Úvod / Co se u nás studuje / Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza (sklerosis multiplex) je degenerativní onemocnění, které postihuje centrální nervový systém (CNS). Název „roztroušená skleróza“ vyjadřuje charakter tohoto onemocnění. Slovo "skleróza" pochází z řeckého slova "skleros", což znamená "tuhý". Roztroušená proto, že v CNS vytváří různě roztroušená zánětlivá ložiska nazývaná plaky nebo léze (mají různou velikost, několik milimetrů až centimetrů, a jsou rozeseta v bílé hmotě mozku a míchy).
Její vznik a průběh je bohužel nepředpovídatelný, nemoc napadá mladé dospělé lidi ve věku 20-30 let. Choroba je spouštěna mnoha nespecifickými faktory, nejčastěji se uvádí:
Projevuje se vznikem mnohačetných zánětlivých ložisek, která ničí ochranný obal některých nervových vláken (myelinové pochvy). Pro roztroušenou sklerózu je typické, že postihuje oblasti zodpovědné za pohyb a koordinaci. U některých lidí může vést k poškození zrakového nervu nebo mozkových a míšních nervů, ke zrakovým problémům, obtížné chůzi, špatné artikulaci a výslovnosti, zmatenému myšlení až k celkové paralýze těla.
Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém považuje myelin (= lipoprotein, který se podílí na tvorbě myelinové pochvy) za cizí, a ničí jej. Jakmile je myelinová pochva zničena, je zpomalen nebo úplně přerušen přenos nervových vzruchů v CNS.
Mezi další příčiny, o kterých se často hovoří, jsou otravy toxickými kovy, nádory míchy, genetické predispozice i některé viry.
Klasická léčba je zatím neúčinná, zaměřuje se především na zmírnění některých příznaků podáváním kortikoidů a imunosupresiv.
Úprava stravy má primárně preventivní charakter. Nebylo zatím prokázáno, že by jakákoli manipulace s jídelníčkem měla schopnost zvrátit progresi tohoto onemocnění. Cílem preventivních úprav stravy je:
1. Zvýšit antioxidační kapacitu organismu, tedy ochránit nervové buňky před poškozováním volnými radikály).
2. Podporovat tvorbu mastných kyselin, které se podílí na stavbě nervů.
3. Zmírňovat zánětlivé procesy.
Koncepce je postavena na principech protizánětlivé stravy, která obnáší:
A) Snížení podílu živočišných bílkovin, které se nahradí rostlinnými,
B) Minimalizovat příjem jakýchkoli sladkostí a zbytečných aditiv, které podporují rozvoj zánětu,
C) Upravit poměry jednotlivých skupin mastných kyselin (nasycené:nenasycené, o-3:o-6),
D) Zajistit dostatek vybraných vitamínů (poukazuje se na vliv vitamínů C, E a B komplexu),
E) Zvýšit příjem lecitinu (má vliv na regeneraci myelinových pouzder nervů) - základem jsou ořechy a semena případně oleje z nich lisované. Smysl mají i doplňky stravy, výhodnější jsou s garantovaným podílem fosfolipidových komplexů (fosfatidylcholin, fosfatidylinositol, fosfatidylethanolamin).
I přesto, že je roztroušená skleróza specifické a nevyléčitelné onemocnění, má úprava stravy svůj význam. Všem důležitým pravidlům se věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde studenti mají dostatek prostoru pro nacvičování vhodné koncepce stravování. V tomto jim pomáhá výuková aplikace ZOF, jejíž hlavní předností je schopnost kontrolovat kvalitu potravin používaných v receptech, nutriční hodnoty jídelníčku a současně i upozorňovat na potenciální chyby.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Petr Novotný
Podstatnou část života mě doprovází touha poznávat různorodé aspekty komplexního pohledu a vlivu rozličných faktorů na zdraví člověka. Ať již se jedná o vztah tělesného stavu a psychických i emocionálních vlivů či vlivu tělesného pohybu či výživy apod. Více než 20 let života s diagnózou Ulcerózní kolitidy, ke které se posléze připojila Celiakie mě přimělo se postupně na již jmenované faktory zaměřit. Právě s posledně zmíněným faktorem – a to výživou jsem měl mnoho let praktických zkušeností zažitých na svém vlastním těle či získaných od mého okolí. Věděl jsem, že umím naslouchat svému tělu a dát mu to, co aktuálně potřebuje, aniž bych potřeboval jakékoli léky, přesto jsem si nebyl vždy jistý, zda jdou moje úvahy a konání v dlouhodobém horizontu správným směrem. Po dlouhém zvažování a vyhodnocování jsem nabyl dojmu, že komplexnost takového přístupu pravděpodobně najdu a více zdokonalím v kurzu pana Mgr. Martina Jelínka. A to se také stalo. Kurz postihl opravdu široké spektrum pohledů a vlivů výživy na lidský organismus a byl současně perfektní informační branou do světa výživy. Ve světě plném dezinformací o výživě kurz dokázal argumentačně naplnit moje očekávání a současně ještě zlepšit můj zdravotní stav. To považuji za klíčové proto, že se mohu ve zdraví věnovat rodině, sportu i práci. Rozsah kurzu i časová náročnost jsou zvládnutelné i při dalších pracovních i mimopracovních aktivitách. Pozitivně mě překvapila rychlost odezvy na veškeré moje dotazy a následná postudijní péče či servis. Dnes mohu s klidným svědomím konstatovat, že nejen díky mým dlouholetým zkušenostem v oblasti zdraví, ale právě i díky tomuto kurzu, dokážu poradit nejen sám sobě, ale ostatním lidem. Určitě se těším na další spolupráci.
Miriam Onyedumbi
Môžem povedať, že kurz "Poradca pre výživu a suplementáciu" mi zachránil život. Celé roky som sa snažila dostať z veľmi ťažkej a agresívnej choroby, veľa som čítala, hľadala, dúfala, skúšala na sebe a keď som už začala strácať nádej, našla som tento kurz. Som zaň neskutočne vďačná a vždy ho budem odporúčať ďalej. Dozvedela som sa plno nových informácií a to čo som už vedela, sa mi potvrdilo. Pomocou tochto kurzu sa mi podarilo vidieť všetko objektívnješie a tým sa stalo všetko jasnejším. Veľmi milí a spoľahliví ľudia. Ďakujem!
Ing. Karolina Kallmünzerová
Velmi mi vyhovuje permanentnost kurzů, možnost vybrat si specifický dle aktuální potřeby. Pokud jste zvídavý student, čeká vás ve finále ona kýžená komplexnost. A o to jde především.