Úvod / Co se u nás studuje / Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny jsou zranění, které postihují v největší míře sportovce. Hlavní příčinou vzniku je nepřiměřená fyzická zátěž, v rámci které nezvládá kostní tkáň regenerovat. Vznikají mikrotrhliny, které se z důvodu chronického přetížení vyskytují nejčastěji na dolních končetinách, a to na kostech lýtkové, holenní a záprstních kůstkách nohy.
Sportovci (dominantně atletika, běhy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) jsou sice skupinou nejvíce postiženou, zdaleka ale ne jedinou. Tato nepříjemná zranění se poměrně často objevují v celé řadě dalších situací.
Přetížení kostí se může objevit např. z důvodu nekvalitní obuvi nebo nerovnováhy postavení kostí nožní klenby (vysoká nebo nízká klenba).
Poměrně hojně se objevující příčinou jsou různé formy poruch příjmu potravy, kterými (nejen sportující) populace trpí stále častěji.
U některých jedinců to může být na první pohled zanedbatelný faktor v podobě omezeného pohybu na slunci, kdy nedochází k dostatečné tvorbě vitamínu D3, který hraje klíčovou roli při ukládání vápníku do kostí. Ve spojení s nevyváženou stravou (jako zdroje D3) pak taková situace vede ke snadnější lomivosti kostí.
S poruchou metabolismu vápníku a vitamínu D3 přímo souvisí vznik osteoporózy, kdy z důvodu odvápňování kostí dochází k jejich snadné a časté lomivosti.
Dalšími poměrně častými příčinami vzniku únavových zlomenin jsou výkyvy v hormonální regulaci. Tyto se nejčastěji týkají ženské populace, a to v období klimakteria, případně se takto mohou projevovat i vedlejší účinky užívané antikoncepce.
Nemalý vliv na pevnost kostí má i kouření.
V dlouhodobé koncepci stravování mají největší vliv následující faktory:
Množství a kvalita bílkovin.
Obsah bílkovin včetně jejich kvality ovlivňuje ukládání proteinů do kostní hmoty. V celodenním stravovacím režimu se proto vyplatí nastavit takový příjem bílkovin, který odpovídá individuálním potřebám každého člověka.
Obsah a poměr vápníku a fosforu ve stravě.
Tyto dva prvky rozhodují o kvalitě mineralizace kostí největší měrou. Výraznější odklon od jejich doporučovaných denních dávek (či jejich vzájemných poměrů) se projeví zeslabováním struktury kostí, které se tak při nepřiměřené námaze snadněji lámou.
Příjem vitamínu D3.
Kalciferol (vit. D3) vzniká v kůži při jejím vystavování slunečním paprskům. Nemalou část této látky je ale možné přijímat i stravou (bohatými zdroji jsou např. mléčné výrobky, játra, ryby…). Při deficitu této látky se vápník – jeden z nejdůležitějších minerálů rozhodujících o pevnosti kostí ukládá do kostní hmoty v nedostatečném množství.
Obsah antinutričních látek.
Některé antinutriční látky (konkrétně skupina fytátů a oxalátů) mají schopnost výrazně snižovat vstřebávání vápníku ze stravy. Dlouhodobou koncepci stravování je proto výhodné plánovat tak, aby zastoupení těchto složek v jídelníčku bylo co nejnižší.
Naplánovat dlouhodobý jídelníček tak, aby zahrnoval všechny důležité nutriční faktory mající vliv na pevnost kostí (se snahou předejít vzniku únavových zlomenin), je standardem, se kterým studenti našich kurzů odchází do praxe. Pozornost zaměřují při tvorbě stravovacích režimů na výukové aplikaci ZOF především na zajištění dostatku bílkovin, klíčových minerálů a vitamínu D3, a současně na eliminaci některých antinutričních látek. Strava má tady vliv jak na preventivní úrovni, tak i jako nedílná součást snahy o řešení vzniklé situace.
Mgr. Martin Jelínek
Tomáš Křivánek
Jsem velice potěšen, že jsem mohl být součástí kurzu Poradce pro výživu. Poskytl mi prostřednictvím výuky, kterou uváděli lektoři, kteří jsou špičkami v oboru, mnoho důležitých informací. Díky nabitým znalostem jsem mnoho rad zavedl do praxe v mém rodinném životě a budu se snažit je dále uplatnit i v budoucím zaměstnání. Mnohokrát děkuji.
Zdeněk Pochyla
Kurz Poradce pro výživu mě naučil lépe vnímat způsob, jakým si moji klienti vytváří vztah k vlastní stravě. Tato důležitá součást mojí praxe mě posunula výrazným způsobem profesně vpřed a díky tomu jsem schopen o to úspěšněji pomáhat lidem ve svém okolí. Velký dík patří lektorovi M. Jelínkovi, se kterým se můžeme vzdělávat i po absolvování tohoto kurzu.
Mgr. Michaela Bebová
Po dlouhém brouzdání na internetu a hledání kurzu výživového poradenství, který by splňoval má očekávání, jsem narazila na kurzy ATAC. Délka trvání 6 měsíců mě nejprve nadchla, po té trochu vystrašila, ale ve finále potvrdila mou domněnku, že jsem se rozhodla správně. Kurz je nabitý informacemi, je profesionálně veden a osobnost pana Jelínka to celé jen doplňuje. Za sebe musím říci, že mi systém myšlenkových map úplně nevyhovoval, donutil však studenta se intenzivně a průběžně připravovat, což považuji na druhou stranu za velmi důležité. Kurz mohu všem jedině doporučit - velmi těžko budete hledat člověka, který je schopen tak objektivního a komplexního přístupu ke všemu a ke všem :)