Úvod / Co se u nás studuje / Menopauza
Menopauza (označovaná jako ženský přechod nebo klimaktérium) přichází v životě žen v období, kdy organismus není schopen rozmnožování a donošení dítěte, a v dané situaci dojde k zastavení menstruačního cyklu. Tento stav nejčastěji přichází mezi 50.-55. rokem věku ženy, často se ale posouvá na jednu či druhou stranu, proto se obecně uvádí rozpětí mezi 45-60 lety. V tomto období dochází k rychlému poklesu produkce estrogenů, což je provázeno řadou metabolických, psychických a hormonálních změn. Klimakterium trvá běžně i několik let.
Nástup menopauzy je ovlivněn několika faktory. Některé z nich žena ovlivnit nemůže, jiné ovlivnit lze:
1. Neovlivnitelné.
2. Ovlivnitelné.
Hormonální změny mají za následek:
Úprava stravy v tomto období zahrnuje dodržování několika pravidel:
1. Úprava podílu a kvality bílkovin.
Hormonální změny mají za následek úbytek svalové hmoty. Je proto žádoucí sledovat podíl bílkovin v jídelníčku.
2. Dostatečný příjem vápníku a hořčíku.
Vápník společně s dalšími faktory rozhodují o mj. i o hustotě kostí, tzn. prevenci před vznikající osteoporózou.
3. Zvýšení příjmu vitamínu D.
Ten je důležitý především jako podpora využívání vápníku. Tohoto vitamínu máme výrazný nedostatek, kromě stravy se tak vyplatí i podpůrná suplementace.
4. Zajištění dostatku vlákniny.
Toto pravidlo se prolíná u většiny výživových doporučení. V rámci menopauzy má význam především kvůli podpoře aktivity střevní mikrobioty, která řídí celou řadu metabolických pochodů v těle.
5. Úprava množství a kvality tuků.
Klíčové je kontrolovat poměry mastných kyselin (nasycené vs. nenasyceníé, případně omega-3 vs. omega-6).
6. Zvýšení příjmu fytoestrogenů.
Do stravy je vhodné pravidelně zařadit zdroje fytoestrogenů, tzn. luštěniny, lněná semínka, případně doplňky stravy.
Tyto úpravy stravy jsou základní a současně dobře převeditelné na skutečný talíř. Věnujeme se jim především v kurzech Poradce pro výživu a Tajemství biologického věku, kde studenti na výukové aplikaci ZOF vytváří modelové jídelníčky pro různé situace.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Jarmila Štěrbová
Děkuji za možnost být účastníkem Vašeho půlročního kurzu Poradce pro výživu. Bylo to nahlédnutí do světa, v němž přímočará logika ukazuje svou vlídnou tvář. Pochopení souvislostí, které Váš kurz a osobní přístup nabízí, přináší možnost svobody ruku v ruce s odpovědností za všechna vlastní rozhodnutí. Ačkoli mluvím o tělesných pochodech, význam sdělení prostupuje do nehmotných sfér a to bylo pro mě na celém kurzu nejzajímavější. Děkuji, bylo mi ctí se s Vámi setkat.
Romana Glen
Kurz Poradce pro výživu je užitečnou formou vzdělávání pro toho, kdo si chce rozšířit znalosti v této oblasti, či se naučit něco nového v tomto oboru. Nezáleží na tom, zda se člověk tomuto tématu bude věnovat profesně v budoucnu, nebo zda tyto znalosti využije pouze pro své vlastní potřeby. Já studovala on-line formu a musím říct, že vzhledem k mému pracovnímu vytížení je tato forma výuky skvělá, protože si ji můžete rozvrhnout dle individuálních potřeb. Kurz byl pro mě určitě 100% přínosem. Určitě bych kurz Poradce pro výživu doporučila každému, kdo se zajímá o zdravý životní styl, ale i těm, kteří stále nemají pevnou vůli rozhodnout se změnit svůj životní styl k lepšímu. Děkuji pane Jelínku za to, že se dělíte s naší společností o cenné informace.
Ing. Jan Štěpán
Musím se přiznat, že již první setkání s panem Mgr. Martinem Jelínkem bylo pro mne vstupem do úplně nového světa. Absolvování kurzu „Poradce pro výživu a suplementaci“ mi otevřelo oči a umožnilo mi v první řadě se postarat o to, aby se moje rodina vhodně stravovala a pečovala o své zdraví. Neustále slýchám, jak v mém okolí umírají lidé ve věku mnohdy i méně než 50 let. Infarkty, rakoviny, mrtvice… Díky kurzům ATAC dnes víme, jak těmto potížím předcházet a eliminovat tak až 80% rizik předčasného úmrtí. A nejvíce si cením možnosti další spolupráce s lektorem panem Mgr. Martinem Jelínkem, dle mého názoru předním odborníkem na téma zdraví nejen v ČR, ale i v Evropě.