racionálne myslenie a hlavne konať. Keďže veľa informácii o tejto problematike nebolo vtedy k dispozícii, začala som zbierať informácie o vplyve stravy na zdravie. Prvou informáciou čo vlastne HIT je bola brožúra od MUDr. Hrubiška. Nad obsahom som rozmýšľala a postupne si uvedomovala, že to nie je len o tom čo konzumujem, aké suroviny a potraviny môžem a nemôžem konzumovať, ale aj o tom ako sú tieto suroviny vypestované, ako sú spracované, odkiaľ z akej krajiny pochádzajú, či obsahujú aditíva, rôzne ochucovadlá, konzervačné látky a pod. Postupne ma táto oblasť výživy oslovila natoľko že som začala hľadať literatúru, odborné články na rôzne témy o potravinách, rôzne smery alternatívnej liečby. Pre lepšie pochopenie a rozšírenie si vedomostí o zdravej výžive a jej vplyvu na zdravie človeka som sa rozhodla pre kurz zdravej výživy a zdravého životného štýlu. Z internetovej ponuky ma najviac oslovil 6 mesačný on-line kurz Poradca pre výživu a suplementáciu inštitútu ATAC, spol. s r. o pod vedením Mgr. Martina Jelínka, ktorý je absolútne najlepší. Kurz má vysokú úroveň, obsah jednotlivých lekcií je spracovaný jasne, vystihuje danú problematiku. Svoj význam majú mentálne mapy a hra ZOF. Obsah kurzu poskytuje previazanie vedomostí o zdravej výžive a celostné vnímanie a komplexný pohľad na bytosť ako akú, čo som v žiadnom kurze nenašla. Oceňujem prístup pána Martina Jelínka, ktorý je profesionálom na slovo vzatým, ochotne vždy rád poradí. Oceňujem možnosť ďalšej spolupráce aj po absolvovaní kurzu, možnosť prispievať do poradne pre absolventov a možnosť ďalšieho vzdelávania. Vďaka tomuto kurzu môžem odovzdávať nadobudnuté vedomosti a skúsenosti z vlastného poznania tým, ktorí to potrebujú. Srdečná vďaka.
Tatiana Benčeková
Otázkam o výžive a zdravom životnom štýle sa venujem už veľmi dlho a chcela som si rozšíriť svoje vedomosti a doplniť informácie, k tomu mi dopomohlo absolvovať kurz pána Martina Jelínka: „Poradca pre výživu a suplementáciu". Tento kurz je veľkým prínosom pre tých, ktorí sa chcú pozrieť na výživu z viacerých uhľov pohľadu a zdokonaliť svoje vedomosti. Pán Jelínek je lektorom, ktorý Vás prevedie celou škálou, čo sa týka výživy, zdravia, uceleného pohľadu na doplnky stravy, ako aj prepojenia výživy s duševnou stránkou človeka. Nevynechal ani oblasť TČM a ajurvédy, čo v našom západnom svete nie je zvykom, to vás prinúti rozmýšľať aj iným smerom, na aký nie sme navyknutí. Môžem každému len odporučiť, aby kurz absolvoval a prišiel na to, že najlepší pre každého je zdravý sedliacky rozum a nastolenie jednoduchosti vo všetkých stránkach života, výživu nevynímajúc. U pána Jelínka je poznať nadhľad a cítiť zanietenosť pre vec, či už v podobe školení, kníh, prednášok. Veľkým plusom tohto kurzu je možnosť štúdia on-line priamo z domova, a obrovská výhoda je, že štúdium môžete absolvovať aj zo zahraničia.