Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Menopauza

Menopauza

Menopauza

Menopauza (označovaná jako ženský přechod nebo klimaktérium) přichází v životě žen v období, kdy organismus není schopen rozmnožování a donošení dítěte, a v dané situaci dojde k zastavení menstruačního cyklu. Tento stav nejčastěji přichází mezi 50.-55. rokem věku ženy, často se ale posouvá na jednu či druhou stranu, proto se obecně uvádí rozpětí mezi 45-60 lety. V tomto období dochází k rychlému poklesu produkce estrogenů, což je provázeno řadou metabolických, psychických a hormonálních změn. Klimakterium trvá běžně i několik let.

Nástup menopauzy je ovlivněn několika faktory. Některé z nich žena ovlivnit nemůže, jiné ovlivnit lze:

1. Neovlivnitelné.

  • věk nástupu menarche (čím pozdější je nástup první menstruace, tím pozdější bude nástup menopauzy),
  • doba trvání menstruačního cyklu (čím delší menstruační cyklus žena má, tím později lze předpokládat nástup menopauzy),
  • lidská rasa.

2. Ovlivnitelné.

  • počet porodů (čím více dětí žena porodí, tím pozdější lze očekávat nástup menopauzy),
  • kouření (pokud je žena kuřačka, nástup menopauzy bude časnější),
  • socioekonomické faktory,
  • zeměpisná poloha,
  • nadmořská výška.

Hormonální změny mají za následek:

  • změny v tělesné hmotnosti,
  • redistribuci podkožního tuku,
  • projevy  osteoporózy,
  • zvýšení pigmentace kůže,
  • zmenšení prsou,
  • návaly horka a pocení,
  • poruchy spánku,
  • psychické poruchy,
  • inkontinenci,
  • změny krevního tlaku,
  • zvýšení krevních tuků a s ním i riziko vzniku srdečně-cévních chorob.

Vliv stravy na průběh menopauzy

Úprava stravy v tomto období zahrnuje dodržování několika pravidel:

1. Úprava podílu a kvality  bílkovin.
Hormonální změny mají za následek úbytek svalové hmoty. Je proto žádoucí sledovat podíl bílkovin v jídelníčku.

2. Dostatečný příjem vápníku a hořčíku.
Vápník společně s dalšími faktory rozhodují o mj. i o hustotě kostí, tzn. prevenci před vznikající osteoporózou.

3. Zvýšení příjmu vitamínu D.
Ten je důležitý především jako podpora využívání vápníku. Tohoto vitamínu máme výrazný nedostatek, kromě stravy se tak vyplatí i podpůrná suplementace.

4. Zajištění dostatku vlákniny.
Toto pravidlo se prolíná u většiny výživových doporučení. V rámci menopauzy má význam především kvůli podpoře aktivity střevní mikrobioty, která řídí celou řadu metabolických pochodů v těle.

5. Úprava množství a kvality tuků.
Klíčové je kontrolovat poměry mastných kyselin (nasycené vs. nenasyceníé, případně omega-3 vs. omega-6).

6. Zvýšení příjmu fytoestrogenů.
Do stravy je vhodné pravidelně zařadit zdroje fytoestrogenů, tzn. luštěniny, lněná semínka, případně doplňky stravy.

Tyto úpravy stravy jsou základní a současně dobře převeditelné na skutečný talíř. Věnujeme se jim především v kurzech Poradce pro výživu a Tajemství biologického věku, kde studenti na výukové aplikaci ZOF vytváří modelové jídelníčky pro různé situace.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Martin Čerman

Z počátku jsem šel do kurzu s obavami, protože výživa je spíše jen můj koníček a žádné oficiální vzdělání nebo praxi v oboru nemám. Toto se brzy ukázalo zcela zbytečné, protože první týdny jsou věnovány právě úplným základům a množství nové terminologie a nové látky je při pravidelném studiu a opakování bez problémů zvládnutelné, včetně závěrečných testů. Velice oceňuji také fakt že Mgr. Martin Jelínek se nesnaží svoje postupy a svůj přístup prezentovat jako to jediné správné, ale spíše studentům dává přehled nástrojů, stylů a možností v přístupu ke stravování, aby se sami rozhodli, co si vyberou. Následně si to mohou v ZOF aplikaci vyzkoušet a porovnat se vzorovým jídelníčkem, takže ZOF aplikace takto ve své podstatě supluje práci s klientem a velmi mi pomohla pochopit jak funguje naučená teorie v praxi. Závěrem tedy mohu kromě poradců kurz doporučit i začátečníkům, pro které je to první takový kurz, potřeba je hlavně vytrvalost a odhodlanost dotáhnout takto dlouhý kurz do konce, jinak nic. :)

Stanislava Zachovalová

Oblast výživy mě vždy zajímala, už jen proto, že jsem já sama věčně bojovala se svou váhou.Hledala jsem informace a následně absolvovala kurz výživy. V podvědomí, jsem pořád cítila, že mi to nestačí.Četla jsem spoustu článků o výživě a touto cestou jsem objevila Mgr. Martina Jelínka a Kurzyatac. ČLÁNKY BYLY Z TOHOTO ZDROJE :-) V oboru výživy pracuji a daří se mi pomáhat lidem na cestě za jejich hezčím životem, ale jsem zastáncem, že vědomostí není nikdy dost a měli bychom se pořád vzdělávat. Rozhodla jsem se absolvovat kurz Mgr. Martina Jelínka hlavně proto, že ho jako odborníka uznávám a kurz mě zaujal z důvodu jeho rozsahu a možnosti studovat online. Moje touha po přísunu informací byla nadosah :-) Nejvíec mě zaujala výuková hra ZOF - je to skvělý nástroj, kde nabyté vědomosti jsem hned převáděla do praxe. Bylo milé pozorovat, že si mého posunu všimli hlavně mí klienti. S určitostí vím, že chci projít všemi kurzy, které Mgr. Martin Jelínek nabízí a jsem si jistá, že si je užiji jako Poradce pro výživu a suplementaci. TĚŠÍM SE, DĚKUJI A VŘELE DOPORUČUJI :-)

Dominika Hostinská

O výživě jsem již před kurzem měla spoustu informací a aktivně jsem se danému tématu věnovala. Nicméně kurz Výživy a suplementace mi ukázal, že je stále kde se zdokonalovat a že budou vždy informace, které ještě neznáme. Myslím si, že toto platí v každém oboru a ve výživě pak dvojnásob. Jedním slovem byl pro mě kurz skvělý. Pokud hledáte kurz, ze kterého si chcete skutečně něco odnést a naučit se, tak tu jste správně. Na kurzu se mi nejvíc líbil jeho celostní pohled na výživu a zdraví. Nic nekritizuje. Nic nevyzdvihuje. Předkládá objektivní fakta a na výživu poukazuje z různých úhlů pohledů a výživových směrů. Do toho všeho je celý kurz protkán skutečnou praxí sestavováním jídelníčků ve výukové aplikaci ZOF, která vás skvěle připraví na následnou práci s reálnými klienty. Pokud bych se mohla rozhodovat znovu, neváhala bych a vybrala bych znovu tento kurz. Děkuju za skvělou zkušenost a spoustu nových informací. Věřím, že je již brzy uplatním ve své praxi.