Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Menopauza

Menopauza

Menopauza

Menopauza (označovaná jako ženský přechod nebo klimaktérium) přichází v životě žen v období, kdy organismus není schopen rozmnožování a donošení dítěte, a v dané situaci dojde k zastavení menstruačního cyklu. Tento stav nejčastěji přichází mezi 50.-55. rokem věku ženy, často se ale posouvá na jednu či druhou stranu, proto se obecně uvádí rozpětí mezi 45-60 lety. V tomto období dochází k rychlému poklesu produkce estrogenů, což je provázeno řadou metabolických, psychických a hormonálních změn. Klimakterium trvá běžně i několik let.

Nástup menopauzy je ovlivněn několika faktory. Některé z nich žena ovlivnit nemůže, jiné ovlivnit lze:

1. Neovlivnitelné.

  • věk nástupu menarche (čím pozdější je nástup první menstruace, tím pozdější bude nástup menopauzy),
  • doba trvání menstruačního cyklu (čím delší menstruační cyklus žena má, tím později lze předpokládat nástup menopauzy),
  • lidská rasa.

2. Ovlivnitelné.

  • počet porodů (čím více dětí žena porodí, tím pozdější lze očekávat nástup menopauzy),
  • kouření (pokud je žena kuřačka, nástup menopauzy bude časnější),
  • socioekonomické faktory,
  • zeměpisná poloha,
  • nadmořská výška.

Hormonální změny mají za následek:

  • změny v tělesné hmotnosti,
  • redistribuci podkožního tuku,
  • projevy  osteoporózy,
  • zvýšení pigmentace kůže,
  • zmenšení prsou,
  • návaly horka a pocení,
  • poruchy spánku,
  • psychické poruchy,
  • inkontinenci,
  • změny krevního tlaku,
  • zvýšení krevních tuků a s ním i riziko vzniku srdečně-cévních chorob.

Vliv stravy na průběh menopauzy

Úprava stravy v tomto období zahrnuje dodržování několika pravidel:

1. Úprava podílu a kvality  bílkovin.
Hormonální změny mají za následek úbytek svalové hmoty. Je proto žádoucí sledovat podíl bílkovin v jídelníčku.

2. Dostatečný příjem vápníku a hořčíku.
Vápník společně s dalšími faktory rozhodují o mj. i o hustotě kostí, tzn. prevenci před vznikající osteoporózou.

3. Zvýšení příjmu vitamínu D.
Ten je důležitý především jako podpora využívání vápníku. Tohoto vitamínu máme výrazný nedostatek, kromě stravy se tak vyplatí i podpůrná suplementace.

4. Zajištění dostatku vlákniny.
Toto pravidlo se prolíná u většiny výživových doporučení. V rámci menopauzy má význam především kvůli podpoře aktivity střevní mikrobioty, která řídí celou řadu metabolických pochodů v těle.

5. Úprava množství a kvality tuků.
Klíčové je kontrolovat poměry mastných kyselin (nasycené vs. nenasyceníé, případně omega-3 vs. omega-6).

6. Zvýšení příjmu fytoestrogenů.
Do stravy je vhodné pravidelně zařadit zdroje fytoestrogenů, tzn. luštěniny, lněná semínka, případně doplňky stravy.

Tyto úpravy stravy jsou základní a současně dobře převeditelné na skutečný talíř. Věnujeme se jim především v kurzech Poradce pro výživu a Tajemství biologického věku, kde studenti na výukové aplikaci ZOF vytváří modelové jídelníčky pro různé situace.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

RNDr. Markéta Rezková

Když jsem si vybírala z nepřeberného množství nabízených kurzů od nejrůznějších organizací, byla pro mě směrodatná jednak akreditace MŠMT, časová flexibilita, ale v první řadě rozšířené množství informací oproti standardním kurzům. Přestože půlroční kurz "Poradce pro výživu a suplementaci" akreditovaný není, ostatní body mě nadmíru uspokojily. Forma, přehlednost, struktura informací v denních lekcích byla psaná srozumitelně a velmi zajímavě, navíc důležité informace byly zvýrazněné, takže se člověk snadno orientoval. Kromě samotných lekcí musím vyzdvihnout především hru ZOF, ve které se nabité znalosti uplatňovali v "praxi" a to je neocenitelná pomůcka během studia. Ještě jednou děkuji a velmi ráda absolvuji další z nabízených kurzů!

Tomáš Bína

Pro studium v oboru výživy bych si vybral i příště KURZY ATAC pana Mgr. Jelínka hned z několika důvodů. Základem studia je komplexní pohled na výživu člověka - znalost jak funguje lidské tělo ve vztahu k výživě a současně znalost vlastností potravin ve vztahu k lidskému tělu. Líbí se mi, že kurzy přinášejí objektivní informace, které jsou platné a při používání selského rozumu, jsou aplikovatelné napříč širokouproblematikou výživy. Minimálně 50% času je věnováno praktické tvorbě jídelníčku, což je pro praxi nezbytné a velice užitečné. Mockrát děkuji.

Petra Glogarová

Velké poděkování patří panu Mgr. Jelínkovi za odborně vedený kurz, profesionalitu, ochotu a vstřícný přístup ke všem klientům. Všem, kteří se zajímají o problematiku zdravého životního stylu, návštěvu kurzu a čtení knih vřele doporučuji.