Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny jsou zranění, které postihují v největší míře sportovce. Hlavní příčinou vzniku je nepřiměřená fyzická zátěž, v rámci které nezvládá kostní tkáň regenerovat. Vznikají mikrotrhliny, které se z důvodu chronického přetížení vyskytují nejčastěji na dolních končetinách, a to na kostech lýtkové, holenní a záprstních kůstkách nohy.

Sportovci (dominantně atletika, běhy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) jsou sice skupinou nejvíce postiženou, zdaleka ale ne jedinou. Tato nepříjemná zranění se poměrně často objevují v celé řadě dalších situací.
Přetížení kostí se může objevit např. z důvodu nekvalitní obuvi nebo nerovnováhy postavení kostí nožní klenby (vysoká nebo nízká klenba).
Poměrně hojně se objevující příčinou jsou různé formy poruch příjmu potravy, kterými (nejen sportující) populace trpí stále častěji.
U některých jedinců to může být na první pohled zanedbatelný faktor v podobě omezeného pohybu na slunci, kdy nedochází k dostatečné tvorbě vitamínu D3, který hraje klíčovou roli při ukládání vápníku do kostí. Ve spojení s nevyváženou stravou (jako zdroje D3) pak taková situace vede ke snadnější lomivosti kostí.
S poruchou metabolismu vápníku a vitamínu D3 přímo souvisí vznik osteoporózy, kdy z důvodu odvápňování kostí dochází k jejich snadné a časté lomivosti.
Dalšími poměrně častými příčinami vzniku únavových zlomenin jsou výkyvy v hormonální regulaci. Tyto se nejčastěji týkají ženské populace, a to v období klimakteria, případně se takto mohou projevovat i vedlejší účinky užívané antikoncepce.
Nemalý vliv na pevnost kostí má i kouření.

Vliv stravy na vznik únavové zlomeniny

V dlouhodobé koncepci stravování mají největší vliv následující faktory:

Množství a kvalita bílkovin.
Obsah bílkovin včetně jejich kvality ovlivňuje ukládání proteinů do kostní hmoty. V celodenním stravovacím režimu se proto vyplatí nastavit takový příjem bílkovin, který odpovídá individuálním potřebám každého člověka.

Obsah a poměr vápníku a fosforu ve stravě.
Tyto dva prvky rozhodují o kvalitě mineralizace kostí největší měrou. Výraznější odklon od jejich doporučovaných denních dávek (či jejich vzájemných poměrů) se projeví zeslabováním struktury kostí, které se tak při nepřiměřené námaze snadněji lámou.

Příjem vitamínu D3.
Kalciferol (vit. D3) vzniká v kůži při jejím vystavování slunečním paprskům. Nemalou část této látky je ale možné přijímat i stravou (bohatými zdroji jsou např. mléčné výrobky, játra, ryby…). Při deficitu této látky se vápník – jeden z nejdůležitějších minerálů rozhodujících o pevnosti kostí   ukládá do kostní hmoty v nedostatečném množství.

Obsah antinutričních látek.
Některé antinutriční látky (konkrétně skupina fytátů a oxalátů) mají schopnost výrazně snižovat vstřebávání vápníku ze stravy. Dlouhodobou koncepci stravování je proto výhodné plánovat tak, aby zastoupení těchto složek v jídelníčku bylo co nejnižší.

Naplánovat dlouhodobý jídelníček tak, aby zahrnoval všechny důležité nutriční faktory mající vliv na pevnost kostí (se snahou předejít vzniku únavových zlomenin), je standardem, se kterým studenti našich kurzů odchází do praxe. Pozornost zaměřují při tvorbě stravovacích režimů na výukové aplikaci ZOF především na zajištění dostatku bílkovin, klíčových minerálů a vitamínu D3, a současně na eliminaci některých antinutričních látek. Strava má tady vliv jak na preventivní úrovni, tak i jako nedílná součást snahy o řešení vzniklé situace.

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Kateřina Pecková

Velice si vážím profesionality Mgr. Martina Jelínka a vynikající zpracování a organizaci kurzu. Jsem nadmíru spokojena se vším, co kurzy obnáší a hlavně s jakou pohodou. Těším se na další spolupráci.

Denisa Brňáková

www.salon-vanessa.cz

Bylo mi velkým potěšením absolvovat kurz a poznat osobně pana Jelínka. V oboru péče o tělo pracuji již 13 let a tímto kurzem jsem obohatila své zkušenosti. Prošla jsem řadu školení, kurzů, přednášek a musím podotknout, že kurz pod vedením Martina Jelínka má opravdu maximální úroveň a kvalitu. Obdivuji jeho nadhled na výživu, zdraví a především schopnost se neustále rozvíjet vpřed. Budu věrnou absolventkou, čtenářkou knih a absolventkou dalších přednášek.

Bc. Hana Brabec

www.veghub.cz

S kurzem Vegetariánství a veganství v praxi jsem byla moc spokojená, probrali jsme všechna témata, která mě zajímala. Věnovali jsme se „veřejně ožehavým tématům" jako výživa dětí, těhotných a kojících a sportovců. Až díky kurzu jsem si uvědomila, jak zásadní (a bohužel veřejně vcelku opomíjené téma) je problematika nadbytku vlákniny a antinutričních látek. Dalšími zásadními tématy pro vegetariány jsou také termika a energetické tendence - sama jsem měla osobní zkušenost se zimomřivostí, která se díky výběru potravin postupně zlepšuje. Díky výukové hře ZOF jsem si vše procvičila, často vyvstal problém, o kterém bych při pouhém čtení teorie ani nevěděla a musela jsem ho vyřešit. To mi dalo určitě nejvíce, zákonitosti se mi dostaly pod kůži, mohla jsem si procházet vlastnosti jednotlivých potravin a vztah k probíranému tématu.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu