Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny jsou zranění, které postihují v největší míře sportovce. Hlavní příčinou vzniku je nepřiměřená fyzická zátěž, v rámci které nezvládá kostní tkáň regenerovat. Vznikají mikrotrhliny, které se z důvodu chronického přetížení vyskytují nejčastěji na dolních končetinách, a to na kostech lýtkové, holenní a záprstních kůstkách nohy.

Sportovci (dominantně atletika, běhy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) jsou sice skupinou nejvíce postiženou, zdaleka ale ne jedinou. Tato nepříjemná zranění se poměrně často objevují v celé řadě dalších situací.
Přetížení kostí se může objevit např. z důvodu nekvalitní obuvi nebo nerovnováhy postavení kostí nožní klenby (vysoká nebo nízká klenba).
Poměrně hojně se objevující příčinou jsou různé formy poruch příjmu potravy, kterými (nejen sportující) populace trpí stále častěji.
U některých jedinců to může být na první pohled zanedbatelný faktor v podobě omezeného pohybu na slunci, kdy nedochází k dostatečné tvorbě vitamínu D3, který hraje klíčovou roli při ukládání vápníku do kostí. Ve spojení s nevyváženou stravou (jako zdroje D3) pak taková situace vede ke snadnější lomivosti kostí.
S poruchou metabolismu vápníku a vitamínu D3 přímo souvisí vznik osteoporózy, kdy z důvodu odvápňování kostí dochází k jejich snadné a časté lomivosti.
Dalšími poměrně častými příčinami vzniku únavových zlomenin jsou výkyvy v hormonální regulaci. Tyto se nejčastěji týkají ženské populace, a to v období klimakteria, případně se takto mohou projevovat i vedlejší účinky užívané antikoncepce.
Nemalý vliv na pevnost kostí má i kouření.

Vliv stravy na vznik únavové zlomeniny

V dlouhodobé koncepci stravování mají největší vliv následující faktory:

Množství a kvalita bílkovin.
Obsah bílkovin včetně jejich kvality ovlivňuje ukládání proteinů do kostní hmoty. V celodenním stravovacím režimu se proto vyplatí nastavit takový příjem bílkovin, který odpovídá individuálním potřebám každého člověka.

Obsah a poměr vápníku a fosforu ve stravě.
Tyto dva prvky rozhodují o kvalitě mineralizace kostí největší měrou. Výraznější odklon od jejich doporučovaných denních dávek (či jejich vzájemných poměrů) se projeví zeslabováním struktury kostí, které se tak při nepřiměřené námaze snadněji lámou.

Příjem vitamínu D3.
Kalciferol (vit. D3) vzniká v kůži při jejím vystavování slunečním paprskům. Nemalou část této látky je ale možné přijímat i stravou (bohatými zdroji jsou např. mléčné výrobky, játra, ryby…). Při deficitu této látky se vápník – jeden z nejdůležitějších minerálů rozhodujících o pevnosti kostí   ukládá do kostní hmoty v nedostatečném množství.

Obsah antinutričních látek.
Některé antinutriční látky (konkrétně skupina fytátů a oxalátů) mají schopnost výrazně snižovat vstřebávání vápníku ze stravy. Dlouhodobou koncepci stravování je proto výhodné plánovat tak, aby zastoupení těchto složek v jídelníčku bylo co nejnižší.

Naplánovat dlouhodobý jídelníček tak, aby zahrnoval všechny důležité nutriční faktory mající vliv na pevnost kostí (se snahou předejít vzniku únavových zlomenin), je standardem, se kterým studenti našich kurzů odchází do praxe. Pozornost zaměřují při tvorbě stravovacích režimů na výukové aplikaci ZOF především na zajištění dostatku bílkovin, klíčových minerálů a vitamínu D3, a současně na eliminaci některých antinutričních látek. Strava má tady vliv jak na preventivní úrovni, tak i jako nedílná součást snahy o řešení vzniklé situace.

Co říkají o studiu naši absolventi

Petr a Zuzana Štěpánkovi

Pokud jde o pojem „expert“, rozdělujeme lidi na dvě kategorie. V první jsou ti, kteří o určité oblasti vědí opravdu hodně. V druhé kategorii jsou ti, kteří o určité oblasti nejen hodně vědí, ale také podle toho žijí. A právě do té druhé, mnohem vzácnější, patří Mgr. Martin Jelínek. Rozsah jeho vědomostí je dechberoucí. Ještě více vás ale ohromí jeho touha soustavně se rozvíjet a zlepšovat ve všem, co dělá. Je živým exemplářem svého učení. A pokud si ho dobře prohlédnete a pochopíte, co ztělesňuje, ihned máte jasno, že právě jeho rady chcete přenést do svého vlastního života. Bez nadsázky, zde máte co dočinění s lidským klenotem. Jak po stránce odbornosti, tak charakteru a integrity.

Lucie Klusová

Vůbec jsem si neuměla představit, co obnáší distanční forma studia. To co však nastalo, předčilo všechny moje představy. Nejdřív jsem si myslela, že to nemůžu zvládnout, každý den dělat myšlenkové mapy, každý měsíc test, ale postupem času jsem si zvykla a studium se stalo součástí každého dne. Jelikož lekce jsou prezentovány takovou formou, aby je každý pochopil, bylo radost se každý den dozvědět něco nového. Hodně z nových informací jsem ihned začala používat ve své práci, takže mi zůstaly v paměti a hlavně jsem si všechno hned ověřila v praxi a viděla, co a jak funguje. Na každé měsíční setkání jsem se moc těšila a bylo pro mě velkým přínosem. Vždy se sešla parta skvělých lidí, a forma, kterou každoměsíční setkání byla vedena, mi naprosto vyhovovala. Žádné zbytečné informace, všechno srozumitelné a jasné. Byla jsem z přístupu pana Jelínka naprosto nadšená, nesetkala jsem se s člověkem, který by tolik věděl o svém oboru a uměl to tak podat ostatním. Moc se mi líbilo, že chce ostatním pomoct a netají žádné informace ani know-how, ale opravdu mu jde o to, aby se lidi o sebe líp starali a měli sami sebe rádi. Navíc jsme v rodině začali jíst lépe a já jsem během kurzu zhubla 4 kg, aniž bych o to usilovala. Pouhou změnou jídelníčku :-)

Iva Vaňková

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci dalece předčil má očekávání. Přestože s informacemi o výživě už nějakou dobu pracuji, dozvěděla jsem se spoustu nového, mohla jsem se na problematiku podívat z různých úhlů, propojila znalosti a upevnila základy. Obrovskou výhodu kurzu vidím v jeho komplexnosti, nezaujatosti a hloubce informací, které jsou ale podány lidsky a srozumitelně. Takže jsem se na otevření nových lekcí každý den těšila. Koncept kurzu je skvěle promyšlený a je vidět, že panu Jelínkovi nejde jen o předání informací, ale hlavně o jejich pochopení a využití v praxi.