Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny jsou zranění, které postihují v největší míře sportovce. Hlavní příčinou vzniku je nepřiměřená fyzická zátěž, v rámci které nezvládá kostní tkáň regenerovat. Vznikají mikrotrhliny, které se z důvodu chronického přetížení vyskytují nejčastěji na dolních končetinách, a to na kostech lýtkové, holenní a záprstních kůstkách nohy.

Sportovci (dominantně atletika, běhy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) jsou sice skupinou nejvíce postiženou, zdaleka ale ne jedinou. Tato nepříjemná zranění se poměrně často objevují v celé řadě dalších situací.
Přetížení kostí se může objevit např. z důvodu nekvalitní obuvi nebo nerovnováhy postavení kostí nožní klenby (vysoká nebo nízká klenba).
Poměrně hojně se objevující příčinou jsou různé formy poruch příjmu potravy, kterými (nejen sportující) populace trpí stále častěji.
U některých jedinců to může být na první pohled zanedbatelný faktor v podobě omezeného pohybu na slunci, kdy nedochází k dostatečné tvorbě vitamínu D3, který hraje klíčovou roli při ukládání vápníku do kostí. Ve spojení s nevyváženou stravou (jako zdroje D3) pak taková situace vede ke snadnější lomivosti kostí.
S poruchou metabolismu vápníku a vitamínu D3 přímo souvisí vznik osteoporózy, kdy z důvodu odvápňování kostí dochází k jejich snadné a časté lomivosti.
Dalšími poměrně častými příčinami vzniku únavových zlomenin jsou výkyvy v hormonální regulaci. Tyto se nejčastěji týkají ženské populace, a to v období klimakteria, případně se takto mohou projevovat i vedlejší účinky užívané antikoncepce.
Nemalý vliv na pevnost kostí má i kouření.

Vliv stravy na vznik únavové zlomeniny

V dlouhodobé koncepci stravování mají největší vliv následující faktory:

Množství a kvalita bílkovin.
Obsah bílkovin včetně jejich kvality ovlivňuje ukládání proteinů do kostní hmoty. V celodenním stravovacím režimu se proto vyplatí nastavit takový příjem bílkovin, který odpovídá individuálním potřebám každého člověka.

Obsah a poměr vápníku a fosforu ve stravě.
Tyto dva prvky rozhodují o kvalitě mineralizace kostí největší měrou. Výraznější odklon od jejich doporučovaných denních dávek (či jejich vzájemných poměrů) se projeví zeslabováním struktury kostí, které se tak při nepřiměřené námaze snadněji lámou.

Příjem vitamínu D3.
Kalciferol (vit. D3) vzniká v kůži při jejím vystavování slunečním paprskům. Nemalou část této látky je ale možné přijímat i stravou (bohatými zdroji jsou např. mléčné výrobky, játra, ryby…). Při deficitu této látky se vápník – jeden z nejdůležitějších minerálů rozhodujících o pevnosti kostí   ukládá do kostní hmoty v nedostatečném množství.

Obsah antinutričních látek.
Některé antinutriční látky (konkrétně skupina fytátů a oxalátů) mají schopnost výrazně snižovat vstřebávání vápníku ze stravy. Dlouhodobou koncepci stravování je proto výhodné plánovat tak, aby zastoupení těchto složek v jídelníčku bylo co nejnižší.

Naplánovat dlouhodobý jídelníček tak, aby zahrnoval všechny důležité nutriční faktory mající vliv na pevnost kostí (se snahou předejít vzniku únavových zlomenin), je standardem, se kterým studenti našich kurzů odchází do praxe. Pozornost zaměřují při tvorbě stravovacích režimů na výukové aplikaci ZOF především na zajištění dostatku bílkovin, klíčových minerálů a vitamínu D3, a současně na eliminaci některých antinutričních látek. Strava má tady vliv jak na preventivní úrovni, tak i jako nedílná součást snahy o řešení vzniklé situace.

Co říkají o studiu naši absolventi

Mgr. Pavla Stýskalová DiS.

Jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit Vašeho kurzu. Cením si Vašich znalostí, důvtipu a toho, jak na sobě neustále pracujete a překonáváte "zarytá dogmata". Díky Vašemu kurzu jsem získala rozhled. Teď už jenom tu teorii uvést do praxe. Jde to. Pomalu, ale jistě překonávám sebe, svoji lenost v přípravě jídla a především se snažím více přemýšlet nad tím, co jím já i moje rodina. Přijde mi to jako včera, co jsem začala hltat vaše informace. I když byla období, kdy se mi hůře soustředilo a někdy nechtělo. Přesto mě lákalo dozvídat se nové a nové informace o výživě a různý pohled na ni. Děkuji za závěrečné povzbuzení a trpělivost, když jsem z rodinných důvodů vše ukončovala zpožděně.

Slávka Čabalová

Pár mesiacov pred tým, ako som sa rozhodla absolvovať tento kurz, som skúmala po možnostiach na Slovensku aj v Čechách. Väčšinou to boli kurzy,ktoré trvali 3-5 dní. Ale ja som chcela niečo komplexnejšie, čo by mi naozaj dalo viacero pohľadov na výživu ako takú. Som veľmi spokojná s informáciami v tomto kurze, ale nielen to. Aj ako absolvent sa viem poradiť v poradni pre absolventov, navyše sa môžem vzdelávať ďalej. Spôsob, ako p. Mgr. Martin Jelínek vzdeláva ľudí, je výnimočný. Verím,že na jar si nájdem čas a prídem z ďalekého východu(Košice) na detoxikačný víkend a budem môcť pána Jelínka spoznať aj osobne.

Bc. Vladimír Slavík

„Certifikát může získat každý!" Tuto větu říká většina lidí. Z části mají pravdu, každý máme tu možnost. Nicméně, získání certifikátu „Poradce pro výživu a suplementaci" od Mgr. Martina Jelínka má opravdu váhu, není totiž „zadarmo", jako tomu bývá u některých kurzů nabízených po celé ČR. Jeho získání vyžaduje čas, píli a pravidelné a závěrečné prokázání znalostí získaných v tomto kurzu. Jelikož jsem původně vyučený kuchař, do kurzu jsem šel s lehce pokročilejšími znalostmi o výživě, náhle jsem zjistil, že informace, které jsem se dozvěděl v kurzu, nám žádný klasický učební ani maturitní obor v rámci gastronomie neposkytne. Studium se blíží vysokoškolské náročnosti, co do obsahu kurzu, to do plnění jednotlivých úkolů a to včetně vypracování seminární práce na dané téma. Tento kurz bych doporučil každému, kdo má rád nejenom sám sebe, ale také ostatní lidi ve svém okolí, kterým může pomocí vylepšení stravovacích návyků zlepšit kvalitu života – zvýšit imunitní systém člověka, předcházet či zmírnit příznaky nemocí, které většinu z nás během života potkají, nebo také pomoci sportovcům zvýšit jejich výkon a podpořit správnou regeneraci svalů, nemluvě o redukčních dietách. Díky kurzu jsem se dozvěděl, jak vše v těle funguje a jakým způsobem ovlivňují potraviny kvalitu našeho každodenního života. Tímto Vám děkuji za poskytnutí kvalitních informací a za možnost konzultací, které poskytujete i po ukončení studia.